EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Cep Telefonları Tehdit Altında

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cmt Oca 02, 2010 1:36 am    Mesaj konusu: Cep Telefonları Tehdit Altında Alıntıyla Cevap Gönder

Telefonuna Hakim Olamayan, Taraf'a Kapak Olur
www.acikistihbarat.com
05.01.2010

Gazetelerdeki haberler; milletvekillerinden bazılarının yeni telefonlarını "dinlenme" şüphesi ile kaldırdıkları yönünde. Haberlerdeki resimlere bakıyorsunuz; Cisco IP telefonları gözüküyor.

Yıllar önce generallerimizin hepsi aynı marka cep telefonu kullanmaya başladılar.

"Paşam, bunlarla sizi dinlemeseler bile sadece lokasyon bilgilerinizin toplanması bile güvenlik sorunudur. Türk ordusunun paşalarının günlük lokasyon bilgisine milyonlarca dolar verecek istihbarat örgütleri var"

diye uyarıldıklarında, o kendilerine çok güvenen halleri ile bu tehdidi küçümsemişlerdi.

O günlerde küçümsenen bu tehdit, yıllar sonra karşılarına Taraf olarak çıktı. Farkına vardıklarında atı alan çoktan Kadıköy'e geçmiş, dosyaları Taraf'a servis etmişti.

Milletvekillerinin, en azından bazılarının, bu konuda daha hassas ve bilinçli olduğu anlaşılıyor. Bu ya teknolojiye daha hakim, ya da çamaşırlarına daha az hakim olup, ortalığa saçılmasından korkmalarından kaynaklanıyor olabilir.

Kaynağı ne olursa olsun; milletvekillerinin, en azından bazılarının, Meclisin yeni telefon sistemine gösterdikleri tepki haklı ve bilinçli bir tepkidir. O telefonlar, ister Langley'e, ister hemen bir kaç cadde ötedeki karargaha çekilen yedek direk hattır.

Bu haklılık geçenlerde Cisco ve diğer üreticilerin, ürünlerine nasıl "arka kapı" yerleştirdiklerinin bir kez daha ortaya çıkması ile artmıştır.

ABD'de gerçekleştirilen , dünyanın en büyük "hacker" konferansı "Black Hat"'te 3 Şubat tarihinde konuşan Internet güvenlik uzmanı Tom Cross ; milletvekillerine verilen telefonların üreticisi Cisco'nun sistemlerine , nasıl gizli kapılar yerleştirdiğini ve bunların nasıl suistimal edilebileceğinin demosunu gerçekleştirdi.

Cisco ve diğer ağ ekipmanı üreticileri (Internet altyapısında kullanılan routerlardan, VoIP teknolojisi ile telefon kullanımını sağlayan telefon ekipmanlarına kadar) ; yasal mercilerin dinleme yapabilmesi maksadı ile bu ekipmanlara yıllardır gizli arka kapılar yerleştiriyor.

Dijital ağ ekipmanları doğası gereği üzerinden geçen her türlü trafiği, istenilen her yöne yönlendirmeye sahip teknolojiler olduğundan; iletişim trafiğini dinlemek gün geçtikçe kolaylaşıyor.

Bu arka kapıların; aynı zamanda denetimi yapılamaz şekilde açılıyor olması, bu teknolojinin kişisel haklara verebileceği zararı arttırıyor.

Ortaya çıkan odur ki (daha doğrusu yıllardır bilinen ama küstah cahillerin "komplo teorisi" yaftası ile marjinalize ederek gizlemeye çalıştığı) ; Cisco gibi firmalar, ağ cihazları üzerine bu arka kapıları açarken, aynı zamanda bu arka kapıları kimin kullandığının tespitini imkansızlaştıracak tedbirleri de almış durumdalar.

Türkiye'deki ve dünyadaki bütün Internet Servis Sağlayıcıların altyapılarında kullanılan bu cihazlara; güvenlik birimleri hiç kimsenin haberi olmadan girip, istedikleri dinlemeyi yapıp , iz bırakmadan kaybolma şansına bu dijital "arka kapılar" sayesinde sahip oluyor.

Bu açığı ; sadece ülkenin yasal takibat yapan güvenlik birimleri değil, yasadışı dinleme yapan yerli, uluslararası ekiplerin ve hatta becerikli bilgisayar korsanlarının kullanabileceği aşikar.

Meclis'teki milletvekillerinin yeni telefonlarına yönelik beslediği kuşku çok yerinde.

TÜBİTAK'ın ise , bu kaygıları gidermek adına verdiği;

"yeni teknolojileri dinlemek daha zor ama kırılamayacak teknoloji yoktur"

mealindeki raporu ise o derece yanıltıcı.

Bu tarz raporlar bize zamanında Zeynel Abidin Erdem'in televizyonlara çıkıp;

"cep telefonlarını dinlemek imkansız, çünkü zıplayan frekanslar üzerinden yayın yapıyor"

mealinde sözlerle milleti salak yerine koyduğu günleri hatırlatıyor.

Yeni teknolojileri dinlemek daha kolay ve zaten baştan belli odaklara açık olarak dizayn edilen bir yapının kırılması diye bir şey sözkonusu değil.

Milletvekillerini, atı alan Kadıköy'e geçmeden, yani Taraf'a kapak olmadan, telefon sistemlerinin güvenliğinin en üst seviyede sağlanması için gerekli tedbirleri almaları gerektiğini hatırlatıyoruz.

Bu gereklilik; bilgisayar teknolojisine hakim, "zehir gibi çocukların" Meclis'e çok yakın bir mesafede özel binalarda özel operasyonlar için konuşlandırıldığı bir konjonktürde daha da artıyor.

Açık İstihbarat


01 Ocak 2010
Cep Telefonları Tehdit Altında

Cep telefonlarında konuşma ve veri yükleme güvenliğini sağlayan kod bilgisayar korsanları tarafından kırıldı, cep telefonları şimdi tehdit altında.Haberi Paylaş : Google Yahoo Facebook Digg Del.icio.us Reddit

Tüm dünyadaki cep telefonu kullanıcıları, görüşmelere kulak misafiri olunmasını engelleyen çok gizli bir kodun kırılmasıyla büyük tehdit altına girdi. Dünyadaki cep telefonu kullanıcılarının yüzde 80'inden fazlasının konuşma ve veri güvenliğini sağlayan çok gizli bir kodun bilgisayar korsanları tarafından kırılmasıyla, milyarlarca kişinin telefon görüşmeleri kesilebilir ve hatta kaydedilebilir hale geldi.


Alman araştırmacı Karsten Nohl'un internet üzerinde yayınladığı kod sayesinde istenen herhangi bir telefon numarasanın yaptığı görüşmeleri dinlemek bir laptop ve iki network kartıyla 15 dakika içerisinde mümkün hale geliyor.


Nohl, kodu internette yayınlarken, cep telefonlarındaki güvenlik açıklarına dikkat çekmek istediğini söylüyor.


Bu açıklamadan sonra, dünya nüfusunun yarısının kimlik sahteciliği de dahil, bir çok suça karşı korumasız kalmasından korkuluyor.
Nohl, "GSM operatörlerinin, güvenliği artırmalarını beklemekten artık vazgeçtik, ancak bu yapılandan sonra, müşterilerden gelecek baskıyla o yönde adımlar atmalarını bekliyoruz."


"Bu açık, 15 yıl önce giderilmeliydi. İnsanlar evlerinde bir denemeli ve görüşmelerine girmenin ne denli kolay olduğunu görmeli"
A5/1 olarak adlandırılan kod, GSM Birliği tarafından 22 yıl önce geliştirilmiş ve 212 ülkede, 3 milyardan fazla insan tarafından kullanılır olmuştu.
Telefonla baz istasyonu arasındaki iletişim esnasında sürekli frekans değiştirilmesini sağlayan bu kod sayesinde, görüşmelere dışarıdan erişilmesi engelleniyordu. 3G özelliğine sahip telefonlarda bu kod kullanılmadığı için, 3G'li telefon sahipleri güvende.


Nohl ve uzmanlardan oluşan ekibinin bu kodu çözmesi beş ay sürmüş.
Dün gece, GSM Birliği'nin güvenlik müdürü James Moran, "Endişeliyiz, ancak bunun yarın ya da önümüzdeki hafta, ya da önümüzdeki ay toplu bir telefon dinleme problemine dönüşeceğine inanmıyoruz."


Gerçekte, böylesi bir saldırı, genel çoğunluğun yapabileceğinin çok daha ötesinde."


Ancak Moran yanılıyorsa, GSM operatörleri baz istasyonlarını güvenli hale getirmeye bir an önce başlamalı.

aktifhaber
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com