EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Anayasa Mahkemesi Kararları

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cum Arl 11, 2009 10:48 pm    Mesaj konusu: Anayasa Mahkemesi Kararları Alıntıyla Cevap Gönder

Bu Haber CHP'yi Çok Üzecek!

Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğunu iddia eden CHP, daha önce benzer bir konuda Anayasa Mahkemesine gitmiş. İşte mahkemenin Gül'e emsal teşkil edecek kararı...

Cumhurbaşkanı Gül'ün Köşk'te 5 yıl mı, 7 yıl mı oturacağı tartışmaları sürüyor. Muhalefete göre Gül'ün görev süresi 5 yıl. Ancak CHP'nin daha önce benzer bir konuda Anayasa Mahkemesi'ne gittiği ve mahkemenin de kararını verdiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Köşk'te 5 yıl mı, 7 yıl mı oturacağı tartışmaları sürüyor.

Muhalefete göre Gül'ün görev süresi 5 yıl. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bunu tartışmanın bile rejim sorunu olduğu iddiasında.

Aksi bir girişim halinde Anayasa Mahkemesi'ne gidecekleri uyarısını yapan Baykal, "Mahkeme de zorlanmadan kararını verir." diyor.

Fakat, CHP'nin daha önce benzer bir konuda Anayasa Mahkemesi'ne gittiği ve mahkemenin de kararını verdiği ortaya çıktı.

Oda başkanlarıyla ilgili bir itirazı değerlendiren Mahkeme, başkanların seçildikleri tarihteki görev süresinin geçerli olduğuna hükmetti.

Gerekçe olarak da 'hukuk güvenliği' kavramına atıfta bulundu ve değişen statünün seçilen kişiyi güvencesiz bırakacağına işaret etti.

Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu savunanlara göre, oda başkanlarının 'hukuk güvenliği'ni düşünen Anayasa Mahkemesi, devletin zirvesini bu güvencenin dışında tutamaz.

Yüksek Mahkeme, söz konusu kararı 30 Ağustos 2005 tarihinde vermişti. Konu, oda başkanlarının görev süresiydi.

TBMM, bir önceki dönemde oda başkanlarının seçimini yakından ilgilendiren bir yasa çıkarmıştı.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Yasası'nda yapılan değişiklik gereği, başkanlık ve genel başkanlık görevlerini üst üste iki dönem yapanlar, aradan bir seçim dönemi geçmedikçe tekrar başkan seçilemeyeceklerdi. Seçime girerken belli olan görev süreleri, daha sonra çıkarılan bu yasa ile değişmişti.

Düzenleme, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı. O dönem de grup başkan vekili olan Kemal Kılıçdaroğlu ile 118 milletvekilinin imzasını taşıyan iptal ve yürürlüğü durdurma istemi, Mahkeme tarafından kabul edilmişti.

CHP'lilerin itirazını haklı bulan Mahkeme, seçim tarihindeki süreyi geçerli gördü. Seçim sonrası statü değişikliğini ise Anayasa'ya aykırı buldu.

Verilen karar, bugünkü Köşk tartışmalarına ışık tutacak cinsten. Anayasa Mahkemesi, sürenin öngörülebilir olması gerektiğini vurgularken aksi durumda kazanılmış hakların güvencesiz bırakılacağını belirtti.

Kararda şöyle denildi: "Hukuk devletinde güven ve istikrarın korunabilmesi için kural olarak yasalar, yürürlüğe girdikleri tarihten sonraki olaylara uygulanırlar. Bazı durumlarda, adaletin sağlanması, temel hakların korunması gibi nedenlerden kaynaklanan zorunluluklar dışında yasaların geçmişe yürümesi söz konusu değildir."

AK Parti'ye göre, oda başkanlarına yönelik Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu karar Gül'ün statüsü için de geçerli.

AK Parti Sakarya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi Sefer Üstün, Cumhurbaşkanı Gül'ün 7 yıllığına seçildiğini, Köşk'ün süresini 5 yıla indiren referandumun ise daha sonra yapıldığını hatırlattı. Mahkemenin 2005 tarihli kararının Köşk için de 'emsal' teşkil ettiğini savunan Üstün, şu görüşü dile getiriyor:

"Hukukta kazanılmış hakları alamazsınız. Oda başkanının seçilmiş hakları bile bu kadar korunurken, Cumhurbaşkanı'nın seçildiği dönemdeki kurallara göre haklarının korunmaması düşünülemez. Referandum kararı olan 5 yıl, 2014'te uygulanır."

AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ da benzer görüşleri savunurken ilginç bir detaya dikkat çekti. Bozdağ, yürürlükteki yasalara göre cumhurbaşkanını görevden alma mekanizması olmadığını hatırlattı ve yapılacak bir süre kısıtlamanın cumhurbaşkanına 'görevden el çektirmek' anlamına geleceğini iddia etti.

Abdullah Gül'e Chirac örneği

Abdullah Gül'ün 7 yıl Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturacağını savunanlar bunu 'kazanılmış statü' olarak görüyor. Örnek olarak da daha çok eski Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın durumunu gösteriyorlar.

Fransa'da da cumhurbaşkanlığı süresi 5 yıla indirilmiş, ancak 7 yıllığına seçilen Chirac süresini tamamlamıştı. AK Parti'de ağırlıklı görüş, Gül'ün durumunun Chirac'la aynı olduğu ve 7 yılı tamamlaması gerektiği yönünde.

zaman

04 Aralık 2009 08:53
Anayasa Mahkemesi, 'ıslak izma' tartışmalarıyla ilgili önemli bir karara imza attı...

Anayasa Mahkemesi Albay Çiçek imzalı Eylem Planı'nın orijinalinin ortaya çıkmasıyla başlayan tartışmalara ışık tutacak bir karara imza attı.
Anayasa Mahkemesi ‘ıslak imza’ tartışmaları ile ilgili olarak önemli bir karara imza attı. Mahkeme, Albay Dursun Çiçek imzalı İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın ıslak imzalı nüshasını gönderen ihbarcı subayın kimliğinin tartışıldığı bugünlerde verdiği kararla "Belge gerçekse kimliğe bakılmaz" görüşüne vardı. Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun, 4 Aralık 1999'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun "İşleme konulmayacak ihbar ve şikayetler" konulu bölümünü içeren 4. maddesinde TBMM 17 Temmuz 2004'te değişikliğe gidilerek "İddiaların, sıhhati şüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konulmuş olması halinde ad, soyad ve imza ile iş veya ikametgâh adresinin doğruluğu şartı aranmaz" hükümünü ekledi.

CHP itiraz etti

CHP yapılan değişikliğin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. Anayasa Mahkemesi, "belge doğruysa ihbarcının kimliğinin olması şartına gerek görmeyen" düzenlemede CHP'nin iptal istemini reddetti. Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararı ise Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlanan İrticayla Mücadele Eylem Planı ile ilgili "ıslak imza" tartışmalarına ışık tuttu.

Önemli olan belge

Gerekçeli kararda, “İptal istemine konu kuralda, suç işlendiğine ilişkin iddiaların, sıhhati şüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konulmuş olması halinde ad, soyad ve imza ile iş veya ikametgâh adresinin doğruluğu şartının aranmayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla kural, delillendirilebilen ihbar ve şikâyetlerde, ihbar ve şikâyet eden kişinin kimliğinin önemli olmadığını, bu nitelikteki ihbar ve şikâyetlerin işleme konulacağını düzenlemiş olmaktadır" denildi. Mahkeme, düzenleme yetkisinin Meclis’te olduğunu belirterek, Meclis’in takdirine müdahale edilemeyeceğini açıkladı.

OSMAN PAKSÜT KARŞI ÇIKTI

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına Başkanvekili Osman Paksüt karşı çıktı. Albay Çiçek'in sanık olarak yer aldığı Ergenekon soruşturmasında eşi Ferda Paksüt de sanık olan Osman Paksüt, karşı oy yazısında şu görüşü savundu: "İddiaların, sıhhati şüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konması halinde ihbar ve şikayetlerde ad, soyad, imza ve adres şartlarının aranmayacağını öngören kuralla, belgelerin sıhhatinden şüphe duyup duymamak idarenin takdirine bırakılmakta, henüz yargı kararı ile gerçekliği kanıtlanmamış belgelerin kesin delil gibi kabul edilmesi yolu açılmaktadır.

Kurumlar yıpratılabilir

Ustaca hazırlanmış sahte belgelerle kimliği belirsiz kişilerce yapılacak ihbarlar üzerine soruşturma açılarak kişi ve kurumların yıpratılmasını olanaklı hale getiren kural, yarattığı belirsizlik ve keyfilik nedeniyle Anayasa’nın 2. maddesindeki hukuk devleti ilkesine, ayrıca masumiyet karinesini ihlal ettiğinden 38. maddesine aykırıdır."

Kaynak: Bilal Çetin/Bugün

11 Aralık 2009
Anayasa Mahkemesi Karar Verdi

Anayasa Mahkemesi, günlerdir merakla beklenen DTP'nin kapatılması ile ilgili davada kararını verdi. İşte Anayasa Mahkemesi'nin DTP hakkında verdiği karar..

Yargıtay Başsavcısı'nın, DTP'nin PKK'yı desteklediği gerekçesiyle kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davada karar açıklandı. Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılmasına karar verdi.

* Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un partinin kapatılmasıyla ilgili gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra milletvekilliklerinin sona ermesine karar verildiğini bildirdi.

* Aşağıdaki parti üyelerinin, Anayasanın 9. fıkrası gereğince 5 yıl siyaset yasağı getirildi

•Abdulkadir Fırat
•Ahmet Ay
•Ahmet Türk
•Ali Bozan
•Ayhan karabulut
•aysel tuğluk
•cemal kuhak
•fettah dadaş
•hatice adıbelle
•hilmi aydoğdu
•İbrahim Sunkur
•Kemal Aktaş
•Leyla Zana Metin
•Tekçe Murat Ağcı
•Nurattin Demirtaş
•Selim Sadak
* Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürüldü

* Parti tüzel kişiliğinin sona ermesine

* Parti Mal varlığına el konmasına karar verildi.

Gerekçesi en kısa zamanda Resmi Gazete'de yayınlanacak. Ancak karar yazılana kadar Anayasa Mahkamesi ile ilgili eleştirileri görüyor gibiyim. Bu nedenle mahkememizle ilgili karardan önce de bazı düşüncelerin olduğunu basın organlarından izledik.

Burnlar içinde demokrasi insan hakları süreci başlamışken bu dava ile sabote edildiği, kararın siyasi bir darbe olarak nitelendirildiği zamanlamasının da görüşülmesine ilişkin tarihin de çok düşündürücü olduğu ifade edildi.

Eleştiriler çok haksız ve acımasız. Bu dava 2 yıldır devam etmektedir. 2 yıldır bu konuda yargıtay ile 141 belgenen eklerine ilişkin eksiklikler görüldü.

Raportörlerin kararı ile tamamlanmaya çalışıldı. Bu partiye ilişkin gündemi tespit ederken dışarda sürmekte olan demokratikleşme ile ilgili öngörümüz değerlendirmemiz tasarrufumuz olamaz.

Anayasa Mahkemesi hak ve özgürlükler konusunda devletin menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda denge kurar.

Bir siyasi parti terör içeren eylemlerin söylemleri kullanma hakkına sahip değildir. Bunlarla barışçı önermelerini birbirinden ayırmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konu üzerinde durmuş ve bu konuda önemli ölçütler ortaya koymuştur.

Bir partinin teröre yakınlığını meşru göstermeye çalışması, övmesi, yardım ve yataklık yapması, destek vermesi uygun görülmemiştir.

Anayasa Mahkemesi AİHM'in çıkarmış olduğu kararları ciddi bir şekilde uyguluyor. Hukukun yükünü mahkemeler çeker. Kimse mahkemelerin siyasi bir yardım beklememeli, beklemeye hakkı da yoktur. Siyasi partiler ihtiyaç duyulan değişiklikleri yapar.

Gerekli düzenlemeler yapılmalıydı. Çağrımız duyulmadı. Terör ve şiddete ilişkin bir düzenleme yapılamaz, bu konuda da bir çağrımız yok.

Terör eylemleri itibari ile korku endişe güvensizlik yaratarak toplumun moralini bozuyor. Siyasi hedeflerine ulaşmak ister. TC bütün kurumları çalışmaktadır.

Kaybolan diyaloglar kurulmalı ve milletimizin layık olduğu yere gelmeli. B ukararın milletimiz ve devletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
aktifhaber

SAKINCALI ÇOBAN ŞAŞKIN!..

14 Aralık 2009 12:07
Anayasa Mahkemesi’nin siyasi yasak getirdiği DTP’lilerden Şırnaklı çoban Abdullah İsnaç: Hakkımda dava olduğunu dahi bilmezken televizyonda adımı duydum. DTP’de sadece üyelik yapıyordum
Şırnaklı çoban Abdullah İsnaç Anayasa Mahkemesi’nin DTP’ye yönelik kapatma davası kapsamında kendisine getirilen siyaset yapma yasağının şaşkınlığını yaşıyor. Şırnak Belediyesi bünyesinde bir taşeron firmaya bağlı olarak çalışan ve sokaktaki başıboş inekleri toplamakla görevli İsnaç, kararı televizyondan duymuş.

Televizyondan öğrendi

Taraf’a konuşan Şırnaklı Abdullah İsnaç Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kapatma kararını açıklarken siyasi yasak getirilenler arasında ikinci olarak İsnaç’ın ismini okudu. Şırnak’ta yaşayan herkes gibi davadan çıkacak sonucu büyük bir merakla bekleyen Abdullah İsnaç da o sırada televizyon başındaydı.

Kılıç’ın açıklamasında sıra siyaset yapma yasağı getirilen partililerin isimlerine geldiğinde Şırnaklı belediye işçisi İsnaç büyük bir şok yaşadı. Kapatma davası iddianamesinin 78. sayfasında ismi ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ iddiası ile anılan Abdullah İsnaç, bu suçlamayla hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldığı belirtilen davadan da haberdar değil.

“Televizyonda izeldim. 37 kişinin ismi geçiyor. İkinci sırada isminin okunmasına çok şaşırdım” diyen İsnaç, DTP’nin yöneticiliğini hiç yapmamış. Sadece üyeliği bulunuyor. DTP’ye karşı takınılan tavrı kabul etmediğini söyleyen Abdullah İsnaç, “İnsanları birbirine zorla düşman yapıyorlar. Bu kanla bu nefretle hiçbir yere varamayız. Türk, Kürt, Arap, Çerkez, Laz hiçbir farkımız yok, hepimiz insanız. Bu vatanın evlatlarıyız” diye konuştu. Şu an hakkında açılmış herhangi bir dava olup olmadığını da bilmediğini ifade eden İsnaç şöyle konuştu: “Şu an 600 TL maaşla Şırnak Belediyesi’nde geçici işçiyim. Daha önce başıboş inekleri topluyorduk. Şimdilik parke taşı döşüyoruz. Yollarda oluşan çukurları onarıyoruz. DTP’de de sadece üyelik yapıyorum. Onun dışında hiçbir görevim yok. Birlikte hasta ve taziye ziyaretlerinde bulunuyoruz. Mahallelerde kavgalı olanları barıştırıyoruz. Biz barıştan yanayız. Kanla hiçbir yere varamayız. Biz daima barış istiyoruz. Umudumuz var. İnşallah bir gün barış gelir. İnsanlar bu ülkede birlik beraberlik içinde yaşarlar.”

taraf

11 Aralık 2009
Şemdinli'de Çatışma: 3 Yaralı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesi kırsalında çıkan çatışmada, ilk belirlemelere göre 3 askerin yaralandığı bildirildi.
haber101

11 Aralık 2009
DTP'liler Kararı Protesto Ediyor
Anayasa Mahkemesi'nce verilen kapatma kararını İstanbul'da DTP'li bir grup protesto ediyor.

Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan DTP'nin İstanbul İl Başkanlığı önünde toplanan bir grup, kapatma kararını protesto ediyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet ekipleri, kararın açıklanmasının ardından Beyoğlu'ndaki İstanbul İl Başkanlığı önünde yoğun güvenlik önlemi aldı.

Kararın ardından Taksim'deki ara sokaklarda toplanan ve pankartlar açan bir grup, İl Başkanlığı binası önüne gelerek slogan atmaya başladı.

Bu arada, Tarlabaşı'ndan da küçük grupların Taksim'e doğru çıktıkları öğrenildi.

Öte yandan, İstanbul'un birçok ilçesinde, çıkabilecek olaylara karşı polis ekiplerinin güvenlik önlemi aldıkları belirtildi.
aktifhaber


11 Aralık 2009 21:39
Diyarbakır'da Gösteriler

Diyarbakır'da, DTP'nin kapatılmasını protesto eden göstericilere polis müdahale etti..

Diyarbakır'ın Bağlar, Silvan ve Bismil ilçelerinde izinsiz gösteri yapan gruplara polis müdahale etti.

DTP'nin kapatılmasını protesto etmek amacıyla Bağlar, Silvan ve Bismil ilçelerinde toplanan gruplar, uyarılara rağmen dağılmayarak polise taş, havai fişek attı.

Polis gruplara tazyikli su ve biber gazı sıkarak müdahalede bulundu. Gruplar ara sokaklara kaçarak dağıldı.
aktifhaber

11 Aralık 2009
DTP tarafından Hakkari'de düzenlenen gösteride iki polis memuru yaralandı...

Hakkari'de, Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından düzenlenen mitingin ardından çıkan olaylar mahalle aralarında sürüyor.

DTP İl Teşkilatınca düzenlenen mitingin ardında göstericiler, izinsiz yürüyüş yaparak Atatürk heykeli, MOBESE kameraları ve askeri lojmanlara taşla saldırmıştı.

Burada dağıtılan gruplar, kentin değişik mahallelerinde bir araya gelerek yola barikat kurup ateş yaktılar.

Polis, grupları dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombaları kullandı.

İlk belirlemelere göre olaylarda 5 gösterici gözaltına alınırken, 2 polis memuru ise atılan taşlardan dolayı yaralandı.

Kentte izinsiz gösteriler halen devam ediyor.
aktifhaber

11 Aralık 2009
Çaykur Rize'nin internet sitesine PKK saldırısı

Çaykur Rizespor’un www.caykurrizespor.org adlı internet sitesi saldırıya uğradı. Hacklenen siteye PKK ve Abdullah Öcalan resimleri konuldu.

Çaykur Rizespor’un www.caykurrizespor.org adlı internet sitesi saldırıya uğradı. Hacklenen siteye PKK ve Abdullah Öcalan resimleri konuldu. Kısa bir süre yayında kalan siteye müdahale eden Çaykur Rizespor Kulübü, siteyi kapattı. Çaykur Rizespor İcra Kurulu Başkanı Ulvi Suvarioğlu, kulübün resmi internet sitesinin saldırıya uğradığını belirterek, “Siteyi hemen kapattık ve bakıma aldık. Ardından yaptığımız araştırmalarda bunun sadece bizim sitemize karşı değil, Türkiye’de birçok siteye aynı zamanda yapıldığını öğrendik. Teknik olarak bu işlerden anlayan arkadaşlarımıza talimat verdik. Siteyi hackleyen ve bu duruma getirenlerin IP numaralarına ulaştık. Bu numaraları da savcılığa ve polis arkadaşlara ilettik. Gereğini ve bundan sonrasını onlar yapacak” dedi.
aktifhaber
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com