EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Yargıtay: Polise taş atmak düşünce açıklama yöntemi

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Sal Şub 16, 2010 8:29 pm    Mesaj konusu: Yargıtay: Polise taş atmak düşünce açıklama yöntemi Alıntıyla Cevap Gönder

Yargıtay: Polise taş atmak düşünce açıklama yöntemi
19 Eylül 2014



Diyarbakır’da polise taş atan kişiye verilen cezayı Yargıtay bozdu. AİHM’nin kararlarını emsal gösteren Yargıtay, polise taş atılmasını “düşünce ve kanaat açıklama yöntemi” olarak değerlendirdi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Diyarbakır’da katıldığı bir gösteride polise taş atan kişinin eylemini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını emsal göstererek, “düşünce ve kanaat açıklama yöntemi” olarak gördü.
Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, Diyarbakır’da 1 Haziran 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kente gelişi nedeniyle düzenlenen protesto gösterilerine katılan N.K. hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettiği iddiasıyla dava açıldı.
İddianamede, N.K’nın, “yasadışı gösteriye katıldığı, zafer işareti yaparak örgüt lehine propaganda yaptığı, güvenlik güçlerine yoğun bir şekilde taş attığının tespit edildiği” belirtildi.
Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, N.K’ya “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”ten önce 10 ay hapis cezası verdi, ardından bu cezayı 5 bin TL para cezasına çevirdi.
Düşünce ve kanaat açıklama yöntemi
Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 6352 sayılı Yasa ile 31 Aralık 2011’den önce işlenen düşünce özgürlüğüne ilişkin suçlarda davanın ertelenmesinin öngörüldüğünü belirterek, kanunda erteleme kapsamına alınacak suçlarla ilgili olarak “sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleri” ile işlenmesi şartının arandığını ifade etti.
“Bir amaca ulaşmak için izlenen yol, usul ve metot gibi anlamlara gelen ‘yöntem’ ifadesi, kanun çerçevesinde ele alındığında, korunmak istenenin; her türlü düşünce ve kanaat açıklama biçimi değildir. Aksine bir eylemin bu kapsamda kalabilmesi için meşru olan ve düşünce ve kanaat açıklaması bağlamında mutat (olağan) bir yöntemle işlenmiş olması gerekir.
“Buradan hareketle, eylemin işleniş yönteminin bizzat ayrı bir suç oluşturduğu veya düşünce ve kanaati açıklamak bakımından mutat kabul edilemeyecek olması halinde erteleme uygulanmayacaktır. Başkaca yazım biçimleri arasından tercih edilen, ‘düşünce ve kanaat açıklama yöntemleri’ ibaresi bu ilkeler çerçevesinde değerlendirilmelidir.
“Örgütlenme özgürlüğü bağlamında ele alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma özgürlüğünün kolektif niteliği, ifade özgürlüğü ile yakın ilişkisi ve AİHM’ce değerlendiriliş biçimi nazara alınmalıdır. Buna göre, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 33/1. maddesine (toplantı ve yürüyüşe silahla katılmak) uygun olduğu kabul edilen eyleminin mutat ve meşru bir ‘düşünce ve kanaat açıklama yöntemi’ olduğu kabul edildiğinden, sanığa yüklenen suçun düşünce ve kanaat açıklama yöntemiyle işlendiği ve bu nedenle sanık hakkında açılan dava ertelenmelidir.”
AİHM kararları
Daire bu kararına AİHM’in Avusturya ve Rusya’ya karşı açılan iki davada verdiği kararları emsal gösterdi.
Dairenin verdiği bozma kararının ardından dosya yeniden yerel mahkemeye gönderildi. Yerel mahkeme, önceki kararında direnerek dairenin bozma kararına uymadı. Bunun üzerine dosya nihai kararı verecek olan Ceza Genel Kurulu’na gönderildi. Genel Kurul, yerel mahkemenin kararının bozulmasına karar verdi. Böylece elinde taşla gösteriye katılan kişinin cezasının ertelenmesi kesinleşti.
İMCTV

16 Şubat 2010
Polise Taş Atanlara 11'er Yıl Hapis
Erdoğan'ın 18 Ekim 2008 tarihindeki Diyarbakır gezisi sırasında yapılan yasadışı gösterilere katıldıkları ve polise taş attıkları gerekçesiyle yargılanan 5 sanık, 11'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır'da polise taş atan 5 kişiye 11'er yıl hapis

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 18 Ekim 2008 tarihindeki Diyarbakır gezisi sırasında yapılan yasadışı gösterilere katıldıkları ve polise taş attıkları gerekçesiyle yargılanan 5 sanık, 11'er yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Nail Çınar ve Abdulmenaf Aslan ile avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Halil Kaya, Vedat Kaya ve Ferdi Tantekin ise duruşmaya katılmadı. Müvekkilleriyle ilgili suçlamaları kabul etmeyen avukatlar, dosyanın suç unsurunu oluşturan delillerden yoksun olduğunu savundu. Avukatlar, "Dosyada tek delil kolluk görevlilerinin beyanlarıdır, o da gerçeğe aykırıdır. Ayrıca dosyada tek eylem olmasına rağmen müvekkillerimize birden fazla suç isnat ediliyor. Müvekkillerimizin beraatını talep ediyoruz." dedi. Son sözleri sorulan tutuklu sanıklar Nail Çınar ve Abdulmenaf Aslan da suçsuz olduklarını belirtti. Sanıklar, olaylara katılmadıkları gibi güvenlik kuvvetlerine de taş atmadıklarını söyleyerek beraatlarını istedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, ardından kararını açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanıklar Nail Çınar ve Abdulmenaf Aslan ile tutuksuz sanıklar Halil Kaya, Vedat Kaya ve Ferdi Tantekin'i, TCK'nın 'terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçunu içeren 314/2. maddesi uyarınca 6 yıl 3 ay, Terörle Mücadele Kanunu'nun 'terör örgütünün propagandasını yapmak' suçundan 10 ay ve Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 33/c maddesinde yer alan 'dağılma sırasında silah veya araçlarla mukavemet etmek' suçundan da 4 yıl 2 ay olmak üzere toplam 11'er yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı
aktifhaber
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com