EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Yargıtay'dan ilginç kararlar

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cmt Ekm 24, 2009 12:34 am    Mesaj konusu: Yargıtay'dan ilginç kararlar Alıntıyla Cevap Gönder

Yargıtay'dan ilginç "özgürlük" kararı

23 Ekim 2009 YargItay 8. Ceza Dairesi, yerel bir gazetede “Şehit edilen her asker için bir DTP’li öldürülsün” çağrısı yaparak, “Bundan böyle şehit edilen her güvenlik görevlisine karşın, bunlardan birinin (DTP’liler) aynı kaderi paylaşması toplumun çoğunluğunun isteği haline gelmiştir” diyen yazarın suçsuz olduğuna ilişkin mahkeme kararını onadı. Kürt açılımı veye demokratik açılım olarak adlandırılan süreçle ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bugünlerde alınan karar tartışma yaratacak. Yerel Bolu Expres gazetesi yazarı Işın Erşen, 7 Ekim 2007’de, Gabar Dağı’nda 13 askerin şehit edilmesinin ardından yazdığı “Türk, işte karşında düşmanın” başlıklı yazıda, DTP milletvekilleri, yöneticileri ve belediye başkanlarının isimlerini tek tek sıraladıktan sonra şu ifadeleri kullandı:

İŞTE O YAZI
"Türk Ulusu, işte karşında düşmanın. ’PKK bölücü terör örgütüdür, onun mensupları da vatan hainidir’demedikten sonra bunların topu Türk düşmanı olarak bundan sonra ’sivil yurtsever’unsurların hedefi olacaktır. Kahpece pusu kuran dağdaki teröristin peşinde koşmaktansa üç-beş mikrobu temizleyip bundan sonra bir bizden, beş sizden, tamam mı, devam mı? demek gerekir. Bunu yapacak ve diyebilecek yurtsever unsurlar da çıkar elbet. Toplumun arzusu, yoğun olarak bu yöndedir. Bundan böyle şehit edilen her güvenlik görevlisine karşın, bunlardan birinin aynı kaderi paylaşması toplumun çoğunluğunun isteği haline gelmiştir. Artık kangren olmuş uzuv veya uzuvların kesilip atılma zamanı gelip geçmiştir.”
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş’ın, Bolu Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmasından sonra Savcılık, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Bu karara yapılan itiraz ise Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. Kararda, savcılığın takipsizlik hükmünde isabetsizlik bulunmadığı ifade edildi. Adalet eski Bakanı, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kesinleşen kararı kanun yararına bozulması istemiyle Yargıtay’a taşıdı. Başvuruda, yazının düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.

OYBİRLİĞİYLE "SUÇ YOK"
Vatan gazetesinin haberine göre; Daire, başvuruyu, 30 Eylül’de karara bağladı. Oybirliğiyle alınan kararda, yerel mahkemenin kararında isabetsizlik bulunmadığı belirtildi. Şimdi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Ceza Dairesi’nin bu kararını Yargıtay Ceza Kurulu’na götürmezse karar kesinleşecek.
netgazete

Dilipak'ın beraatine itiraz kabul edildi
03 Kasım 2009 Yargıtay Ceza Genel Kurulu, gazeteci Abdurrahman Dilipak'ın, Ahmet Necdet Sezer'e hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat kararını onayan Yargıtay'a yapılan itiraz kabul edildi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, gazeteci Abdurrahman Dilipak'ın, Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı itirazı kabul etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Dilipak hakkında, ''Sezer kına yaksın!'' başlıklı yazısında 10. Cumhurbaşkanı Sezer'e ''hakaret'' ettiği iddiasıyla 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nun 158/2. maddesinde yer alan ''cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan yargılanması istemiyle dava açtı.

Yargılamayı yapan Bağcılar 2. Asliye Ceza Mahkemesi, ''yazıda yer alan sözler kaba olsa da nezaket sınırlarını aşsa da salt argo olmadığı'' gerekçesiyle Dilipak hakkında beraat kararı verdi.

Başsavcılığın beraat kararının temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının da ''Dilipak'ın yazısında, cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini kötüye kullandığı yolunda küçük düşürücü ithamlarda bulunduğu ve bunun hakaret eylemini oluşturduğuna'' işaret ederek Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin onama kararına itiraz etti.

İtiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kuruluna geldi.

Genel Kurul, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını 11'e karşı 13 üyenin oyuyla kabul ederek, Dilipak'ın 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen ''cumhurbaşkanına hakaret'' suçundan cezalandırılması gerektiği yönünde karar verdi.
haber7

Yargıtay'dan Büyükanıt'ı şoke eden karar: "Dolmabahçe görüşmesi haberi, basın özgürlüğüdür"

18 Kasım 2009 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Başbakan Erdoğan arasında Dolmabahçe Sarayı'ndaki çalışma ofisinde yapılan özel görüşmede, Filiz Büyükanıt'ın bazı harcamalarıyla ilgili dosyanın verildiğini iddia eden eski bakanlardan Fikri Sağlar'ın köşe yazısı basın özgürlüğü kapsamında değerlendirildi.

DOSYA İDDİASI

Sağlar, 15 Mayıs 2008'de Birgün gazetesindeki köşesinde “Büyükanıt'a Dosya Verildi mi?” başlıklı bir yazı yayınlamıştı. Yazısında “Büyükanıt'a, Başbakan tarafından, Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan görüşmede, Filiz Büyükanıt'ın yaptığı harcamaları gösteren bir dosya verildiği, dosyanın içeriğinin ürkütücü olduğu” şeklinde iddialara yer verilmişti.

YÜZ BİN TL

Büyükanıt çifti bu yazı nedeniyle “kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla 100 bin TL manevi tazminat istemiyle Birgün gazetesi ve Fikri Sağlar hakkında dava açmıştı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Sağlar, kamu yararı gözetilerek yayın yapıldığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemişti. Ancak mahkeme, Sağlar ve Birgün Gazetesi'ni, Büyükanıt için 10 bin TL, eşi için ise 7 bin TL olmak üzere toplam 17 bin TL manevi tazminata karar vermişti.

“HAKARET ETMEDİ”

Karar Fikri Sağlar tarafından Yargıtay'a taşındı. Gazete Habertürk'ün haberine göre; Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Sağlar'ı haklı bularak köşe yazısının kişilik haklarına hakaret içermediğine karar verdi. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını bozan Yargıtay, dosyayı yeniden mahkemesine gönderdi. Mahkeme Yargıtay'ın bozma kararına uyabileceği gibi, kararında ısrar edebilir. Kararında ısrar ederse dosya Yargıtay Genel Kurulu'nda karara bağlanacak. Yargıtay'ın bozma kararına uyarsa Fikri Sağlar 17 bin TL'lik tazminat cezasını ödemeyecek.

NE OLMUŞTU?

Sağlar'ın köşesinde yazdığı gündemi sarsan iddia şöyleydi: “AKP'yi yakından bilen bir hukuk adamının bir iddiasını dile getirmek istiyorum. Herkesin merak ettiği Başbakan ile Büyükanıt'ın Dolmabahçe görüşmesiyle ilgili bilgi!.. Başbakan bu görüşmede; Bayan Büyükanıt'ın yapmış olduğu harcamaları içeren bir dosyayı Genelkurmay Başkanı'nın önüne koymuş. Dosya içeriği son derece ürkütücüymüş. Böylece, bu dosyanın ortaya çıkması halinde tıpkı Erdil Paşa'nın başına gelenlerin Büyükanıt'ın da başına gelebileceği ima edilmiş!.. O günden sonra Büyükanıt, Başbakanı ve AKP'yi doğrudan hedefleyen açıklamalardan kaçınmış. Görev süresinin uzatılmasını istememesinin altında yatanın da bu neden olduğu iddia ediliyor.”

netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com