EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Hayaller ‘Toledo’, gerçekler ‘ucube'

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Sal Eyl 05, 2017 11:26 pm    Mesaj konusu: Hayaller ‘Toledo’, gerçekler ‘ucube' Alıntıyla Cevap Gönder

Hayaller ‘Toledo’, gerçekler ‘ucube’: Sur’da yapılan bazı evler tekrar yıkılıyor
02/09/2017



Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Şerefhan Aydın, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki yıkımla ilgili, “Yaptıkları bazı evleri bizzat kendilerinin tekrar yıktıkları yönünde haber alıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz yıl PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarında yerle bir olan Sur’da kamulaştırmayla beraber yeniden inşa kararı alınmış, mahallelerde yıkım başlamıştı.

Rant iddiaları ve Sur sakinlerinin evlerinin ellerinden alınacağı korkusuyla sıcak bakılmayan proje için eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Sur’un ‘Toledo gibi inşa edileceğini’ öne sürmüştü.

‘Çok ucube olduğunu anlamış olmalılar’

Cumhuriyet’ten Mahmut Oral’ın haberine göre, kentsel dönüşüm gerekçesiyle yıkımın sürdüğü Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde elektrik ve sular kesik, mahalleler polis barikatlarıyla çevrili.

‘Toledo’ yapılmak istenen Sur’daki yapılaşmanın geleneksel mimariyle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını belirten Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Başkanı Aydın şöyle konuştu: “Yapılanlar Diyarbakır evlerinin tipolojisini kesinlikle yansıtmıyor. Durum öylesine vahim ki yaptıkları bazı evleri bizzat kendilerinin tekrar yıktıkları yönünde haber alıyoruz. Çok ucube durduğunu anlamış olmalılar. Hükumetin Sur’da izlediği politika ve yöntemler telafisi neredeyse imkansız bir yıkım yaratmıştır. Bu yıkım politikası koca bir kenti yaşanmaz hale getirmiş, bir toplumun tarihsel, kültürel mirasını ortadan kaldırmıştır. Bir kez olsun Suriçi’ni görmüş, havasını solumuş olan hiç kimsenin bu yeni yapıları olumlama-onaylama ihtimali yoktur.”

’30, 40 bin lira gibi komik değerler biçiliyor’

Alipaşa ve Lalebey mahallelerinin boşaltılması için baskı yapıldığını aktaran Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çekinkaya ise şunları söyledi: “Elektrik ve suları kesilerek evlerin boşalması sağlanmak isteniyor. Evlerinden çıkmak istemeyen insanlara böyle davranmaya kimsenin hakkı yok. İnsanlar yaşadıkları, doğdukları, büyüdükleri bu yerleri terk etmek istemiyor. Burada birçok kişinin iki ya da üç katlı evi var. Kimi evler avlulu, bahçeli ama onlara biçilen değer 30, 40 bin lira gibi günün şartlarına uymayan, komik paralar. Bununla yeni bir ev almaları mümkün değil.”

Tarihin en uzun sokağa çıkma yasağının Sur’da uygulanıyor olmasının kabul edilemez olduğunu belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ise, TOKİ marifetiyle yapılan yeni yapılaşmanın Sur’un tarihi ve geneleksel mimarisine kesinlikle uymadığını söyledi.

Sur’un arkeolojik olarak da çok değerli bir yaşam ve tarih merkezi olduğunu kaydeden Yiğitalp “O hantal iş makineleri, çok hoyratça o tarihin üzerinde yıkım yapıyor. Üzerine de betondan binalar dikiliyor” diye konuştu.

Diken
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com