EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Important Notice: We regret to inform you that our free phpBB forum hosting service will be discontinued by the end of June 30, 2024. If you wish to migrate to our paid hosting service, please contact billing@hostonnet.com.
Petrol fiyatları kaygı verici biçimde artıyor

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Cum Nis 11, 2008 12:24 am    Mesaj konusu: Petrol fiyatları kaygı verici biçimde artıyor Alıntıyla Cevap Gönder

Petrol fiyatları fırladı
8 NİSAN 2011

Petrol fiyatları, son son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, diğer emtia fiyatlarında da özellikle Amerikan dolarının değer kazanması nedeniyle artış yaşandı.

Altının onsu 1,468 dolar, gümüşün onsu ise 1980'den bu yana en yüksek seviyeden 40 dolardan seyrediyor. Dolar ise 15 ayın en düşük seviyesinde.

Euro ise, son haftalarda faiz artışı beklentileri nedeniyle artış yaşıyor... Amerikan Merkez Bankası'nın yakın zamanda herhangi bir faiz artışına yönelmesi beklenmiyor. FED, piyasaya para pompalama politikasını ise sürdürüyor.

İngiltere'nin de enflasyonla mücadele edebilmek için faiz artışlarında artışa gitmesi bekleniyor.

Altın, fiyat artışına karşı en dirençli emtia. paranın değerinde erozyona neden olan enflasyon artışı yatırımcıları yoğun olarak altına yönlendiriyor. Piyasalarda asıl kaygı yaratan ise, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlıkların petrol arzı üzerinde yarattığı baskı.

Dünyanın 17. en büyük petrol ihracatçısı Libya'da Kaddafi güçleriyle isyancı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle petrol ihracı darbe yemiş durumda.

İsyancıların kontrolündeki bölgelerde yetkililer, NATO'dan petrol alanlarının güvenliğini sağlamasını istiyor.

İsyancı liderler de önümüzdeki iki hafta içinde bu bölgelerden tam kapasiteyle petrol ihracına başlayacaklarını söylüyor.

Petrol arzında azalma yaşanırken, petrole talep de giderek artıyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme talebi körükleyen en önemli neden.

Uluslararası Para Fonu da, arz talep dengesizliğinin fiyatları daha da yukarı çıkaracağı uyaırısında bulundu. BBC

"Petrol fiyatları kaygı verici biçimde artıyor"
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve ABD Enerji Bakanlığı, petrol fiyatındaki hızlı yükselişin küresel ekonominin düzelmesinde risk yaratabileceğini, bu yüzden petrol fiyatlarındaki artıştan kaygı duyduklarını bildirdi. IEA Başkanı Nobuo Tanaka da, gazetecilere, "Petrol fiyatındaki hızlı yükseliş kesinlikle kaygı verici" dedi. "Petrol fiyatı çok hızlı hareketlenirse, ekonomideki düzelme zarar görebilir" diyen Tanaka, IEA'nın, yeni petrol yatakları bulunması ya da üretimine yatırımların ertelenmesi ya da iptal edilmesini takiben arz kapasitesi konusunda kaygı duyduğunu da ifade etti. 15.10.2009 PARİS netgazete

Türkiye'nin petrol faturası arttı

Türkiye'nin petrol faturası 2008 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24 oranında artarak, 19,2 milyar dolara yükselirken, petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel bu yıl sonunda petrol faturasının azalması bekleniyor.05 Nisan 2009

AA muhabirinin Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2008 yılı itibariyle Türkiye, 21,7 milyon ton ham petrol ithalatına 15,5 milyar dolar öderken, 11,4 milyon ton petrol ürünü ithalatına da 9,5 milyar dolar ödedi.

Toplam 7,6 milyon ton petrol ürünü ihracından elde edilen dövizin de 5,8 milyar dolar gerçekleştiği dikkate alındığında Türkiye'nin geçen yılki petrol faturası 19,2 milyar düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye 2007 yılında ise ham petrol ithalatına 11,7 milyar dolar, petrol ürünü ithalatına 7,3 milyar dolar öderken, 3,5 milyar dolar düzeyinde petrol ürünü ihraç etmişti. Böylelikle 2007 yılında petrol faturası 15,5 milyar dolar olan Türkiye'nin ödediği tutar 2008 yılında yüzde 24 oranında artış gösterdi.

Türkiye'nin 2020 yılında ham petrol tüketiminin iki katına çıkması bekleniyor.

2023 yılına kadar da ham petrol ve doğal gaz toplam ithalat faturasının 600 milyar dolar olacağı öngörülüyor.
haber7

Petrol son 2 yılın en yüksek seviyesinde

27 ARALIK 2010
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin üretimi artırma niyetleri olmadığını açıklaması üzerine petrol fiyatları son 26 ayın en yüksek seviyesine yükseldi.

Asya borsalarında petrolün varil fiyatı 91.78 dolara tırmandı.
OPEC'in bazı üyelerinin, yeni üretim politikasını görüşmek üzere en erken Haziran ayında toplanabileceklerini dile getirmesi kaygı yaratmıştı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzey doğusunu etkisi altına kötü hava koşulları da fiyatları arttırdı. BBC


Petrol kendi tarihini yazıyor: 142,26 dolar

27 Haziran 2008 16:10
Uluslararası piyasalarda yılbaşından bu yana yüzde 40 değer kazanan ham petrolün varil fiyatı bugün ikinci kez rekor kırdı. Tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 142,26 dolara çıktı
Bugün daha önce 141,71 dolara çıkan ABD ham petrolünün varil fiyatı 2 dolardan fazla artarak, tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 142,26 dolara çıktı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da bugün 141,98 dolara çıkmıştı.
haber7

OPEC Başkanı: Petrol bu yaz 170 dolara çıkacak
26 Haziran 2008
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Şekip Halil, petrol fiyatlarının bu yaz 150 ila 170 dolara çıkabileceğini söyledi.

ABD'deki yüksek riskli kredi krizinin de fiyatları etkilediğini kaydeden Halil, fiyatların yükselişinin gerisindeki temel etmenin ABD dolarının devalüasyonu olduğunu vurguladı.
haber10

Petrol fiyatının yükselişi önlenemiyor

07 Haziran 2008 16:19
ABD Enerji Bakanlığının rakamlarına göre, 1970 yılında 1,80 dolar olan ham petrolün varil fiyatı, dün tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 139,12 dolara kadar çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı dün bir günde 11 dolar birden artarak 139,12 doları, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 138,12 doları gördü.

Bu yılın Ocak ayında 100 dolar sınırını geçen petrol fiyatı, yükselme eğilimini sürdürerek 22 Mayıs´ta 135,09 dolara ulaştıktan sonra gerilemeye başladı ve geçen hafta içinde 122 dolara kadar düştü. Ancak ABD ekonomisindeki gelişmelere paralel ABD Doları´nın değer kaybetmeye başlamasıyla petrolün varil fiyatı sadece perşembe ve cuma günü yaklaşık 16 dolar değer kazandı.

Petrol fiyatının tekrar yükseliş eğilimine girmesinde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet´nin perşembe günü, ECB´nin gelecek ay yapacağı toplantıda faiz oranını artırabileceğini söylemesi ve dün ABD´de işsizlik oranının geçen ay yüzde 5,5´e çıktığı açıklamasının ABD Doları´nın değerini düşürmesi etkili oldu.

İsrail´in eski Savunma Bakanı ve şimdiki Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz´ın, Yediot Ahronot gazetesine verdiği demeçte, ´´nükleer silah programına devam etmesi halinde İran´ın nükleer tesislerine saldırının kaçınılmaz´´ olduğunu söylemesi de dün petrol fiyatını artıran etkenlerdendi.

Ancak dün petrol fiyatındaki ani yükselişin en önemli nedeni yatırım bankası Morgan Stanley´den uzman Ole Slorer´in, Asya´da petrole olan güçlü talebin, Amerikalıların Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz´a kadar petrol fiyatını 150 dolara çıkarabileceği tahmini oldu.

ABD Doları´nın değerinin düşük olması, jeopolitik istikrarsızlık ile petrole olan talebin yüksekliği ve petrol arzına ilişkin kaygılar petrol fiyatının artmasında temel etkenler olarak görünürken, 1970 yılında 1,80 dolar olan ve dün 139 doları aşan petrolün son 28 yıllık öyküsü şöyle:

-1973 ARAP-İSRAİL SAVAŞI-

Araplar ile İsrail güçleri arasındaki savaş Orta Doğu´da gerginliği artırdı.

İsrail´in bu savaştaki başarısı üzerine Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü´nün (OPEC) petrol ambargosu uygulamasıyla fiyatlar 6 ayda yüzde 400 arttı.

Böylece ilk kez petrolün siyasi silah olarak kullanılması ABD üzerindeki baskıyı artırdı ve karşılığında İsrail, kriz konusunda BM arabuluculuğunu kabul etmek zorunda kaldı.

OPEC´in petrol ambargosuyla 1970 yılında 1,80 dolar olan petrol fiyatı 1974 yılında 10 doları geçti.

-1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ-

İran´da yıllarca süren iç karışıklıklar sonunda Şah rejimi devrildi ve İran İslam Cumhuriyeti kuruldu.

İran´da devrimden sonra petrol üretimi azalmaya başladı ve bir süre sonra ham petrol üretimi akışı tamamen kesildi. İran´da istikrar konusundaki tedirginlik diğer önemli petrol üreticisi Arap ülkelerini petrol arzını sağlamaya itti ve fiyatları yükseltti.

İran İslam Devrimi´nin yarattığı bu şok petrol fiyatını 1979 yılında 20 doların üzerine taşıdı.

-1980 İRAN-IRAK SAVAŞI-

İslam Devrimi´nin yarattığı kargaşanın zayıflattığı İran, Eylül 1980 yılında Irak´ın saldırısına uğradı. Kasım 1980´de iki ülkenin petrol üretimi, bir yıl önceye göre 6,5 milyon varil azalarak günlük 1 milyon varile geriledi.

Böylece bütün dünyada ham petrol üretimi yüzde 10 düştü. İran İslam Devrimi ve İran-Irak savaşı nedeniyle 1978 yılında 14 dolar seviyesindeki petrol fiyatı 1981 yılında 35 dolara yükseldi.

-1986 PETROL FİYATINDA DÜŞÜŞ-

Yüksek petrol fiyatları tüketicilerin talebinin düşmesine ve ülkelerin daha verimli enerji kaynakları aramasına yol açtı. Fiyatların artışı ayrıca geleneksel petrol arama bölgelerinin dışında yeni petrol kaynakları alanları araştırmalarını artırdı.

Suudi Arabistan´ın geliri azalırken, 1986 yılının başında petrol üretimi artmaya başladı. Ham petrol fiyatı 10 doların altına geriledi, ancak Suudi Arabistan´ın geliri aynı kaldı.

-1990 KÖRFEZ SAVAŞI-

Irak´ın Kuveyt´i işgali, kısmen düşük petrol fiyatını hareketlendirdi, üretim konusunda belirsizliğe yol açtı.

1990 yılında Eylül sonu-Ekim başında, Körfez Savaşı yaklaşırken petrol bir süreliğine 40 doları aştı.

Kuveyt´in kurtarılması için yapılan Körfez Savaşı´ndan sonra devamlı düşüş dönemine giren petrol fiyatı 1994 yılında son 21 yıldaki en düşük seviyesine ulaştı.

-1997 ASYA MALİ KRİZİ-

Asya ekonomilerindeki hızlı büyümenin, petrol üretiminin düşmesine yol açacak şekilde durması OPEC´in petrol üretimini artırdığı döneme denk geldi. Bu durum petrol fiyatının Aralık 1998´e kadar düşük kalmasına neden oldu.

-11 EYLÜL 2001-

Rusya´nın petrol üretimi artarken petrol fiyatı düşme eğilimini sürdürdü ve ABD ekonomisi küçülmeye başladı.

OPEC, üretimi azaltarak petrol fiyatının gerilemesini durdurmaya çalıştı, ancak 11 Eylül´de ABD´deki terör saldırıları bir kez daha petrol fiyatını aşağıya çekti.

Petrol fiyatı, Kasım ortasında yaklaşık yüzde 35 azaldı. OPEC, petrol fiyatının yine yükselmeye başladığı 2002 yılının başına kadar üretimini kısmayı erteledi.

-2003 IRAK SAVAŞI-

ABD´nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak´ı işgali bu ülkenin petrol üretiminde kayba sebebiyet verdi. 2002 yılının ortasında günlük 6 milyon varilin üzerindeki petrol üretimi 2003 yılının ortasında günlük 2 milyon varilin altına indi.

Petrol üretimi 2004-2005 yıllarında daha da düştü. Bu düşüş petrol fiyatında yükselişe yol açtı. Mayıs 2004´te 40 dolar eşiğini geçen petrol fiyatı Eylül´de 50 doların üzerine çıktı.

Haziran 2005´te 60 doları gören petrolü, Ağustos sonunda Meksika körfezini süpüren Katrina kasırgası 70 doların üstüne fırlattı.

-2006 LÜBNAN ÇATIŞMASI-

İsrail´in Lübnan´a saldırısından sonra petrol fiyatı varil başına 78 dolar oldu. Ne İsrail ne de Lübnan´ın petrol üreticisi ülke olmamasına rağmen, Orta Doğu´da artan gerginlik petrol fiyatını da yukarı çekti.

18 Ekim 2007´de 90 dolar olan petrol fiyatı, 31 Ekim´de ise 95 dolara yükseldi.

-2008 PETROLDE 100 DOLAR EŞİĞİ-

Cezayir, Pakistan ve Kenya´daki jeopolitik tansiyonun yanı sıra ABD´nin İran´a yönelik yaptırım tehditleri petrol fiyatının artmasında rol oynadı.

Aynı zamanda ABD ve Avrupa´da kışın soğuk geçeceği korkuları, ABD ile Çin ve Hindistan´ın petrole talebinin artmasının yanı sıra ABD Doları´nın değerinin düşmesi petrol fiyatının yükselmesine önemli katkıda bulundu.

Bu yıl 2 Ocak´ta 100 dolar eşiğini aşan petrol fiyatı, 22 Nisan´da 119 doları, 22 Mayıs´ta 135,09 doları ve dün de 139,12 doları gördü.
haber7

Şok iddia: Petrol 250 dolar olacak

"Petrol fiyatlarının artmasında, sanal alımların etkisi var. ABD İran'ı vurursa, bir litre benzin 5 YTL'yi geçecek"...
29 Mayıs 2008 14:26
Yazı boyutunu büyütmek için
Prof.Dr.Hasan Köni, petrol fiyatlarının artmasında, sanal alımların etkisi olduğunu söyledi.

Artıhaber.com'un haberine göre, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hasan Köni, hızla artan petrol fiyatlarına rağmen, üretimde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, bir talep fazlasının da olmadığını söyledi..

Köni'nin verdiği bilgiye göre, doğalgazda, %9'luk bir talep daralması bile yaşandı.. Peki petrol fiyatları neden artıyor ? Bu sorunun yanıtı ise, ABD kongresinde alınan bir kararda gizli.. İşte Prof.Dr. Hasan Köni'nin, gündeme damgasını vuracak açıklamaları..
HASAN KÖNİ : Büyük Amerikan petrol şirketlerinin izlediği politikalar neticesinde petrol fiyatları artıyor. Çeşitli üretim alanlarından gelen haberlere dikkat ettiğinizde göreceksiniz; hem doğalgazda, hem de petrolde üretim arttı.. Yani; "üretim artışı yeterli değil, yeni kaynaklara ihtiyaç vardır" sözü...

ERSOY DEDE : Yalan mı bu?

HASAN KÖNİ : Bu yalan..

ERSOY DEDE : Nerelerdeki üretim sahalarından söz ediyoruz?

HASAN KÖNİ : Hem Ortadoğu'daki petrol sahaları, hem de Ortaasya'dan gelen gazın üretim ve miktarında artış var.. Üstelik de rafineri çıkışlarını kontrol edebiliyorsunuz.. Bunlar açık kaynaklar.. Rafineri çıkışlarında, geçen seneye nazaran, gazda % 9 bir düşüş var.. Yani talep düşüşü.. Yani bu kadar gaz istenmiyor anlamında..

ERSOY DEDE : Peki nasıl oluyor da bu yükseliyor?

HASAN KÖNİ : Sebebi, Amerikan Kongresi'nin, 2006'da aldığı bir kararla, üç büyük piyasa üzerinden, iki büyük fiyat belirleyici şirketin, (- ki Nijerya ve dikkat ederseniz Rusya'nın fiyatlarını da bunlar belirliyor), alımları eskiden kontrol ediliyordu.. Satın alım komitesi tarafından kontrol ediliyordu.. Niye, büyük bir spekülasyon olmasın diye.. Fakat bir yasa geçiriyorlar, tek maddelik, deniyor ki yasada, elektronik olarak yapılan spot alımlar, (petrol üzerinden),

ERSOY DEDE : Hisse senedi alımı gibi.. Future alım dedikleri alımlar mı?

HASAN KÖNİ : Aynen.. Bu alımlar denetlenemez diyor.. Bunun üzerine. bütün bu fonlarda, mortgage'da falan kaybı olan şirketler, diğer büyük petrol şirketleri, ileriye doğru alım yapmaya başlıyorlar..

ERSOY DEDE : Yani fiziksel olarak alım yapmıyorlar ama kağıt üstünde kapatıyorlar petrolü..

HASAN KÖNİ : Aynen.. mesela 2009'a kadarki petrol alımları şu an itibariyle tamam.. Yeniden alım yapmak için müracaat ettiğiniz zaman; "yok" diyorlar.. O zaman daha çok para vermeniz gerekiyor.. Ve bu artan fiyatlar, beş büyük şirketin, rafinerilerinin ve Amerikan finans kapitalinin, buna tabi İngiltere de dahil, onların kasalarına gidiyor.

ERSOY DEDE : Peki Opec ne diyor buna ?

HASAN KÖNİ : Bakın asıl kazanan üretici değil.. Onu rafine eden ve piyasaya süren yani pazarlayıcı kazanıyor.. E bizde de öyle.. Asıl domatesi üreten midir kazanan yoksa kabzımal mı, yahut manav mı?. Aşnı hesap... Şimdi daha çok üretiyorlar, üretmelerine rağmen, rafineriler; "artık istemeyiz" diyorlar.. Yani alıcı yok.. Ama fiyat gitgide yükseliyor.. Tamam yükselsin.. Ama bir süre sonra bu ülkelerde, yani bizim gibi petrolü olmayan ülkelerde, ve diğer alanlarda, sarsılma başlayacak..

ERSOY DEDE : Türkiye'deki, petrol satışlarının, yatırımları, bizim bankalar üzerinden mi geçiyor ?

HASAN KÖNİ : Yavaş yavaş, yeni satın alınan yabancı bankalar, Türkiye'deki petrol satışlarından gelen veya alımlarından gelen paraları kendilerine kaydırmış durumdalar.. Türk bankalarından çekmiyorlar.. Tamam, dışarı açılalım, dışarı açılmak çok iyidir diyoruz ya; onun da yavaş yavaş başka yönleri ortaya çıkıyor.. Zaten yapılan herşeyin, bir negatif, bir de pozitif değeri vardır.. Eğer dikkatli kontrol etmezseniz, şimdi bu büyük petrol paraları nereye gidiyor ? Bizim bankaları satın alan dış bankalara gidiyor.. Bizim bankalar da, tasarruf mevduatı, yatırım mevduatı falan onlara doğru kayıyor..

ERSOY DEDE : Peki petrol fiyatlarının artmasının bölgesel dengelerle bir ilgisi var mı ?

HASAN KÖNİ : Olmaz mı ? Yabancı basında şimdi haberler çıkıyor ; "Bush Ağustos'ta İran'a vurabilir" diye.. Buna hazırlık yapıyor diyorlar.. Bu, petrol fiyatlarının, varil başına 250 dolara çıkacağı anlamına gelir..

ERSOY DEDE : Vurursa mı, yoksa bu spekülasyon nedeniyle mi?

HASAN KÖNİ : Vurursa tabi.. 250 dolar da şu demektir; ikimizin birer lastik ayakkabı alarak, köprünün üzerinden koşarak gidip gelmeye alışmamız gerekiyor demektir.. Bir ayda 35 kiloya falan düşersin..

ERSOY DEDE : Şunu söylemek lazım tabi.. Varil fiyatının 250 dolar olması, burada bir litre benzinin 5 ytl'ye kadar çıkması anlamına gelir..

HASAN KÖNİ : 5'ten fazla olur.. Amerika'da da çok rahatsızlık var... Bu kazanılan para, Amerikan halkının da cebine inmiyor.. Tepedeki, %7'lik bir kısmın cebine iniyor.. Ve büyük petrol şirketleri.. Ve büyük petrol şirketlerinin de vergi ödeme bazı, ABD değil... Mesela gidiyor Cayman Adaları'na.. %1,5 vergi alınan yerlere.. Amerika'ya gitse %60 ödeyecek... Yani ABD, bu büyük petrol şirketlerini kontrol edemiyor.. Zaten de ABD, lobi sistemiyle işleyen bir ülke olduğu için, petrol şirketlerinin para verdiği lobiler, Amerikan sisteminden de bu tür yasaları kolaylıkla çıkarıyorlar..
artıhaber

OPEC: Petrol 200 dolara çıkabilir

Petrol yeni haftaya rekor kırarak başladı. ABD ham petrolü 119,93 dolarla tarihi zirveye çıktı. OPEC Başkanı Khelil, petrol fiyatlarının 200 dolara çıkabileceğini belirtti.
28 Nisan 2008 14:21

ABD ham petrolü bugün 119,93 dolarla tarihin en yüksek düzeyine tırmandı. Cuma günü 117,56 ile tarihin en yüksek seviyesine çıkan Brent petrolü bugün 116,98 - 117,34 dolar arasında işlem görüyor.

Fiyatların yükselmesinde, ABD ile İran arasındaki gerginlik, İngiltere’nin önde gelen boru hatlarından birinin grev nedeniyle kapatılması ve Nijerya’daki arz sorunları etkili oluyor.

OPEC: 200 DOLARA ÇIKABİLİR
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı ve Cezayir enerji bakanı Chakib Khelil, arz yeterli olmasına rağmen petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara çıkmasının, piyasanın doların düşüşüyle yön bulması nedeniyle mümkün olduğu görüşünü ifade etti.

Cezayir’de hükümet gazetesi El Mücahid, bakanın gazetecilere yaptığı bir açıklamayı aktararak, “Fiyatların 200 dolara kadar yükselmesi ihtimaliyle ilgili soru üzerine bakan, bu yükselişin artık doların düşüşü veya çıkışına endeksli olduğunu belirterek, bu olasılığı reddetmedi” dedi.

Gazeteye göre Khelil, “Doların her yüzde 1’lik düşüşünde, bir varil petrolün fiyatı 4 dolar artıyor veya tabii ki tam tersi oluyor” dedi.

ALTIN DA YÜKSELİŞTE
Petrol fiyatlarının rekor kırması altının son üç haftanın en düşük seviyelerinden yükselmesini sağladı. Cuma günü 877,60 dolara kadar inen spot altın, bugün 893,25 dolara kadar çıktı.

haber7

ABD'de stok geriledi petrol fiyatı yükseldi

ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik şekilde düşmesi üzerine uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları 131 doların üzerine çıktı.
29 Mayıs 2008 19:21

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) haftalık raporuna göre, ham petrol stokları 23 Mayıs itibariyle biten haftada 8,8 milyon varil azalarak 311,6 milyon varile geriledi.

Açıklamada, ham petrol stoklarındaki düşüşün, ham petrol tankerlerinin yükünü boşaltmadaki geçici aksaklıklardan kaynaklandığı ifade edildi.

Ham petrol stoklarındaki düşüş, Eylül 2004'ten bu yana en büyük düşüş oldu. İvan kasırgasının etkili olduğu dönemde 17 Eylül 2004 tarihi itibariyle sona eren haftada ABD ham petrol stokları 9,1 milyon varil azalmıştı.

EIA raporu, geçen hafta benzin stoklarının da 3,2 milyon varil gerileyerek 206,2 milyona düştüğünü de ortaya koydu.

-PETROL FİYATLARI ARTTI-

Bu arada EIA'nın açıklamasından sonra ABD ham petrolünün varil fiyatı 131 doların üzerine çıktı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 131,69 dolara çıkarken, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 131,70 dolar oldu.

ABD ham petrolünün varil fiyatı geçen hafta 135,09 doları görmüştü.
haber7

ALTIN, AVRO VE PETROL REKORU ZORLUYOR

10 Nisan 2008 16:17
Uluslararası piyasalarda, dolar kurunun düşük ve petrol fiyatlarının yüksek olması nedeniyle altın fiyatları yükseldi
New York borsasında dün 932,50 ile 933,30 dolar arasında işlem gören altının ons fiyatı bugün Londra'da 939,30 dolara kadar yükseldi. Altının ons fiyatı daha sonra 937,80 ile 938,60 dolar bandında işlem görmeye başladı.

Altının ons fiyatı 17 Mart'ta 1,030.80 dolara tırmanmış ve geçen hafta ise son iki ayın en düşük seviyesi olan 872,90 doları görmüştü.

Bu arada petrol fiyatları, ABD'de ham petrol ve yakıt stoklarının keskin düşüş göstermesi ve Çin'in geçen yılki büyüme oranını yüzde 11,9 olarak yukarı yönlü revize etmesi nedeniyle yükseldi.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 1,03 dolar yükselişle 111,90 dolara çıktı. Petrolün varil fiyatı dün 112,21 dolarla rekor kırdı.

Londra Brent tipi ham petrolün varili de 1,35 dolar artışla, 109,82 dolara yükseldi.

haber10

Avrodan dolar karşısında yeni rekor

So aylarda yükselişe geçen Avro, dolar karşısında yeni bir rekor kırarak kırdı.
22 Nisan 2008 18:33

Avrupa'daki iki merkez bankasının başkanlarının, enflasyonun düşmemesi halinde avro bölgesinde faiz oranlarının yükseleceği yönündeki açıklamalarının ardından TSİ 17.50 itibariyle avro 1,6002 doları gördü. Avro daha sonra 1,60 doların altına geriledi.

Avro, Perşembe günü 1,5982 dolardan işlem görmüştü.

haber7
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com