EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Hangi tedaviye ne kadar Katılım Payı ödeyeceksiniz?

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cum Eyl 18, 2009 11:24 pm    Mesaj konusu: Hangi tedaviye ne kadar Katılım Payı ödeyeceksiniz? Alıntıyla Cevap Gönder

Hangi tedaviye ne kadar Katılım Payı ödeyeceksiniz?
12 Kasım 2014



Sosyal Güvenlik Kurumu'nun son düzenlemeleriyle sigortalının özel hastanelerde ve vakıf üniversitelerinde tedavi ve ameliyatlar için ödeyeceği fark ücretleri değişti.

Hangi tedaviye ne kadar ödeyeceksiniz?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun son düzenlemeleriyle sigortalının özel hastanelerde ve vakıf üniversitelerinde tedavi ve ameliyatlar için ödeyeceği fark ücretleri değişti. Her işlem için artık farklı farklı ilave ücretler ödenecek. SGK'nın anlaşmalı olduğu kurumlarda da yeni hesaba geçildi.

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Pekten yeni fiyat düzenini anlattı:

Hürriyet'in haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler SGK'nın kendilerine ödediği sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 200'üne kadar ilave ücret alabiliyorlar. SGK bir tedavi için 100 lira öderim diyor sa hastane en fazla 200 liraya kadar ilave ücret isteyebilir veya hiç almaz.

HASTALANDIĞIMDA HASTANE BENDEN NE KADAR İLAVE ÜCRET ALABİLİR?



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları; SGK'nın bu kuruluşlara ödediği sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 200'üne kadar, kişilerden ilave ücret alabilirler. Yani SGK bir tedavi için sağlık kuruluşuna 100 lira öderim diyorsa, hastane de hastadan ayrıca yüzde 200'e kadar, yani 200 TL'ye kadar ilave ücret isteyebilir, isterse hiç almaz.

MENÜSKÜS AMELİYATI OLDUM. SGK HASTANEYE BU AMELİYAT İÇİN 832.79 TL ÖDÜYORMUŞ. BENDEN EN FAZLA NE İSTEYEBİLİRLER VEYA BEN EN FAZLA KAÇ LİRAYA BURADAN ÇIKARIM?

Başkaca bir tedavi yoksa hastane sizden en fazla 1665.58 lira ilave ücret isteyebilir. Hastane bu tutarın altında da para ister buna engel yok. SGK'nın verdiği 832.79 TL'yi ise sizden ayrıca isteyemezler. O parayı hastaneye SGK sizin adınıza ödüyor.



HASTALANMAYIN EN AZ 43.20 TL ÖDERSİNİZ

Tablo-2'deki ücretlere basit laboratuvar tetkikleri dahildir. Yani Tam Kan Sayımı (basit kan tetkikleri), biyokimya tetkikleri (şeker, böbrek ve karaciğer tetkikleri) , akciğer filmi, idrar tetkiki gibi tetkikler için ayrıca ilave ücret alınamaz. MR-BT-EKG gibi tetkiklerin bazılarından ise alınır.



RADYOTERAPİ, KEMOTERAPİ VE RADYO İZOTOP TEDAVİLERİ BEDAVA

Kanser tedavilerinde sadece radyoterapi, kemoterapi ve radyo izotop tedavilerinde ilave ücret alınmaz. Bunun dışında kanser tedavisine yönelik olarak yapılan, muayene, cerrahi işlem, tetkik tahliller gibi hususlardan ilave ücret alınabilir. Bunun dışında tüm tedavilerde olduğu gibi burada da otelcilik hizmetinde de ilave ücret alınır.

YOĞUN BAKIMDAKİ HASTANIZA CEPTEN PARA ÖDEMEYİN

Hiçbir özel hastane yoğun bakım tedavisi olan bir hastadan ilave ücret isteyemez. Hasta veya yakınları ilave ücret isteyenleri SGK'ya şikayet edebilirler. Ancak yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyesi tarafından verilen muayene ve diğer ayaktan yapılan tüm tetkik-tahliller kapsamındaki sağlık hizmetleri ve kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemler ile koklear implant yerleştirilmesi işlemi (18 yaşını doldurmamış çocuklar hariç) için ise ilave ücret alınabilir.

Yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için kurumca belirlenmiş sağlık hizmetleri bedelinin bir defada asgari ücretin iki katını geçmemek üzere, poliklinik muayenelerinde en fazla iki katı, diğer hizmetlerde en fazla bir katı kadar ilave ücret alınabilir. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ve üniversitelere ait ilgili birimlerin birlikte kullanımına ilişkin protokolü bulunan sağlık hizmeti sunucularında öğretim üyeleri tarafından ilave ücret alınamaz.

Ancak bazı hormon tetkikleri, tomografi, MR gibi tetkikler için ayrıca ilave ücret alınır. Tablo-3'de örneğin;



HİÇBİR ŞEKİLDE İLAVE ÜCRET ÖDEMEYECEĞİNİZ TEDAVİLER

Ayrıca aşağıdaki durumlar için de ilave ücret ödenmez.

* Organ, doku ve hücre nakilleri
* Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemleri
* Yanık tedavisi hizmetleri
* Yenidoğan verilen sağlık hizmetleri (0-28 günlük Bebek)
* Acil Servislerde acil hallerle ilgili sunulan hizmetler
* Hemodiyaliz tedavileri
* Kardiyovasküler Cerrahi İşlemler (İstisnalar hariç)
* Koklear implant yerleştirilmesi işlemi


Kaynak: Karşı Gazete

08 Aralık 2009
Vatandaşa Katılım Payı Şoku
Özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin yüzde 70 fazlası kadar ücret alabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan ve 13 Kasım 2009 tarihinde yayımlanan yönergeye göre, özel ve vakıf hastaneleri 'puanlandırma kriterine' tabii tutulacak.

Hazırlanan Hizmet Kalite Standardı'na göre özel sağlık kuruluşları 1000 puan üzerinden puanlamaya girecek. Özel sağlık kuruluşları, hastane hizmet dilimi endeksinden 550 puan, hizmet kalite standardından 150 puan, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliğinden 100 puan, kapasiteden 100 puan ve çalışan hakları ve hukuki sorumluluklardan ise 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınacak. Yönergeye göre, hizmet kalite puanı, her yıl Kasım ayının 15. gününe kadar toplam alt faktör puanı ve toplam faktör puanı üzerinden hesaplanacak.

Sağlık Bakanlığı'nın puanı ile hastane mesul müdürünün beyanı arasındaki yüzde 10 veya daha fazla eksiklik durumunda Hizmet Kalite Standardı (HKS) sıfır kabul edilecek. HKS'da tüm bileşenlerinin yerine getirilmesi gerekiyor, aksi durumda ilgili maddeden puan verilmeyecek. 2010 yılında kamu ve özel hastanelerde iki standart birleşecek. Sağlık Bakanlığı bu amaçla 130 değerlendiricinin 1. sertifikasyon eğitimini tamamladı.

FARK ÜCRETİ YÜZDE 70'E ÇIKABİLECEK

Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar kadar ilave ücret alabilecek.

Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları tarafından, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınabilecek ilave ücretin belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen; hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar gibi ölçütlere göre sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilecek.

Bakanlar Kurulu kararı 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek.

Yürürlükten kaldırılan önceki düzenlemede alınabilecek ilave ücretin oranı yüzde 30 olarak belirlenmişti.

Emeklilere katılım payı şoku
13 Ekim 2009
BANU - UNUTULUR

Emeklilere katılım payı şokuBu ayın başından itibaren tedavilerde yeni katılım payı uygulaması başladı.Sadettin ORHAN yazıyor...

Önceki yazılarımızda hastalardan tahsil edilecek yeni rakamları verdik. Ancak konuyu bir kere de emekliler açısından ele almak istiyoruz. Yeni katılım payları tabloda görüldüğü gibi uygulanacak.

Sağlık Kuruluşu Eski Katılım Payı Yeni Katılım Payı İlaç Yazılmazsa
1. Basamak 0 TL 2 TL 0 TL
2. ve 3. Basamak 3-6 TL 8 TL 5 TL
Özel Sağlık Kuruluşu 10 TL 15 TL 12 TL
Yukarıda yer alan katılım paylarının bir kısmı muayene sonrası eczanelerde tahsil edilirken, bir kısmı da emekli aylıklarından (dul ve yetim aylığı dahil) kesilecek. Örneğin birinci basamakta tedavi olan emekli, eczaneye gittiğinde kendisinden 2 TL tahsil edilecek. Eğer tedavi sonrası ilaç yazdırmadıysa herhangi bir ödeme yapmayacağı gibi aylığından kesinti de olmayacak. İkinci ve üçüncü basamak muayenelerde ise ilaç yazdırmayan emeklinin aylığından 5 TL kesilirken, ilaç yazdırmışsa ayrıca eczane tarafından 3 TL tahsil edilecek.
Özele giderken iki, ilaç yazdırırken dört kere düşünün!
Özel hastanelere başvuran emeklilerin aylıklarından 12 TL katılım payı kesilecek. Aynı emekli ilaç da yazdırmışsa, ayrıca eczaneye 3 TL ödeyecek. Böylece hem muayene olup hem de ilaç yazdıran emeklinin cebinden toplamda 15 TL çıkmış olacak. Ortalama emekli aylığının 600-700 TL civarında olduğu ülkemizde, emeklilerin özel sağlık kuruluşlarına giderken ve ilaç yazdırırken iki kere düşünmesi gerekiyor. Zira ayda birkaç kere özel hastaneye giden bir emekli, ay başında kesintili maaşını çektiğinde tansiyonu fırlayabilir.
En uygunu 1. basamak
Mutlaka tam teşekküllü hastaneye gitmesi gerekmeyen emeklilerin, mümkünse işlerini 1. basamak sağlık kuruluşlarında halletmelerini tavsiye ediyoruz. Böylece emekli aylığını çektiklerinde kötü sürprizlerle de karşılaşmamış olurlar. 1. basamak sağlık kuruluşları; kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi ile Sağlık Bakanlığı ile aile hekimliği sözleşmesi yapmış aile hekimleri, 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin mediko sosyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin birinci basamak sağlık ünitelerinden oluşuyor. Yine 1. basamak olarak kabul edilen özel sağlık kuruluşları ise özel poliklinikler ile ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşlarıdır.
Bugün

Sağlıkta tedavi katılım payı zamlandı

Sağlık kuruluşlarından alınan katkı paylarında yeni düzenlemeye gidildi. Tedavi Katılım Payı'ndaki artış Resmi Gazete'de yayınlandı. İşte ödenecek tutarlar.

18 09 2009 09:33
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ'e göre, kapsama dahil kişilerin sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayakta tedavilerine ilişkin hekim ve diş hekimi muayenelerinden birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 lira, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 lira, özel sağlık kurumlarında 15 lira katılım payı alınacak.

Kapsama dahil kişilerin ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayeneleri sonucunda reçete düzenlenmemesi veya reçete edilen ilaçların temini amacıyla eczanelere müracaat edilmemesi durumunda birinci basamak sağlık kuruluşları ile aile hekimliği muayenelerinde katılım payı alınmayacak.

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları ile özel sağlık kurumlarındaki muayenelerde ise katılım payı tutarlarında 3 lira indirim yapılacak.

Önceki düzenlemede, muayene katılım payları ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 lira olarak uygulanıyordu.

Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmıyordu.

Maliye Bakanlığı, memurlar ve diğer kamu görevlileri ile yeşil kartlılardan tedavi katılım payı alınması uygulamasıyla ilgili esaslarda düzenlemeye gitti.

Bakanlığın, Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkındaki Tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 1 Ekimden itibaren yürürlüğe girecek tebliğe göre, birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayenelerden alınacak 2 lira tutarındaki katılım payı, muayeneye bağlı olarak anlaşmalı eczane tarafından hak sahibine verilen ilaçlar için düzenlenen fatura ve/veya fatura eki listelerde yer alan reçeteler esas alınarak, hak sahibinin kurumu tarafından memurun bir sonraki aylığından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilecek.

Muayene sonrası reçetelenen ilacın anlaşmalı olmayan eczaneden alınması halinde, muayene katılım payı, ilaç bedelinin kurum tarafından memura ödenmesi sırasında, katılım payının tutarı kadar memura eksik ödeme yapılmak suretiyle tahsil edilecek.

Memurun kendisi ve bakmakla yükümlü bulunduğu aile fertleri adına düzenlenmiş olan her bir reçete için ayrı ayrı muayene katılım payı hesaplanacak.

İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında yapılan muayeneler için alınacak 8 TL, özel sağlık kurumlarında yapılacak muayeneler için alınacak 15 TL tutarındaki katılımın payının 3 TL'lik kısmı muayeneye bağlı olarak anlaşmalı eczane tarafından hak sahibine verilen ilaçlar için düzenlenen fatura veya fatura ekli listelerde yer alan reçeteler esas alınarak hak sahibinin kurumu tarafından memurun aylığından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilecek. Katılım paylarının geri kalan kısmı ise sağlık kurumları tarafından düzenlenen tedavi faturaları esas alınarak ödenecek.

Muayene katılım payı, hasta adına düzenlenen tedavi faturasında yer alan her bir poliklinik muayene ücreti için ayrı ayrı hesaplanacak. Acil poliklinik muayene ücretinden katılım payı alınmayacak. Poliklinik muayene ücretinin yer almadığı sadece tanıya dayalı işlem fiyatının yer aldığı faturalardan bir tane katılım payı alınacak.

YEŞİL KARTLILARIN DURUMU

Yeşil kart verilerek tedavileri sağlanan kişilerin, birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında gördükleri tedavileri nedeniyle düzenlenen reçete muhteviyatı ilaçlarını almak üzere eczanelere başvurmaları halinde 2 lira, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarındaki tedavileri nedeniyle eczaneye başvurmaları halinde 8 lira muayene katılım payı alınacak.

Bu kişilere sağlık kurum ve kuruluşları tarafından reçete düzenlenmemesi veya bu kişilerce eczaneye müracaat edilmemesi halinde muayene katılım payı alınmayacak. Acil poliklinik muayene ücretinden katılım payı istenmeyecek.

Yeşil kartlıların muayene katılım payı, reçeteyle eczaneye müracaat esnasında kurumla anlaşması olan eczane tarafından, göz muayenelerine ait katılım payı ise gözlükçü/optisyene müracaat esnasında gözlükçü/optisyen tarafından hak sahibinden tahsil edilecek.

Hak sahipleri muayene katılım payı olarak eczaneye ödedikleri tutar karşılığında, eczaneden fiş veya fatura talep etmeyecek.

Yardımcı üreme yöntemi katılım payların da düzenlemeye gidilecek. Buna göre, embriyo dondurma (freezing) işlemi için de yüzde 30 oranında katılım payı alınacak.

KATILIM PAYI ALINMAYACAK KİŞİLER

Tebliğ kapsamında, katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetler ve kişiler şöyle:

-Yardımcı üreme yöntemleri hariç olmak üzere afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetlerinden,


-Diyaliz tedavilerinden,

-Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden,

-Vücut dışı protez ve ortezler kapsamına girmeyen diğer protez ve ortezler ile tıbbi malzeme ve sarf malzemelerinden,

-Organ, doku ve kök hücre nakline ilişkin sağlık hizmetlerinden,

-Kamu görevlilerinden görevleri gereği kurumları tarafından talep edilen sağlık kurulu raporları veya sağlık raporlarından,

-Kamu görevlisi olarak çalışıyor olmak ve tedavi giderleri ilgili kurumlarınca karşılanmak kaydıyla, 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığ11ı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler ile bunların eşlerinden, 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerin sadece kendilerinin tedavilerinden,2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerin sadece kendilerinin tedavilerinden, Vazife malullüğü, harp malullüğü aylığı alanların veya 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık bağlanmış olanların sadece kendilerinin tedavilerinden.
haber7

Emekliler, SGK binası önünde ilaçlı eylem yaptı
SGK Mersin İl Müdürlüğü önünde toplanan bir grup emekli, burada ellerindeki ilaç kutularını yere atarak sağlık alanındaki uygulamalara tepki gösterdi. Yapılan düzenlemelerin ardından muayene ücretlerinin yüzde 650 artırıldığına dikkat çeken emekliler, SGK'nın bazı ilaçları ödeme listesinden çıkardığını hatırlatarak geçmişte katkı payı ödenmeden alınan raporlu ilaçlara artık ödeme yaptıklarını dile getirdi ve bu duruma artık bir son verilmesi talebini yineledi. 11.11.2009 MERSİN
netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com