EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

BOR

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Prş Nis 16, 2009 10:49 pm    Mesaj konusu: BOR Alıntıyla Cevap Gönder

AB ülkeleri, yılda 200 milyon avroluk ithalat ettiği boru işleyip, 89 milyar avro kazanıyor

17 Nisan 2009 Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Erk İnger, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, yılda toplam 200 milyon avroluk bor ithalatı yaparken, bor kullanarak ürettikleri ürünlerden 89 milyar avro kazandığını belirterek, "Üniversite-sanayi işbirliğiyle teknolojik altyapıyı geliştirerek, bordan elde ettiğimiz katma değeri yükseltmeliyiz" dedi.
Erk İnger, dünyada çıkarılan borun yüzde 40'ını ABD'nin tükettiğini belirterek, dünya bor rezervinin yüzde 70'inin bulunduğu Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1'de kaldığını söyledi.

Türkiye'den çıkarılan borun yüzde 90'ının ihraç edildiğini, yüzde 10'luk bölümünün ise genellikle cam, seramik ve temizlik sektörlerinde kullanıldığını dile getiren İnger, beş yıl önce faaliyete geçen BOREN ile sanayi-üniversite iş birliğinde borun kullanım alanlarını artırmayı ve yeni ürünler geliş tirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
İnger, Balıkesir, Eskişehir ve Kütahya'da bulunan rezervlerden çıkarı lan borun, rafine ürün haline getirildikten sonra ihraç edildiğini anlatarak, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin ihraç ettiği rafine borun maddi karşılığı, 200 milyon avro civarında... AB ülkeleri ise yılda toplam 200 milyon avroluk bor ithalatı yaparken, bor kullanılarak ürettikleri ürünlerden 89 milyar avro kazanıyor. Üniversite-sanayi iş birliğiyle teknolojik alt yapıyı geliştirerek, bordan elde ettiğimiz katma değeri yükseltmeliyiz."
Borun kullanım alanlarının artırılması amacıyla dünyada yapılan çalışmalara da değinen İnger, beyin ve cilt tümörleri için deneysel bir kanser tedavisi yöntemi olan bor ile nötron yakalamalı terapi (bor izotopunun kanserli hücrelerin yok edilmesinde kullanılması) ve bor ile elektrik elde edilmesine yönelik çalışmaların, Türkiye'de de sürdürüldüğünü ifade etti.
İnger, bor füzyon santrali yoluyla elektrik elde etme çalışmalarını n başarıya ulaşması durumunda, elektriğin kilovatsaat (KWH) maliyetinin 1 kuruşun altına ineceğini belirterek, bor füzyon santralinin, nükleer santrale göre "sıfır radyasyon" avantajının bulunacağını kaydetti.
BOREN olarak 15'i aşkın ürün geliştirdiklerini, 100'ü aşkın projeyi de devam ettirdiklerini anlatan İnger, bazı projelerde, diğer ülkelerden ileri konumda bulunulduğunu ifade etti.
Erk İnger, "bor"u "üremeye olumsuz etkili toksik madde" listesine alan AB'nin tezini çürütmek için Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile "bor"a maruz kalan işçilerin üreme sağlığıyla ilgili çalışma yaptıklarını anımsattı.
Dünya Sağlık Örgütünün, günlük 13 miligram kadar bor tüketimini, sağlığa zararsız kabul ettiğini dile getiren İnger, şöyle konuştu:
"Bandırma'daki borik asit tesislerinde çalışan bir kişi, 8 saatlik çalışması boyunca 6,4 miligram bor soluyor. Bir kişi, günde 1 kilo fındık yese 16 miligram bor almış oluyor. Buna göre sınır değerin aşılması için bir çalışan günde en az yarım kilo da fındık yemeli ki... Bugüne kadar bor nedeniyle kısı rlık tespit edilmiş bir çalışan yok. AB uzmanları, araştırmayı günde 200 miligram bor verdikleri fareler üzerine yapmışlar. Şimdi de bizden tezlerini çürütmemizi istiyorlar. AB'nin yaklaşımını, biraz siyasi buluyorum. Yaptığımız çalışmayla borun üreme sağlığına olumsuz etkisi olmadığını kanıtlayacağız."
nethaber

BOR'la İlgili Yeni İnanılmaz KEŞİF
07 Kasım 2011
Jet ve roket yakıtından, tank zırhına, deterjandan kağıt sanayiye kadar 500'ün üzerinde alanda yararlanılan bor minerallerinin kullanım alanına bir yenisi daha eklendi.
Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Bor madeninin yeni bir kullanım alanını daha keşfettiklerini belirterek, ''Laboratuvar ortamında yaptığımız çalışmada Bor'lu çözeltilerle baca gazından çıkan karbondioksidin yüzde 70'ini yok etmeyi başardık'' dedi.

Dünyanın en büyük sorunlarından birinin karbondioksit emisyonu olduğuna dikkati çeken Yılmaz, ''Bor'dan elde ettiğimiz bu ürünü eğer sanayiye dönüştürebilirsek, paraya para demeyiz'' diye konuştu.

Jet ve roket yakıtından, tank zırhına, deterjandan kağıt sanayiye kadar 500'ün üzerinde alanda yararlanılan bor minerallerinin kullanım alanına bir yenisi daha eklendi.

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde çalıştıkları, baca gazındaki karbondioksidi Bor bileşikleriyle azaltma projesinde çok büyük başarı elde ettiklerini söyledi.

Laboratuvar ortamında yapılan çalışmaların ''mükemmel'' sonuç verdiğini ifade eden Yılmaz, testlerde, Bor'lu çözeltilerle baca gazının içerisindeki karbondioksidin yüzde 70'ini tutmayı başardıklarını bildirdi. Bu buluşun, milyarlarca dolar getirisinin yanı sıra çevre için de büyük katkıları olacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bunu laboratuvar çalışmalarında defalarca test ettik ve kanıtladık. Şimdi pilot çalışmaya geçeceğiz ve bununla ilgili bir tesis kuracağız. Bu çalışma da bittikten sonra çıkıp herkese 'sizin baca gazlarınızı biz arıtırız' diyeceğiz. Sadece arıtmak değil, bu arıtımı sağlayan ve satabileceğimiz yeni bir borlu ürün üreteceğiz. Bu ürünü sanayileştirebilirsek paraya para demeyeceğiz. Çünkü dünyanın en büyük sorunlarından biri çevreye verdiği zarar nedeniyle karbondioksit emisyonu. Küresel ısınmanın çevre sorunlarının altında hep bu sorun var.''

TİCARİ SIR

Baca gazındaki karbondioksidi tutan borlu bileşenin patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne müracaatta bulunduklarını ifade eden Yılmaz, ticari spekülasyona neden olabileceği gerekçesiyle söz konusu çalışmaya ilişkin şimdilik çok fazla detay veremeyeceğini kaydetti.
aktifhaber
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com