EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İrlanda'nın Unutamadığı Osmanlı Jesti

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> OSMANLI TARİHİ
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Sal Mar 23, 2010 8:30 pm    Mesaj konusu: İrlanda'nın Unutamadığı Osmanlı Jesti Alıntıyla Cevap Gönder

23 Mart 2010
İrlanda'nın Unutamadığı Osmanlı Jesti
Türkiye'yi resmen ziyaret eden ilk İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Çankaya Köşkü'nde İrlanda'nın Drogheda takımının ay-yıldızlı ambleminin nereden geldiğini anlattı.

Türkiye'yi resmen ziyaret eden ilk İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, İrlanda'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini hep desteklediğini söyledi. İlişkilerin derinliğini anlatırken sık sık tarihten hatırlatma yapan konuk Cumhurbaşkanı, İrlanda'nın Drogheda takımının ay-yıldızlı amblemini de anlattı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile konuk Cumhurbaşkanı, Çankaya Köşkü'ndeki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara'nın nüfusunun bütün İrlanda'nın nüfusuna denk olduğuna dikkat çeken McAleese, "Avrupa'nın iki ucunda bulunun ülkeler olarak coğrafi anlamda aramızda mesafeler olabilir ama buna rağmen aramızda kökleri geçmişe dayanan ve güçlü bir bağ da var" dedi.

McAleese, 1 milyon İrlandalının hayatını kaybettiği Büyük Açlık döneminde (1847) Osmanlı padişahının içi gıda dolu üç gemisini Drogheda'daki limanlarına ulaştırdığını anlattı.

McAleese, "İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı ve bunun sonucunda sizin bayrağınızdaki semboller, bu güzel yıldız ve hilali bölgenin sembolü haline getirdiler. Hatta futbol takımının formalarının üzerinde de bu güzel Türk sembollerini görüyoruz. Önümüzdeki Cumartesi günü eğer Drogheda'yı ziyaret edecek olursanız Türk milli takımının sahada futbol oynadığını düşünebilirsiniz" dedi.
aktifhaber

İşte 'yok' denen tarihi bağların plaketi

27 Mart 2010 - İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaret, iki ülke arasında 19'uncu yüzyıl ortalarına uzanan tarihi bağları yeniden gündeme getirdi.
Sultan Abdülmecit'in büyük bir açlık felaketiyle karşı karşıya kalan İrlanda'ya 1847 yılında gönderdiği ve iki ülke arasındaki güçlü bağların bir nişanesi olarak hatırlanan yardıma ilişkin araştırmalar, önemli belgelerin gün yüzüne çıkarılmasını sağlamıştı.
Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliğinin girişimi üzerine, 1993 y ılında Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı taraf ından yapılan arşiv taraması sonucunda, 1847 yılında Osmanlı Padişahı Abdülmecit tarafından o dönemde İngiliz idaresi altında bulunan İrlanda'ya 1000 poundluk para yardımı yapıldığını gösteren belgelere ulaşılmıştı.
Fotokopileri Dublin'deki Milli Kütüphaneye ve Drogheda Belediyesine zamanında iletilen bu belgeler arasında, Abdülmecit tarafından yapılan para yardımına İrlanda halkının duyduğu şükran ve minnet sözlerini içeren, İrlanda mahalli makam ve ileri gelenlerince imzalanmış bir mektup da yer alıyordu.
Bununla birlikte, Osmanlı Devleti'nin İrlanda halkına yardım amacıyla buğday ve gıda yüklü beş gemi gönderdiği ve zor koşullar altında İrlanda'ya ulaşan gemilerin yüklerini Drogheda Limanı'na boşalttıklarına ilişkin herhangi bir belgeye ulaşılamamıştı.

DROGHEDA'DAKİ PLAKET VE AMBLEMDEKİ "AY-YILDIZ"

Başkent Dublin'e 70 kilometre mesafede bulunan, İrlanda'nın en eski şehirlerinden Drogheda'da, yardımı getiren Osmanlı gemicilerinin kaldıkları rivayet edilen ve günümüzde otel olarak kullanılan binanın (Westcourt Hotel) dış cephesinde bir şükran plaketi yer alıyor.
"Büyük açlık döneminde Türk halkının kederli İrlanda halkına yaptığı alicenaplığın hatırasına" ifadesinin yer aldığı siyah granit plaketin, binaya, şehrin kuruluşunun 800'üncü, büyük kıtlığın 150'inci yıl dönümü dolayısıyla dü zenlenen etkinlikler çerçevesinde, 2 Mayıs 1995 tarihinde yapılan geniş katılımlı bir törenle asıldığı biliniyor.
Drogheda şehrinin ambleminde yer alan "ay-yıldız"ın Osmanlı Devleti'nin yaptığı yardımla bağlantısı bulunduğuna dair inanışın ise belgelenmemiş olduğu ve Droghedalı yetkililerce doğrulanmadığı belirtiliyor.
Geçmişte yapılan görüşmelerde Drogheda Müzesi yöneticilerinin, şehrin ambleminin 800 yıldır "ay-yıldız" olduğunu belirttikleri ve müzede bulunan, İngiliz Kralı II. William'a ait kılıcın üzerindeki "ay-yıldız" motifini de bunun kanıtı olarak gösterdiği ifade ediliyor.
netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> OSMANLI TARİHİ Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com