EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Hisar'dakiMescitte 'Ahlak Dışı' Opera

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MÜZİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pzr Tem 04, 2010 2:39 am    Mesaj konusu: Hisar'dakiMescitte 'Ahlak Dışı' Opera Alıntıyla Cevap Gönder

Hisar'dakiMescitte 'Ahlak Dışı' Opera
03 Temmuz 2010
İstanbul'un fethinden sonra yaptırılan ilk cami olan Boğazkesen Mescidi'nin üzerinde, Sibel Kekilli'nin oynadığı ve ahlak dışı görüntülerin yer aldığı “Duvara Karşı” filminin operası sahnelenecek.



Rumeli Hisarı'nda İstanbul'un fethinden sonra yaptırılan ilk cami olan Boğazkesen Mescidi'nin üzerinde, Sibel Kekilli'nin oynadığı ve ahlak dışı görüntülerin yer aldığı “Duvara Karşı” filminin operası sahnelenecek. Rumeli Hisarı'nın içinde bulunan ve İstanbul'un fethinden sonra yaptırılan ilk cami olan Boğazkesen Mescidi'nin üzerinde, müstehcen filmleri ile tanınan Sibel Kekilli'nin oynadığı ve ahlak dışı görüntülerin yer aldığı “Duvara Karşı” filminin operası sahnelenecek.


Boğazkesen Camii'nin üzerinde yapılacak operada, müstehcen sahnelerinin çıkarılıp çıkarılmayacağı merak ediliyor. Opera, Zorlu Grubu'na bağlı DenizBank'ın katkılarıyla gerçekleşiyor.

Rumeli Hisarı'nda bulunan ve İstanbul'un fethinden sonra yaptırılan ilk cami olan Boğazkesen Mescidi'nin üzerinde, müstehcen filmleri ile tanınan Sibel Kekilli'nin oynadığı ve ahlak dışı görüntülerin yer aldığı “Duvara Karşı” filminin operası sahnelenecek. Operanın; 5-6- 7 Temmuz 2010 tarihlerinde gerçekleşeceği açıklandı. Operada, müstehcen sahnelerinin çıkarılıp çıkarılmayacağı merak ediliyor.

AŞK ÖYKÜSÜ ANLATILIYORMUŞ

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın internet sitesinde; Rumeli Hisarı'nda gerçekleşecek opera şöyle anlatılıyor:

“Ünlü yönetmen Fatih Akın'ın ödüllü filmi ‘Duvara Karşı' şimdi opera sahnesinde! Türk kökenli 2 genç Alman'ın aşk öyküsünün anlatıldığı eser Almanca ve Türkçe olmak üzere 2 dilde sergileniyor. Çağdaş besteci Ludger Vollmer'in orkestraya kattığı bağlama, mey, zurna ve kaval gibi Türk müziği enstrümanları operaya farklı bir boyut kazandırıyor…”

OPERA, DENİZBANK KATKILARIYLA GERÇEKLEŞİYOR
Opera için Boğazkesen Camii'nin de bulunduğu Rumeli Hisarı'nın tercih edilmesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da söz konusu operanın oynanmasına izin vermesi tepki çekiyor. Opera, Zorlu Grubu'na bağlı DenizBank'ın katkılarıyla gerçekleşiyor.

İSTANBUL'UN FETHİNDEN SONRA YAPILAN İLK MESCİD

Boğazkesen Mescidi, Fatih Sultan Mehmed Han tarafından İstanbul'un fethi öncesinde inşaa ettirilen ve İstanbul'un fethinden sonra yaptırılan ilk cami olan olma özelliğini taşıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğazkesen Mescidi'nin restore edilmesi için çalışma başlatmıştı.

ERDEN: SAHNE OLARAK KULLANILAN YERDE MESCİD BULUNUYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erden, 28 Haziran 2005 tarihli yazısında; Rumelihisarı'nda sahne olarak kullanılan yerde Boğazkesen Mescidi'nin mevcut olduğunu belirterek, sanatçıların kullandığı platformun kaldırılmasını istemişti. Şaban Erden, “Rumelihisarı'ndaki etkinliklerin Boğazkesen Mescidi'nin hüviyetini bozucu mahiyette olmasından kaçınılmadır. Etkinlikler Rumelihisarı içinde başka bir yerde yapılmalıdır, konunun takibi yapılmalı ve platform kaldırılmalıdır” demişti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erden, söz konusu yazısını İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Rumelihisarı Müze Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Kontrol Daire Başkanlığı'na göndererek, gereğinin yapılmasını istemişti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN RESTORASYON AÇIKLAMASI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de; sadece minaresi bulunan Boğazkesen Camii'ni aslına uygun olarak restore ettireceğini açıklamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı tarafından 24 Mart 2006 tarihinde gazetemize yapılan açıklamada, “Kadastral alanı ile sınırlı olan Boğazkesen Mescidi'ne ilişkin rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi işi 08.12.2005 tarihinde ihale edilmiş olup, projelendirme süresi devam etmektedir” denildi.

ANITLAR KURULU: “PLATFORM KALDIRILSIN”
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 3. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, 27 Mayıs 2008 tarihinde aldığı kararda, Rumelihisarı'nda eski sarnıç üzerindeki betonarme platformun statik açıdan oluşturabileceği sorunlar sebebiyle kaldırılarak yapı ve çevresinin araştırmaya ve sondajlamaya uygun hale getirilmesi isteniyor.
Kaynak:Vakit
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MÜZİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com