EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Rusya'daki Müslümanlar

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İSLÂM DÜNYAS!
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cum Eyl 10, 2010 2:58 am    Mesaj konusu: Rusya'daki Müslümanlar Alıntıyla Cevap Gönder

Putin: "İslamiyet' Rusya'nın manevi hayatının ayrılmaz bir parçasıdır"
22 Ekim 2013



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İslamiyet'in, Rusya'nın manevi hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ufa'da müftülerle yaptığı görüşmede, Rusya Müslümanları Merkezi Dini İdaresi'nin kuruluşunun 225'inci yılını kutladı.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Rusya Müslümanları Merkez Müfütüsü Talgat Taceddin, Tataristan Müfütüsü Kamil Samigullin ve Kuzey Kafkasya Müslümanları Koordinasyon Merkezi Başkanı İsmail Berdiyev'le bir araya gelen Putin, "İslamiyet siyasi yaşamımızda rol oynadı ve toplumumuzun manevi ve kültürel gelişimine de önemli katkı sağladı. Sizleri bu tarihi gün nedeni ile kutluyorum." dedi.

Din adamlarından ilahiyat okullarının canlandırılmasını isteyen Rus lider, "Günümüz zorlukları ile mücadele etmek için yerel Müslüman din adamlarının ve ilahiyat okullarının itibarının yükseltilmesi gerekiyor. En önemli görevlerimizden biri, Rusya'nın manevi alanda egemenliğini sağlayacak kendi ilahiyat okullarını canlandırmak…" çağrısında bulundu.

"İSLAMİYET'LE BATI ARASINDAKİ GERGİNLİĞE ODUN TAŞIMAYIZ"

Volgograd kentinde düzenlenen intihar saldırısında yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan görüşmede konuşan Putin, "Batı ve İslam dünyası arasında gerginlik günümüzde artıyor. Birileri bu ateşe odun taşıyarak oyun oynamak isteyebilir. Biz bununla ilgili değiliz." dedi.

Rusya'nın Ortadoğu ve İslam dünyasında varlığının giderek arttığına değinen Rus lider, ülkeler, halkları ve kamuoyları ile manipule edilen hareketlere karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

"İSLAMİYET'TE KOMŞU KARDEŞ GİBİ"

Farklı etnik topluluklar ve inançlar arasında uyumun Rusya'nın önemli bir özelliği olduğunu hatırlatan Putin, "Babalarımız ve dedelerimiz birbirlerine karşı inanç ve etnik temelinde hiçbir zaman ayrımcılık yapmadı. Onlar birbirlerine saygılı oldu…" ifadelerini kullandı.

Müslümanlara Rusya'da etnik topluluklar arasında ilişkilere sağladıkları özel katkı nedeni ile teşekkür eden Putin, gençlerin de aynı saygı ve vatanseverlik duyguları içinde yetişmesini istedi. Kurban Bayram'ını bir kez daha tebrik eden Putin, İslamiyet'te komşunun kardeş gibi görüldüğünü hatırlattı.
http://www.haberler.com/

Moskova'nın artan Müslüman nüfusu camilere sığmıyor
23 MART 2012



İslamiyete geçen Rusların sayısında da artış var
Rusya'nın başkenti Moskova son dönemde ekonomik olarak büyüyen bir şehir.

Nüfusu azalan, doğum oranları düşen Rusya, ihtiyaç duyduğu işgücünü karşılamak üzere Orta Asya ve Kafkas ülkelerinden büyük göç alıyor.

Çoğu Müslüman gençlerden oluşan göçle birlikte başkent Moskova'daki Müslümanların sayısı iki milyonu buluyor.
Müslümanlar, özellikle Moskova'daki ibadethanelerin yetersizliğinden şikayetçi.
Ancak Rusya'da kimileri de artan Müslüman nüfusu bir tehdit olarak görüyor. BBC Özbekçe Servisi'nden Rüstem Qobil'in değerlendirmesi:
Moskova'da bir Cuma günü... Binlerce kişi Cuma namazı için camilerde toplanıyor... Ancak kentteki Müslümanların sayısı arttıkça, camiler bu inançlı kalabalığın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalıyor... Moskova'da şimdi kent nüfusunun beşte biri Müslüman. Sayıları iki milyonu buluyor.
Müslümanların çoğu İş bulma umuduyla Orta Asya ve Kafkas ülkelerinden Moskova'ya gelen genç göçmenler... Ancak pekçoğu, dinî ihtiyaçlarını karşılayamamanın sıkıntısı içinde.

İmam Hasan Fahreddinov, Moskova'nın yeni camilere ihtiyacı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Dört küçük cami, burada yaşayıp çalışan milyonlarca kişiye yeterli şekilde hizmet veremez. Yetkililer yeni camiler yapılacağına söz verdiler ama hiçbir şey yapılmadı. Bize yabancı muamelesi yapıyorlar. halbuki Müslümanlar yüzyıllardır bu kentte yaşıyor."
İslamî usullere göre hazırlanan yiyecekler satan bazı lokantalar her zaman tıka basa dolu. Bunun bir nedeni de Müslümanların Moskova'da 'helâl yiyecekler' bulabilecekleri yerler çok sınırlı olması.
Pekçok Müslüman, şimdi, sokak tezgahlarında Müslümanlar tarafından satılan yiyeceklere yöneliyor.
Müslümanlığa geçen Ruslar
Müslümanlığa geçen pek çok Rus da var.
Tanınmış bir politikacı olan Ali Viçeslav Polosin, Rus Ortodoks Kilisesi'nde bir papazken 12 yıl önce Müslüman olmuş.
Polosin, "Yıllarca Noel'i tatil ilan ettirmek için uğraştım. İslam'a geçince politikayı bırakmak zorunda kaldım. Benim gibiler için siyasette yer yok." diyor.
BBCT

Rusya Müslüman Lideri Tutukladı!

Başkortistan, Tataristan, Orenburg ve Çelyabinsk Müslümanları tutuklanan Müslüman lider Habubillin için Medvedev'i mektup yazacak. Rusya'da bu hadise bile müslümanlara yapılan baskının bir işareti olarak yorumlanıyor.

24 Ekim 2010
Anadolu Haber

Başkortostan, Tataristan, Orenburg ve Çelyabinsk eyaletinin Müslümanları Rusya devlet başkanı Medvedev'e mektup yazarak Sad yayınevinin başkanı ve Zolotoy Rodnik dergisinin genel yayın yönetmeni Aydar Habibullin'in serbest bırakılmasını talep etmeye hazırlanıyor.

Müslümanlar Habibullin'in göz altında tutulmasının yasa dışı olduğunu düşünüyor ve aleyhindeki suçlamaların gerçekleri yansıtmadığını belirtiyor.

Başkortistan Müslümanları teşkilatlarının temsilcileri Rusya Federasyon Sovyetinin başkan yardımcısı ve Milli anti terör biriminin üyesi Aleksandr Torşin'in açıklamasından ise hayrete düştüklerini belirtti.

Hatırlanacağı üzere Sad başkanı Aydar Habibullin 'aşırılıkla' suçlanarak 25 Eylül tarihinde göz altına alınmış ve hapishaneye sevkedilmişti. Hem Müslüman teşkilatlar hem de hukuk savunucuları Habubillin'in bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyor. Bu amaçla 1 Ekim tarihinde Ufa şehir meydanında Habibullin'e destek eylemi düzenlendi. Eyleme Başkortistan, Tataristan, Çelyabinsk, Sverdlovski, Orenburg eyaletinin Müslümanlarının Dini İdaresinin başkan ve temsilcileri katıldı.

Ayrıca Habubillin'in yakınları tarafından hukuklarını savunacak özel bir birimin de kurulacağı açıklandı. Müslüman Dini kurumlarının ve aydınlarının tepkisine rağmen devlet birimlerinden Habibullin'in serbest kalacağına dair açıklama yapılmaması dikkat çekti.

Moskova'nın tek camii Müslümanlar'a yetmedi

14:30 - Rusya'nın başkenti Moskova'da yaşayan Müslümanlar, bayram namazı için kent merkezindeki Merkez Camii'ne akın edince onbinlerce kişi namazı caddede kılmak zorunda kaldı. Yanında seccade getirmeyenler seyyar satıcılardan 50 kuruşa kâğıt satın alırken, dilenci sayısındaki artış da dikkat çekti. Medvedev ve Putin de yayımladıkları mesajda bütün Müslümanların bayramını kutladı. 09.09.2010 MOSKOVA netgazete

RUSYA’DA BÜYÜYEN İSLAM
Almira Ahmedov*

24 Aralık 2008 22:59
7’nci yüzyılda Emevilerle Kafkaslarda başlayan Rusya’nın İslam serüvenini Almira Ahmedov araştırdı. 140 milyonluk dünyanın en geniş ülkesinin yüzde 15’i Müslüman

Toplam 140 milyonluk Rusya Federasyonu’nda yaklaşık 20 milyon Müslüman yaşıyor. (Nüfusun yüzde 15’ini oluşturuyorlar). Avrupa’daki Müslüman azınlıkların aksine Rus Müslümanlar yabancı göçmenler statüsünde değil. Bilakis yaşadıkları ülkenin birer vatandaşları olarak kabul ediliyorlar.

Müslümanlar Rus toplumunun önemli parçalarından. Örneğin, 2008 Pekin Olimpiyatları’nda Rus atletlerin kazandığı 23 madalyanın 10’u Müslüman atletlerin başarılarının ürünü.

Rus Müslümanlarının ekserisi Volga-Ural bölgesi ve Kuzey Kafkasya’da yaşıyor. Moskova ve Saint Petersburg gibi Rusya’nın diğer yerlerinde de azımsanmayacak bir Müslüman nüfus bulunuyor.

Rusya Federasyonu’nda Müslümanların hakim olarak yaşadığı yedi cumhuriyet: Volga-Ural bölgesindeki Başkırdistan ve Tataristan ve Kuzey Kafkasya’daki Çeçenya, İnguşya, Dağıstan, Karaçay-Çerkezya ve Kabardey-Balkarya.

Rusya’daki İslam’ın Kökleri

İslam Rusya’ya 7’nci yüzyıl ortalarında Dağıstan’dan girdi ve oradan Kuzey Kafkasya’ya yayıldı. Hicri 21’nci yılda (641 MS), Abdürrahman İbni Rabiye komutasındaki Müslüman ordusu İran’ı ve Kudüs’ü ele geçirerek Güney Kafkasya’ya ulaştı. Hicri 119’da (737 MS) Emeviler güçlü Hazar İmparatorluğu’na karşı zafer elde etmeyi başardı.

Neticesinde, daha önceleri Hazar İmparatorluğu’na bağlı Kuzey Kafkasya, Emevi İmparatorluğu’nun bir parçası haline geldi. Müslümanlar bölgeyi önemli bir yönetim merkezine dönüştürürken Kafkas kabilelerini de İslam’la tanıştırdı.

Müslüman dünyayla olan ticari ve ekonomik ilişkiler sonucunda Volga havzasında İslam sürekli büyüdü. Moğolların MS 1236’daki istilasına kadar Orta Volga bölgesinde yer alan Bulgar Krallığı, İslam’ı resmi din olarak kabul ediyordu. (MS 922, Hicri 304)

Merkezden başlayarak İslam Rusya’nın Sibirya başta olmak üzere Rusya’nın kuzeyine ve doğusuna doğru genişledi.

İslam’ın Rusya’ya girişinin ikinci dalgası, Moğolların kuzey krallığı olarak MS 1242’de kurulan Altın Ordu döneminde oldu.

Gerçekte, bölgede kalan az sayıdaki Moğol’un yerel toplum dokusunda ciddi bir etkisi olmadı ve kültür, din ve sosyal hayat aynı şekilde kaldı.

15’nci yüzyılın başlamasıyla dev Altın Ordu İmparatorluğu içinden bağımsız İslam Hanlıkları [1] ortaya çıkmaya başladı. Bu hanlıklar, Moskova ve Kiev arasında kalan ve Rusların prenslikler olarak yaşadığı alan hariç günümüz Rusya’sının neredeyse tüm bölgelerini hakimiyeti altına aldı.

İslam Hanlıkları 16’ncı yüzyılda Rus İmparatorluğu tarafından ortadan kaldırılıncaya kadar, İslam modern Rusya’nın ekseriyetinde hakim oldu.

Volga Nehri’nin Çarlık Rusya’sı için önemi nedeniyle, Volga-Ural bölgesi yeni kurulan Rus İmparatorluğu’nun eline geçen ilk bölge oldu. 15 Ekim 1552’de, daha önce bölgedeki en güçlü devlet olan Kazan Hanlığı’nın fethinin ardından, Ruslara Volga bölgesi ve Hazar Denizi’nin işgal yolları ardına kadar açıldı.

1859’da Dağıstan Müslümanları (Çeçenye ve İnguşetya Dağıstan’ı oluşturuyordu), ülkelerini Çarlık Rusya’sına İmam Şamil (1797-1871) komutasındaki 34 yıllık direnişin ardından kaybetti.

Bağımsızlık: Umut ve Gerçeklik

1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılması, Rus kontrolünde yaşayan Müslümanların kendi geleceklerini tayin umutlarını artırdı.

Eski Sovyetler Birliği’nin Baltık, Orta Asya ve Kafkasya’daki cumhuriyetleri bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, birçok özerk cumhuriyet onları izledi.

Ekim 1991’de Çeçenya, Cehar Dudayev’in (1944-1996) referandumla Çeçen Cumhuriyeti’nin başkanı olarak seçilmesinden sonra bağımsızlığını ilan etti. Rus birlikleri ülkeyi terk etti ve arkasından gelen üç yıl için ülke bağımsızlığını kazandı [3].

1998’de Tataristan Cumhuriyeti’nde Rusya’dan ayrılma ilgili yapılan referandumda Tatarların yüzde 62’si bağımsızlık yönünde oy kullandı.

Daha sonra Tataristan’ın başkenti Kazan’da Rus Federasyonu’nun ilk başkanı Boris Yeltsin (1931-2007) Rusya’nın farklı bölgelerine seslendiği o ünlü konuşmasını yaptı: “Yutabileceğiniz kadar özerklik alın”.

Ancak gerçekte, Volga ve Kuzey Kafkasya bölgesindeki bağımsızlık hareketi, 7 bin 500 Rus Ordu mensubu, 4 bin Çeçen savaşçı ve 35 bin sivil olmak üzere en az 46 bin 500 (Bazı kaynaklarda bu rakam 80 bin ila 100 bin arasında [4]) insanın hayatını kaybettiği İlk Çeçen Savaşı’yla (1994-1996) son buldu.

Uluslararası toplum Tataristan’ın da bağımsızlığını tanımadı. 15 Şubat 1994’te Rusya Federasyonu ile Tataristan arasında yapılan anlaşmayla ülkenin bağımsızlık hayali yok oldu.

İttifak Partisi gibi Tatar özgürlük hareketi liderleri, Tataristan hükümetini, ülkenin bağımsızlığını ucuza satmakla suçladı. Ve ulusal bağımsızlık hareketinin muhalefetine rağmen, Tataristan’ın bağımsızlığıyla ilgili maddeler Anayasa’dan çıkarıldı.

Dolayısıyla, 30 Kasım 1992’de cumhuriyet parlamentosu tarafından kabul edilen Anayasa’nın kendisi bile 1994-2005 arasında 15 kez değiştirildi.

Sonuç itibariyle ister yasal ister askeri yollarla olsun, Rusya, Sovyet Birliği döneminde hüküm süren federe sistemini yeniden kurmayı başardı. Günümüzde Rusya Federasyonu, 83 organdan oluşuyor: 21 cumhuriyet, 46 oblast (eyalet), 9 krais (bölge), 1 özerk oblast (Yahudi Özerk Bölgesi), 4 özerk okrug (sancak) ve 2 federal şehir.

Cumhuriyetler genelde Rus olmayan etnik bölgeleri temsil ediyor. Diğer unsurlardan farklı olarak cumhuriyetler nominal olarak özerk ve her cumhuriyetin kendi anayasası, başkanı ve meclisi bulunuyor. Her cumhuriyet belli bir etnik azınlık için vatan oluşturuyor.

Volga-Ural Havzası’ndaki Müslüman Cumhuriyetler

Volga-Ural bölgesinde Müslümanların ekserisi, Tataristan ve Başkırdıstan’ta yaşıyor.

Tataristan Cumhuriyeti, Doğu Avrupa Düzlüğü’nün merkezinde yer alıyor ve Moskova’dan uzaklığı yaklaşık 800 km. Volga ve Kama nehirleri arasında bulunan ülke doğuda Ural Dağları’na kadar uzanıyor. Başkentiyse Kazan.

Tüm Rusya Nüfus Birliği’nin 2002 kayıtlarına göre Tataristan’ın toplam nüfusu 3 milyon 770 bin. Etnik Tatarlar nüfusun yüzde 52,9’una oluştururken Rusların yüzdesiyse yüzde 39,5.

Komşu Başkırdistan Cumhuriyeti, Volga Nehri ve Ural Dağları arasında kalıyor ve başkenti Ufa. Toplam nüfus ise 4 milyon 104 bin.

2002 sayımına göre, Başkırdistan’ın “ulusal mozaiği” şöyle: yüzde 36,32 Rus, yüzde 29,76 Başkır, yüzde 24,14 Tatar, yüzde 2,80 Çuvaş, yüzde 2,58 Mari (Çirmeş), yüzde 1,35 Ukraynalı, yüzde 0,63 Mordovyalı, yüzde 0.55 Udmurt, yüzde 0.42 Beyaz Rus (Belarus), yüzde 0.21 Ermeni, yüzde 0.20 Alman, yüzde 0.13 Özbek, yüzde 0.12 Azeri, yüzde 0.10 Kazak, yüzde 0.07 Tacik, yüzde 0.06 Yahudi ve sayıları 2 binden az farklı gruplar.

Bu demografiden anlaşılacağı üzere iki cumhuriyetin de ekseri nüfusunu Tatarlar ve Başkırlar oluşturuyor. Türk soyundan gelen bu iki halk etnik olarak Müslüman. Modern Tatarlar, MS 922’de İslam’ı resmi din olarak seçen Volga Bulgarlarının doğrudan akrabaları.

Ural Dağları’nda yaşayan Başkır kabilelerine de İslam’ı getiren Bulgarlar oldu. Örneğin, Müslüman coğrafyacı Yakut el-Hamavi, Şam’da bir Başkır Müslüman gördüğünü yazar. Bu kişi el-Hamavi’ye Bulgar Krallığı’nda 7 Müslüman’ın geldiğini ve Başkırlar arasında İslam’ı yaydığını söyler. [5]

Kuzey Kafkasya’nın Müslüman Cumhuriyetleri

Bölgede hakim beş Müslüman Cumhuriyet bulunur. Bunlar Çeçenya, Dağıstan, İnguşya, Karaçay-Çerkezya ve Kabardey-Balkarya.

Volga bölgesindeki Müslüman cumhuriyetlerden farklı olarak, Kuzey Kafkasya’daki etnik Rusların sayısı oldukça azdır. İkinci Dünya Savaşı esnasında, Sovyetler Birliği, Alman ordusuna yardım ettikleri gerekçesiyle Kuzey Kafkasya halkını sürgün etti.

Her ne kadar 1944’te Müslüman Çeçen, İnguş, Balkar ve Karaçay’lar Kazakistan steplerine sürülseler de, bölgenin sosyal ve demografik dokusu büyük bir değişime uğramadı.

Günümüzde Müslüman nüfus Çeçenya, Dağıstan ve İnguşya’da ezici çoğunluğu oluşturuyor.

2002 sayımına göre, Çeçenya Cumhuriyeti’nin nüfusu yaklaşık 1,1 milyon.

1 milyon 31 bin 647 Çeçen nüfusun yüzde 93,5’ini oluşturuyor. Diğer gruplar: Ruslar (40 bin 645, yüzde 3,7), Kumıklar (8 bin 883, yüzde 0.8 ve Müslüman Türk), İnguşklar (2 bin 914, yüzde 0.3) ve toplam nüfusun yüzde 0.5’ini oluşturan diğer küçük gruplar.

Komşu İnguşetya, yerel İnguş/Vaynah kabilelerin ana vatanı. Vaynahlar, günümüz Çeçen ve İnguşlarının atalarının da konuştuğu Nah dilini konuşurlar. İnguşetya, Rusya’nın en küçük cumhuriyetidir. Nüfusu 467 bindir.

2002 Rus sayımına göre, etnik İnguşlar cumhuriyetin yüzde 77,3’ünü oluşturuyor. Diğer gruplar, yüzde 20,4’le Çeçenler ve yüzde 1,2 ile Ruslar.

Kuzey Kafkasya’da en geniş bölgeye ve nüfusa sahip cumhuriyeti Dağıstan. Nüfusu 2 milyon 577 bin. Dağıstan’da 10 Müslüman etnikle beraber farklı gruplar bulunuyor.

2002 sayımına göre, Dağıstan nüfusunun yüzde 75’ini Avarlar, Darginler ve Lezgiler’den meydana geliyor. Kumıklar, Nogaylar ve Azeriler gibi Türk soyları yüzde 20’yi oluştururken Rusların oranı sadece yüzde 5. Diğer etnik gruplar, toplam nüfusun yüzde 0,5’inden az bir orana sahip. Bu kadar farklı etnik dokuya rağmen Müslümanların oranı yüzde 90,4.

Kabardey-Balkarya’nın nüfusu yaklaşık 901 bin. İki etnik bölgeden meydana geliyor: İlki Kabardeyce (Kuzey Batı Kafkas dili, ekserisi Sünni Müslüman) konuşanlar ve diğeri de Balkarlar. (Türkçe konuşan ve çoğunluğu Sünni Müslüman)

2002 sayımına göre, Kabardeyler cumhuriyetin yüzde 55,3’ünü, Ruslar yüzde 25,1’ini ve Balkarlar yüzde 11,6’sını oluşturuyor.

Diğer gruplarsa şöyle: Osetyalılar (9 bin 845, yüzde 1,1), Türkler (8 bin 770, yüzde 1), Ukraynalılar (2 bin 592, yüzde 0,8), Ermeniler (5 bin 342, yüzde 0,6), Koreliler (4 bin 722, yüzde 0,5), Çeçenler (4 bin 241, yüzde 0,5) ve yüzde 0,5’in altında diğer küçük gruplar.

Komşu Karaçay-Çerkezya’da toplam nüfus yaklaşık 439 bin. Karaçaylar ve Çerkezler olarak ülkede iki ana etnik Müslüman grup yaşıyor.2002 sayımına göre Karaçaylar cumhuriyetin yüzde 38,5’ini, Ruslar yüzde 33,6’sını ve Çerkezler yüzde 11,3’ünü oluşturuyor.

Diğer gruplar: yüzde 7,4 Abhazlar, yüzde 3,4 Nogaylar, yüzde 0,8 Osetyalılar, yüzde 0,8 Ukraynalılar, yüzde 0,7 Ermeniler ve yüzde 0,5 Tatarlar.


Kaynaklar

* Almira Ahmedov, eski Sovyetler Birliği’ndeki Müslümanların durumu gibi genel ilgi alanları ve gündem konularında çalışmalar yapan serbest gazeteci.

[1] Hanlık, Han adı verilen siyasi ve askeri liderin yönettiği bağımsız Türk devletlerine verilen ad.

[2] Rusya’nın Kafkaslar bölgesinde Müslümanlar, Rus varlığını anavatanlarının işgali olarak görmeyi sürdürüyorlar.

[3], [4] Tony Wood’un Yeni Sol Dergisi “Çeçenya Olayı” adlı makalesi.

[5] Şihabettin Mercani. Mustafad al'-akhbar fi Ahwali Qazan wa Bulgar. Kazan: Tataristan Yayınları, 1989, sf.134

[6] Gerçekte Stalin, Müslümanların çoğunluk olduğu Kuzey Kafkasya’daki sosyo-politik harmoniyi bozmak için baskıcı bir sürgün politikası yürüttü. Kuzey Kafkasya halklarının Nazilere yardım ettiği iddiası birçok çağdaş tarihçi tarafından reddedildi.
Time turk

21 Kasım 2009
Moskova'da öldürülen kilise papazının arkasından tartışmalar devam ediyor

Moskova'da St. Thomas kilisesi papazı Daniil Sisoyev'in kilisede bulunduğu sırada yüzü maskeli bir kişi tarafından otomatik silahla öldürülmesi ile ilgili tartışmalar büyüyor.

Rus basını papazın 80'den fazla Müslüman'ı Hıristiyan yaptığı gerekçesi ile ölüm tehditleri aldığı bilgisini verirken, Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill itidal çağrısında bulundu. Kirill, "Katil yakalanıncaya kadar, herhangi bir kişi ya da topluluğun zan altında bırakılmasını doğru bulmuyorum." dedi.

Komsomolskaya Pravda'da yer alan haberde, papazın bir röportajında, telefon ve elektronik posta yolu ile 14 kez ölüm tehdidi aldığını söylediği bilgisi yer aldı. Sisoyev açıklamasında, "Onlar 14 kez benim başımı kesmekle tehdit etti. FSB bu konuda beni uyardı. Tüm bunlara rağmen kilisemiz Tatar, Özbek, Çeçen ve Dağıstan kökenli 80 Müslüman'ın Hıristiyan olmasını sağladı." bilgisini vermişti. Papaz, Ortodoks kilisesini de Müslümanlar arasında misyoner faaliyeti yapmaktan korkmakla suçlamıştı.

Önceki gün Moskova'nın güneyinde bulunan St. Thomas kilisesine yüzünde maskesi ile gelen bir şahıs, Sisoyev'e otomatik silahla ateş ederek papazı öldürmüştü. Saldırganın açtığı ateş sonucu bir papaz da yaralanmıştı.
aktifhaber

Moskova sokaklarında bayram namazı
27 Kasım 2009
Bir dönem Allah'ı inkâr eden diktatör bir rejimle idare edilen Rusya'nın başkenti Moskova'daki Merkez Camii'ne sığmayan binlerce kişi, Kurban Bayramı namazını caddelere serdikleri seccadeler üzerinde kıldı.
Moskova'nın Prospekt Mira caddesinde bulunan Merkez Camii çevresi, bayram namazı münasebeti ile trafiğe kapatıldı.
Polis, sokaklarda namaz kılanların sayısının 10-15 bin civarında olduğunu belirtti.
Bu arada, Rus devlet televizyonu da Merkez Camii ve Başkortostan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'daki camideki bayram namazını dönüşümlü olarak naklen yayımladı.
Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Kurban Bayramı vesilesiyle yayımladığı mesajda, "Geçmişi tarihin derinliklerine giden bayram, insanları İslam'ın barış, merhamet ve iyilik gibi gerçek değerleri çevresinde birleştiriyor. Hac nedeniyle Kurban Bayramı da insanların ruhani dirilişini sembolize ediyor. Kurban Bayramı insanların adalet inançlarını güçlendirdiği gibi, insanlara ihtiyacı olan komşularına yardım etmesini de öğretiyor" ifadelerine yer verdi.
Medvedev, Rusya'daki Müslüman topluluğun Rus toplumu içindeki kültürel zenginliği çeşitlendirme açısından büyük rol oynadığını ifade ederek, "Karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilişkisi geleneği temelinde ortak anavatanımızın başarısına katkıda bulunmaya devam edeceğinize eminim" dedi.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Rusya'daki tüm Müslümanların Kurban Bayramı'nı kutlayarak, bayramın Rusya'nın çok uluslu ruhani mirasının vazgeçilmez bir parçası, ahlaki gelişimin ve ihtiyacı olan kişilere yardımın sembolü olduğunu ifade etti.
Putin, binlerce Rus Müslümanın bayramı Suudi Arabistan'daki kutsal topraklarda kutladığını belirterek, milyonlarca kişinin Rusya'daki camilerde toplanacağına ve akrabalarıyla görüşeceğine işaret etti.
netgazete

Moskova'da bayram namazına 70 bin kişi katıldı

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Merkez Camii'nde kılınan Kurban Bayramı namazına kalabalık cemaat sebebi ile çevredeki caddeler trafiğe kapatıldı. Polis, Prospekt Mira semtindeki camiye bayram namazı için 70 bin kişinin gittiğini açıkladı. Müftü Gaynuddin'in vaazı sırasında Merkez Camii yakınında bulunan kilisenin çanlarının uzun süre çalması, namaz için saf tutan bazı Müslümanların tepkisine yol açtı. 16.11.2010 MOSKOVA netgazete
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İSLÂM DÜNYAS! Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com