EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Modern tıp, bilim mi yoksa bir tür din mi?

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TIBBÎ DÜŞÜNCELER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cmt Mar 12, 2011 6:43 pm    Mesaj konusu: Modern tıp, bilim mi yoksa bir tür din mi? Alıntıyla Cevap Gönder

Modern tıp, bilim mi yoksa bir tür din mi?
Selçuk Salih Caydi
12 Mart 2011



Avrupa’da eskiden beri modern tıbbı eleştirenler vardır. Fakat tıbba yöneltilen eleştiriler, daha çok entelektüellerin eleştireleri düzeyindeydi ve halka kadar inmemiş, halk tarafından benimsenmemişti. Modern tıbbın kendini adeta kutsallaştıran ve herkesten kayıtsız-şartsız saygı bekleyen son hali, önemli ölçüde erozyono uğramış görünüyor. Dünya basınında giderek artan eleştiri dozu, konunun artık halk tarafından da cidden merak edildiği, tıbbın faydası yanında zararlarının da konuşulduğu dikkat çekiyor.

Artık istatistiklerle de kanıtlandığı üzere, mesela Amerika’da doktorlar ne zaman greve gitse, hastanelerdeki ölüm oranı düşüyor, Hastalığın mental yanıyla hiç ilgilenmeyen ve insanı bir tür makine gibi algılayan tıbın ruhsuz kabalığına karşı hastaların kendilerini nasıl korumaları gerektiğini anlatan kitaplardan tutun da, uzmanlaşmanın arttığı dönemlerden başlayarak doktorların yanılma payının nasıl arttığı ve bazı konularda tehlikeli boyutlar aldığını inceleyen kapsamlı bir araştırma yazısı daha iki hafta önce Der Spiegel’de yayımlandı. (Bkz.: Rainer Holzhüter, “Wehrt euch Patienten” 2001 ve Der Spigel’in 14 Şubat tarihli sayısındaki “Warum Ärzte so häufig irren” başlıklı kapak konusu yazısı)

Bilimsel kesinlik iddiasındaki pozitivist matryalist tıbbın önemli bir kriz yaşadığını ve bu krizin, insani değerlerle sorunlarının bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Mesela bugünün tıbbı, ‘İyileşmek’yi, ‘Vücut makinesinin bozuk yerlerinin yeniden inşası (veya yenileriyle değiştirilmesi: implantasyon)‘ diye özetleyebileceğimiz şekilde anlıyor. Halbuki ‘İyileşmek’, Türkçe’deki özgün anlamında da olduğu gibi, ruhsal/mental bir boyuta da sahip, çünkü ünsan sadece kol/bacak/böbrek değil. Bugünkü felsefesiyle tıp, insanları organların biraraya getirilmesinden oluşturabileceğine inanan kötücül Dr. Frankenstein’a benzetiyorlar. Bu haliyle tıp, Dr. Frankenstein gibi kendine “tanrısal”/kutsal bir paye biçmeye de kalkıyor, tıbbın sorgulanmasına histerik bir şekilde karşı çıkıyor.

Tıbbın en önemli sorunu, ruhunu kaybetmesi ve kendini biyolojik fizik mühendisliğine indirgeyerek insan gerçeğinden uzaklaşmasıdır. Yakın zamanda bir yakınımın rahatsızlığı nedeniyle, Türkiye’nin en iyi hastanelerinden birinde, en iyi doktorlarından birinin, yakınımla hastalığı konusunda konuşmasına şahit oldum ve adamın ağzını-burnunu kırmamak için kendimi zor tuttum. Adam, karşısındakini bir makina gibi görüyordu (bunu da söylüyordu) ve hastanın morali, ruh hali ve yaşıyla hiç ilgilenmiyordu. Benzeri durumu Yurt dışında yaşamıştım. Aslında bambaşka bir nedenle gittiğim doktor, benden ısrarla kan almak isteyip şöyle demişti: “Nasıl arabanız bozulunca tamirciye götürüp teslim ediyor ve sonrasını uzmanına bırakıyorsanız…” Ben bu saçmalığı, “Ben araba değilim” diyerek savuşturdum ama adamın şaşkınlığını haala unutmadım. Kendi tartışmasız doğruluğuna din gibi inanan birinin şaşkınlığıydı. Nasıl olur da ona inanmazdım?! Hayatında bir ilk olduğunu söyledi. Bundan yirmi yıl önce işler böyleydi, şimdi modern tıp dinine ve onun ilaç endüstrisine inanmayanlar çoğaldı. Burada, daha sonra işleyeceğimiz bir konuyu da ilgilendiren bir noktaya değinmek istiyoruz: Modern uygarlıktan tamamen uzakta, Amazonlar’da veya Papua’da yaşayan insanlar, hasta olmuyorlar… Evet. Belki inanmayacaksınız ama vahşi ortamda yaşayan insanların yakalandıkları hastalıkların tamamı altı veya yedi adet (notlarıma bakmam gerekiyor emin değilim. Konu hakkında yazacağım zaman bakacağım). Kanserinden şekerine, tansiyonundan bunamasına kadar, modern insanın doktorlara koşup onlardan uğrunda araba muamelesi görmeye bile katlandığı binbir türlü hastalık, ormanda yaşayan yerlilere uğramıyor!

Tıp, ilaç endüstrisinin ve kısa erimli finansal çıkarların da esiri oldu aynı zamanda. Modern tıp dinine göre bir insanın iyileşebilmesi için tek yol, bedenini bir otomobil sayıp doktorlara teslim etmesi ve onunla istedikler,i gibi oynamalarına ses çıkarmamasıdır. Tıp dinine göre, tıptan ve onun ilaç/hastane endüstrisinden başka iyileşme metodu/yolu yoktur!

Ruhu önemsizleştirip, onun yerine maddi/fiziksel bedeni koymak düşüncesi, modernizmin ve aydınlanmanın da temel ilkesidir aynı zamanda.

http://konstantiniye.com/2011/03/12/modern-tip-bilim-mi-yoksa-bir-tur-din-mi/
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TIBBÎ DÜŞÜNCELER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com