EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Sürüngenlerin yok edilmesi hastalıkları artırabilir

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cmt May 23, 2009 9:53 pm    Mesaj konusu: Sürüngenlerin yok edilmesi hastalıkları artırabilir Alıntıyla Cevap Gönder

Sürüngenlerin yok edilmesi hastalıkları artırabilir


23 Mayıs 2009 Herpetoloji (sürüngenleri ve amfibileri inceleyen bilim dalı) Derneği Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, sürüngenlerin gelişigüzel yok edilmesinin sakıncalı olduğunu ifade etti.
Olgun, Türkiye'de 29 kurbağa, 10 kaplumbağa, 64 kertenkele ve 52 yılan türü bulunduğunu kaydetti.
Türkiye'deki kertenkele türlerinin hiç birisinde zehir bulunmadığını, yılanlardan ise 15 çeşidin zehirli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Olgun, şöyle konuştu:
"Kertenkele, kaplumbağa, yılan gibi hayvanlar, havaların ısınmasıyla kış uykusunda bulundukları yerlerden çıkarlar. Hem beslenmek hem de üremek amacıyla faaliyetlerde bulunurlar.
Özellikle nisanın onbeşinden sonraki dönem kertenkeleler, kaplumbağalar ve yılanların faaliyette olduğu dönem olarak bilinmektedir. Bu tarihten sonra bu hayvanlar çevremizde bolca görülür. "
Prof. Dr. Olgun, kertenkelelerin, yılanların korunması, en azından yaşam ortamlarında kendi hallerine bırakılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Çünkü bunlar, biyolojik çeşitlilik ve besin zinciri içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu hayvanların gelişi güzel ortadan kaldırılması, öldürülmesi veya zehirli oldukları gerekçesiyle yok edilmeleri sakıncalıdır. Bu hayvanların beslendiği ve bizim için daha tehlikeli olabilecek farelerin ve buna bağlı olarak hastalıkların artmasına neden olabilir. Bu nedenle kertenkele ve yılanlar insanlar için yararlıdır. Sadece zehirli olanlara karşı dikkatli olunmalıdır."
Prof. Dr. Olgun, zehirsiz yılanların göz bebeklerinin yuvarlak, zehirli yılanların ise elips şeklinde olduğunu kaydetti.
Zehirli yılan türlerinin yüksek yerlerde yaşadığını, gündüz saatlerini taş altlarında geçirdiğini, özellikle haziran ve temmuz aylarında hava karardıktan sonra, hem besin aramak hem de üremek amacıyla bulundukları yerden çıktığını belirten Prof. Dr. Olgun, "Ülkemizde yılan ısırmasına bağlı ölüm kaydı yoktur. Sadece yılan ısırması sonucu ölümler olduğu yönünde duyumlar vardır" dedi.

netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com