EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

"Bitcoin kumardan beter"

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Çrş Ekm 18, 2017 9:34 pm    Mesaj konusu: "Bitcoin kumardan beter" Alıntıyla Cevap Gönder

Uğur Gürses: ‘Bitcoinzede’ olma, finansal okuryazar ol
23/12/2017



Bitcoin gibi şifreli paralarda gelinen yer şurası; çok küçük miktarlarda 10 milyonlara ulaşan çok yaygın alıcıların, çok sayıda işlem yapması işlem platformlarını kilitliyor. İşlemlerde saatler süren gecikmeler, potansiyel olarak bu kadar yüksek bir kazancı koruyamama kaygısını tetikliyor olmalı.

Şuna hiç şüphe yok; izleyen günlerde Bitcoin fiyatının yeniden yükseldiği de görülebilir.

Reklam

Bugünün Bitcoin yatırımcılarının, teknolojiye ve sanal dünyaya meraklı, trendleri izleyen bir kesim oldukları su götürmez bir gerçek. Peki ama finansal okur yazarlık düzeyleri nasıl? Unutmamak gerekiyor ki; “teknoloji gurusu” olsalar bile, finansal piyasaların profesyonelleri ile “akbabaları ve köpekbalıkları” ile aynı platformda aynı finansal varlığın alım satımını yapıyorlar. Temel piyasa bilgisinden uzaklar.

“Bitcoin mağduru” ya da “Bitcoinzede” kavramları günlük dile girmeden harekete geçmeli.

Uğur Gürses’in yazısının devamı için: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ugur-gurses/bitcoinzede-olma-finansal-okuryazar-ol-40687213

"Bitcoin kumardan beter"
18 Ekim 2017



Bitcoin'in 7 yılda yüzde 10 milyona yaklaşan yükselişi devam ederken karamsar cephe Bitcoin'i ve Bitcoin alanları eleştirmeye devam ediyor.

Son açıklama, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreshkin'den.
Oreshkin, "Bitcoin'e yatırım kumarhanede rulet oynamaktan daha az tahmin edilebilir. Küçük yatırımcıların Bitcoin gibi yüksek volatiliteli enstürmanlara erişimi olmamalı." dedi.

Rus bakan, Sochi kentinde yaptığı konuşmada, "Bitcoin'in değerinin yüzde onlarla ifade edilen dalgalanmalarına bakın. Küçük yatırımcıların erişebildiği varlıklar böyle özellikler göstermemeli çünkü bu kumardan beter." dedi.
Oreshkin'e göre Bitcoin yatırımcıları önce kazanacak sonra kaybedecek ve geriye hiçbir şey kalmayacak.

MESELE "BITCOIN NE KADAR?" DEĞİL

Karşıt görüşte ise asıl meselenin Bitcoin'in kaç dolar olduğu değil, blok zincirlerinin (blockhain) getirmekte olduğu yeni ekonominin önemli olduğuna vurgu yapılıyor. Zira Bitcoin, blockchain sayesinde aracıya ihtiyaç duymadan bir kullanıcıdan diğerine transfer edilebiliyor ve popülerliği de buradan geliyor. Blockchain ile sağlanan bu özellik ise ticaretin dinamiklerini yeni baştan belirlemeye aday görülüyor.

BITCOIN'E YÜZDE 13 VERGİ

Diğer taraftan Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin, CryptoRuble adıyla hükümet kontrolüde bir ulusal kriptopara oluşturulmasını destekiyor. Rusya, yakın zamanda kendi Bitcoin'ini çıkaracak ve bunu kullanan ancak nasıl kazandığını açıklayamayanlardan Ruble dönüşümünde yüzde 13 vergi almayı kriptopara kaynaklarının parasal sisteme girişi için yeterli sayacak.
Rus Bitcoin'i Bitcoin madenleri ile değil hükümetin kendisi tarafından oluşturulacak. Rusya, geçtiğimiz aylarda Bitcoin borsalarını da yasaklamıştı. Analistlere göre Bitcoin işlem hacimlerinin ülke ağırlığına bağlılığını kaybetmesi yasak haberlerine piyasanın dirençli kalmasını sağlıyor.

Patronlar Dünyası

Alican Değer : BİTCOİN BİR GÜN ZENGİNSİNİZ, ERTESİ GÜN FAKİR
12 Aralık 2017

Çağdaş tarihin en büyük zengini Rockefeller, 1929 büyük buhrandan hiç etkilenmemiş. İnsanlar borsada para kaybettiği için intihar ederken o bir dolar bile kaybetmemiş. Herkes bu durumu merak ediyormuş. Bir gün sormuşlar. “Nasıl oldu da bu korkunç ekonomik krizden kurtuldunuz” diye.
Cevap vermiş:

“Bir gün Wall Street’te her zamanki kişiye ayakkabımı boyatıyordum. Boyacı ile sohbet ederken bana sordu, ‘Bay Rockefeller, bu borsa çok iyi bir yatırım diyorlar. Ben de hisse almak istiyorum. Ne önerirsiniz?’ İşte o zaman anladım ki benim borsadan çıkma vaktim gelmiş. Hemen kısa sürede hisselerimi sattım. Eğer bir yatırım aracı bu kadar geniş kesime yayılıyorsa kesin batar.”

İşte Bitcoin’in durumu tam da Rockefeller’in bu anlattığı varsayılan hikâyeye uyumlu. Kısa sürede büyük paralar kazandırıyor. Para yatıran 50 kat, yüz kat kazanıyor şayiaları ortalığa çıktı mı o işten uzak duracaksın. Belki bir süre daha gider. Siz “Hay Allah keşke çıkmasaydım” dersiniz ama mutlaka çökecektir.

Çünkü herkesin kazandığı bir sistem mümkün değildir. Bu sisteme olsa olsa “Balon” denir. Ve şişirilen her balon bir gün patlar. O yüzden şüphe ile yaklaşıyorum.

Bir gece 12 bin dolar eden Bitcoinlerinizle yatıp ertesi sabaha her şeyinizi kaybetmiş olarak uyanabilirsiniz. Üstelik bunun hesabını soracağınız bir makam, merci de yok. Çünkü ortada bu para biriminin sahibi yok. Dünyanın en yüksek enflasyonlu ülkesinin parasını tutsanız, olağanüstü değer kaybetse bile bir ekmek alacak paranız olur. Ama bunda o da yok.

Şimdi dünya para politikasına yön veren ülkeler Bitcoin’e karşı savaş açma hazırlığındalar. Dertleri paranın denetlenememesi. Mutlaka bir çözüm bulacaklar. Hatta bu konuda iş birliği yapıp bu para birimini çökertecekler. Sonra demedi demeyin.

YeniBirlik
12 Aralık 2017

Bitcoin işlemleri 159 ülkeye yetecek enerji tüketiyor
07.12.2017



Son birkaç günde fiyatı birkaç bin dolar artış göstererek 15 bin doları bile aşan sanal para Bitcoin yapılan bir araştırmaya göre 159 ülkenin harcadığı enerjiden daha fazla enerji tüketimine neden oluyor ve gezegene yolaçtığı karbon emisyonlarıyla çok fazla zarar veriyor.

Digiconomist tarafından yapılan araştırma Bitcoin madenciliği için harcanan bilişim enerjisinin 159 ayrı ülkenin toplam enerji ihtiyacından fazla olduğunu söylüyor.

Bitcoin madenciliği için ciddi boyutlarda bilgisayar programlama enerjisi kullanıldığı belirtilen araştırmaya göre her bir Bitcoin işlemi için ABD’de bir hane halkının dokuz gün boyunca kullandığı enerji kadar enerji tüketiliyor.

Özellikle bilgisayarlar ve internet ortamı için tasarlanan sanal paranın madenciliği için çok fazla bilgisayar işlemi ve karmaşık hesaplamalar gerekiyor. Bitcoin sisteminde yapılan tüm ödemeler ise parayı tüm dünyaya dağıtan özel blockchain teknolojisi ile konfirme ediliyor. Fakat tüm bu işlemlerin yapıldığı programlama için elektrik enerjisine ihtiyaç var. Ve Bitcoin’in değeri yükseldikçe daha fazla insan Bitcoin işlemi yaparak, Bitcoin madenciliği için harcanan enerjiyi kümülatif şekilde artırıyor.

Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada Bitcoin madenciliğinin büyük bir kısmı Çin’de gerçekleştiriliyor ve Bitcoin işlemlerinin doğrudan fosil yakıtlarla üretilen enerjiye bağlı olduğu aktarılıyor. Digiconomist tarafından Bitcoin’in enerji tüketimi üzerine yapılan bir araştırma Çin’deki bir Bitcoin madeninde bir Boeing 747 uçağı kadar enerji tüketildiğini söylüyor.

Digiconomist tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Bitcoin işlemleri için gerçekleşen enerji tüketimine dair bazı çarpıcı veriler ise şöyle:

Bitcoin’in tahmini yıllık elektrik tüketimi (TWh): 32.26

Yıllık Bitcoin madencilik gelirleri: 11 milyar 322 milyon 523 bin 149 dolar

Yıllık Bitcoin madencilik maliyetleri: 1 milyar 618 milyon 129 bin 306 dolar

Elektrik tüketimi küresel Bitcoin madenciliğinin harcadığına en yakın ülke: Sırbistan

Bir gün önce Bitcoin işlemleri için harcandığı tahmin edilen elektrik miktarı: 88 milyon 664 bin 620 KWh

Bitcoin işlemi başına harcanan elektrik miktarı: 250 KWh

ABD’de Bitcoin’e harcanan enerjiyle elektrik verilebilecek hane sayısı: 2 milyon 996 bin 536

Birgün
Yıllık karbon ayak izi: 16 bin 14 kt/CO2
enerji elektrik Çin madencilik dolar bilişim ABD internet

Hegemonya’ya Başkaldırı (mı) BİTCOİN
Tufan ERSÖZ



Günümüzde popüler olan Bitcoin nedir, yapısı nasıldır bunu anlatmaya çalışacağız bu yazıda.

Japon Matematikçi Satoshi Nakamoto tarafından icat edildiği söyleniyor olsa da, Bitcoin mucidinin gerçek isminin bu olup olmadığı bilinmiyor. Sistemi icat eden kişi icat ettikten yaklaşık bir yıl sonra kayıplara karışmış. Sistem kurulduğunda 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olarak kurulmuş ve bugüne kadar 12 milyondan fazla Bitcoin dolaşıma girmiş bulunmaktadır. Yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor.Bu şifreleri çözmek için özel tasarlanmış cihazlar geliştirilmiştir.

Bu şifreleme işlemini çözme işine Madencik adı verilmektedir. İşin özü aslında bu algoritmanın mantığında bulunmakta. Bu algoritmanın sistemsel olarak düzenlenmesine blockchain ismi verilmektedir.

O zaman bu “Blockchan nedir?” sorusu ortaya çıkıyor.

Blockchain’i kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlayabiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor. Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.

Kısaca daha anlatılır bir şekilde ifade edersek bu teknoloji gelecekte bankaların tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Kendi bilgisayarınızda oluşturduğunuz bitcoin hesabı ile biz buna “wallet” yani cüzdan diyoruz

kendi cüzdanımızda bulunan bu sanal parayı dünyanın bir ucundaki ülkeye, mesela Kanada’ya bir dakika içinde sembolik bir transfer ücreti ile bankasız aracısız gönderebiliyorsunuz..

Bu gönderi blockchain teknolojisi ile o anda milyonlarca bilgisayarda görülebiliyor ve bir zincir şeklinde blockchain hesabına işleniyor. Bu zincire ekleme işlemini yapan “Madencilere” cüzi bir ödeme otomatik hesabımızdan alınarak ödeniyor. 100 bin tl gibi bir rakamı 5 tl karşılığı ile anında dünyanın bir ucuna gönderebiliyorsunuz.

Bitcoin’i önemli ve farklı kılan özellik bu sanal paranın hiçbir aracı kurum olmadan transfer edilmesi.

Şu an dünya üzerinde birçok devlet kara para aklama, teröre destek gibi bazı nedenlerden dolayı

bu sanal parayı yasaklamaya çalışsa da şu anda bunda pek başarılı olabilmiş değiller.

Hiçbir merkezi oluşuma dayanmayan ve hiçbir devletle bağı olmayan Bitcoin dünyanın gelecekteki sanal parası olmaya doğru ilerlemektedir.

Dünya üzerinde ABD hegemonyasına karşı bir düşünce ile kurulduğu iddia edilen Bitcoin bunu başarabilecek mi, hep birlikte göreceğiz.

Kapitalist sisteme karşı bu başkaldırı eğer gerçekten tutarsa doların hegemonyası gelecekte yok olmaya mahkumdur.

ABD devleti kendi vatandaşlarının yeni çıkacak sanal para coin’lere yatırım yapmalarını uzun süre önce yasakladı.

Piyasaya yeni coin çıkaracak proje sahiplerinin bu coine yatırım yapmak isteyen yatırımcılarından pasaport talep ederek ABD vatandaşı olmadıklarını ispatlamalarını istiyor.

İşin derinlerinde gizli bir savaş var bu yeni gelişen coin piyasası ABD’yi oldukça rahatsız ediyor.

ABD’nin izni olmadan diğer devletlerde Bitcoini yasal olarak tanımaktan çekiniyorlar.

Yasal olarak tanıyacak devletler karşılarında ABD’yi bulacaktır.

Şu an Bitcoin’in hızla gelişmesi ile Estonya devletinin merkez bankası kendi coini Escoini çıkaracağını duyurdu. Birçok devlet bu gelişen Blockchan teknolojisini kullanarak kendi paralarını çıkarma projeleri üzerinde çalışıyor.

Yakında ABD’nin bu duruma karşı nasıl bir tepki göstereceğini hep birlikte göreceğiz.

Bitcoin bu sektörde sanal paraların en büyüğü.Bitcoin gibi 1300’e yakın altcoin bulunmakta.Her geçen gün gelişen bu sanal paralar kendi aralarında sektörler halinde bölünmekte her coin kendi alanında kendi projelerini geliştirmektedir.

Bazısı müzik sektöründe, bazıları youtube benzeri video paylaşım alanında, bazıları oyun sektöründe,

bazıları merkezsiz borsa üzerinde ve buna benzer bir çok alanda proje geliştirmektedir.

Merkezsiz borsa olarak şu an en önemli iki coin borsası faaliyette.

Kendi cüzdanınızdan merkezsiz borsaya bağlanarak orada bitcoin ve diğer altcoinleri aracısız şekilde alıp satabiliyorsunuz.

Bu merkezsiz borsayı kuran şirketin Sanal parası ile çok komik bir ücret karşılığı işlemlerinizi gerçekleştiriyorsunuz. Merkezsiz borsa geliştikçe o merkezsiz borsanın Coini değerlendiği için asıl kazanç o coinin değerlenme tutarıdır. Bir coin piyasa da ne kadar çok yaygın olursa değeri o kadar çok artar.

Blockchain teknolojisinin gelişmesi bitcoin ve diğer altcoin sanal paraların dünya genelinde yaygınlaşması dünya hegemonyasını elinde bulunduran ABD için açık bir tehdit oluşturduğu söylenmektedir.

Sisten karşıtı çevreler, Kapitalist sistemin en büyük kurumlarından bankaların sonunu getirebileceğine inandıkları böyle bir oluşumu engellemek değil desteklemek gerektiği noktasında hem fikirler.

Amerikan dolarının karşısına dikilen ve bir yılda yatırımcısının parasını 18’e katlayan Bitcoin hakkında birçok olumlu görüşe karşı bir o kadar da olumsuz görüş öne sürülmektedir.

2017 yılının Ocak ayında bin dolar seviyesinde olan Bitcoinin şu an değeri 18 bin dolar.

Elbette bu kadar artış ürkütücü gözükse de bir çok yeni yatırımcının da dikkatini çekmektedir. Tabi bu sanal para sektöründe her zaman riski de göz önünde bulundurmak gerekir.

Çin devletinin bir ara Bitcoin borsalarını yasakladığı dedikodusu ile bitcoin bir anda 5 bin dolar gibi bir değer kaybetti.Yeni yatırımcıların bu tür değer kayıplarını da göz önünde bulundurması gerekir. Devletlerin bu tür müdahaleleri, Bitcoin’in halen mevcut sisteme bağlı olduğunu göstermesi açısından da ayrıca dikkat çekici.

Gelecekte kredi kartı yerine cep telefonundan barkot okutarak bitcoin ile alışveriş yapılabilecektir. Bu alanda çalışan bir çok projeler mevcuttur.

Şu anda Avrupanın bazı yerlerinde Bitcoin ATM’leri bulunmakta ve bitcoin ile bazı sitelerden alışveriş yapılabilmektedir.

Gelecek ne gösterir bilinmez ama dünya halklarının arasına sızmış tefeci bankaların ve ABD dolarının burnunun yere sürtülmesi için Bitcoin’in bazı çevrelere umut olduğu bir gerçek.

Güvenli, merkezi olmayan ve anti-enflasyonist bir para birimi olan Bitcoin, diğer merkezli finans kurumlarına karşı cazibe merkezi ve anti-bank olarak görülmekte kullanıcıları arasında.

Bankaların parasal sistemlerini ellerinden almak üzere tasarlanmış bu teknolojiye karşı bankaların sert bir muhalefet oluşturması beklenirken şu anda dünya üzerinde birçok banka bu teknolojide yer almak için Coin şirketleriyle ortaklık kurmaya çalışıyor.

“Bilinçli” sistem karşıtı bitcoin kullanıcılarının bu tür anlaşmalara yanaşan coinlere yatırım yapmayarak onların değerini düşürüp bir cezalandırma yoluna gitmek farklı çalışma ve örgütlenme içinde oldukları da bu mesele etrafında yaşanan önemli unsurlardan biri.

Kapitalizm karşıtı kimi çevreler Bitcoin’i sadece bir yatırım aracı olarak görmemek gerektiğini ifade ettikten sonra sanki, şunları söylemek ister gibiler:

“Yeni bir dünya;

tüm dünya halklarını sömüren Hegemonyacıların sonlarını getireceği umudu ile yeşeriyor.

Bu umudu diri tutun söndürmeyin.

Yeni bir dünya doğuyor.

Bu dünyada yerinizi alın.”

Kaynak: Adımlar dergisi

'Bitcoin'in değeri sıfır olabilir!'
25.12.2017



Morgan Stanley Analisti James Faucette 'Bitcoin değerlendirmesi' yaptı. Faucette'e göre, 'Bitcoin para birimi olarak' değerlendirilemez.

DUVAR – Morgan Stanley Analisti James Faucette, yakın zamanda yayınlanan bir müşteri raporunda, Bitcoin’un gerçek değerinin aslında sıfır olabileceğini belirtti.

BloombergHT’nin aktardığı, “Bitcoin Decrypted” isimli Morgan Stanley raporunda, Bitcoin’un para birimi gibi davranmaması ve bir tasarruf aracı (altın, gümüş gibi) olmaması işaret edilerek, sanal paraya bir değer atfermenin zorluğu tartışıldı.

Morgan Stanley analisti Faucette, bitcoinle ilgili olarak şu noktalara dikkat çekti:

Bitcoin, para birimi gibi değerlendirilemez çünkü herhangi bir faiz söz konusu değil.

Bitcoin, dijital altına benzetilebilir fakat altının tersine (altının elektronikte ve mücevherat kullanımı düşünüldüğünde) asli bir kullanımı yok.

Teknik anlamda ödeme ağı olmakla birlikte Bitcoin’u ölçeklendirmek zor ve işlem ücreti bulunmuyor.

Bitcoinin son 30 günlük ortalama günlük işlem hacmi 3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor; Döviz piyasasının ise 5.4 trilyon dolar.

Bitcoin için tahmini günlük alım hacmi (Visa’nın 17 milyar dolar) 300 milyon dolardan daha az.

Faucette’e göre tüm bu unsurlar dijial paranın “sanal olarak kabul görmediği ve daraldığını” işaret ediyor.
Duvar
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com