EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Tacikistan

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İSLÂM DÜNYAS!
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cmt Tem 18, 2009 9:46 pm    Mesaj konusu: Tacikistan Alıntıyla Cevap Gönder

Tacikistan'daki zorba yönetim Müslümanların sakalları ve türbanlarına fena halde takmış durumda
22 Ocak 2016



BBC Rusça Servisi'nden Anora Sarkorova, Tacikistan'daki zorba yönetimin "İslâmla mücadelesi"ni yerinde gözlemlemiş:

Tacikistan'da erkekler neden sakal kesmeye zorlanıyor?

"Bana Selefi, radikal, halk düşmanı dediler. İkisi kollarımı tutarken bir diğeri de sakalımın yarısını kesti."
REKLAM

Djovid Akramov, Tacik polisi tarafından evinin dışında, yedi yaşındaki oğluyla birlikte durdurulduğunu söylüyor.

Akramov daha sonra Duşanbe'deki polis merkezine götürüldüğünü ve zorla tıraş edildiğini belirtiyor.

O, Tacikistan'da son yıllarda, sakalı olduğu için gözaltına alınan yüzbinlerce erkekten biri.

Sakal kesimi, Tacik hükümetinin, "Tacik kültürüne yabancı ve aykırı olduğu" belirtilen eğilimleri hedef alan mücadele kampanyasının bir parçası.
Bu hafta başında Tacikistan'ın Khatlon bölgesindeki emniyet yetkilileri, 'radikalleşmeyle mücadele' kapsamında yaklaşık 13 bin erkeğin sakalının kesildiğini açıkladı.

BBC, Akramov dışında benzer deneyimi yaşayan dokuz erkekle daha konuştu.

Bu kişiler sokakta gözaltına alınmış, zorla bir polis merkezine ya da berber dükkânına götürülmüş ve burada sakalları kesilmiş.

Hükümet bunun, radikalleşmeyle mücadele kapsamında yapıldığını belirtiyor.
Bunu tetikleyenin ise Orta Asya'nın; Afganistan, Irak ve Suriye'nin izinden giderek radikalizme yol alması endişesi olduğu belirtiliyor.

Haziran 2015'ten bu yana 1500 ila 4000 arasındaki Orta Asyalının Suriye'deki farklı İslamcı gruplara katıldığı belirtiliyor.

Sakala karşı atılan bu adım, İslami kültür uygulamalarının Tacik toplumu tarafından benimsenmesine ve laik geleneklerin muhafaza edilmesine dair hükümetin geniş kapsamlı mücadelesinin parçası olarak görülüyor.

Resmi verilere göre Tacik halkının yüzde 99'u Müslüman.

Bununla birlikte ateistlik, 70 yıllık Sovyet yönetimi boyunca resmi olarak özendirilmişti.

'Siyah giyinmeyin'




İslami uygulamalar kadınları da etkiliyor.
Türban, resmi olarak, okullar ve üniversitelerde yasak.

Ancak pratikte bütün devlet kurumlarına bu, zorla yerine getiriliyor.
Polis, geçtiğimiz yıl boyunca türban satılan 160 dükkânın kapatıldığını ve 1773 kadının türban takmayı bırakması için ikna edildiğini söylüyor.
Devlet Başkanı Emomali Rahmon da Tacikleri şu sözlerle uyarmıştı:

"Yabancı değerlere tapınmayın, yabancı kültürü takip etmeyin. Geleneksel renkler ve kesimlere sahip giysiler giyin, siyah giyinmeyin.
"Yasta dahi Tacik kadınlar siyah değil beyaz giyinmeli."

Yetkililer daha önce ebeveynlere, çocuklarına Arap ya da kulağa yabancı gelen isimleri değil geleneksel Tacik isimlerini koyma çağrısı yapmıştı.

Bu politikaların aşırıcılığı önlemede bir etkisinin olup olmayacağı belli değil
.
Djivid Akramov, polis merkezinde sakalının kesilmeye zorlanmasında hissettiği aşağılanma duygusunu hiçbir zaman unutmayacağını söylüyor.

"En kötüsü, insanlara zorbalık yapma fırsatından keyif alan polislerin cezadan muaf olma hali" diyor Akramov.

"Bu, insanların radikalleşmesine neden olabilecek bir tür muamele" diye ekliyor.

Haber 93

Hukukçular Derneği: Hak ihlallerini incelemek için giden avukatlara Tacikistan'da gözaltı
22 Ocak 2016



Cumhuriyet'in haberine göre;Hukukçular Derneği, Türkiye'den Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'ye giden avukatlar Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım ile tercümanları Zaur Beg'in, kaldıkları otele gelen Tacikistan polisleri tarafından götürüldüğünü ve heyetten haber alınamadığını açıkladı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda Müslümanlar üzerindeki baskısını iyice artıran Tacikistan yönetiminin, İslami Kalkınma Partisi üyelerini tutukladığı, işkenceye tabi tuttuğu ve aileleriyle görüşmelerini de yasakladığı belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi: "Bu gözaltılarda SİPAR Avukatlar Birliği üyesi avukatların da önce kaybolması ve sonrasında tutuklandıklarının açıklanmasıyla, Rus ve Türkiyeli avukatlar meslektaşlarıyla dayanışmak ve dünya kamuoyunu bu haksız uygulamalardan haberdar etmek üzere Tacikistan’ın başkenti Duşanbe'ye gitme kararı aldılar. 20 Ocak günü Türkiyeli bir grup avukat Duşanbe'ye gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'na gitmiştir. 6 kişilik heyetten 3 avukatın Tacikistan'a girişlerinin kabul edilmemesi üzerine, avukatlar Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım ile tercümanları Zaur Beg, Duşanbe’ye gitmişlerdir. Heyetimizin gidiş amacı Türkiye Duşanbe Büyükelçiliği'ne de yazılı olarak bildirilmiştir."

Heyetin, gidiş amacına uygun olarak perşembe günü bazı tutuklu yakınları ve avukatlarıyla görüştüğü aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Görüştükleri avukatlar da Tacikistan polisi tarafından perşembe günü
gözaltına alınmıştır. Heyetimizin, cezaevindeki tutuklularla görüşme talepleri de kabul edilmemiştir. Rusya'dan heyete katılan avukatlar ise, bugün Moskova'ya dönmek üzere uçağa bindiklerinde gözaltına alınmışlardır. İki avukat ve bir tercüman arkadaşımız da bugün Türkiye saati ile 17.30 sularında otele gelen Tacikistan polisleri tarafından otelden götürülmüşlerdir. O saatten itibaren heyetten haber alınamamaktadır. Arkadaşlarımızla ilgili olarak hem Türkiye hem de Tacikistan makamları haberdar edilmiştir. Ancak şu aşamaya kadar arkadaşlarımızla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Arkadaşlarımızın derhal salıverilmeleri için hem Türkiye hem Tacikistan hem de üçüncü ülke makamlarını derhal görevlerini yapmaya çağırıyoruz."
Kaynak: Cumhuriyet

Tacikistan'da gençlere cami yasaklandı
4 AĞUSTOS 2011

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, gençlerin camiye ve kiliselere gitmesini yasakladı.
Dini liderler kararı "dehşet verici bir Ramazan" hediyesi olarak niteledi.

1992'den beri iktidarda olan Rahman, "ailevi sorumluluk" yasasını onayladı ve dini köktenciliğin yayılması önlemek için sert önlemlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

7,5 milyon nüfuslu Tacikistan'da nüfusun yüzde 98'i Müslüman.

Yasa uyarınca dini okullarda eğitim görenler dışında 18 yaşın altındakilerin cami, kilise ya da başka ibadet yerlerine girmesi yasaklandı.

Yasada yasakların ihlal edilmesi durumunda verilecek cezaların ne olacağı açıkça belirtilmiyor.

Ülkenin önde gelen Müslüman din bilginlerinden Ekber Turaconzado Reuters ajansına "Tacikistan'ın bağımsızlığının 20'nci yıldönümünden bir ay önce ve Ramazan'da yetkililer, inananlara dehşet verici bir hediye verdiler" dedi.
Turaconzado, "Bu yasadan çok daha önce yetkililer, halktan uzaklaşmışlar ve halkın ne istediğini anlamamaya başlamışlardı. Şimdi iktidar halka daha da yabancılaştı" diye konuştu.

Eski Sovyet cumhuriyetleri içindeki en yoksul ülke olan Tacikistan'da Rahman geçen yıl, yurt dışında dini eğitim gören birçok Tacik genci ülkeye dönmeye zorlamış geçen yıl, dinsel aşırılık suçlamasıyla 158 kişi hapse atılmıştı.
BBC

Müslüman ülkede camiye +18 engeli
17 Haziran 2011


Tacikistan'da camiye yaş sınırı: +18

Tacikistan'da kabul edilen yeni yasayla 18 yaş altındakilerin camilere girişi yasaklandı

Tacikistan'da babaların sorumluluğunu arttıran bir yasa parlamentodan geçti. Bu yasaya göre anne babalar 18 yaşın altındaki çocukları camiye gönderemeyecek. Tacikistan Milli Eğitim Bakanı Abducabor Rahmonov, bu yasayla çocukları korumayı amaçladıklarını, 18 yaşın altındakilerin camiye girmemeleri ve dini faaliyette bulunan derneklere üye olmaları gerektiğini savunduklarını ifade etti.
Yeni yasayla 18 yaşın altındaki çocuklar dini faaliyetlerde bulunan derneklere üye olamayacak, bu derneklerin çalışmalarına katılanmayacak. Camiye ise sadece dini bayramlarda ve pazar günleri gidebilecek.

Tacikistan'da devlet okullarında seküler eğitime geçildikten sonra ailelerin çocuklarını ortaokula göndermek yerine geleneksel eğitim veren medreselerde yetiştirdikleri için bu yasanın çıkarıldığı öne sürülüyor.
Tacikistan Müslümanları, Tacik gençlere Cuma namazını yasaklayan bu yasaya karşı tepki gösteriyor.

Mezgil Isatov/ Dünya Bülteni

TACİKİSTAN-RUSYA ÜS GÖRÜŞMESİ

26 Ekim 2009 23:07
Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, Rusya'nın Tacikistan'daki askeri üssü ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Zarifi, söz konusu askeri üs ile ilgili görüşmelerin karşılıklı anlayış çerçevesinde devam ettirildiğini kaydetti. Tacik Bakan, görüşmelerin iki ülkenin milli çıkarları çerçevesinde yapıldığını söyledi. Zarifi'ye göre, iki ülkenin anlaşma ihtimali çok yüksek.

Son dönemde Rusya ve Tacikistan basınında Rus askeri üssü ile ilgili yanlış haberlerin çıktığına dikkat çeken Zarifi, bazı basın organlarının bu yönde yorum da yaptığını dile getirdi. Bakan Zarifi, 2004 yılında Tacikistan ile Rusya arasında işbirliği anlaşmasının imzalandığını kaydederek, söz konusu anlaşma gereğince, Tacikistan'da bulunan Rus askeri üssün 2014 yılına kadar kalacağını belirtti. Tacikistan ve Rusya'nın da bu konuda üslendiği bütün yükümlülükleri yerine getirdiklerini ifade etti.

Rusya'nın Tacikistan'da görev yapan 201. Motorize Piyade Tümeni karargahı 2004 yılında sürekli askeri üsse dönüştürülmüştü. Afganistan'dan çekildiği 1989'dan bu yana Tacikistan'da bulunan ve 5 bin ila 7 bin askerden oluşan söz konusu üs, Rusya'nın toprakları dışındaki en büyük askeri üssü konumunda.
haber10

Tacikistan'da, Özbekistan İslam Hareketi üyesi 6 Tacik vatandaşına ağır hapis cezaları verildi

01 Ağustos 2009 - Tacikistan Yüksek Mahkemesi, yasa dışı Özbekistan İslam Hareketi üyesi olan 6 Tacik vatandaşını 8 yıl ile 8 yıl 6 ay arasında değişen ağır hapis cezalarına çarptırdı.
Yüksek Mahkemeden basına yapılan açıklamada, yasa dışı silahlı örgüt kurma ve anayasal rejime muhalefet suçlarından dolayı 5 sanığın 8 yıl, bir sanığın da 8 yıl 6 ay ağır hapis cezasına mahkum edildiği bildirildi.
Açıklamada, sanıkların, Afganistan'da Özbekistan İslam Hareketine ait kamplarda eğitim gördükleri, ülkeye döndükten sonra da yakalandıkları belirtildi.
1996 yılında kurulan Özbekistan İslam Hareketi, Rusya ve diğer Orta Asya ülkelerinin yanı sıra ABD tarafından da El Kaide bağlantılı terör örgütü olarak görülüyor. netgazete



Tacikistan'da karakola saldırı: 5 ölü

Tacikistan'ın doğusundaki Nurabad bölgesinde silahlı bir grubun karakola ateş açtığı, güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada 5 militanın öldürüldüğü bildirildi.

17 Temmuz 2009 12:55

Ria Novosti ajansının haberine göre, başkent Duşanbe'nin 150 kilometre doğusundaki Nurabad'daki çatışmada 5 asker de yaralandı.

Yetkililer, olay yerinde üç adet Kalaşnikov silah, el bombası ve mühimmat bulunduğunu, ölü olarak ele geçirilenlerin yerel halktan olmadığını, birinin üzerinde ise Rus pasaportu çıktığını belirtti.

Militanların hangi gruba ait oldukları henüz bilinmiyor.

Çatışma bölgesine 30 kilometre mesafedeki Tavildar kenti, geçen hafta, Özbekistan İslami Hareketi üyesi Negmat Azizov'un silahlı grubu tarafından ele geçirilmeye çalışılmış, güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonla grup etkisiz hale getirilmişti.

Bu operasyon sırasında, silahlı grubu teslim olmaya ikna etmeye çalışan eski Tacikistan Olağanüstü Haller Bakanı Mirzo Ziyeyev militanlar tarafından vurularak öldürülmüştü.

haber7

Türkiye'den laiklik ithal eden ülkedeki ilginç yasaklar

20 Ekim 2009, 09:58 Bahadır Serhat

Biz neden böyle yapıyorsunuz dediğimiz de bize Fransa ve Türkiye'yi örnek gösteriyorlar. 'Fransa ve Türkiye de demokratik ülke ama orada başörtüsü yasağı var' diyorlar.

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra bağımsızlığını ilan Orta Asya'nın en doğusundaki ülkelerden Tacikistan'da, bağımsızlığın ardından 1992'den 1997'ye kadar bir iç savaş yaşandı ve bu iç savaş sırasında 100 bine yakın Tacik hayatını kaybetti. Ülkeyi 1992'den beri yöneten İmomali Rahmon, iç savaşın getirdiği yıkımı göz önünde bulundurarak muhalefetin taleplerini dinledi ve 5 yıllık iç savaş tarafların uzlaşmasıyla sona erdi. Orta Asya'nın en fakir ülkelerinden ve yüzde 90'ı dağlık bir alandan oluşan Tacikistan, iç savaşı sona erdiren anlaşmadan 11 yıl aradan sonra bugün yine çatışmaların eşiğinde bulunuyor. 17 yıllık iktidarını sürdüren Devlet Başkanı Rahmon 12 yıl önce İslami ve seküler muhalefetle yaptığı anlaşmayı ortadan kaldıran bir dizi uygulamaya imza attı. Sovyetler sonrası Orta Asya'daki otoriter rejim geleneğini sürdüren Tacikistan'daki gelişmelerle ilgili olarak ülkenin en büyük muhalefet partisini oluşturan İslami Uyanış Partisi lideri ve parlamentodaki tek muhalif milletvekili Muhyiddin Kabiri ile Londra'da kaldığı otelde bir söyleşi gerçekleştirdik.

TACİK DİASPORASIYLA GÖRÜŞMESİNE İZİN VERİLMEDİ
İngiltere'ye Oxford ve Exeter üniversitelerinin davetlisi olarak gelen Kabiri, kanlı çatışmaların yaşandığı 1992-97 yılları arasında İslami muhalefetin temsilcisiydi. “Ben iç savaş kuşağının temsilcisiyim” diyen Kabiri, Londra'dan Moskova'ya giderek buradaki 1,5 milyonluk Tacik diasporasının temsilcileriyle görüşecekti ancak, Moskova'daki Tacikistan Büyükelçiliği bu görüşmeyi iptal etti. “Bugün Moskova'da olmam gerekiyordu ve buradaki Taciklilerle bir araya gelecektim” diyen Kabiri, büyükelçiliğin görüşmeyi iptal etmesinin sebebinin ise Şubat ayında yapılacak seçimler olduğunu kaydetti.

ŞUBAT AYINDAKİ SEÇİMLER ADİL OLMAYACAK
“Tacikistan'da 1997'de sona eren iç savaştan sonra ne değişti?” sorusuna Kabiri şöyle cevap veriyor: “Tacikistan'da iç savaşın sona ermesi hepimizin arzusuydu ve bunu gerçekleştirdik. Ancak iç savaşı bitiren ve tarafların demokratik bir Anayasa ve özgürlükler konusundaki anlaşması, son yıllarda hükümetin yasakçı uygulamalarıyla ortadan kalktı. Şubat ayında yapılacak seçimlerin adil ve eşit olması mümkün gözükmüyor. Benim bugün Moskova'da Tacik diasporasıyla görüşmem vardı ama hükümet bunu Moskova'daki Büyükelçi aracılığıyla önledi.”

TACİKİSTAN DAHA DA OTORİTER BİR HAL ALDI
Tacikistan'ın komşu ülke Afganistan ve Özbekistan'daki istikrarsızlıktan etkilendiğini kaydeden Kabiri, “İç savaştan sonra ortaya çıkan iyimser havanın bugün ülkenin giderek daha da otoriterleşmesiyle kötümser bir hal aldı. Ülkedeki muhalefet, devletin otoriter ve yasakçı uygulamalarından çok huzursuz ve bunun için silahlı mücadele isteyen bile var. Ama biz ülkemizin yeniden bir çatışma ortamına girmesine izin vermeyeceğiz. Bakın, biz 10 yıl önce İslami bir devlet istiyorduk ama iç savaşı bitiren anlaşmada, ülkenin demokratik bir düzenle devam etmesinden yana tavır ortaya koyduk ve demokratik devlet İslami kültür prensibi etrafında buluştuk. Ülkeyi yönetenler daha da otoriter birhal aldı.” dedi.

50 YAŞINDA SADECE ÜÇ SANTİMLİK SAKAL BIRAKILABİLİR
Kabiri'ye Tacikistan'ı daha da otoriter bir düzene götüren uygulamaları sorduğumuzda gülerek şöyle cevap veriyor: “Mesela ben 45 yaşındayım ve sakal bırakamam. Üniversitede görev yapan öğretim görevlileri ancak 50 yaşından sonra sakal bırakabilirler ve bu sakalın boyu da üç santimi geçmeyecek şekilde olmalı. Yani benim sakal bırakabilmem için 5 yıl daha beklemem gerekiyor ve bu sakalın boyu da üç santimi geçmeyecek. Ben de üniversitede çalıştığım için bu kategoriye giriyorum.”

KADINLARIN CAMİLERE GİRMESİ VE BAŞÖRTÜSÜ YASAKLANDI
Sakal, Tacikistan'daki katı laik uygulamaların en uç örneğini oluşturuyor ancak yasaklar sadece sakalla sınırlı değil. Rahmon yönetimi, laiklik adına ülkedeki camilere kadınların girmesini ve devlet daireleri ile üniversitelerde başörtüsü giyilmesini yasakladı. Kabiri bu durumu şöyle açıklıyor: “İç savaş sona erdikten sonra demokratik bir anayasa etrafında uzlaştık ve bugün bu anayasa hala mevcut. Ama hükümetin bakanlarının yayınladığı yönetmeliklerle kadınların camilere girmesi, başörtüsü giyebilmesi yasaklanıyor. Tacikistan'da böylesi bir durum Sovyet döneminde bile yaşanmadı. Komünizm'in en sert yıllarında bile başörtüsü yasağı yoktu.”

LAİKLİK ADINA NAMAZI BİLE YASAKLADILAR
Kabiri yasakları sıralarken bir başka ilginç örnek daha veriyor: “Bugün Tacikistan'ın hiçbir devlet dairesinde namaz kılınamaz. Hükümet bunu güya laiklik adına yasakladı. Mesela ben meclisteki odamda namaz kıldığımda bile bazı vekiller 'bu laikliğe aykırı' diyerek, namaz kılmamamı istediler. 'Namaz kılmak için ille de camiye gitmelisin' dediler.”

FRANSA VE TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERİYORLAR
Anayasa'nın demokratik olmasına rağmen bu yasakların dayandırıldığı dayanağı sorduğumuzda ise Kabiri ilginç bir cevap veriyor: “Biz neden böyle yapıyorsunuz dediğimiz de bize Fransa ve Türkiye'yi örnek gösteriyorlar. 'Fransa ve Türkiye de demokratik ülke ama orada başörtüsü yasağı var' diyorlar. Ama tabii sığındıkları bu mazeretler bile çok komik. Biz laikliğin din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması olarak görüyor ve devletin vatandaşların dini inancına karışamayacağını söylüyoruz ama onlar tersini anlıyor laikliği bir din gibi uyguluyorlar. Yani ülkede bugün katı seküler bir din anlayışı enjekte ediliyor.İnsanlar bu durumdan çok rahatsız ve biz ülkenin yeni bir iç savaşa sürüklenmemesi için elimizden geleni yapıyoruz.”

HÜKÜMET, ABD VE RUSYA'DAN GÜÇ ALIYOR
Hükümetin, ülkenin yeni bir iç savaşa sürüklenebileceğini bildiği halde ülkede neden 12 yıl imzalanan ve barış getiren anlaşmanın aksine katı yasakçı uygulamalar gerçekleştiriyor sorusunun cevabı için Kabiri bölgedeki Amerika ve Rusya'nın varlığını işaret ediyor: “Afganistan'ı işgal eden Amerika bölgeye yerleşti. Aynı şekilde bugün bölgede Rus askerleri de bulunuyor. Amerika Afganistan'da dini radikalizme mücadele ettiğini söyleyince, hükümet de bundan cesaret alarak ülkede dini yasaklamaya gitti. Biz, dini yasaklara karşı protesto bile yapamıyoruz. Çünkü yapsak bile, hükümetin propagandasıyla Batı'da bizler 'radikal' diye yaftalanırız ve ABD ve diğer güçler Tacik hükümetine destek verir. Bir Batılı diplomat bana Tacikistan'daki otoriter sisteme karşı Tacik halkının pek protesto gerçekleştirmediğini söyledi. Ben de ona 'Eğer protesto edersek, o zaman siz de Tacik hükümetiyle birlikte üzerimize bomba yağdırırsınız' dedim.”

TACİKİSTAN NEREDE?
Orta Asya'nın dağlık bölgesinde kurulmuş olan Tacikistan devleti, güneyde Afganistan, doğuda Çin, batıda Özbekistan ve kuzeyde Kırgızistan ile komşu. Ülkenin resmi dili Farsça'ya yakın bir dil olan Tacikçe olmasına rağmen Rusça'da konuşuluyor.7,5 milyonluk nüfusun yüzde 98'i Müslümanlardan (yüzde 95 Sünni, yüzde 5 Şii) oluşurken geriye kalan yüzde 2'si de Rus Ortodokslardan ve Yahudilerden oluşuyor. Kültürel olarak İran ve Afganistan'a çok yakın olan Tacikistan'da Farsça'nın değişik lehçeleri de konuşulmaktadır. Başkenti Duşanbe ve para birimi Somoni olan Tacikistan'da kiş başına düşen milli gelir 795 Dolar civarında

anadoluhaber

Tacik Yönetimi, Camileri Kapatmaya Başladı!

Rusya'da yayınlanan günlük Nezavisimaya Gazeta yazarı Viktoriya Panfilova, son dönemde yaşanan gelişmeler sonrasında Tacikistan yönetiminin endişeye kapıldığını ve Müslümanların darbe yapabileceğinden korkulduğunu iddia etti.

29 Aralk 2010
Anadolu Haber

Yazar dışarıdan bakıldığında Tacikistan'ın küresel ekonomik krizden etkilenmediğinin gözüktüğünü, ülkenin çeşitli bölgelerinde inşaat ve altyapı çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti. Ancak Viktoriya Panfilova'ya göre halkın dindarlaşması İslami inkılap endişesini artırıyor. Rusya Devlet Başkanlığı Stratejik Araştırma Enstitüsü'nün Başkanı Suhrop Şaripov, son on yıl içerisinde Tacikistan halkının hızlı bir şekilde dindarlaştığını belirtti.

Şaripov'a göre son yıllar içerisinde hicablı bayanların sayısında da büyük bir artış yaşandı. Ayrıca ülkenin çeşitli bölgelerinde yüzlerce cami ve medrese inşa edildi. Bu durum Tacik yönetimini harekete geçirdi. Yönetim halkın radikal akımların etkisi altında kaldığını iddia ederek camileri ve medreseleri kapatmaya başladı. Bunun yanı sıra okullara hicap yasağı getirildi ve yurtdışında ilahiyat eğitimi gören öğrenciler ülkeye geri getirilmeye başladı. Uzmanlar uyarıda bulunarak bu tür sert müdahalenin karşılıksız kalmayacağını ve dindar halkın gerekli tepkiyi vereceğini savundu. Tacikistan İslami Oluşum Partisi'nin Başkanı Muhiddin Kabiri, yönetimin fakirlik, yolsuzluk, rüşvet, suiistimaller, yasadışı seçimler gibi ülkenin gerçek sorunlarını görmezden geldiğini bunun yerine dindarları sorun ederek kendi geleceğini tehlikeye attığını öne sürdü. Uzmanlar ülkenin iç savaş sırasında 200 bin kayıp verdiğini hatırlatarak yeni bir savaşın yaşanabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca olayların eski SSCB ülkeleri içerisinde paralel bir şekilde gelişmesine dikkat çekildi. İddiaya göre İslam düşmanlığı eskiden olduğu gibi şimdi de Moskova'dan yönetiliyor ve SSCB içerisinde yer almış Müslüman ülkelerin yöneticileri onların talimatlarını gerçekleştiriyor.

YENİ AKİT

Rusya-Tacikistan arasında 'askeri üs' krizi
18 Temmuz 2011
Rusya’nın Tacikistan’da bulunan askeri üsleri için Duşanbe’nin yıllık 300 milyon dolar kira talep etmesi iki ülke arasında krize neden oldu.

Taleplerine olumsuz cevap verilmesine tepki gösteren Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi, “Bizim topraklarımız bedava değil, hiç kimse ödeme yapmadan kullanamaz” resti çekti.

“Rusya bizim stratejik ortağımız” hatırlatmasında bulunan Tacik bakan, “Şu anda iki tarafın pozisyonu Rusya’nın askeri üssü ve Ayni havalimanının kullanımı ile ilgili bir anlaşma sağlanmasına izin vermiyor… Müzakereler yapıcı bir atmosferde, aceleye getirmeden, duygusallığa yer vermeden sürdürmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tacikistan birkaç yıldır 2005’te açılan Rus üssü ve 2008’de imzalanan anlaşma çerçevesinde kullanılan Ayni havalimanı ve diğer askeri donanımlarla ilgili ücret talep ediyor. Duşanbe’nin 100 kilometre güney batısında Kurgan-tepe (201 nolu Rus askeri üssü) ve 200 kilometre güney batısında Kulob kentlerinde bulunan askeri üslerde toplam 7 bin Rus askeri görev yapıyor. Tacikistan’da bulunan Rus ordusu en büyük yabancı güç olarak da biliniyor.

Basında yer alan bilgilere göre Tacikistan Ayni havalimanının ABD’ye kiralanması konusunda görüşmelerde bulundu. Afganistan operasyonlarında lojistik aktarım merkezlerine ihtiyaç duyan Washington, Özbekistan’da bulunan Hanabad askeri üssünün kapatılması, Kırgız Manas üssü ile ilgili yaşanan sorunlar nedeni ile Tacikistan’da bir üs arayışında olduğu iddia ediliyor. İddiaları yalanlayan Tacik makamları, Ayni havalimanının kullanımı ile ilgili sadece Rusya ile görüştüklerini savunuyor.
haber10

Tacikistan'da 'Sorumluluk Yasası'nı onaylandı
3 Ağustos 2011
Tacikistan'da geçen ay parlamentonun alt ve üst kanadı tarafından kabul edilerek imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'a sunulan çocuk terbiyesi ve eğitiminde velilerin sorumluluğu ile ilgili yasa, Cumhurbaşkanı Rahman tarafından onaylandı.

Söz konusu yasa, çocuk terbiyesinde velilerin sorumluluğunu arttırıyor. Yasa, ebeveynlerin, çocuklarının eğitim almalarını, onların hak ve menfaatlerini korumayı düzenlemekle birlikte, 18 yaşın altındaki çocuklara, ahlaka aykırı ve terör içerikli kitap ve filmleri izleme ve okumayı, içki içmeyi, bayram günleri hariç camilere gitmeyi, dini örgütlerde yer almayı ve ehliyet almayı yasaklıyor.

Yasa ayrıca, ilgili devlet kurumlarının izni olmadan çocukların yurt dışına eğitim amacıyla gönderilmesinin engellemesini öngörüyor. Bunun yanı sıra velilerin, çocukları ağır işlerde çalıştırması, çocukların okula değerli takı ve ziynetlerle gitmeleri, tarihi ve kültürel değerlere zarar vermeleri de yasaklanıyor.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Rahman tarafından teklif edilmesinin ardından hazırlanan yasa tasarısı, tartışılmak üzere kamuoyuna sunulmuştu. haber10

Tacikistan'da Büyük Af
19 Ağustos 2011

Tacikistan'da ülke bağımsızlığının 20. yılı mahkumlara tarihinin en kapsamlu affı geliyor.

Tacikistan Meclisi'nin alt kanadı, Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın talimatı üzerine hazırlanan af yasasını onayladı. Ülke bağımsızlığının 20. yıldönümü dolaysıyla gerçekleştirilecek aftan 15 bin mahkumun yararlanacağı kaydedildi.
14. Genel Af Olacak
Tacikistan Başsavcısı Şerhon Salimzoda meclis oturumunda yasa tasarısı hakkında milletvekillerini bilgilendirdi. Salimzoda, 1991 yılından bu yana mahkumlara 13 kez af çıktığını hatırlattı. Başsavcı ilan edilecek aftan 15 bin tutuklunun yararlanacağını belirtti.
Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın af yasasını imzalamasıyla kanun yürüdüğe girecek.
En son 2009 yılında çıkarılan aftan 10 bin mahkum yararlanmıştı.
TRT
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İSLÂM DÜNYAS! Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com