EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Antibakteriyal sabunlar ne kadar sağlıklı

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Sal Ekm 13, 2009 12:29 am    Mesaj konusu: Antibakteriyal sabunlar ne kadar sağlıklı Alıntıyla Cevap Gönder

Antibakteriyal sabunlar ne kadar sağlıklı

13 Ekim 2009 Marketlerin raflarındaki sıvı sabunların yaklaşık yüzde 75'inin etiketinde antibakteriyal olduğu yazıyor ve biz de sürekli temizlik cephanemize yeni antibakteriyal ürünler ekliyoruz.
Howstuffworks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, bazı uzmanlar, bunun böyle olmadığını söylüyor. Öncelikle, sabunun kimya aşamasında nasıl çalıştığına bir göz atmak gerektiğini söyleyen uzmanlar, sabun yapmak için, asit ve bazı birleştirmemiz gerektiğini belirtiyor. Kullanılan asit, yağ asitleri ile trigliseridlerden oluşurken baz ise sodyum hidroksittir. Karışım yağ asitlerinin trigliseridlerden ayrılıp hidroksit iyonlarıyla kaynaşmasına neden oluyor ve böylece sabun adını verdiğimiz tuz oluşuyor. Sabunun iki temel fonksiyonu var:

- Suyun yüzey gerilimini azaltmak,

- Kir, yağ ya da bakterileri engellemek.

Çünkü, sabun molekülünün bir parçası (hidrofolik) suyu çeker ve diğer parçası (hidrofobik) ise su geçirmezdir. Hidrofolik parça, hidrofobik asitlerin diğer hidrofobik maddelerle temas etmesine izin veriyor. Kirler sabunun yağ asitlerine yapıştığında, su damlacıkları içinde kapsülle çevriliyor. Bu sayede, kir, yağ ve bakteriler kolayca yıkanıp uzaklaştırılıyor. Bu nedenle, sıradan sabunlar da bakterilerden kurtulmanızı sağlar.

Peki antibakteriyal sabunlar, daha fazla mı temizler?

Muhtemelen böyle olduğunu söyleyen uzmanlar, antibakteriyal modasında gözönünde bulundurmanız gereken birkaç temel nokta bulunduğunu ifade ediyorlar:

Antibakteriyal sabun bileşenlerinin (genellikle triklosan ya da triklokarbon) işe yaraması için yüzeyde yaklaşık 2 dakika kalması gerekiyor. Ancak, birçok insan bu kadar sabırlı olmadığı için, sabunun içindeki antibakteriyal içerik görevini yerine getirmeden önce insanlar tarafından durulanarak uzaklaştırılıyor.

Birçok yaygın hastalık virüslerden kaynaklanıyor ve bunlar antibakteriyal ürünlerle önlemez. Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi'ne göre, antibakteriyal sabunlar gerekli değil, fakat ellerinizi sıradan sabunla ve ılık suyla iyice yıkamak enfeksiyonlardan korunmanın en etkili yollarından biridir.

Zaman

Vatandaş Kandırılıyor
31 Ekim 2009, 13:09 Anadolu Haber

Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Dr. Dursun Bostancı, antibakteriyel sıvı sabun ve ıslak mendillerin kesinlikle virüslere karşı etkisinin olmadığını söyledi.

Bostancı, halkın bu konuda kandırıldığını belirterek, "Bakteri ayrı, virüs ayrı bir şey. Domuz gribine bakteri değil, virüs sebep oluyor. Bu ayrım iyice anlatılmalıdır." dedi.
Bostancı Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada domuz gribine karşı antibakteriyel sıvı sabun, ıslak mendil şeklinde ürünler satıldığını ve bu ürünlerin büyük bir rağbet gördüğünü belirterek, bu tablonun üzücü olduğunu kaydetti.

Sıvı sabun ve ıslak mendillerin sadece temizlik görevi gördüğünü ve virüsü öldürmeyeceğini vurgulayan Bostancı, " Herhangi bir sabun ve sıradan ıslak mendiller de temizlik görevi görür. Sıvı sabun ve ıslak mendiller virüslere karşı etkili değildir. Virüsü öldürecek sıvı sabun ve mendil yok. Sadece yıkandığı ve silindiği zaman eli temizler. Üzerinde antibakteriyel yazan hiçbir sabun ve mendil virüsü yok etmez. Zaten bakteri ayrı virüs ayrı. Bunun bir kez daha altını çiziyorum." uyarısında bulundu.

Bakterileri antibiyotikle tedavi etmenin mümkün olduğunu, ancak domuz gribi virüsünü yok edecek bir ilaç bulunmadığını anlatan Bostancı, "Bu sebeple virüslere karşı aşı kullanılıyor. Önemli olan hastalanmamak ya da en hafif bir şekilde hastalığı yenmek. Zaten grip tedavileri daha çok hastanın bağışıklık sistemini güçlendirmeye yöneliktir." bilgisini verdi.

SIVI SABUN YERİNE SIVI DETARJAN SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Sıvı sabuna olan talebin yetiştirilmemesi sebebiyle, bulaşık ve temizlikte kullanılan diğer sıvı deterjanlarında el ve yüz yıkamada kullanılmaya başladığına dikkat çeken Bostancı, "Bir çok yerde sıvı sabun yerine sıvı deterjan kullanıldığına şahit oldum. İkisine de sıvı gözüyle bakılıyor. Bu bakış açısı çok yanlış. Sıvı sabun cilde zarar vermez. Ancak sıvı deterjan kesinlikle el ve yüze sürülmemeli. Çok ciddi deri ve çeşitli hastalıklarına sebep olabilir." diye konuştu.
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com