EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

ABD sınıf farkı kasta dönüştü

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BATI DÜNYASI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cmt Eyl 12, 2009 12:07 am    Mesaj konusu: ABD sınıf farkı kasta dönüştü Alıntıyla Cevap Gönder

ABD sınıf farkı kasta dönüştü

Amerikalı yazar Malcolm Gladwell, ABD'de alt sınıfa mensup olarak dünyaya gelen bir kişinin, orta sınıfa geçmesinin daha zor olduğunu söyledi.

11 09 2009 16:17
Amerikalı yazar Malcolm Gladwell, ABD'de alt sınıfa mensup olarak dünyaya gelen bir kişinin, orta sınıfa geçmesinin, 30 yıl öncesine göre daha zor hale geldiğini belirterek, ''Türkiye gibi, parlak yılları daha önünde olan ülkelerin, ABD gibi ülkelerin hatalarından dest çıkarmaları gerekir'' dedi.

Turkcell Akademi Pazarlama Gelişim Programı kapsamında düzenlenen ''Pazarlama Konferansları''nın konuğu olarak Türkiye'ye gelen Gladwell, ''İnovasyonu Yeniden Keşfetmek'' başlıklı bir konuşma yaptı.

Gladwell, Fleetwood Mac isimli rock müzik topluluğunun hikayesinden yola çıkarak inovatif ve yaratıcı bir kurum oluşturmak için gerekli dört temel unsur hakkında bilgi verdiği konuşmasında, grubun en başarılı albümü olan ''Rumours''un, 16. albümleri olduğunu belirterek, yaratıcılıkta çabanın önemine işaret etti.

Başarı ve yaratıcılığın sihirli bir süreçle, birdenbire ortaya çıkmadığını vurgulayan Gladwell, ''Gerçek büyük yaratıcılık ancak büyük çaba ile ortaya çıkıyor. Psikolojide 10 bin saat kuralı var. Her alanda dünya çapında başarılı icracılara baktığımızda, bu insanların o zamana kadar 10 bin saat pratik yaptıklarını görüyoruz. Bu, 10 yıl boyunca her gün 4 saat çalışmayı gerektiriyor'' diye konuştu.

Satranç oyuncularından, Mozart'a, Beatles'dan Bill Gates'e kadar örnekler veren Gladwell, ''Dehadan bahsediyoruz ama şunu unutmamak lazım ki, o insanlar o noktaya varana kadar müthiş bir çalışma ve hazırlık dönemi geçiriyor'' dedi.

Gladwell, yine Fleetwood Mac grubuna bakıldığında, başarılarının, uzun süren bir başarısızlık döneminin ardından ortaya çıktığına işaret ederek, psikolojide iki tür öğrenme bulunduğunu, ''başarı üzerine kurulu öğrenme''de iyi koşullar, uygun ortam, iyi okullar, iyi bir iş şeklinde devam eden bir sürecin yaşandığını, ''telafi etmek stratejisiyle öğrenme''nin ise, güçlü yönlere dayanarak değil, zayıf yönlerle başa çıkarak gerçekleştiğini, ikinci yöntemin daha zor ama daha iyi bir öğrenme yolu olduğunu anlattı.

Başarılı girişimcilerin hayatlarında bir noktada eksikliklerini gidermeyi öğrendiklerini söyleyen Gladwell, ABD'de bir çok girişimcinin bir dönem öğrenme güçlüğü çektiğini, bununla başa çıkmak için edindikleri liderlik, problem çözme, iletişim ve delegasyon gibi yetenekleri, hayatları boyunca kullandıklarını kaydetti.

''ZORLUKLARA RAĞMEN DEĞİL, ZORLUKLAR SAYESİNDE BAŞARI''

Gladwell, ''Burada ikinci önemli dersi görüyoruz. Onlar zorluklara rağmen değil, zorluklar sayesinde başarılı oldular. Zorluklar bize, başka türlü öğrenemeyeceğimiz şeyleri öğrenme fırsatı sunarlar'' dedi.

Başarı elde etmede işbirliğinin önemine de işaret eden Gladwell, güçlü yaratıcılar olan bireylerin bazı durumlarda tek başlarına değil, ancak bir araya gelerek bir yere varabileceklerini, özellikle modern dünyada zorlu meseleler karşısında mutlaka işbirliğinin gerekli olduğunu vurguladı.

Fleetwood Mac grubunun başarıyı elde ettiği 16. albümünden önce çok çeşitli müzik tarzlarını denediğini aktaran Gladwell, işbirliği ve sebat etmenin yanı sıra deneme yanılmaların da büyük önem taşıdığını, dehaya giden yolun yanlışlıklar ve hatalarla dolu olduğunu ifade etti.

Gladwell, ''Öyle problemler var ki, çözümü zaman ve çaba gerektiriyor. Hata yapmaktan korkmayan ve bunu tolere edebilen bir yapıya kavuşmamız lazım. Fleetwood Mac'in 15 başarısız albümünde yapımcıları Warner Brothers yanlarında oldu. Bugün müzik sektöründe kimse bunu yapmıyor. Özellikle yaratıcılığı geliştirme işinde olanlar bu hatayı yapmamalı. Güçlü bir yaratıcı ekip kurmak işbirliği, sebat, sabır ve deneme-yanılma gerektirir. Bu dört şeyi yerine getiren bir kurum kurarsanız başarılı olabilirsiniz'' şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Gladwell, Silikon Vadisinde son yıllarda fikirleri, meyvelerini çok çabuk veren şeyler olarak görme eğiliminin oluştuğunu belirterek, internetin ilk oluştuğu dönemde bunun mümkün olduğunu, ancak bu dönemin artık sona erdiğini kaydetti.

''OBAMA, KİTAPLARIMDAKİ ÖZELLİKLERİ TAŞIYAN BİR ÖRNEK''

Daha sonra bir grup gazeteciyle bir araya gelerek sorularını yanıtlayan Malcolm Gladwell, yazdığı kitaplarla başarının tanımında bireye verilen aşırı önemin yerine çevre, kültür, aile gibi kavramları yerleştirmek istediğini belirterek, başarının güç, ün, para kazanmakla değil, yapılan iş ile onur ve mutluluk elde etmekle alakalı olduğunu vurguladı.

Gladwell, başarılı şirketi ise, ''çalışanlarının yeteneklerinden en iyi şekilde yararlanan ve bu yetenekleri geliştirmelerine imkan tanıyan şirket'' olarak tanımladı.

Bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın, kitaplarında tanımladığı tüm başarı özelliklerini taşıyan bir örnek olduğunu belirten Gladwell, Obama'nın, internetten tanıtım ve kaynak elde konularında yararlanan ilk lider olduğuna işaret etti.

Modern öncesi dönemde yeteneklerini kullanarak bunları geliştirme imkanı olan insan sayısının modern zamanlara göre çok daha az olduğunu, ancak bu konuda da hala alınması gereken çok mesafe bulunduğunu söyleyen Gladwell, şunları kaydetti:

''Örneğin, Türkiye'de Pele kadar yetenekli bir oğlan çocuğunun keşfedilip, yeteneklerini geliştirecek şekilde yönlendirilmesi olasılığı oldukça yüksektir. Fakir bir aileden gelen ve Einstein gibi üstün zihinsel yeteneklere sahip bir kızın keşfedilme olasılığı ise pek yüksek değildir. Bu aradaki fark yüksek oldukça, doğru dünyaya ulaştığımızı söyleyemeyiz. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünya için geçerlidir. ABD'de alt sınıfa mensup olarak dünyaya gelen bir kişinin, orta sınıfa geçmesi, 30 yıl öncesine göre daha zor hale geldi. Türkiye, gibi parlak yılları daha önünde olan ülkelerin ABD gibi ülkelerin hatalarından ders çıkarmaları gerekir.''

MALCOLM GLADWELL

Verilen bilgiye göre, 2005 yılında Time Dergisi tarafından ''Dünyanın En Etkili 100 İnsanı''ndan biri seçilen ve kitapları en çok satan yazarlar arasında bulunan pop sosyolog Malcolm Gladwell, ''Outliers'', ''Blink'' ve ''The Tipping Point'' adlı kitaplarıyla en çok okunan yazarlar arasına girdi.

Son kitabı Outliers'da başarının sadece kişisel özellikler, kararlılık ve yetenekle ilgili olmadığını belirten Gladwell, tüm dünyada takip edilen yazıları ve etkili konuşmalarıyla karmaşık akademik açıklamaları, anlaşılır hale getirerek iş dünyasına değer katması ile tanınıyor.

haber7
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BATI DÜNYASI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com