EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

TSM sanatçısı Müseyyen Senar vefat etti

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MÜZİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pzr Şub 08, 2015 8:26 pm    Mesaj konusu: TSM sanatçısı Müseyyen Senar vefat etti Alıntıyla Cevap Gönder

Benzemez kimse sana: Müzeyyen Senar toprağa verildi
10 Şub 2015



Tavrına hayran olunan bir sanatçıydı. Türk sanat müziğinin nev’i şahsına münhasır seslerinden biriydi. 97 yaşında hayatını kaybeden Müzeyyen Senar toprağa verildi.
Güncelleme 16:38 TSİ | Konular Kültür-Sanat, Türkiye
Paylaş

Kekeme küçük bir kızdı; Türk sanat müziğinin en güçlü sesine dönüştü.

Müzeyyen Senar dinlemek için hayranı olmaya gerek yok. Bu topraklarda yaşayan herkesin kulağına öyle ya da böyle dolmuş bir sestir. Kâh efkârlandığınızda kâh yerinde duramayacak kadar neşelendiğinizde.
Senar emsal koşulmayacak bir sanatçıydı. İçli ve gür sesliydi. Sesinin erkeksi bir tarafı olduğu yadsınamaz bir gerçekti. Kadın şarkıcıların sesindeki naifliği onda aramak beyhudeydi. Cümleleri sert basar, o bastıkça da tane tane ağzından dökülen kelimeler bir mıh gibi yüreğinize işlerdi.

Sanatçı Müzeyyen Senar 97 yaşındaydı.

Müzeyyen Senar şarkıları diye bir liste var her şeyden önce. Kendisi de ilk dörde Feraye, Benzemez Kimse Sana, Ormancı ve Haydar Haydar’ı koymuştu zaten. Ama bunların yanında Akşam Olunca Yarelerim Sızlar, Dalgalandım da Duruldum, Kapıldım Gidiyorum Bahtımın Rüzgârına en bilinen şarkıları arasında yer alıyor.

Müzeyyen Senar 2006 yılından bu yana hastalıkla boğuşuyordu. Önce beyin enfarktüsü geçirdi, 2 Şubat’tan bu yana da zatürre teşhisiyle tedavi altındaydı. Senar hayata gözlerini yumduğunda 97 yaşındaydı.

Cenazeye akın

Son görev Bebek Camii’nde yerine getirilecekti. Caminin avlusu yetmedi. Sadece sanat dünyasından değil, cenaze törenini duyan birçok hayranı camideydi.

Sema Gökaçtı da onlardan biriydi. Tek başına caminin kapısındaydı ve cenaze henüz gelmemişti. Hayranı olduğu sese veda etmek için gelmişti. Gökaçtı “Evimizde sürekli radyo dinlerdik ve hep onu dinlerdik. Sesine doymuşluğumuz var. Kelimeler ne de güzel ağzından tane tane dökülürdü. İyi bir dinleyicisiydim” diye orada bulunma nedeni açıklıyor.

Senar'ın cenazesinde çok sayıda dinleyicisi vardı.

Hemen yanında iki arkadaş var. Kol kola girip soğuğa karşı koymaya çalışıyorlar. Saadet Asasoğlu “Gençliğimde de çok severdim, vefat haberini duyunca çok üzüldüm. Ortaokul dönemimden bu yana dinlerdim. En sevdiğim Müzeyyen Senar şarkıları, Feraye ile Haydar Haydar’dı" diyor.

Gençler de geldi

Müzeyyen Senar’a son görevlerini yerine getirmek isteyenler elbette ki çoğunlukla yaşı 60 ve yukarı olanlardı. Ama gençler de yok değildi. Öyle köşe bucak aramaya da gerek yok. Başınızı çevirdiğiniz her noktada sol yakasında Müzeyyen Senar fotoğraflı genç bulmak mümkündü.

Senar'ın genç dinleyicilerinin favori şarkısı: Benzemez kimse sana
Metehan Serdengeçti henüz 21 yaşında. Üç arkadaşıyla birlikte gelmiş cenaze törenine. Kendi yaşanmışlığıyla Müzeyyen Senar’ın hayatındaki yerini şöyle özetliyor:

“Biz yeni nesiliz ama Müzeyyen Senar asla unutamayacağımız biri. En efkârlı anlarımızda bize destek olan bir sesti. 'Benzemez Kimse Sana’yı onun ağzından dinlemek inanılmaz. Keyfe keder katan, acınıza dost olan, sizi tanıyan biriydi o.”

Ablaya son görev

Röportaj yaptığımız her sanatçının ağzından çıkan ortak kelime bu. Müzeyyen Senar usta bir ses olmasının yanı sıra onlar için bir ablaydı.

Türk sanat müziğinin eskimeyen seslerinden Mustafa Sağyaşar, elinde karanfiliyle Müzeyyen Senar ile vedalaşmaya gelen isimlerden biriydi. 64 yıllık sanat hayatına sayısız 45'lik plak, taş plak sığdıran ve “Karam” şarkısıyla bütünleşmiş Sağyaşar için Senar’ın yeri çok başka. Sağyaşar’ı Türk sanat müziğine meftun eden Müzeyyen Senar’dı.

Sağyaşar, 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.

“12 yaşımda ortaokul öğrencisiyken ona meftun oldum. Müziğe başlamamın vesilesi de odur. 'Seyre Daldık Gonce-i Handânı Bir Ömür Bitti' diye bir hüzzam şarkıydı. Onu bulun, dinleyin. Hak vereceksiniz. Bütün okuduğu şarkılar millete mal olmuştur, ölümsüzlüğünü yaşarken ilân etmiş sanatçı ablamızdır. Beraber çok sahne aldık. Allah rahmet eylesin, onun bizde hakkı vardır.”

Cenazeye yakın duran isimlerden biri Mustafa Keser’di. Türk sanat müziğinin renkli isimlerinden Keser, aynı zamanda Türkiye'de en geniş repertuara sahip sanatçı olarak da biliniyor. Keser’i sahneye ilk kez çıkaran da Müzeyyen Senar’dı.

Mustafa Keser ile Müzeyyen Senar'ın 40 yıllık dostlukları vardı.

“Müzeyyen abla camiadaki diğer arkadaşlardan farklı olarak benim 40 yıllık dostumdu. Onun jenerasyonundan kimse kalmadı. Beni İstanbul’da sahneye çıkaran ilk oydu. Dinlediğinizde onun bir ekol olduğunu görürsünüz. 1000 kişinin içinden nev’i şahsına münhasır bir ses ve tavrı vardı. Zaten sahnede bu kadar uzun süre kalması, şarkılarını yaşayarak icra etmesindendir.”

Emel Sayın’a göre de Senar bir okuldu. Çok sayıda sanatçının yetiştiği bir ocak…

“O bir ekoldü ve Behiye Aksoy, Zeki Müren, Bülent Ersoy hep o okuldan yetişmiş sanatçılardır. Çünkü çok özel bir yorumcuydu. Sanatçıydı, yaptığı her şey çok güzeldi. O kimseye benzemiyordu, çok özeldi.”
Türk pop müziğinin önemli isimlerinden Tarkan için de Müzeyyen Senar’ın yeri ayrı. İkili 1998 yılında Senar’ın çıkardığı albümde düet yapmışlardı. Tarkan bir Müzeyyen Senar şarkısı olan “Benzemez Kimse Sana”yı seslendirmişti.

Cenazeye katılanlar arasında Türk filmlerindeki aktrislere sesiyle hayat veren Belkıs Özener de vardı. Özener'e göre Senar'daki tavır kimsede yoktu.

Senar’ın cenazesi öğle namazını takiben kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kaynak: Al Jazeera Türk

TSM sanatçısı Müseyyen Senar vefat etti
08 Şubat 2015



Bir süre önce yaşadığı Bodrum'dan Darüşşafaka Urla Yaşam Merkezi'ne getirilen Müzeyyen Senar bu sabah 07.00'de tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Mezeyyen Senar'ın kızı Feraye Işıl, Senar'ın yaşamını yitirdiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Senar'ın cenazesinin bugün İstanbul'a gönderileceğini belirtti.

Işıl, Senar'ın cenaze namazının 10 Şubat Salı günü İstanbul'daki Bebek Camii'nde öğle namazı sonrası kılınacağını ve cenazesinin İstanbul'da defnedileceğini bildirdi.
haber 93
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MÜZİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com