EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Hepatit C hastaları ölüme mi terkedildi?

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TIBBÎ DÜŞÜNCELER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pts Ekm 25, 2010 10:47 pm    Mesaj konusu: Hepatit C hastaları ölüme mi terkedildi? Alıntıyla Cevap Gönder

Hepatit C hastaları ölüme mi terkedildi?
Arif AKPINAR

Sağlık Bakanlığı'nın bu yılın Ağustos ayında yürürlüğe koyduğu yeni düzenleme şu an tedavi görmekte olan kronik hepatit C hastalarını mağdur etmiş durumda. Gözler şimdi bakanlığın yapacağı açıklamada.
Sağlık Bakanlığının 09.08.1010 tarihinden itibaren ‘’6.2.13.E-2 Kronik Hepatit C tedavisi’’ ile ilgili düzenlemesi, şu an tedavi görmekte olan kronik hepatit C hastalarını mağdur etmiş durumda.

Kronik Hepatit C hastalarının tedavisinde İnterferon+ Ribaverin veya Pegile İnterferon+Ribaverin kombinasyonu kullanılmakta.

Bakanlık, belki suistimallerin önüne geçmek maksadıyla hastalardaki tedavi süresini 48 haftayla sınırlamış durumda. Tedavinin çok pahalı olması dolayısıyla Bakanlığın bu sınırlaması anlaşılabilir ancak bu karar alındıktan sonra tedavisi yarım kalan ve mağdur olan bir hayli hasta olduğu gözükmekte. Sağlık sektöründeki bir açık giderilmeye çalışılırken gerçekten hasta olan insanlar mağdur edilmemeli.

Sağlık Bakanlığının aldığı bu kararın Hepatit C hastalarını esas mağdur eden tarafı ise; Bakanlığın öngördüğü 48 haftanın bir ömür boyu geçerli olması. Yani Kronik Hepatit C hastası biri tedavi sonrası hastalığı tekrar nüksederse bir daha tedavi olma şansı olmamaktadır. Bu da Kronik Hepatit C hastalarının bir nevi ölüme terk edilmesi demektir. Çünkü ilaçların pahalı olmasından dolayı orta halli bir insanın bu ilaçların masrafının altından kalkması mümkün değil.

Sayın Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın sağlık alanından yaptığı yenilik ve iyileştirmeleri göz ardı etmek mümkün değil. Kronik Hepatit C tedavisinde alınan bu karar da sağlık sektöründeki açığı kapatmaya yönelik bir karar olduğu anlaşılmaktadır. Ancak gözden kaçan bir ayrıntı vardır. Sağlık Bakanlığının aldığı bu karar, devletin sağlık alanındaki yükünü hafifletmek yerine daha da artıracaktır.

Şöyle ki:

Kronik Hepatit C hastası birisi HCV RNA sı pozitif olup değerleri de uzun süre yüksek seyrettiği ve önlem alınmadığı takdirde bu hastanın siroz ve karaciğer kanseri olma ihtimali oldukça yüksek hatta kimi uzmanlara göre kaçınılmazdır. Siroz ve karaciğer kanseri tedavilerinin devlete maliyetinin Kronik Hepatit C tedavisinden çok daha yüksek olduğu bir gerçektir. Bundandır ki Sağlık Bakanlığı iyi niyetle bir açığı kapatayım derken daha büyük açıklara sebebiyet vereceği bir gerçektir. Kaldı ki kuralın Hepatit B hastaları için de geçerli olduğunu düşünürsek durum daha da vahim bir hal alır. Çünkü ülkemizde dört milyona yakın Hepatit B hastası olduğu varsayılmaktadır. Bu sayının onda biri tedavi olamamaktan dolayı siroz ve karaciğer kanseri olursa bu durum, devlet için daha büyük bir yük olmaz mı?

Olayın maddi boyutu bir tarafa, insani boyutunun daha da önemli olduğu bir gerçektir. Daha önce tedavi olup 48 haftalık hakkını kullanmış ancak hastalığı yeniden nüksetmiş insanların çaresizlik içinde bırakılması, çok insani değildir. Devlet, kendi güvencesine aldığı insanları, hastalıkları anında çaresiz bırakmamalıdır.

Sayın Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ümit ederiz ki bu kararı yeniden gözden geçirilmesini sağlar. Sağlık Bakanlığı yetkilileri eğer bu yazıyı dikkate alıp tedavisi yarım kalan hastaları merak ederlerse, hastaların ve tedavi gördükleri hastanelerin adını verebilirim.

arifhanakpinar@hotmail.com
haber7
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TIBBÎ DÜŞÜNCELER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com