EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Vitamin ve mineral hapları Zararlı Mı?

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Prş Eyl 10, 2009 11:20 pm    Mesaj konusu: Vitamin ve mineral hapları Zararlı Mı? Alıntıyla Cevap Gönder

A vitaminin fazlası karaciğeri ve gözü tahrip ediyor
Daily Telegraph'ın haberine göre, Britanya'nın önde gelen beslenme uzmanlarından Prof. Brian Ratcliffe, güvenli seviyede vitamin kullanımının kolaylıkla aşılabileceğini belirterek, özellikle sağlıklı besleniliyorsa, fazladan vitamin alımının tehlikeli olabileceğini söyledi. Normal seviyedeki A vitamini alımının kolaylıkla aşılabileceğini belirten Ratcliffe, mültivitamin ve balık yağının aynı zamanda kullanılmasını buna örnek olarak gösterdi. Fazla A vitamininin karaciğerde birikerek baş ağrısı ve mide bulantısına yol açabileceği, uzun dönemde de kemik erimesi riskinin artabileceği, gözlere ve karaciğere geri dönülmez zarar verebileceği kaydedildi. 11.09.2009 ANKARA netgazete

Vitamin Hapları Zararlı Mı?
Vitamin ve mineral haplarının kullanılmasının yararından çok zarar getirebileceği konusunda uyarı geldi.
24 Ekim 2009
The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, piyasada satılan multivitamin ve mineral haplarının kanseri önleyici özelliği olduğuna dair kesin kanıt bulunmadığını belirten uzmanlar, bu tip hapların kanseri tetikleyebileceğini gösteren bazı araştırmalar olduğunu da söylediler.

Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) için çalışan bir uzman, yüksek dozda alınan vitamin ve mineral hapların yarardan çok zararı olabileceği konusunda herkesi uyardı. Düşük dozajli hapların bazı kişilere verilebileceğini söyleyen uzman, yüksek dozlu hapların kanser riski üzerindeki etkilerinin bilinmesinin çok zor olduğunu belirtti.

Kanser riskini azaltmak isteyenlere, vücutları için gerekli vitamin ve mineralleri haplar yerine sağlık beslenme yoluyla almaları öneriliyor. Birçok kişinin bu tip haplarla kanser riskini azaltabileceğini düşündüğünü söyleyen uzmanlar, kanıtların bunu desteklemediğini ve bu hapların yüksek dozda alınmasının etkilerinin şu an için tam olarak tahmin edilemediğini ve bu nedenle bunların sağlık için zararlı olabileciğini ifade ediyorlar.

Ayrıca bazı araştırmaların, yüksek dozda alınan tamamlayıcı haplarla bazı kanser türlerinde yüksek risk arasında bir ilişki gösterdiği vurgulanıyor. Örneğin, beta-karoten haplarının sigara kullanan kişilerde akciğer kanseri riskini artırdığı bulunmuştu.
aktifhaber

Vitaminler hakkında doğru bildiğimiz 5 yanlış

27 Mart 2010
Zaman gazetesinin haberine göre; son zamanlarda yapılan araştırmalar, bazı vitaminlerin sağlığımızı tehdit ettiğini gösteriyor.

1. A multivitamini kötü bir beslenmeyi telafi edebilir. Geçtiğimiz yıl, araştırmacılar orta yaş grubundaki 160 bin kadını kapsayan uzun süreli bir çalışmanın bulgularını yayınladılar. Veriler, multivitamin alanların hap içmeyenlerden daha sağlıklı olmadığını gösterdi. Hatta yetersiz beslenen kadınlarda vitamin içmenin bir yararı olmadığı belirtildi. Sadece multivitamin alırsanız, gıdalardaki diğer faydalı bileşenlerden mahrum kalırsınız.

2. C vitamini soğuk algınlığı savaşçısıdır. 1970 yılında, Nobel adayı Linus Pauling, C vitaminin gribi önleyebildiğini açıkladı. O günden bu yana, eczaneler C vitamini ilaçlarıyla dolup taşıyor.

2007 yılında ise araştırmacılar, 20-30 yıllık araştırmaların büyük kısmını analiz etti ve C vitamininin soğuk algınlığını engellemediği sonucuna vardılar. Yetişkinler yılda 12 gün soğuk algınlığı belirtisi gösterirken, her gün içilen C vitamini bunu 11 güne düşürdü. Çocuklarda ise 28 günlük soğuk algınlığı süresinin 24 güne indiği görüldü.

3. Vitamin hapları kalp hastalığını önlüyor. Vitamin hapı alanlarda kalp hastalıklarının daha az olduğunu düşüncesi vardır. C, E ve beta karoten gibi antioksidan vitaminlerin damarlarda plak oluşumunu azaltarak kalp hastalığını önlediği umuluyordu.

Ancak, bu umutlar boşa çıktı. 7 tane E vitamini analizinde, vitaminlerin kalp hastalığından ölümü ve felç riskini azaltmadığı görüldü. Amerikan Kalp Derneği, bu ilaçların kullanılmamasını öneriyor. Bunun yerine, meyve, sebze ve tam tahıllar bakımından zengin çeşitli gıdalar yenilmesi tavsiye ediliyor.

4. Vitamin almak kansere karşı koruyor. Araştırmacılar serbest radikaller olarak isimlendirilen istikrarsız moleküllerin, hücrelerinizin DNA'sına zarar verip kanser riskini artırabileceğini biliyorlar. Ayrıca, antioksidanların serbest radikalleri daha az tehlikeli yaparak bunları dengelediğini de... Peki, neden kansere karşı korunmak için bu vitaminlerden içmiyorsunuz? Bu ilaçların faydasını bulmak için bir dizi araştırma yapıldı ve sonuç başarısız çıktı. 5 bin 442 kadına plasebo ya da B vitamini verildi. 7 yıl boyunca, tüm kadınlarda aynı kanser oranı ve kanser ölümleriyle karşılaşıldı.

5. Vitaminler, zarar vermez. Eski bir düşünceye göre, vitamin hapları tedaviye yardımcı olmayabilir, ancak zarar da vermez. Beta karoten ilaçları üzerinde yapılan araştırmayla bu düşünce değişti. Antioksidanların akciğer kanserini önleyip önlemediğini araştıran bilim adamları, akciğer kanserinde vitamin takviyesi alan ve sigara içen erkekler arasında ölümlerde artış saptadılar. Yapılan daha geniş araştırmalarla, antioksidanların erkeklerin yanında kadınlarda da kanseri ilerletebildiği tespit edildi. Ayrıca yüksek dozlarda alınan folik asitin de kolon kanseri riskini artırdığı tespit edildi.

Hap olarak değil, yiyeceklerden alınan vitaminlerin güvenli olduğu kaydediliyor. Araştırmalar, birçok vitamin takviyesinden beklenen umutları kırdı. Ancak bir vitamin hapı hariç. Araştırmacılar, D vitamininin birçok hastalığa karşı koruyucu olduğunu ifade ediyor. Uygun miktarda alınan D vitamini kalp krizi geçirme riskini yarı yarıya azaltıyor. Ayrıca uygun miktarda içilen D vitaminiyle her yıl 50 bin kolekteral kanser vakası önlenebiliyor. netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com