EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Eskişehir'in en verimli tarım alanına termik santral

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> ÇEVREMİZİ KORUYALIM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cum Arl 22, 2017 12:05 am    Mesaj konusu: Eskişehir'in en verimli tarım alanına termik santral Alıntıyla Cevap Gönder

Eskişehir’e de termik santral: 450 futbol sahası büyüklüğünde kül depolanacak
RIFAT DOĞAN
21/12/2017



Eskişehir’in en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası’na yapılması planlanan termik santral projesini değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, “450 futbol sahası büyüklüğünde kül depolanacak” dedi.

Bozoğlu ve ÇMO Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit, Alpu termik santralinin kurulmasının planlandığı Eskişehir’i ziyaret ederek teknik incelemede bulundu. Bozoğlu ve Yiğit, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen’le de bir araya geldi.

Bozoğlu, Eskişehir’de kentin en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası’nda kurulması planlanan ve bittiğinde Türkiye’nin en büyük termik santrali olacağı belirtilen Alpu termik santralinin ‘çevre cinayeti’ anlamına geldiğini söyledi.

Alpu termik santralinin yılda yaklaşık 8 milyar kilogramlık bir karbondioksit salınımı oluşturacağını belirten ÇMO başkanı, “Dolayısıyla iklim değişikliğine büyük bir katkısı olacak. Alpu, dünyadaki ekolojik krizi arttıracak bir proje” dedi.

Üç üniteli devasa termik santral

Bozoğlu şöyle devam etti: “Alpu, Eskişehir’in ilk, Türkiye’nin ise en büyük termik santrali olacak. Alpu termik santrali üç üniteden oluşacak. Eskişehir’de toplamda bin 80 megawattlık devasa bir termik santral planlanıyor. Yılda 6 milyon 316 bin 812 ton kömür yakılacak ve 8 milyar kilovatsaat elektrik üretecek.

‘450 futbol sahası büyüklüğünde kül depolanacak’

Alpu termik santrali, yaptığımız çalışmaya göre yılda yaklaşık 8 milyar kilogramlık bir karbondioksit salınımı oluşturacak. Dolayısıyla iklim değişikliğine büyük bir katkısı olacak. Alpu, dünyadaki ekolojik krizi arttıracak bir proje. Adeta bir çevre cinayeti. Yaklaşık 450 futbol sahası büyüklüğünde kül depolama sahası ile karşı karşıyayız. Yani devasa bir kül depolama sahasına atıklar konulacak. Ayrıca bin 500 futbol sahası büyüklüğünde enerji üretim alanı olacak.”

Yerleşim yeri içinde


Fotoğraflar: eskisehir.net
Alpu termik santrali Eskişehir il merkezine 32 kilometre, Tepebaşı ilçe merkezine 25 kilometre, Gündüzler Mahallesi’ne 5 kilometre, Kozlubel Mahallesi’ne 3 kilometre ve Beyazaltın Mahallesi’ne 1,5 kilometre mesafede yer alacak. Yani yerleşim yerlerine hayli yakın bir bölgede yapılması planlanıyor.

‘Tarıma da darbe’

Bozoğlu, termik santralin Eskişehir’de kentin en verimli topraklarının bulunduğu Alpu Ovası’nda kurulmak istendiğinin altını çizdi:“Bu tesis ile birlikte tarımsal üretimde büyük bir maddi kayıp yaşanacak. Tarım alanlarını, kömür sahaları ve kül depolama atık sahalarına çevirecekler. Bu da zaten dışa bağımlı tarım politikalarının daha da zarar göreceği anlamına geliyor. Bu tesis üniversite ve havalimanına da çok yakın. Gençlerin partikül madde, kükürtdioksit gibi zehirli kanserojen etkili gazlardan etkileneceğini söyleyebiliriz. Kimileri bu tesisin çok teknolojik olacağını söylüyor ama şunu açıkça vurgulamak lazım dünyadaki en geri teknoloji termik santrallerdir. Bu teknolojide sadece baca gazı sistemleri değiştirilerek yenilenme süreci yürütülmekte. Türkiye’nin nadir havası temiz olan bölgelerinden birisinin daha havasının kirletilmesi riski ile karşı karşıyayız. Burada kapalı ocak kömür madenciliği gerçekleştirilecek. Hem kömür hem kül depolanacak hem de bacasından gaz çıkacak ve tüm bunlar ciddi kirliliğe neden olacak.”

‘Çevre Düzeni Planı’na da uygun değil’



ÇMO başkanı şöyle devam etti: “Projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı henüz çıkmadı. 26 Ocak’tan sonra ihalesi yapılacak. ÇED başvuru dosyasından ÇED sürecinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından nasıl kabul edildiğine şaşırdık. Aslında baştan ölü doğmuş bir proje çünkü çevre planları değişmeden, bölge enerji üretim alanı olarak belirlenmeden ÇED başvuru dosyası kabul edilmiş. Yani Çevre Düzeni Planı’na uygun olmayan bir planlama ile karşı karşıyayız. Normalde Bakanlığın bu uygunsuzlukları görüp proje dosyasını reddetmesi gerekirdi.”

Eskişehir’in havası tertemiz

Eskişehir’de partikül madde 10 (PM10) değerinin yılda sadece 21 gün aşıldığını belirten Bozoğlu, “Dünya Sağlık Örtütü, PM10 değerinin yılda 35 gün aşılması durumunda önlem alınması gerektiğini bildiriyor. Yani Eskişehir’in havası tertemiz. Eskişehirliler eğer kanser olmak istemiyorsa bu termik santrale engel olmalı” dedi.

ÇMO başkanı, termik santral bulunan Kütahya’da bu değerin yılda 242 gün, Soma’da ise 198 gün aşıldığını kaydetti.

Diken
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> ÇEVREMİZİ KORUYALIM Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com