EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

2012 ; Film, kıyamet, kehanet

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SİNEMA-TV-TİYATRO
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cmt Arl 12, 2009 11:47 pm    Mesaj konusu: 2012 ; Film, kıyamet, kehanet Alıntıyla Cevap Gönder

2012 ; Film, kıyamet, kehanet

Son olarak gösterime giren 2012 filmi ile beraber, 2012 yılında dünyayı büyük bir felaket beklediği yönünde söylentiler doruğa ulaştı.

İnternetin en büyük satış sitesi Amazon'da 275 kitap. İnternetin en büyük arama motorunda yaklaşık 60 milyon arama sonucu. ABD Uzay Ajansı NASA'da, konuya özel soruları cevaplayan özel bir sayfa. Gişe rekorları kıran bir film.

Bunların hepsi, 2012 yılında gerçekleşeceği iddia edilen kıyametle ilgili kehanetlerin insanlar tarafından ne kadar ciddiye alındığını gösteren veriler.

Bu sayısız verilere yine NASA'ya bir genç tarafından yollanmış şu e-postayı da eklemek gerekiyor:

"İntihar etmeyi düşünüyorum, çünkü dünyanın sonunu görmek istemiyorum."

Konuyla ilgili sayısız "teori" bulunuyor:

Sümerlerin bahsettiği (Serdar Turgut'un Marduk diye tanıttığı) bilinmeyen gezegen Nibiru'nun

(Açık İstihbarat: Marduk olayı Serdar Turgut değil, konu ile ilgili bir kitap yazan Burak Eldem tarafından duyurulmuştu)

dünyaya çarpacak olması, 2012'de gerçekleşecek güneş patlamaları, Maya takviminin 21 Aralık 2012'de bitiyor olması, dünyanın manyetik kutuplarının 180 derece yön değiştirme ihtimali, güneş ve gezegenlerin aynı doğruda yer almasıyla oluşacak çekim gücü.

Bu teorileri öne sürenlerin hepsinin ortak noktası bilimsel verilere dayanmayarak, "inanmıyorsanız siz aksini ispatlayın" demeleri.

2012 Filmi: Çıplak haliyle kapitalizm

ABD'de ilk haftasında 65 milyon dolarlık gişe hasılatı elde eden, sonraki haftalarla beraber tüm dünyada bu rakamı 660 milyon dolar seviyesine çıkartan 2012 filmi belgesel bir kapitalizm sunusu olarak anılmayı hak ediyor. Felaket filmleri yönetmeni olarak bilinen Roland Emmerich tarafından yönetilen film, daha gösterime girmeden Himalayar'ı basan tsunami fragmanlarıyla tartışma yaratmıştı.

Film, 2012 yılında manyetik alanında oluşacak bir kayma sonucu dünyanın içkabuğunun parçalanması ve bunu bildiği halde halktan gizleyerek soylarını devam ettirecek seçilmiş insan ve diğer canlıları yaptıkları modern Nuh'un gemilerine taşıyan hükümet(ler)i anlatıyor.

Görsel bilgisayar teknolojilerinin sonuna kadar kullanıldığı ve konu dünyanın yok olması olduğu için hayli dikkat çeken sahnelere sahip filmde hiç metin altı okuma yapmadan bazı basit gerçeklere ulaşılabiliyor:

- İnsan soyunu devam ettirecek kişiler genel olarak politikacılar ve zenginlerden seçiliyor. Filmin Rus asıllı milyarderi, gemi bileti için 1 milyar Euro ödediğini açıklarken, filmin sonlarında "insanlık" kazanıyor ve gemi yapımında çalışan birkaç işçi de güverteye alınıyor.

- Kurtuluş Günü (Independence Day) filmindekinin aksine ABD başkanı uçağa binip uzaylıları avlamıyor. Bunun yerine zenci başkan, kurtarma gemilerine de binmeyi reddederek halkıyla beraber ölmeyi tercih ediyor.

- Filme göre 2009'da felaketten emin olan ve acil durum çağrısı yapan hükümetler (ABD ile beraber bunların sayısı nedense 9), binlerce insanı ve canlıyı barındıracak gemileri yapma işini Çinlilere bırakıyor.

Pazarlama stratejisi, Wikipedia tarafından virüslerden esinlenerek "viral pazarlama" olarak adlandırılan film için, daha gösterime çıkmadan 2012 felaketini anlatan birçok yan internet sitesi oluşturuldu.
Bunlardan en çok ilgiyi ve eleştiriyi çeken Institute For Human Continuity adlı sitede, insanlara Nuh'un gemileri ile kurtulabilmeleri için düzenlenen piyango çekilişine katılma hakkı bile sunulabiliyor. Site istatiklerine göre bütün kıtalardan 15 milyon kişi "ya kıyamet koparsa" diyerek bu çekilişe başvurmuş durumda.

Maya Takvimi bitiyor mu?

Yazı ve astronomide kendi zamanlarında hayli ileride olan Mayaların kullandığı takvimin 21 Aralık 2012'de bitiyor olması, felaket senaryolarına tarihsel referans arayanların en çok kullandığı argüman olarak öne çıkıyor.

Son dönemde Mayalar'a olan ilginin artması, herkesin Maya uzmanı olarak teorilerini desteklemeye çalışması da bunu destekliyor.

Takvim ve zaman anlayışları döngüsel olan Mayalar'da zamanı belirtmek için 20'li bir sayı sistemi kullanılıyor.

Örneğin 1 Uinal 20 güne karşılık geliyor. Mayalar'da baktun ismi verilen ve 5125 yıla denk gelen bir ölçü daha bulunuyor. MÖ 3114'ü 0 yılı olarak kabul eden Mayalar'da içinde bulunulan Baktun, 21 Aralık (bazı hesaplamalara göre 23 Aralık) 2012'de sona eriyor.

İçinde bulunulan 13. Baktun'un sona ermesiyle ne mi oluyor?

Basitçe, 14. Baktun başlıyor.

Kullanılan sayı sistemi dolayısıyla 20. baktun'da sona erecek

Maya takviminde kimse "7 x 5125 yıl sonra kıyamet olacak" diyemediği için kıyamet tellalları 13. Baktun'un bitmesini kendilerine referans olarak alıyorlar.

Maya uzmanları "kıyamet" düşüncesinin batılı bir düşünce tarzı olduğunu ve Mayalarda kıyamet diye bir kavram olmadığını söylerken, Maya arkeoloğu Jose Huchm konuyu

"Eğer Mayaca konuşan topluluklara gitsem ve 2012'de ne olacağını sorsam, hiçbir fikirleri olmayacak. Dünya sona mı erecek? Size inanmayacaklardır. Daha büyük sorunlarımız var bugünlerde, mesela yağmurlar"

diyeceklerdir şeklinde özetliyor.

2012 ve Tüketim

ABD'li ünlü yönetmen Michael Moore'ın, Columbine lisesinde gerçekleşen katliamın arka planını anlattığı "Bowling for Columbine" filminde korkutmanın tüketimi arttırdığı yönündeki tespitini izleyenler hatırlayacaktır.

2012 kehanetleri söz konusu olduğu zaman da bu gerçek değişmiyor.

Başta ABD olmak üzere birçok ülkede "2012 kurtarma kiti" adı altında jenaratörden ilk yardım çantasına kadar siparişlerinizi kapınıza getiren birçok firma bulunuyor. Tartışma sitelerinde olası bir felaketi dağda geçirecek olanlar yanlarına güneş enerjili şarj aletleri alıp almamayı tartışıyorlar.

Tüm bunlara ek olarak, silah şirketi Smith & Wesson, ekonomik durgunluğa rağmen önümüzdeki üç yıl içerisinde yıllık silah satışlarını ikiye katlayacağını, bunda artan işsizlik, terörizm ve olası felaketler dolayısıyla insanların bireysel savunmaya yöneliyor olmasının büyük bir rolü olduğu açıkladı.
Sol Haber
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SİNEMA-TV-TİYATRO Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com