EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Guatr

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cum Mar 27, 2009 10:46 pm    Mesaj konusu: Guatr Alıntıyla Cevap Gönder

Guatr'da Bilinmesi Gerekenler
27 Mart 2009 10:48
Uzmanlar 1994 yılında getirilen tuzlara iyot koyma zorunluluğunun ardından önümüzdeki nesillerde guatrın azalacağını belirtiyorlar.

Bir tiroit hastalığı olan guatr, Türkiye’de oldukça yaygın bir şekilde görülüyor. VKV Amerikan Hastanesi’nden Endokrinoloji Uzmanı Dr. Tahir Haytoğlu, 1994 yılında getirilen tuzlara iyot koyma zorunluluğunun ardından önümüzdeki nesillerde guatrın azalacağını belirtiyor.

Guatr, aslında kelime anlamı olarak ‘Büyük tiroit’ anlamına geliyor. VKV Amerikan Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Tahir Haytoğlu, guatrın kadınlarda erkeklere göre daha sık görüldüğünü hatta 40-50 yaş arası kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Bunun nedeninin kadınlardaki üreme çağındaki hormonlarının tiroitler üzerindeki etkisi olduğunu belirten Haytoğlu, multinodüler guatrda ise 60-65 yaşlara gelindiğinde kadın erkek farkının azaldığını söylüyor. Haytoğlu, ‘Tıbbi anlamda tiroiti büyüten her şeye biz guatr dediklerini belirtiyor.

Guatrın çeşitleri

“Tiroiti büyüten değişik değişik hastalıklar olabilir. Tamamı büyürse buna difüz guatr denir. Tiroitin içerisinde küçük nodüllerin oluşturduğu tiroit büyümesine de multi nodüler guatr denir. Ancak halk arasında guatr olarak tarif edilen hastalık multi nodüler guatrdır. Multinodüler guatr tiroit fazlalığı ile seyrediyorsa buna ‘toksik multinodüler guatr’, tiroit değerleri normal seyredene ise nontoksik multinodüler guatr denir. Toksik multinodüler guatr, halk arasında zehirli guatr olarak bilinen türdür. Orada zehirden kastedilen tiroit fazlalığı durumudur. insanlar korkuyla bahsederler oysa konu, sadece tiroit içerisinde çok sayıda nodüle bağlı tiroit bezi büyümesidir.”

“Guatr bazen belirti göstermeyebilir”

“Tiroit sorunları, çarpıntı, terleme, huzursuzluk, saç dökülmesi büyümesi bazı rahatsızlıklar yaratır. O yüzden de toksik multinodüler guatr kişide bazı şeylerin ters gittiğinin belirtisini verir. Nontoksik multinodüler guatr daha sessiz seyreder, belirti vermeyebilir.”

Guatrın iyot eksikliği olan bölgelerde daha fazla görüldüğünü belirten Haytoğlu, ‘Ülkemizde 1994’te kadar tuzların iyotlanması zorunlu değildi. 1994’ten sonra bütün tuzlar artık iyotlu. O nedenle özellikle toprağında iyotun az olduğu iç Anadolu Bölgesi, Karadeniz’in doğusu, Doğu Anadolu’nun bazı bölgeleri iyot eksikliği olan bölgelerdir. Bu bölgelerde sıklıkla büyük tiroitleri olan insanlarla karşılaşılır. Önümüzdeki nesillerde iyotların tuza eklenmesi ile beraber bu oran azalacak’ diyor.

En kesin tedavi ameliyat

Haytoğlu, guatr hastalarının tedavisinde öncelikle problemin nasıl tespit edildiğine baktıklarını söylüyor: ‘Hastanın bir şikayeti mi var, yoksa başka bir sebepten dolayı hasta genel muayeneden geçerken saptanan bir durum mu öncelikle bunu ayırt etmek lazım. Eğer hiçbir şikayeti yokken tesadüfen bulunmuşsa hiçbir şey yapmayıp tiroit içerisindeki nodülleri takip ederek büyüyüp büyümediğini değerlendiriyoruz. Ama hastanın şikayeti varsa bu şikayetinin sebebinin tiroitten kaynaklanıp kaynaklanmadığını ayırt etmeye çalışırız. Çünkü önce kişinin şikayetini ortadan kaldırmak önemli.

Genel olarak guatr ile gelen hastada ilk değerlendirme olarak tiroit fonksiyonlarına bakılması, kan tahlillerinin yapılması lazım. Ultrasonografi ile de nodüllerin yapısı hakkında daha detaylı bilgi toplamaya çalışırız. Gerek duyarsak tiroit sintigragfisi çekilmesine karar veririz. Tiroit fazlalığının hangi nodül ya da nodüllerden geldiğini ayırt etmeye çalışırız. Çünkü zaman zaman tiroit bezinde nodülmüş gibi yapılar oluşabilir. Bunların gerçekliğini ayırt etmek için kan tahlilleri yaparak tiroit antikorlarına bakarız. Tiroit fazlalığı ile seyreden bir durum varsa bunu kontrol altına almak gerekir. Nihai tedavi radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi tedavi olabilir. ilaç tedavisi geçici bir durumdur.’

Zehirli guatr tedavisine dikkat!

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) propylthiouracil (PTU) kullanımıyla ilgili ciddi karaciğer hasarı riski konusunda uyarıda bulundu.

20 Haziran 2009 17:56

FDA, methimazolle kıyaslandığında PTU'le hepatotoxicite riskinin daha fazla olduğunu gösteren raporu yayınladı.

Uzm. Dr. Murat Çiftçi'nin Online Sağlık'da (www.onlinesaglik.com) yer alan haberinde, raporda, "Hem PTU hem de Metimazol, Graves hastalığı nedenli hyperthyroidismin tedavisi için endike olmasına rağmen doktorlar bu ilaçlarla tedavi başlarken dikkatli olmak durumundadır" denildi.
FDA raporunda, "Doktorlar özellikle PTU tedavisinin ilk 6 ayında karaciğer hasarından şüphelendirecek yorgunluk, belirsiz karın ağrısı, iştah kaybı, kaşınma, sarılık gibi nonspesifik bulgularla karşılaştığında hastalarını yakın izleme almalıdır" görüşlerine yer verildi.
Raporda şu açıklamalar yer aldı:

"FDA, PTU kullanımıyla gelişen 22 erişkin ve 10 pediatrik ciddi karaciğer hasarlı olguyu belirlemiştir. Erişkinlerde 12 ölüm ve 5 karaciğer nakli, pediatrik hastalar arasında ise 1 ölüm ve 6 karaciğer nakli meydana gelmiştir. Tezat olarak Metimazol kullanmış hastalar içinde ciddi karaciğer hasarı gelişmiş olan 5 olgu saptanmıştır. Bütünüyle bu beş olgu erişkin hastalarda gelişmiş ve 3'ü ölümle sonuçlanmıştır.

Genelde PTU, methimazole alerjik veya intolerans gelişen hastalar hariç ikinci basamak ilaç terapisidir. Embryopati, aplasia cutis, gebelik esnasında Metimazol kullanımıyla raporlanmış olan yan etkilerdendir. Böyle olaylar PTU kullanımıyla rapor edilmemiştir. Böylece PTU, gebeliğin ilk üç aylık döneminde olan Graves hastaları için daha uygundur."

Bu arada raporda, 18 Nisan 2009 tarihinde FDA'nın PTU ile ilgili hepatotoxiciteyi tartışma amacıyla Amerikan Tiroid Birliği (ATA) ile beraber bir çalışma başlattığı kaydedildi. FDA'nın PTU ile ilgili bu ciddi yan etkileri izlemeye devam ettiği ve bilgi verici prospektüs değişikliği için çalışmaların özellikle pediatrik hastalardaki kullanımıyla ilgili olarak devam ettiği vurgulandı. Raporda, ayrıca ATA'nın önümüzdeki aylarda Graves hastalığı ile ilgili tedavi esaslarını güncelleştirmeyi planladığının altı
çizildi.

haber7

İyot Eksikliği Zeka Geriliğine de Neden Oluyor
30.05.2011
İyot eksikliği, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin yaşıtlarına göre düşük olması ve öğrenme güçlüğünü de beraberinde getiriyor.

Vücutta çok az miktarda bulunan, büyüme ve gelişme için gerekli olan iyot, eksikliğinde ise çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin yaşıtlara göre düşük olması, öğrenme güçlüğü ve okul başarısında azalma gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Prof. Dr. Birsel Kavaklı, "1-7 Haziran İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası" öncesinde, iyot eksikliğine bağlı olarak oluşabilecek sorunlar hakkında bilgi verdi.

İyot, vücuda; besinler, su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Normal şartlarda vücudumuzda 15-20 mg iyot bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 1.5 milyar kişi ya da dünya nüfusunun yüzde 29’u iyot yetersizliğinin olduğu riskli bölgelerde yaşamaktadır.

Tahminlere göre, her yıl doğan yaklaşık 40 milyon çocuk, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya...

Hangi Yaş ve Durumda Ne Kadar İyot?
ICCIDD (İyot Yetersizliği Bozukluklarının Kontrolü için Uluslararası Konsey) Ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından önerilen yaşa bağlı günlük iyot alımları şu şekilde:

0-12 Ay: 50 (mcg/gün)
1-6 Yaş: 90 (mcg/gün)
7-12 Yaş: 120 (mcg/gün)
12 Yaş ve Üzeri: 150 (mcg/gün)
Gebe: 200 (mcg/gün)
Laktasyon: 200 (mcg/gün)

Günlük iyot alımlarını artırmak, iyot yetersizliğinin olduğu bölgelerde alınabilecek başlıca önlemlerden...

Özellikle bu önlem, guatr bulgusunun henüz mevcut olmadığı çocuklarda ve erişkinlerde daha etkili olup, iyot alımındaki artış var olan guatrı tedavi etmekten çok, guatrın görülme sıklığının azalmasında etkili olmaktadır. Bazı tiroid hastalarının örneğin graves hastalığı, hashimoto tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.

İyot yetersizliğine bağlı olarak dünyada en sık kullanılan yöntem tuzun iyotlanmasıdır. Bunun dışında aşağıda verilen örnekler gibi sık tükettiğiniz besinlerin iyot açısından zengin olmasına dikkat ederek iyot yetersizliğinizin önüne geçebilirsiniz.

Ekmeğe iyot katılması
İyot tabletleri kullanılması
İyotlu yağ enjeksiyonu ya da iyotlu yağ kapsülleri kullanılması
İçme suyunun iyotlanması

İyot Eksikliğine Neden Olan Yiyecekler...
Yiyeceklerde bulunan guatrojenler denen antitroid bileşiklerinin tiroid bezinde iyot taşınmasını engelleyerek iyot yetersizliğinin oluşmasında rolü olduğu biliniyor.

Antitiroid bileşiklerinin en önemlileri; lahana, karnıbahar, brüksel lahanası, şalgam, turp vb. sebzelerde bulunan guatrojen maddelerdir.
(Habertürk)
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com