EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Müslüman Bilim Adamlarının Buluşları

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BİLİM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Pts Mar 01, 2010 12:11 am    Mesaj konusu: Müslüman Bilim Adamlarının Buluşları Alıntıyla Cevap Gönder

28 Şubat 2010
Müslüman Bilim Adamlarının Buluşları
İslam dünyasının bilime katkıları sergileniyor

Kahvesiz, bilgisayarsız, pistonlu motorsuz bir dünya düşünebilir miyiz? Günlük yaşamımızın ayrılmaz birer parçası olan birçok buluşun temellerini Müslüman bilimadamlarının attığı biliniyor. Londra'daki Bilim Müzesi'nde açılan yeni bir sergi, İslam dünyasının bilime katkılarını yansıtıyor.

Bir bardak kahve, latte, kapuçino ya da espresso, birçok kültürün ayrılmaz parçası. Kahve, ilk kez Arap Yarımadası'nda, bugünkü Yemen'de içecek olarak kullanılmaya başlamıştı.

Manchester Üniversitesi'nden Profesör Salim El Hasani, kahve çekirdeklerinin Yemen'e Etiyopya'dan getirildiğini söylüyor:

Hasani, "Kahve, İslamiyet'in ilk yıllarında, çobanlık yapan Halit adlı Etiyopyalı bir genç tarafından keşfedilmişti." diyor.

Halit, koyunlarının severek yediği kahve çekirdeklerini, Yemen'e götürmüş ve çekirdeklerden burada içecek yapılmış.

7'inci yüzyıldan bu yana İslam dünyasının birçok buluş ve keşifle medeniyete çok büyük katkıları olduğu biliniyor. Profesör Salim El Hasani şöyle devam ediyor:

"Bunlardan biri, üniversitelerin kurulması. 850 yılında Fas'ın Fez kentinde Fatma El Firhi adında genç bir kadın, bugün bildiğimiz anlamda çeşitli dallarda dereceler veren ilk üniversiteyi kurmuş."

Londra'daki Bilim Müzesi'nde yeni açılan sergi, "1001 Buluş: Müslümanların Mirası" adını taşıyor. Serginin başlığı, "1001 Gece Masalları"nı çağrıştırıyor.

Serginin ana teması, Müslüman bilimadamlarının günümüz dünyasını değiştiren buluşları. İlk üniversiteler, tıp, sağlık temizlikle ilgili icatlar, su değirmenleri, pompalar Müslümanların buluşlarından sadece birkaçı:

Hasani, "Bu unutulmuş bir tarih mi? Pek değil. Bugün Kahire ya da Şam sokaklarında kime sorarsanız, size İslam'ın altın günlerini sadece fetihleriyle değil, kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmeleriyle anlatır." diyor.

Bu ilerlemeler, Ortadoğu'dan Kuzey Afrika ve İspanya'nın güneyine uzanan İslam imparatorluğunun zirvede olduğu en parlak yıllarda gerçekleşmiş.

Hasani, "Bin yıl boyunca İslam dünyası bilim ve teknolojiye çok büyük katkıda bulundu. İslam medeniyeti, başka medeniyetlerden de çok sayıda bilimsel yenilik aldı ve bunları geliştirdi." diyor.

Müslümanlar Hindistan, Çin, eski Mısır ve Yunan medeniyetlerinden de birçok bilimsel yenilik aldı. Müslüman mucit, matematikçi ve mühendis El Cezeri'nin 13'üncü yüzyılın başında tasarladığı fil saatinin reprodüksiyonu, buna bir örnek.

Londra'daki South Bank Üniversitesi'nden forensik biyoloji profesörü Anne Marie Brennan, bu icatlardan çok etkilendiğini söylüyor. Hint filli ve Çin ejderhalı bu saat, profesörün en sevdiği parça.

Brennan, "Fil saati olağanüstü bir tasarıma sahip. Birleşmiş Milletler gibi çok farklı medeniyetlerin etkilerini taşıyor. Bir bilim insanı olarak bu parçayı çok seviyorum çünkü bilimin sıkıcı ve zevksiz olması gerekmediğini gösteriyor. Bilim, kendisini ortaya çıkaran kültürleri bir araya getirebilir." diyor.

Matematik ve cebire gelince... Bugün Arap sayıları olarak kullandığımız rakamların geçmişteki adları farklıydı.

Hasani, "1,2,3,4 gibi bugün kullandığımız rakamlara Arap sayıları deniyor ancak Araplar o zamanlar bunları Hint sayıları olarak adlandırırdı." şeklinde konuşuyor.

Sıfır rakamının mucidi de Müslüman Araplar. Sıfır, Arap bilimadamlarınca matematiksel denklemlerin ayrılmaz parçası olarak kullanılıyordu. Günümüzdeyse sıfır ve bir, bilgisayar yazılımlarının ve daha birçok teknolojik gelişmenin temeli.

Günümüz dünyası nasıl kahvesiz düşünülemezse bilgisayarsız da düşünülemez.
aktifhaber

Batılıların hala dünyayı düz ve Evren'in merkezi; uzak dış gezegenleri ise yıldız sandıkları 1402 yılında...

Batılıların hala dünyayı düz ve Evren'in merkezi; uzak dış gezegenleri ise yıldız sandıkları 1402 yılında Osmanlı Hakanı Yıldrım Bayezid Han tarafından yaptırılan Bursa Ulu Camii'nin minberine Türkistanlı Mehmed Usta, Güneş'ten uzaklıkları, konumları ve büyüklük oranları doğru hesaplanmış dokuz gezegeniyle beraber Güneş Sistemi’ni işlemiştir. [BİLİM4, 03.06.11]

In the year of 1402, when the Westerners still considered the Earth to be flat and the center of the Universe, and the far outer planets to be stars, Master Mehmed from Turkestan embroidered the Solar System on the mimbar (preaching stairs) of Bursa Ulu Camii (the Great Mosque), constructed by the Ottoman Khan Yıldırım Bayezid, together with its nine planets whose positions, distances from the Sun and relative sizes were calculated accurately.
[SCIENCE4, 06.03.11]

Kaynak: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001762647885
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BİLİM Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com