EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Important Notice: We regret to inform you that our free phpBB forum hosting service will be discontinued by the end of June 30, 2024. If you wish to migrate to our paid hosting service, please contact billing@hostonnet.com.
DÜNYANIN GIDA VE AÇLIK SORUNU...

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Sal Şub 26, 2008 11:14 pm    Mesaj konusu: DÜNYANIN GIDA VE AÇLIK SORUNU... Alıntıyla Cevap Gönder

DÜNYANIN GIDA VE AÇLIK SORUNU...
SALIH SELÇUK
15 HAZIRAN 2011

İki kişilik hayaller...

İki kişilik dünyalar...

Yeni dünyanın tek "değeri" aşk. Ve aşk iki kişilik haliyle, dünyanın gerisini kapsamayan, "özel" bir şey sayılıyor...

Bu yeni çarpık anlayışın bir sonucu olarak, bütüne karşı sorumluluk duymayan isriridyeci kaypak vatandaş, kendi istiridyesi için ilkelerini ve değerlerini anında satabiliyor. Çağdaş ve de modern vatandaşın iliklerine kadar sinmiş bir durum!..

Televizyonda boynu bükük aç Afrikalıların "görüntüyü bozduğu" için hemen zaplandığı bir dünyada yaşıyoruz...

İşte bu ahval ve şerait dahilinde dünyanın gıda ve açlık sorunu, istiridye severlerin devam ettiği "lüks" lokantaların lafazan garsonları dahil herkesi ilgilendiriyor!..

Çünkü aç sayısı bir milyar...

Yani bu dünyada yaşayan her beş-altı kişiden biri...

Günde 25.000 kişi, açlık ve yetersiz beslenmeye has nedenlerle ölüyor.

Tabii konu bu kadar soyut değil...

Geçen yıl çok sıcak olmuştu ya hani?!..
(Bu yıl daha da sıcak olacak!..)

İşte o sıcaktan ve çıkan yangınlardan, ekinler duman oldu...

Bu yıl Kanada'dan Almanya'ya, oradan Karadeniz'e kadar ekmek sorun olabilir... Türkiye bu işten muaf değil. Geçen yıl Rusya'daki devasa orman yangınlarının ilk önemli etkileri bu yıl görülecek. Ekmek fiyatları artmış durumda. Avrupa'da henüz bir değişiklik yok ama olabilir.

Zapladığınız açlık kapınızda...
(Bak seçimlerden daha önemli bir konu...)

http://konstantiniye.blogspot.com/

'Artan gıda fiyatları, Asya ekonomilerini vuracak'

26 NİSAN 2011
Asya Kalkınma Bankası ADB, yüksek gıda ve petrol fiyatlarının Asya ekonomilerinde büyümeyi tehdit ettiğini bildirdi.

Banka, gıda ve petrol fiyatlarının bu hızla artmaya devam etmesinin, Asya ekonomilerindeki büyüme oranlarını yüzde 1,5'a varan oranlarda düşürebileceğinin altını çizdi.
Bankadan yapılan açıklamaya göre bu yıl birçok Asya ülkesinde gıda fiyatları, ortalama yüzde 10 oranında arttı.
Petrol fiyatları da Orta Doğu'da yaşanan kriz nedeniyle yükseldi.
Asya Kalkınma Bankası, bu iki faktörün birleşiminin, Asya ekonomilerinin büyümesi önünde ciddi bir engel oluşturduğunu ifade etti.
Asya ülkeleri, küresel mali krizden sağlam çıkmış olsalar da, bölgede geçim masraflarının giderek artması büyük kaygı yaratıyor.
İhracat yasakları
ADB, giderek yükselen gıda fiyatlarının Asya'da yaklaşık 64 milyon insanı aşırı yoksulluğa itebileceğine dikkat çekti.
Dünyadaki yoksul nüfusun üçte ikisi Asya'daki gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
Bankanın baş ekonomisti Changyong Rhee, "Asya'daki kalkınmakta olan ülkelerdeki yoksul ailelerin halihazırda gelirlerinin yüzde 60'ından fazlasını gıdaya harcadıklarını, fiyatların daha da artmasının sağlık ve çocuklarının eğitim masraflarını karşılama kabiliyetlerini azaltacağını" vurguladı.
Changyong Rhee ayrıca gıda ihracat yasaklarından ve kısa vadeli tedbirlerden kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.
Asya Kalkınma Bankası ayrıca gıda fiyatlarının kısa vadede kırılgan bir yapıda olmaya devam edeceğini belirtti. BBC

BAKANI DEHŞETE DÜŞÜREN KURAKLIK

29 Nisan 2008

AKP Diyarbakır İl Başkanlığı'nın düzenlediği Kadın Kolları başkanlık seçimlerine katılan Tarım ve Köy işleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır yöresinde ekili alanları vuran kuraklıkla ilgili incelemelerde bulundu.
‘Ben yıllarca burada yaşadım, böyle bir kuraklık görmedim’

Tarım Bakanı Eker kuruyan topraklarda inceleme yaparken “Ben yıllardır burada yaşadım, böyle bir kuraklık görmedim. Sulanmayan bölgelerde çok ciddi sorunlar var” dedi.

BAKAN: ‘BEN BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM’

Kongrenin ardından Çınar İlçesi karayolu üzerinde bulunan bir tarlaya da giden Bakan Eker, burada toprağı kendi elleriyle kazarak inceledi. Toprağın hiç yağış görmediği için sonuna kadar kuruduğunu belirten Bakan Eker, durumun oldukça ciddi olduğunu söyledi. Sulanan bir alanla yağış görmeyen tarlayı karşılaştıran Bakan Eker, yaşanan kuraklığın GAP projesinin hayata geçirilmesi gerektiğinin en önemli delilinin kurak topraklar olduğunu söyledi. Eker “Kısa sürede bu toprakların sulanması gerekiyor. Aldığımız kararı hükümet olarak bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu bölgelerin hepsinin sulanmaya ihtiyacı var. Ben böyle bir şey hiç görmedim, bu kadar sene ben buralarda kaldım ben böyle bir kuraklık görmedim. Mart ayından beri bölgedeki incelemelerimiz sürüyor” diye konuştu.
hürriyet

Buğday ve arpada zarar beklentisi

Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, yağış azlığına bağlı olarak arpada yüzde 60-80, buğdayda ise yüzde 40 civarında bir zarar tahmin ettiklerini söyledi.
28 Nisan 2008 11:52

Kuraklık ile ilgili tespit çalışmasına başladıklarını belirten Yılmaz, tespitlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için vatandaşlardan 'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne' kaydolmalarını istedi.

Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yağışların yetersizliğine bağlı olarak baş gösteren kuraklığın Gaziantep'te de etkili olduğunu söyledi.

Gaziantep'in metrekareye düşen yıllık yağış ortalamasının 550 kilogram olduğunu belirten Yılmaz, Ekim 2007- Nisan 2008 dönemi değerlendirildiğinde Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yağışların yeterli olduğunu ve kuraklık tehlikesi bulunmadığını ifade etti.

Diğer 7 ilçeye düşen yağış miktarında geçen yıllara göre bir azalma olduğunu belirten Yılmaz, Gaziantep Meteoroloji Müdürlüğü'nün verilerine göre bu ilçelerin aldığı yağış miktarının 310 kilogram olduğunu kaydetti.

Yağış miktarının üretim için düşük olduğunu dile getiren Yılmaz, tarım ilçe müdürleriyle yaptıkları toplantılarda mevcut durumu bir kez daha gözden geçirdiklerini ve Aralık ayından beri düzenli ürün gelişim raporları hazırladıklarını, tüm ekili sahaları kontrol ettiklerini anlattı.

Yılmaz, "Gaziantep'te 1 milyon dekara yakın buğday ekimi yapılmış. Bunların içerisinden yaklaşık 400 bin dekar sahada kuru buğday var. Aynı şekilde 250 bin dekar sahada arpa var. Arpa ekilişimizde ciddi bir zarar gözüküyor. Buğdayda da kuru ekip yapılan sahalarda büyük bir sıkıntı var. Arpa'da yüzde 60-80 oranında zarar gözüküyor. Buğdayda ise tespitlerimiz sürüyor. Yağıştaki yüzde 40'lık azalışa bağlı olarak bu üründe de yüzde 40 verim kaybı yaşanabilir. Bu oranlar, yağışa bağlı olarak tahmini rakamlarımız."diye konuştu.

Gaziantep'te geçen yıl 400-450 bin ton buğday ve yaklaşık 200 bin arpa üretimi gerçekleştirildiğini anımsatan Yılmaz, Gaziantep'te hububata dayalı ciddi bir sanayi olduğunu dikkat çekerek şöyle devam etti: "Gaziantep'te hububata dayalı ciddi sanayi var. 4 milyon ton kurulu kapasite var. Yem fabrikaları, bulgur, makarna ve büyük un fabrikaları var. Antep, hububata dayalı sanayinin bulunduğu bir il. Kaliteli ham maddeye ihtiyaç duyuluyor. Sanayinin gerçek manada çalışması için onlara bir temel nokta. Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde kuraklığın hüküm sürmesine bağlı olarak ürünün az olması sanayiciyi de doğrudan etkiliyor."
haber7



Türkiye'de şimdiye kadar görülmemiş olay! Buğday, hasada 1 ay kala ilk kez tarlada satıldı
15 Nisan 2008 Salı 14:30
Daha önce narenciye ve karpuz gibi ürünleri hasat öncesi alan tüccar, buğdayın Dünya çapında değerlenmesi üzerine hasadına bir ay kalan Çukurova buğdayını ilk kez tarlada almaya başladı.
Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tahıl ürünleri üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde geçen yıl 260 bin hektar alanda buğday ekildiğini söyledi.
Kuraklık nedeniyle 1 milyon 300 bin ton olması gereken rekoltenin 1 milyon 158 bin ton düzeyinde kaldığını belirten Tezcan, bu yıl artan ekim alanlarındaki ürün gelişme durumunun ise son yağmurlarla iyi gittiğini ifade etti.
Tezcan, rekoltenin geçen yıla göre 25-30 oranla artacağını tahmin ettiklerini belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO), yeni piyasa dönemine hazırlık olmak üzere sıfır gümrükle buğday ve mahlut ithal etme yetkisi verilmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan Çukurova yöresindeki çiftçilerin, tüccarla 1 ay sonra hasadına başlayacağı bu ürünün satış pazarlığını yapmaya başladığını bildirdi.
Bugüne kadar narenciye ürünleri ile kavun ve karpuz gibi sebze-meyvenin geleneksel olarak tarladan satıldığını belirten Tezcan, "Ancak iç ve dış piyasalarda fiyatı artan buğdayın da Türkiye'de ilk kez tarlada satışına şâhid olmaya başladık" dedi.
Tezcan, Ceyhan ilçesinde bazı üreticilerin, tahmînî olarak belirledikleri rekoltenin yarı fiyatını ödeyerek veya kaparo vererek talepte bulunan tüccara mahsûl daha olgunlaşmadan, 55-60 YKr olan piyasa fiyatının yüzde 5 üzerinde satmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Dünyadaki küresel ısınma bütün ürünlerde rekolte değişikliğine sebeb oldu. Bu ürünler arasında en önemli yere sahip olan da buğday. Şu anda dünya piyasası ton başına 650 dolar civarında. Bu rakam Türkiye'de 500 dolar. Bunu bilen tüccar fiyatın daha da yükseleceği düşüncesiyle buğdayı şimdiye kadar olmadık şekilde tarladan alıyor. Tüccar, anlaşma yapması halinde çiftçinin tarlasında tahmînî rekolte belirliyor ve bunun yarısının ödemesini yapıyor. Hasat sonrasında da ortaya çıkan rakama göre anlaşmasını kalan parayı ödeyerek yerine getirecek. Ancak satın alınan bu ürünler piyasaya çıkmayarak stokçunun elinde kalacak. Bu durum ise ekmek fiyatının yükselmesine neden olacak, olan da dar gelirli vatandaşa olacak. Buğdayın stokçunun elinde kalması ve bunun sonucunda ekmek fiyatının artma olasılığı bize göre yüksek."
Tezcan, bir süre önce görüşme yaptığı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e bu konuyu anlattığını ve ciddî bir rant ile karşı karşıya kalınabileceği söylediğini bildirdi.
Bu münâsebetle TMO'nun en kısa sürede devreye girerek ürün alması gerektiğini belirten Tezcan, aksi halde piyasa dengelerinin alt üst olacağını kaydetti.
Tezcan, kilo başına maliyeti yaklaşık 50 YKr'yi bulan buğdayın alım fiyatının son gelişmelerle birlikte 65 YKr'den aşağı olmaması gerektiğini, tarım politikalarının çiftçilerin faaliyetini sürdürebilmeleri ve üreticilerin düşünülerek tesbît olunması gerektiğini bildirdi.
netgazete

Pirinç ve bulgura ne oldu?
11 Nisan 2008 Cuma 17:53

Pirinç pilavına ara verin, bulgurdan da uzak durun. Zira bir garip oyunlar dönüyor. Fiyatı üç ay içinde yüzde 130 oranında zamlandı. Tüketici derneği herkesi uyardı.
İNTERNETHABER

Pirincin fiyatı Türkiye’de son üç ayda yüzde 130’a varan oranlarda artış gösterdi. Bulgur fiyatı da son 1 yılda yüzde 155 oranında arttı... Pirinç dünya piyasalarında da fiyat rekoru kırdı. 1 yıl içindeki artışı yüzde 68 oranında oldu...

Pirinç fiyatlarında yaşayan fahiş fiyat artışı tüketiciyi şaşkına çevirdi. Pirinç fiyatlarının etiketleri sürekli değişirken, kimse ne olduğun anlayamıyor. Bir çok kişi ise fahiş fiyat artışının farkında bile değil.

PİRİNÇ VE BULGUR ALMAYIN!

Tüketici Hakları Derneği, fiyatlardaki astronomik artışa dikkat çekerek halkı, pirinç ve bulgur almaları konusunda uyardı.

TÜ-MER Genel Başkanı Ömer KESER, fahiş fiyat artışının ardından spekülatörlerin olduğu kanısında.

Yaptığı çağrıda, “temel gıda maddelerine yapılan fahiş zamların ardındaki spekülatörlere tepki göstermek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla Türkiye tüketicisini, tüketimden gelen gücünü kullanmak üzere, fiyatlar normale dönene kadar pirinç ve bulgur satın almamaya davet ediyoruz.” dedi.

KRİZ FIRSATÇILARI DEVREDE

Pirincin fiyatı dünyada da artış gösteriyor ancak bizdeki dünyadaki rakamları da neredeyse üçe katladı. Bunun nedeni de iç siyasette yaşanan gergin ortamı fırsat bilen uyanık tacirler... Pirinç fiyatlarında öyle oynamalar yapılıyor ki artık etiketleri takip etmek neredeyse imkansız hale geldi.

Baldo pirincin perakende fiyatı marketlerde 7,00 ile 7,50 YTL, bulgurun ise 2 ile 2,50 YTL civarına çıktı... Tabii bu rakamlarda şimdilik. Fahiş artışın önlem alınmadığı taktirde süreceği tahmin ediliyor.
Bu haber toplam 119 defa okunmuşturYukarı



Buğday fiyatı rekor kırdı
24.08.2007
Uluslararası emtia borsalarında buğday fiyatları rekor kırdı.

Talep artarken arzda azalma kaygısı var

Gösterge kabul edilen bazı buğday tipleri için fiyatlar Mayıs ayından bu yana yüzde 30 kadar artış kaydetti.

Son artışlar dünyanın önde gelen buğday üreticilerinden Kanada'da ve bazı Avrupa ülkelerinde kuraklığın hasada zarar verdiği haberlerini takip ediyor.

Buğday fiyatları dünya genelindeki talep artışı dolayısıyla zaten bir süredir yüksek seyrediyordu.

Geçen ay İtalya'daki makarna üreticileri bu eğilimin makarna fiyatlarında da artışa yol açabileceği uyarısında bulunmuştu.

Dünya Gıda Programı da fiyat artışının afet bölgelerine sevkedecek buğday satın almak için mali kaynaklarının yetersiz kalmasına yol açabileceğini bildirdi.

Buğday fiyatlarında artış ekmek fiyatlarının da artacağı şeklinde yorumlanırken, bunun yem fiyatlarına yansıması da dolaylı olarak et ve süt ürünlerinde fiyat artışı olarak kendini gösterebilir.

ABD'nin resmi tahminlerine göre küresel buğday stokları son 26 yılın en düşük düzeyinde.

Kanadalı yetkililer ülkenin kuraklık nedeniyle hasadın beşte birini kaybedeceğini açıklamıştı.

Kanada'nın başlıca rakiplerinden olan ve dünyanın üçüncü en büyük buğday ithalatçısı Avustralya da baharda kaydedilen sıcaklıkların beklenenden daha yüksek olması nedeniyle hasadın azalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Türkiye de bu yıl kuraklık nedeniyle üretimde düşüş kaydederken, Karadeniz'in doğu kıyısındaki ülkelerde de hem şiddetli yağışlar hem bunu izleyen kuraklık ekinlerin zarar görmesine yol açtı.

Aynı nedenlerle Çin'in üretiminin de yüzde 10 azalması bekleniyor.

Arz azalrıken, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin talebi hızla artıyor. Bu durum, Chicago Ticaret Borsası'nda bir kile buğday fiyatının 7,44 dolara kadar çıkmasına yol açtı.

İngiltere'de de ekmek için kullanılan tipte buğdayın ton fiyatı 200 sterlin. Bu rakam geçen yılki fiyatın iki katı.

BBC Türkçe

Buğdayda rekor fiyat

Dünyada buğday fiyatları yeniden rekor düzeylere ulaştı.

Amerikan bahar buğdayının fiyatı dün yüzde 22 arttı.

Fiyat artışları buğday stoklarının azalması, bu nedenle de Rusya ve Arjantin gibi ülkelerin buğday ithalatını kısıtlayıcı önlemler alması ardından geliyor.

Bu ülkelere son olarak Kazakistan katıldı.

Kazakistan kararını açıkladıktan sonra, en kaliteli buğday türlerinden biri olarak bilinen ve ekmek yapımında kullanılan Amerikan bahar buğdayının fiyatı dün yüzde 22 arttı.

Bunun buğday fiyatlarında bir günde görülen en büyük artış olduğu bildiriliyor.

Buğday stoklarının bu yıl kötü hava koşulları ve bazı çiftçilerin biyoyakıt ürünleri yetiştirmeye yönelmesi yüzünden azaldığı belirtiliyor.

BM'ye bağlı Dünya Gıda Programı'nın yöneticileri dün artan gıda fiyatları yüzünden giderek daha fazla ülkenin açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı uyarısında bulunmuştu.

Amerikan bahar buğdayının fiyatı Ocak ayından beri ikiye katlandı.

ABD'de buğday stoklarının bu yıl son 60 yılın en düşük seviyesine ulaşması bekleniyor.
BBC

15 yıldır ilk kez TMO önünde pirinç kuyruğu! Markette kilosu 3.5-7.5 YTL, Ofis'de 1.80 YTL


15 Nisan 2008 Salı 14:45
- Pirinç fiyatlarında son dönemde görülen artış,İzmir'de vatandaşları, piyasadakinden düşük fiyata ürün satılan Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) satış ofisine yöneltti. Yetkililer, önünde kuyruklar oluşan mağazaya 15 yıldır bu kadar ilgi gösterilmediğini belirtti.
Kuyruktaki vatandaşlar, bazı mağazalara göre yarı yarıya ucuz satılan pirinç için sabahın erken saatlerinde TMO mağazasının önüne geldiklerini söylediler.
Kişi başına en fazla 2 kilogram olmak üzere kilogramı 1.80 YTL'den satılan pirincin kısa sürede tükendiğini söyleyen vatandaşlar, mağazaya daha fazla pirinç getirilmesini talep ediyor.
TMO İzmir Bölge Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşın özellikle pirinçte fiyatların arttığı haberlerini izledikten sonra, gelecekte fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle mağazaya geldiğini söyledi.
Yetkililer, TMO'nun önceki dönemde mağazaya talebi artırmak için yenileme yatırımları planladığını ancak, son 1 haftada, 15 yıldır görülmeyen bir yoğunluğun ve ilginin meydana geldiğini belirtti.
TMO mağazasındaki fiyatın da kar oranı eklenerek belirlendiği, piyasadaki fiyatlarla aradaki farkın spekülasyondan kaynaklandığı kaydedildi.
Pirincin market zincirlerindeki fiyatı 3.5-7.5 YTL arasında değişiyor.
netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Pzr May 04, 2008 11:19 pm    Mesaj konusu: Artan bugday ve pirinç fiyatlarI Alıntıyla Cevap Gönder

Japonya Maliye Bakanı Nukaga: "Artan buğday ve pirinç fiyatları sebebiyle, Asya'da toplumsal gerginliklerle karşılaşma riski artıyor"
04 Mayıs 2008 Pazar 17:15

Japonya Maliye Bakanı Fukushiro Nukaga, dünyadaki yoksulların üçte ikisine ev sahipliği yapan Asya'da, iki katına çıkan buğday ve pirinç fiyatları nedeniyle toplumsal gerginliklerle karşılaşma riskinin arttığını söyledi.
Nukaga, Asya Kalkınma Bankasının yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, birçok yöneticinin, artan yiyecek fiyatlarını sınırlayabilmek için sübvansiyonlar ve ihracat kısıtlamaları getirdiğini ifade etti.
Bu uygulamaların, küresel piyasalarda fiyatların kızışmasına yol açtığını belirten Nukaga, bundan da nüfusun en yoksul kesiminin özellikle de kırsal kesimdekilerin etkilendiğini vurguladı.
Nukaga, iki katına çıkan buğday ve pirinç fiyatları nedeniyle toplumsal gerginlikler ve emniyetsizliklerle karşılaşma riskinin arttığını söyledi.
Asya Kalkınma Bankası verilerine göre, Asya-Pasifik Bölgesinde yaşayan en yoksul kesim gelirlerinin yüzde 60'ını yiyeceği, yüzde 15'ini ise yakıta harcıyor.
Bölge halkı için bu malların fiyatlarındaki artış, yaşamsal önem taşıyor.
netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com