EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

'Bayramilik'i anlatan 500 yıllık kitap

 
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TASAVVUF
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Pts Nis 12, 2010 9:14 am    Mesaj konusu: 'Bayramilik'i anlatan 500 yıllık kitap Alıntıyla Cevap Gönder

'Bayramilik'i anlatan 500 yıllık kitap
12 Nisan 2010
Hacı Bayram Veli Hazretlerinin kurduğu Bayramilik tarikatını anlatan ve Hacı Bayram Veli Hazretlerinin bir müridi tarafından 4 yüz yıl önce yazılan “Bayramilik” isimli paha biçilemeyen kitabı Konya'da ortaya çıktı.

Zeki Dursun'un haberi

Ankara’nın Solfasol köyünde 1352 yılında dünyaya gelen Türk mutasavvıf Hacı Bayramı Veli Hazretleri Tanrının insan gönlünde görünüş alanına çıktığı inancını savunmuş ve Bayramilik tarikatını kurmuştu.

Bayramilik tarikatını anlatan ve müritleri tarafından kaleme alınan 4 tane el yazması “Bayramilik Lemati Kudsi (Kutsal Pırıltılar)” kitabının bulunduğu ancak bu kitapların nerede olduğu bilinmiyor.

İşte bu el yazması kitaplardan bir tanesi Konya’da ortaya çıktı. Konya’da emlak işi ile uğraşan Raşit Temizel, Bayramilik tarikatını anlatan kitabın kendisine babasından miras kaldığını ifade etti.

BU KİTAPTAN 4 TANE VAR

Temizel “Babam yıllarca müftülük yaptı. Kitap okumayı çok severdi. Bu kitap bana babamdan miras kaldı” dedi. Babasının geçen yıl vefat etmesinin ardından ailesine 5 yüze yakın kitap miras bıraktığını da vurgulayan Raşit Temizel “Bize miras bıraktığı kitapları kardeşlerimiz arasında paylaştık bize bu kitaplar düştü bizde tek tek inceleyip okuduk. Bunların içinde Hacı Bayram Veli Hazretleri tarafından kurulan Bayramilik tarikatını anlatan ve bir müridi tarafından kaleme alınan bu kitabı bulduk. Okudukça heyecan duyduk ve inanamadık böyle bir kitabın bizde olmasından dolayı mutluluk duyduk. Arapça Osmanlıca bilen hocalarla görüştük ve yaptığımız araştırmalar sonucu bu kitaptan 4 tane olduğunu tespit ettik. Bunlardan bir tanesi de şuan bizde” şeklinde konuştu.

AKADEMİSYENLER İNCELEDİ

Temizel, Kitapla ilgili olarak konunun uzmanı birçok akademisyenle görüştüklerini ve kitabın orijinal el yazması olduğunu tescil ettirdiklerini dile getirdi. Temizel yaptıkları araştırmayı ve amacını şöyle açıkladı; “Baldızım edebiyat öğretmeni onunla beraber üniversitedeki hocalarına bu kitapları götürdük ve incelettirdik kitapların çok değerli olduklarını Hacı Bayram Veli Hazretlerinin kitabının 5yüz yılına uzandığını belirtiler.”

AMAÇ KİTABI TÜRKÇEYE ÇEVİRMEK

Amaçlarının bu kitabı satarak para kazanmak olmadığını da belirten Temizel “Benim tek bir amacım var. Bu kitabın Türkçeye çevrilmesi ve kültür hazinesi olan bu kitabın ülkemizde kalmasıdır. Bununla ilgili hiçbir şekilde maddi kazanç düşünmüyoruz” dedi.

PAHA BİÇİLEMEYEN 14 KİTAP DAHA VAR

Kitabın kendilerinde olduğunun duyulması ile birlikte bazı kişilerin kitabı satın almak için çok yüksek miktarlarda para teklif ettiğini de ifade eden Raşit Temizel “Kitabı bizden satın almak isteyenler oldu. Çok büyük miktarlarda paralar teklif edildi. Bizim bu kitabı ve yine babamdan bize miras kalan başta iki yüz elli yıllık olan el yazması Kuran-ı Kerim ve Said-i Nursi hocanın ve birkaç daha değerli kitaplar var. Bu değerli kitapları satmak gibi bir niyetimiz yok. Avukatımız bu kitapların ülkemizde kalması ve tescillenmesi için gerekli işlemleri yaptı. Bu kitaplar geçmişten günümüze kalan kültür hazineleridir. Bizim de bu kültür hazinelerimizden maddi gelir elde etmek gibi bir niyetimiz asla yok. Tek hedefimiz Türkçeleştirilip Ulusal kütüphanelerde yerini almasıdır” şeklinde konuştu. Uzmanların kitaba paha biçemediğini de sözlerine ekleyen Raşit Temizel “Babasından kendisine miras kalan 5 yüzü aşkın kitap içerisinde paha biçilemeyen 14 kitabın bulunduğunu ifade etti.

1352 yılında Ankara da Dünya ya gelen Hacı Bayram Veli Hazretleri 1429 yılında yine Ankara da vefat etti.

haber7
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TASAVVUF Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com