EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Suudiler Kabe'deki Osmanlı Revaklarını da yıktı

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Pts Mar 29, 2010 10:19 pm    Mesaj konusu: Suudiler Kabe'deki Osmanlı Revaklarını da yıktı Alıntıyla Cevap Gönder

Kabe'de Osmanlı Revakları
Mustafa YOLCU
30 Mart 2010

Kâbe gibi tarihi ve otantik olması gereken bir tarihi mabette, Osmanlı revakları hem tarihi andırıyor hem de mimari süs teşkil ediyor. Bu revaklar aynı zamanda tarihi sanat eseridir.

Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Sinan'ın hazırladığı planlar, 1590'da Mimar Mehmet Ağa tarafından uygulanabildi. Avlusu genişletilmiş revaklardaki sütunlar yenilendi, yenileri eklendi. Tahta kemerler taş ve tuğlaya çevrilerek üzerlerine Türk üslubunda beş yüz küçük kubbe yapıldı.

Kâbe’de Osmanlıdan kalan son eser bu revaklardır.

Kâbe ye gelen hacı sayısı arttıkça tavaf alanı da yeterli olmaktan çıkmıştır.
Suudi yönetimi de bunu çözebilmek için Revakları yıkarak bu alanı da tavaf alanına katmayı düşünmektedir.

Yıkmak kolaycılıktır. Yıkmadan yapmanın, sorunu çözmenin yollarını aramakta fayda vardır.

Neler yapılabilir?

Revakların bulunduğu alan ile ondan sonrası kısım olduğu gibi korunarak tavaf alanı haline dönüştürülebilir.

Yaşlılar, hasta olanlar, yürüme engelli olanlar, kadınların bu alanda tavaf yapması sağlanabilir.

Bu alanın üzerinin kapalı olması, güneşten insanları koruyacağı için bu insanların daha rahat tavaf yapmaları sağlanılmış olur.

Bu düzenleme yapılırken mevcut tavaf alanına en yakın yere Kâbe imamının namaz kıldırma yeri düzenlenebilir.

İhtiyaç duyulduğunda tüm zemin kat tavaf alanı olarak düzenlenebilir. Yapılacak düzenlemelerin ileriye dönük olmasında yarar vardır.

Kâbe’nin dış alanında yapılan düzenleme yerinde bir düzenlemedir. Orada bulunan Kraliyet saray’da kaldırılır bu alana katılırsa bu alan iyice büyümüş olur.
Bu durumda mevcut kapalı alan zemini tamamen tavaf alanı, onun dışındaki alan namaz kılma alanı olacaktır.

Kabe ile bütünleşmiş olan Revaklardaki bir taşın bile önemli olduğunu düşünerek; Osmanlı Revaklarının yıkılmamasını hepimizin dedelerinin buradaki hatırasına hürmeten Revakları korumayı bir borç olarak kabul etmeliyiz.

(..)
Habertaraf

"Kâbe'nin etrafındaki Osmanlı eserleri yıkılmamalı"
13 Kasım 2011



Antalya'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muratpaşa Belediyesi Toplantı salonunda partilerle bir araya geldi. Burada partililere hitap eden Kılıçdaroğlu, AK Parti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

AKP'li milletvekillerine seslendiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:"Kabe'nin etrafına yapılan Osmanlı eserleri sadece o ülkenin iç sorunu değil dünyanın sorunudur. Tarihi yok etmek bir insanlık suçudur. Ey Recep Tayyip Erdoğan, olaya müdahale et, o tarihi eserler yıkılmasın. Bu eserler yıkılırsa sorumlusu sensin" dedi.

Kâbe'nin etrafında Osmanlı'nın yaptığı revaklar olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Daha önce bir kale vardı yıkıldı, tık çıkmadı. Kâbenin etrafındaki o tarihi eserler yıkılmamalıdır. Siz hiç Erdoğan'ın buna itiraz ettiğini duydunuz mu? Kâbe'nin etrafına yapılan Osmanlı eserleri sadece o ülkenin iç sorunu değil dünyanın sorunudur. Tarihi yok etmek bir insanlık suçudur. Ey Recep Tayyip Erdoğan, olaya müdahale et o tarihi eserler yıkılmasın. Bu eserler yıkılırsa sorumlusu sensin."

haber1001

Kâbe’nin yıkılan revaklarının sırrı
27 Nisan 2014



Osmanlı mirası olarak yüzyıllardır korunan Kâbe’deki revakların söküm işlemi tamamlandı.Revakların üzerine konulduğu sütun ve kaidelerin bazılarının Helenistik döneme ait olduğu ortaya çıktı.

Kabe'ye 1573-1577 yılları arasında Sultan İkinci Selim ve oğlu Sultan Murat döneminde inşa edilen Osmanlı revaklarının, Kasım 2012’de başlanan söküm işlemi bitti.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, revakların yıkılıp yıkılmayacağı uzun yıllar İslam âleminin tartışma konusu oldu. Kâbe’yi Genişletme Projesini üstlenen Bin Ladin Grubu, revaklarının yenilenmesi için Türkiye’de tarihi eser restorasyonu konusundaki en büyük şirketlerin biri olan Gürsoy Grup’la anlaştı.

2 BİN 754 PARÇA TAŞINDI
Türkiye’den Arabistan’a giden bir ekip revakları söküp temizledi. Sandıklar içine konulan 496 sütun, 881 kaide, 152 kubbe, 232 küçük kubbe ve 993’ü parapet toplam 2 bin 754 parça Müzdelife’deki restorasyon alanına taşındı.

KUBBELERİN SIRRI
Revakların incelenmesi esnasında Suudi ve Türk uzmanlar, kubbelerin inşa ediliş şekliyle ilgili 450 yıldır gizli kalmış olan bir sürprizle karşılaştı. Bu benzersiz kubbelerin inşa ediliş şekli daha önce hiçbir İslami mimaride bulunmayan bir teknikle yapılmıştı. Sürpriz olan bir diğer bulgu ise sütunların ve kaidelerin birçoğunun Helenistik döneme (İslamiyet öncesi) bazılarının Emevilere, bazılarının ise Abbasilere ait olduğu. Tahminler, bu sütunların Kâbe’ye dışarıdan taşınan taşlarla birlikte geldiği yönünde.

KÂBE İLE GÖZ TEMASI
HIZLA devam eden tavaf alanının genişletilmesi projesinde, revakların seviyesi, tavaf alanı ile aynı seviyeye indirgenip 27 metre kadar içeri taşınacak. Böylece hem tavaf alanı genişleyecek hem de tavaf alanında seviye farkı ortadan kalkacak. Aynı zamanda tavaf edenlerin Kâbe ile göz temasını sağlayabilmesi imkanı sağlanmış olacak. Bu çalışmalar sonrasında tavaf alanı kapasitesinin yaklaşık 3 katına çıkacak. Daha önce 50 bin kişi olan tavaf kapasitesi, metrekare başına 3 kişinin tavaf etmesi durumunda, 150 bin kişiye ulaşacak.

ORİJİNALİ GİBİ YAPILACAK

ŞİRKET, orijinal revaklarda kullanılan taşların gelmiş olduğu Şemasi Dağı’ndan taşlar kesip, bunları yeni inşa edilecek ve tavaf alanıyla aynı hizada olacak olan sütunların etrafına, orijinal revaklarda bulunanlarla görünüş değişikliği olmayacak şekilde işleyip montajını yapacak.
gazeteport
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com