EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Fransa'dan ABD'ye Coca-Cola resti

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BATI DÜNYASI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Sal Şub 10, 2009 12:13 am    Mesaj konusu: Fransa'dan ABD'ye Coca-Cola resti Alıntıyla Cevap Gönder

Fransa'dan ABD'ye Coca-Cola resti

Fransız hükümeti Amerika’nın rokfor peynirine karşı koyduğu yüksek tarifeye misilleme Coca-cola resti çektini çekti.09 Şubat 2009 21:47


Avrupa Birliği ile Amerika arasında yaşanan, Bush yönetimi zamanına dayanan ve kamuoyunda “Peynir savaşları” olarak bilinen savaş gittikçe kızıyor. Amerika geçen hafta, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden gelen pek çok ürüne uygulayacağı tarifeleri listeledi. Listede açıklanan tüm ürünlere yüzde 100 oranında tarife uygulanırken, rokfora yüzde 300 tarife uygulandı.

Fransız Parlamentosu üyesi Philippe Folliot, Amerika’nın rokfora uyguladığı ek gümrük tarifesine karşılık, Avrupa Birliği’nin de Amerika’dan ithal edilen Coca-Cola konsantresine yüksek oranda ek tarife uygulamasını istedi. Folliot, yeni başkan Barack Obama’ya gönderdiği mektupta, Obama’dan uygulanan bu şok edici tarifeyi silmesini istedi. Folliot, bu tarifenin zaten kırılgan olan sektöre büyük zarar verdiğini de ayrıca ekledi.
Rokfor Fransa’da peynirlerin kralı olarak biliniyor. Rokfor üreticileri yılda 420 ton rokfor üretiyor. Bu Amerika’ya olan üretimlerinin yüzde 2,5’una karşılık geliyor.

Fransızlar yapılan bu hamleyle beraber yükselen tarifeleri, Fransa’nın 2003 yılında Irak savaşına destek olmamasına da bağlıyor. Kendi deyimleriyle topal ördek olan başkan Bush’un gitmeden hemen önce yaptığı bu hareket Fransa’dan intikam almak amacını taşıyor.
Avrupa Birliği ile Amerika arasındaki anlaşmazlık bir başka alanda da kendini göstermekteydi. AB ülkeleri hormonlu olduğu için Amerikan bifteğini yemek istemiyor. Bu alanda hükümetler üzerinde çok güçlü bir kamuoyu baskısı var. Avrupa’da çiftçilerin hormonlu üretim yapmaları yasakken, hormonlu biftek yenmesi konusunda Amerika’dan baskı var. Washington’un şikâyeti üzerine Dünya Ticaret Örgütü( World Trade Organization) ekim ayında, hormonlu bifteğin insan sağlığına olan herhangi bir bilimsel zararı bulunmadığını açıklamıştı. Ancak Brüksel bunu inkâr ederek, başka bir durumla Dünya Ticaret Örgütü’ne gelmişti.

Fransa tarım bakanı geçtiğimiz günlerde Dünya Ticaret Örgütü’ne yeni tarifelerin uygulanabileceği konusunda açıklama yapmıştı. Amerika’nın hareketini “sıradan” olarak nitelendiren Fransız Bakan, uygulanan bu bezdirici tarifelere rağmen, Avrupa Birliği’nin, konuyla alakalı çizgisinden bir santimetre bile sapmayacağını, bu konuda hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerini ve hormonlu bifteğe uygulanan tarifenin değişmeyeceğini açıklamıştı.

Rokfor Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, farklı kokulu bir peynir olarak bilinmektedir. Rokfor’un önemli özelliği içindeki Rokfor küfüdür, peynir diğer peynirlere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü bir peynirdir. - gazteport
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BATI DÜNYASI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com