EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

ODTÜ'de Ormanı gece karanlığında talan edildi

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> ÇEVREMİZİ KORUYALIM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Çrş Ağu 16, 2017 9:20 pm    Mesaj konusu: ODTÜ'de Ormanı gece karanlığında talan edildi Alıntıyla Cevap Gönder

ODTÜ'deki yol hastane için değil kentsel rant için açıldı



"Bilkent Şehir Hastanesi yaptılar. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir; Bir hastane yapıyorsunuz, sonra o hastanenin yolunun olmadığını fark ediyorsunuz! Bütün hastaneleri kapatıp o şehir hastanesine taşıyacaklar."

Tüm Türkiye onu Ankara'daki Havagazı Fabrikası davasında duydu, sonra da kendisinin ifadesiyle ‘Kaçak Saray'a dair verdiği çarpıcı bilgilerle. Saray nasıl yapıldı, maliyeti ne, kaç odası var, projeyi kim çizmiş, hepsini ondan öğrendik; Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan'dan. Ankaralı, üstelik ODTÜ mezunu bir mimar olarak Başkan'a gittim, Ankara'da neler oluyor diye sordum. ODTÜ'deki yoldan, yıkılan Baraj Gazinosu'na, AOÇ'tan Kaçak Saray'a her konuyu konuştuk… Hem de gençliğimin en güzel günlerinin geçtiği Yüksel Caddesi'nde, son dönemdeki eylemler nedeniyle polisin ablukaya aldığı İnsan Hakları Anıtı'nın önünde!
– Ankara'da neler oluyor?
Son dönemde Ankara'nın başkent olmasından kaynaklı, rejimle hesaplaşma sürecinin mekânsal boyutlarını çok sıkça yaşıyoruz. Cumhuriyet dönemi mimari eserlerinin yıkımı ve tahribi ile karşı karşıyayız. Sadece Marmara Köşkü değil, İller Bankası yıkıldı, Marmara Susuz Gece anıtı yıkıldı, Maltepe Havagazı Fabrikası yıkıldı, Baraj Gazinosu yıkıldı…Yıktılar yani, artık yok bu yapılar.

KURULLARDA ETİK KALMADI

– Bu yapıları koruyan özel bir yasa yok demek ki…

Mevzuat var aslında, 2863 sayılı koruma kanunu var, Koruma Kurulları var. Ama o kurullarda da etik kalmadı, hepsi siyasallaştı. Marmara Köşkü'nün yıkılma sürecinde mesela, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) bir inşaat mühendisinden rapor aldılar statik açıdan uygun değildir diye.

– Ne yapıldı yerlerine bu yapıların?

Marmara Köşkü'ne dair çok ilginç şeyler duyuyoruz. Kaçak Saray'la arasına tünelle bir bağlantı kurmuşlar, Cumhurbaşkanı'nın Marmara Köşkü'nde oturacağı söyleniyor. Bu bilgileri “devlet sırrı” diyerek gizliyorlar, onun için kesin bilmiyoruz ama duyuyoruz bunları. Sarayın Eskişehir yolu bölümüne bakan tarafında bir de kütüphane yapılıyormuş.
.
– Atatürk Orman Çiftliği'nde neler oluyor?

Oranın ele geçirilmesi süreci Ankara Bulvarı ile başladı. O bulvar AOÇ'tan geçen yolları bölen, yasadışı olarak yapılmış bir bulvar. Zaten bizim lehimize bir karar verdi mahkeme ve Ankara bulvarının kaçak olduğu ortaya çıktı.
– Nesi yasa dışı?
Mustafa Kemal Atatürk, AOÇ arazilerinin tamamını şartlı bağış yapmıştı ve halka emanet etti. O vasiyete göre o arazilerin belli bir kullanım amacı var; Bilim, teknoloji, tarımsal gelişme üzerine, kamusal ihtiyaç üzerine bağış yapılmış durumda. Siz o bağışı değiştiren, bağışı yok sayan bir uygulama yapamazsınız. Bir kere bu açıdan yasadışıydı Ankara Bulvarı, mahkemenin kararı da bu yönde çıktı zaten. AOÇ, 1925 yılında yapılıyor. Düşünün 1,5 yıllık bir Cumhuriyet, daha kamusal alan kavramı yok. Bütün her şey saltanatındı biliyorsunuz. Ve burası bir halk üniversitesine dönüşüyor, kadınla erkeğin bir arada olduğu bir toplumsal cinsiyet eşitliği alanıdır AOÇ. Orada bir yüzme havuzu yapılıyor, kadınla erkek havuza giriyor. Şimdi bu ne demek, aslında bugünden baktığımızda kadının ve erkeğin birlikte ürettiği, hem fabrikada çalıştığı hem eğitim aldığı, birlikte yaşadığı bir alan demek. Kadın ve erkek yeni bir yaşamın ilişkilerini öğreniyor. Çatal kaşık nasıl tutulurdan dinledikleri müziğe kadar. Marmara Köşkü'nde bu ülkenin kurucusuyla birlikte at biniyorlar, geziyorlar.

HÜLLE YOLUYLA SATILDI

– AOÇ'ta şu anda ne durumdayız, oraya Amerikan Elçiliği mi yapılıyor gerçekten?

AOÇ arazilerinin en yüksek talanlarından biri Demokrat Parti dönemindeydi, bir diğeri de 12 Eylül askeri darbesiyle oldu. Şimdi AKP döneminde de kiralama ve hukuksuz bir şekilde tahribat yapıldı. 12 Eylül sonrasında 1983 yılında AOÇ arazilerinin bir bölümü Gazi Üniversitesi'ne Tıp Fakültesi yapılması için verildi, bu alanların bir bölümünü Gazi Üniversitesi, TOKİ'ye sattı. TOKİ de ABD Büyükelçiliği'ne sattı. Yani bir hülle yoluyla AOÇ arazisi ABD büyükelçiliğine satılmış oldu. Orada inşaat başladı, biz bu konuyu yargı yoluyla takip ediyoruz.
(..)
– Gelelim Saracoğlu Mahallesi'ne…
Saracoğlu Mahallesi'nde de önce “Burası riskli alan, yıkılsın, yerine AVM falan yapılsın” dediler. Onunla ilgili hukuksal süreç bizim lehimize sonuçlandı, raporlar yayınlandı. Sonrasında orayı Maliye Bakanlığı'na devrettiler, lojman statüsünü kaldırdılar. Oradaki insanları zorla çıkardılar ve bizim çok şaşırdığımız bir biçimde devletin memuru ile hükümetin memuru karşı karşıya geldi. Zorla boşalttılar. Sonrasında da Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na verdiler. Şimdi ya satacaklar, ya yıkacaklar yeni inşaat yapacaklar, ya kâr paylaşımı gibi bir şeyler yapacaklar.
ODTÜ'DEKİ YOL HASTANE İÇİN DEĞİL KENTSEL RANT İÇİN AÇILDI
– ODTÜ'de ne oldu? Orada yüzlerce ağacın kesilmeside mi hesaplaşma?
Hayır, o neo liberal ekonomik politikaların bir sonucu. Türkiye aslında iki kıskaç altında ve biz bunu Ankara'da çok net yaşıyoruz; Biri Siyasal İslam'ın Cumhuriyet'le ve onun yapılarıyla hesaplaşması, diğeri de neo liberal politikalar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin olduğu noktada, Bilkent'te, Bilkent Şehir Hastanesi yaptılar. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir; Bir hastane yapıyorsunuz, sonra o hastanenin yolunun olmadığını fark ediyorsunuz! Bütün hastaneleri kapatıp o şehir hastanesine taşıyacaklar. 1,5 milyon metrekarelik bir alan, 3600 yataklı hastane, yolu yok bunun, onun için ODTÜ'den yol geçireceğiz dediler ve bu yolu açtılar bir gecede. İyi de yol hastaneye değil, Gölbaşı'na doğru gidiyor! Gölbaşı'nda imar değişikliği yaptılar, Kızılcaşar İncek bölgesinde 32 kata izin verdiler. İncek Bulvarı ile ODTÜ'de yeni açılan o yolun geçtiği köşede yedi yüz bin metrekare henüz parselasyonu yapılmamış alan var. Yedi yüz bin metrekareden bahsediyoruz. Burada iki kat yerine otuz iki kat verdiğinizde oradaki kentsel rantı düşünebiliyor musunuz?
– Yani ODTÜ'deki yol hastane için açılmadı diyorsunuz…
O yol şehir hastanesi için açılmadı, o yol kentsel rant için açıldı.
BEN DE KORKUYORUM AMA CESARET BİR ADIM ÖNE GEÇERSE KORKU GERİYE ÇEKİLİR
– Neden bu kadar çok dava açıp, sürekli bu konuları gündeme getiriyorsunuz? Kahraman mı olmak istiyorsunuz, politikaya mı gireceksiniz?
Herkes bu soruyu soruyor. Mimar Odası Ankara Şube Başkanı'yım ben. Yoksul bir ailenin çocuğuyum, ayakta durmak için hep mücadele ettim. Ben bu odanın başkanı isem eğer, benim de sorumluluğum, bana anayasal hak olarak verilmiş bu ülkenin değerlerini, izlerini korumak. Ben bu koltukta susacaksam, evimde susayım daha iyi. İkincisi, ben bu kenti çok seviyorum. Çünkü bu kent, bugün uğruna mücadele ettiğimiz o Cumhuriyet değerlerinin kurucu mekanı. Sokaklarında Atatürk'ün izleri var. Yürüdüğünüz kaç kaldırımda Atatürk'ün izi var, kaçımız bunun farkındayız? Ben her gün bunu hissediyorum. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. O iz kaybolduğunda benden bir şey kaybolacak aslında.
– Sık sık hedef gösteriliyorsunuz, korkmuyor musunuz?
İnsan korkuyu ve cesareti birlikte barındırıyor, korkunun ecele faydası yok. Ben de korkuyorum ama cesaret bir adım öne geçerse korku geriye çekilir.

Özlem Gürses/Sözcü
Etiketler:
Bilkent Şehir Hastanesi ODTÜ


ODTÜ'de 12 bin ağaç Gökçekler'in 1200 konutluk inşaatı için mi katledildi
15 Eylül 2017



9 Eylül gecesi ODTÜ’de Büyükşehir’e bağlı iş makinelerinin 12 bin ağacı kesmesi sonrası kritik sorular geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’tan, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Rektörlüğü ve Ankara Valiliği arasında yapılan protokolün ardından, 9 Eylül gecesi ODTÜ’de Büyükşehir’e bağlı iş makinelerinin 12 bin ağacı kesmesi sonrası kritik sorular geldi.

CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, geçtiğimiz günlerde ODTÜ Ormanı'nın katledilmesiyle ilgili yaptığı basın açıklamasında hedefte sadece ormanın değil, bilimsel eğitim standartlarıyla dünya sıralamasında yer alan eğitim kurumu ODTÜ’nün de olduğunu kaydetmişti.

Doğa katliamının detayları ortaya çıktı: Her şey bakanlığa yeni bina için
Konuyla ilgili kesilen ağaçların bulunduğu yol, çevre site ve yerleşkelerde incelemelerde bulunan Altıok “Konunun takipçisi olacağımızı söylemiştik. İncelemelerimiz sonucu işin görünmeyen yüzünde çok vahim iddialarla karşılaştık. Katledilen orman bölgesinde açılan yolun Bel-Beton ve Melih Gökçek’e yakın inşaat firmaları tarafından yapılan lüks konut sitelerine açıldığı iddialarını yerinde gözlemledik. Yaptığımız araştırmalar ve incelemeler sonucu iddiaların ciddi şekilde ele alınması ve açığa kavuşturulması gerektiğini gördük” dedi.

Altıok, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Rektörlüğü ve Valilik tarafından yapılan protokolde yol için kesilmesi planlanandan çok daha fazla ağaç kesildiğini kaydederek “Protokolde 35 metre denilmesine rağmen yerinde, kendi ölçümlerimiz bize 120 metre genişliğinde yol yapıldığını ortaya çıkardı. Şantiyeleri teker teker gezerek inceledik. Kamuoyuna sunduğumuz fotoğraflarda da görüleceği üzere 12 bin ağacın kesilerek açıldığı yol doğrudan iki inşaat alanına çıkmaktadır. Bu inşaatlardan birinin bir kooperatife, diğerinin de Gökçek ailesine ait bir firmaya ait olduğuna yönelik birçok yetkili ve çevre sakininden bildirim aldık. Bu iddiaların en hızlı şekilde araştırılması ve kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor. Bu inşaatların ağaç katliamı öncesi başlamış olması tesadüf mü? Açılan yolun hastaneye değil de bu konut inşaatlarına çıkması, bu inşaat sahipleri ve ortaklarının tespitini mecbur kılmaktadır” ifadelerini kullandı.

CHP’li Altıok bahsi geçen inşaatlara açılan yolların fotoğraflarını basın ve kamuoyuyla paylaştıklarına dikkat çekerek ilgili görüntülerin, iddiaları çok ciddi şekilde güçlendirdiğini kaydetti.

Altıok konuyla ilgili soru önergesi verdiklerini belirterek “Anlaşılan o ki bu yollar hastaneye değil ranta açılıyor. Fotoğraflar da bunu gösteriyor zaten. Bölgede yaşayan vatandaşlarla görüştük. Konuyla ilgili uzmanlardan bilgi aldık. Sonuçta görünen şu ki belediye ODTÜ ormanı ve arazisinde iktidarın talan ve rant anlayışını kararlılıkla sürdürüyor" dedi.

İŞTE O SORULAR

Zeynep Altıok’un Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergesinde sorduğu sorular şu şekilde;

1 - Ankara Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Rektörlüğü ve Ankara Valiliği arasında yapılan protokole ne kadar uyulmuştur? Protokole göre yol genişliği 35-50 metre arasındayken bizlerin ve uzmanların yerinde yaptığı ölçümlerde 120 metre genişliğe kadar ağaç kesildiği tespit edilmiştir. Neden protokolde yer alan maddede belirtilen alanın iki katı kesim yapılıp yol açılmıştır? Bahsi geçen tünel hangi bölgeden geçecektir? Tünelin projeden çıkarıldığı iddiaları doğru mudur?

2 – Protokolün 8 Eylül’de onaylanmasının ardından ertesi gün bir suçu örtmek istercesine yüzlerce iş makinesiyle gece yarısı ODTÜ ormanına girip ağaçları kesmenin gerekçesi ve acelesi neydi? Olağan mesai ve çalışma koşullarının zorlanarak standart aşımına neden gerek duyuldu? Bu çalışma, emek ve maliyet belediyeye ek yük getirmiş midir? Getirmişse bahsi geçen ek yük ve tutar ne kadardır?

3 – Protokole uyulmayarak bu kadar fazla sayıda ağaç kesilerek geniş bir alan ve yol açılmasının amacı bu bölgeyi daha sonra AVM ve rezidans inşaatlarına açmak mıdır?

4 – Şehir hastanesi için yapıldığı iddia edilen bahsi geçen yolun bağlantı noktalarında yer alan lüks konut ve kooperatif inşaatları kim ya da kimlere aittir? Bu inşaatlara ne zaman başlandı? Bu inşaatların yapıldığı arazilerin devir ihaleleri ne zaman, ne şekillerde, kimler tarafından ve ne karşılığında yapıldı?

5 – Bel-Beton Firmasının bu yolun devamındaki inşaatları yaptığı, burada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e ait ve Gökçek ailesiyle bağlantılı 1200 konut inşaatı yapıldığı iddiaları, bu konutların satışının şimdiden yapıldığı hatta tamamlandığı iddiaları doğru mudur?

6 - Bu inşaatlarda herhangi bir siyasinin, yönetici veya idari amirin dairesi ya da ortaklığı bulunmakta mıdır? Kooperatife ait olduğu belirtilen inşaatta kaç üye vardır? Bu üyeler kimlerdir?

7 - Mevcut yol dururken, bu yol genişletilerek kullanılabilecek ve yeterli olacakken neden bu güzergah tercih edildi? Şehir hastanesi inşaatı için Ankara'da başka uygun arazi hiç mi bulunamadı? Bu arazi hangi nedenle emsalsizdir? Hastane ve yolunun hükümet ve belediye tarafından devamlı hedefe alınan ODTÜ ormanından geçirilmesi tesadüf müdür?

8 - ODTÜ Rektörünün üniversite arazisini belediyeye vermesine hak tanıyan her hangi bir hüküm var mıdır? Hangi yasal dayanakla bu protokol yapılmıştır?

9 - Yol açmak için kaç ağaç kesilmiş, kaç ağaç yerinden sökülmüştür? Yerinden sökülen ağaçlar nereye dikilmiş ya da dikilecektir? Ormandan kesilen en az 50 yaşında bir ağacın yerine dikilecek olan fidanın kesilen ağaçları en az 50-60 yılda ikame edebileceği gerçeğinden yola çıkılarak kayıp açısından bir envanter ve tespit yapılmış mıdır? Kesilen bölgede yaşayan kaç canlı bu durumdan etkilenmiştir? Bu canlılarla ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır?

10 - ODTÜ rektörüyle yapıldığı söylenen protokole ek başka protokol ya da protokoller var mıdır? Protokolle bu yolun yapılması kararı, ilgili meslek odaları, uzmanlar ve belediye meclislerince mi alınmıştır yoksa talimatla mı yapılmıştır? Herhangi bir talimat varsa bahsi geçen talimat kim ya da kimlerden gelmiştir?

Patronlar Dünyası
Etiketler:
CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ODTÜ Ormanı ODTÜ

ODTÜ Rektörü'nden 'yol' savunması: Protokolü imzalarken genişliğini bilmiyordum
25 Eylül 2017



"Hayır desek de olacaktı"

ODTÜ’de binlerce ağacın kesilmesinin ardından ilk kez konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, kendisini savundu. Kök, Melih Gökçek’in “4 bin ağacı naklettik” sözlerini yalanlayarak bölgede çalışma öncesi yapılan incelemeler ile belirlenen 3 bin 697 ağacın kesildiğini, sadece 297 ağacın nakledildiğini belirtirken, valilik ve belediye ile imzalanan protokolü bir “başarı” olarak nitelendirdi. Kök, Gökçek’in çok tartışılan ‘rekor’ tweeti ile ilgili de kendisi ile görüştüğünü belirterek, “25. tweet’e gerek yoktu” uyarısını yaptığını söyledi.

ODTÜ arazisinde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait 100 iş makinesi, 400 kamyon ve yüzlerce polis ile gerçekleştirilen gece operasyonuyla başlatılan yol çalışmasının ardından hedefteki isim Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ilk kez bir grup gazetecinin sorusunu yanıtladı. Kök, şunları söyledi:

Cumhuriyet Ozan Çepni'nin haberine göre;

Herkese bilgi verdik: İlk günden itibaren sosyal medyada çok yanlış bilgilerle karşı karşıya kaldık. Konu hassas bir konu, reaksiyon verilmesi çok doğal ama doğru bilgi ile bunlar yapılmalı. Biz bu süreçte ilk andan itibaren öğretim üyelerimize, idari personelimize ve öğrencilerimize aynı bilgiyi verdik. Biz ne biliyorsak o anda aynı bilgi ODTÜ kamuoyunda da vardı. En son aşamada tüm üniversitemizin bütün idarecilerini çağırdık. Bölüm başkanlarımızı, anabilim dalı başkanlarımızı, enstitü müdür yardımcılarımızı ve dekan yardımlarımızı çağırdık. Yaklaşık 102 kişilik bir grupla da bunu paylaştık. Gelinen nokta tünel yolun olmazsa olmazımız olduğu.

Protokol süreci: Vali bir gece beni aradı ve bir toplantı olacağını söyledi. İmza sürecinde de Vali ve YÖK Başkanı’nın imzasının olmasının bizim açımızdan önemli olduğunu söyledik. Yol komisyonu oluşturduk. Mevcut gelinen noktada 2 alternatif sunduk. Vali, YÖK Başkanı, Belediye Başkanı ve benim katıldığım çeşitli toplantılar gerçekleştirdik. Tünel yola belediyeyi ikna etmek çok zaman aldı. Bunun aç-kapa olarak yapıldığını, 30-35 milyon TL bir maliyeti olduğunu, tünel ile bu maliyetin 200 milyona çıkacağı belirtildi. “Bunun Türkiye Cumhuriyet’i bütçesi için denizde bir damla olduğunu savundum. Bunun ODTÜ’nün olmazsa olmaz koşulu olduğu, görüşmenin devam etmesi için birinci derecede bir madde olduğunu söyledik. Büyükşehir Belediye Başkanı da bunu kabul etti.

Başbakan’ın onayı: ODTÜ’den alınan alan 36 hektarlık bir yer. Valimiz konuyu Başbakan’a aktardığını söyledi. Onun da onayıyla üniversitemize verilecek 36 hektarlık arazi için 6 farklı öneride bulunduk. Bu süreç daha hızlı ilerleyecekti ancak geçen çarşamba Ankara Defterdarı değişmiş. İlk defterdarla sürecin sonuna gelmiştik. Şimdi yeniden başladık. Önümüzdeki 2 hafta içerisinde valiye önerilerimizi sunacağız. 30 yılda 105 hektarlık arazi kaybeden üniversitemiz için bu bir ilk.

‘Hayır’ desek de olacaktı: Bir kere tüm yasal süreçleri kaybettiğimiz ve itirazlarımız reddedildiği için sonuçta bu yol zaten yapılacaktı. Buna tabii ki de itiraz edebilirsiniz ama ‘ben bu yolu yaptırmam’ dediğiniz zaman, onun karşılığını da yapmanız lazım. 1971’de yaşananları göz önüne alırsak, bizim üniversite olarak önceliğimiz hiçbir öğrencimizin bu takım süreçlerin içinde olmasını, zarar görmesini istemeyiz. Bu yeni bir kültür olarak, uzlaşma ve anlaşma kültürü de önemli. Biz ‘hayır’ desek de kanuni olarak bu yol yapılacaktı. Biz burda işi protokole dökerek üniversite açısından bir kazanıma dönüşmesini istedik.

İmza atarken genişliği bilmiyorduk: Biz sürecin protokole uyup uymadığını tespit etmek için ilk andan itibaren yol yapım çalışmalarını takip ediyoruz. Yolun açılabilmesi için dönüş olacağı yerlerde yaptığımız incelemelerde yolun genişliğinin 135 metreye çıktığını gördük. Yol bittiği zaman 40 metrelik bir genişliği olacak. 135 metreye çıktığı 3 nokta var. Portokol imzalanırken bu kadar genişlik olacağını bilmiyordum.

Neden gece oldu?: İmzaladığımız saat itibarıyla süreç Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeydi. Birinci neden şehir trafiği. 400 aracı, kamyonu, iş makinesini gündüz trafiğinde getirip çalıştırmanız imkansız. İkincisi ise gündüz yapılması, göze soka soka yaparak herkesi daha fazla rahatsız edebilirdi. Öğrenci ve öğretim üyelerimizin istenmeyen çatışmalarla incinmesine sebep olabilirdi. İlk 2 gün dışında TOMA ve polislerin üniversite arazisinde olmaması gerektiğini belirttim ben belediye’ye ancak ilk iki gün güvenlik itibarıyla olması gerektiğini düşünüyorum. Bizim temel yaklaşımımız öğrencimizin bu sürecin dışında tutulması.

Tünel yol: 2 yıl önce yapılan planlamada tünel olarak yerin altından geçirilmesi öngörülüyordu. Fakat bu bakanlığın çıkan son kararında bu kaldırıldı. Dolayısıyla bu bizim üniversitemiz için en büyük sıkıntılı durum oldu. Bu şekliyle üniversitemizi 2’ye bölebilecek bir yoldu. Eğer aç kapa yöntemi ile gitseydi bu güzergâhtaki ağaç sayımız 33 bin 600. ODTÜ’nün yaşına yakın oradaki ağaçlar. Bizim için gerçekten hayati olan süreç. Bu yol yerin 30 metre altından yüzeydeki ağaçlara zarar vermememesi için teknoloji ile geçecek. Bunun için belediyeden bir komisyon oluşturuldu, 3 kişilik ve 3’ü de ODTÜ mezunu mühendisler olduğu bilgisi geldi. Biz de 4 kişilik bir komisyon kurduk. Yapacak şirketin de ODTÜ’lü olmasını istiyoruz. 3 farkı kurumda çalışan ODTÜ’lüler bu yolun dizaynını yapacaklar.

”Sayın Gökçek’e bunun bir milat ya da başlangıç olması gerektiğini söyledim. Kendisinin bir politikacı olduğunu, seveni vardır, sevmeyeni vardır ama üniversitemizle yapılan protokol var. Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte protokole sadık kalacağına inanıyorum. Sayın Gökçek’e de söyledim, bu süreçte ilgili söylemlerde konuşmalarımızda çok daha dikkatli olunması gerektiğini, tweet’lerini izliyorum. İlk 24 tweet’inde hiçbir şey yoktu ancak 25. tweet’te çok hızlı bir şekilde yaptıklarını söyledi. Onun dışında protokolün dışına çıkan bir şey yok. Ben kendisine de söyledim, ‘Sayın başkanım ilk 24 tweet’iniz çok anlamlıydı, 25’inciye gerek yoktu’ dedim.”

İhraç için isim vermedik

“Hiç isim göndermedik. FETÖ soruşturmasından bir liste gitti ancak Barış İçin Akademisyenler meselesinden bir isim göndermedik. FETÖ’de de ByLock’da kırmızı listede bulunan 5 kişi, hepsi de ÖYP’li, 4 tane de idari personel. Biz diğer listeleri sadece izliyoruz. Kendimiz bir soruşturma yürüttük.”

T24
ETİKETLER
odtÜ rektör açıklama melih gökçek yol ağaç kesme

Aylin Nazlıaka'dan Melih Gökçek'e: ODTÜ’ye senin ağa babaların giremedi; sen nasıl gireceksin?
16 Ağustos 2017



Melih Gökçek'in ODTÜ Yolu projesi ile 24 hektar ormanın yok olacağına dikkat çeken Aylin Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i uyardı.

cumhuriyet.com.tr Yayınlanma tarihi: 16 Ağustos 2017 Çarşamba, 17:24
[Haber görseli]Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Anklara Büyükeşhir Belediyesi'nin ODTÜ Yolu Projesi hakkında yaptığı açıklamada, "2012 yılında Göktürk uydusunun fırlatılması törenine 3 bin kolluk kuvvetiyle gelen dönemin Başbakanının ODTÜ’den nasıl kaçtığına hepimiz şahidiz. Yahu, ODTÜ’ye senin ağa babaların giremedi; sen nasıl, hangi cesaretle gireceksin? Başarılı olamayacaksın; çünkü biliyoruz ki doğayı katledenler her zaman kaybetmeye mahkumdur!" dedi.

Nazlıaka'nın açıklaması şöyle:

Konuşmama tarihi bir anekdot ile başlamak istiyorum. Mustafa Kemal Atatürk Çankaya Köşkü’nde yapılan bir düzenlemeyi takip etmekte idi. Köşkün bahçesini yeniden düzenlemek üzere İzmir’den genç bir peyzaj uzmanı getirilmişti. Uzman birkaç gün bahçeyi inceledi, bir takım planlar çizdi. Sonunda tasarladıklarını Gazi’ye sunma sırası geldi. Bahçeyi birlikte gezerlerken, nerelerde neler yapılması gerektiğini anlatıyor, Gazi de dikkatle onu dinliyordu. İri kıyım bir kayın ağacının önüne geldiklerinde uzman:

“Bu ağacı da keseceğiz; çünkü yolu engelliyor” dedi.

Atatürk birden durdu. Kızdığı, gerilen yüzünden ve çakmak gibi yanan gözlerinden belli oluyordu.

“Vay beyim vay” dedi. “Ömründe böyle bir ağaç yetiştirmişliğin mi var ki fütursuzca ‘keselim’ diyorsun?”

Bugün ise dere yataklarını, ormanlarımızı ranta teslim eden doğa düşmanı bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Sırf Kuzey ormanlarında kesilen ağaç sayısı üç milyondan fazla. İşte yaşadığımız doğal afetlerin öyküsü o günlerde yazıldı; yazılmaya da devam ediyor.

Yeşile düşman, sanata düşman, bilime düşman, kadına düşman, güzele, iyiye düşman bir anlayış tarafından yönetiliyoruz. Bu zihniyetin bir temsilcisi de Ankara Büyükşehir Belediyesi’dir. Başkent’te yükselen çok katlı binalar, kesilen ağaçlar, her yağışta dereye dönen caddeler ve sokaklar, araçları sürükleyecek noktaya gelen sel akıntısı işte bu yanlış zihniyetin sonuçlarıdır.

Şimdi aynı akıl Atatürk Orman Çiftliği’nden sonra gözünü yeniden ODTÜ Ormanlarına dikti. Bildiğiniz gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi “1071 Malazgirt Yolu” denilen yol için 3 bin ağaç kesti. 3 bin ağaç ve bu ağaçların hayat verdiği bütün canlılar yok edildi…

Şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi yeni bir yol çalışması için ODTÜ’nün kapısına dayanmış durumda. Gökçek, büyük olasılıkla bir öncekinde olduğu gibi öğrencilerin bayram tatiline gitmesini bekleyecek; sonra da “arkadaşlar bana sürpriz yaptılar!” deyip yine bayram günü binlerce ağaç katledecek.

Bu ağaçlar hepimize ait, hepimiz bu kentin havasını soluyoruz, hepimiz yaşanan felaketlerden etkileniyoruz. Biz onlar gibi bu işi bir siyasi rövanşa çevirme derdinde değiliz; bizim derdimiz bir tek ağacı korumak ve bu kente sahip çıkmak!

ODTÜ’nün kurulduğu günden bu yana emek emek büyüttüğü ve Ankara’nın nefesi olan ODTÜ Ormanları yeniden rant için gözden çıkarılmaya çalışılıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi dayatmaya çalıştığı yol projeleriyle, “trafiği azaltma ve Bilkent Şehir Hastanesi’ni kente bağlama” bahanesiyle ODTÜ Ormanı’ndan yeni yollar geçirmeyi hedefliyor.

Kampüsün kuzey tarafında, Eskişehir Yolu’na paralel şekilde, Hazırlık Bölümü’nün arkasından geçen ve Öğretmenler Caddesi’yle A7 Kapısı arasında uzanan bir yol var. Bir de İncek’ten Bilkent Şehir Hastanesi’ne doğru, kampüsün batı sınırına yaklaşık 250 metre mesafede, kuzey-güney doğrultusunda bir yol uzanıyor. ODTÜ Koruma İmar Planı’nda kampüsün kuzey tarafından Eskişehir Yolu’na paralel olarak geçecek yolun aç-kapa yapılmadan tünel olarak yapılacağı notu düşülürken; geçtiğimiz ay askıya çıkan planda bu notun olmadığı görülüyor.

Bu yolun Ankaralıların “yararına” olduğu bahanesi öne sürülüyor. Biz Ankaralıların bu bahanelere karnı tok! 3 sene önceki yol yapılırken de, yeni yol sayesinde toplu taşımayla ulaşımın daha kolay hale geleceği, trafiğin azalacağı, halka hizmette yeni bir çığır açılacağı öne sürülmüştü; ancak yapıldığı günden bu yana bu yollardan tek bir toplu taşıma aracı dahi geçmiş değil. Trafik yoğunluğunda da herhangi bir azalma yok.

24 HEKTARA YAKIN ORMAN YOK EDİLECEK

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bitmek bilmeyen yol projeleri, toplu taşımla halkın hayatını kolaylaştırmak için değil, trafiğe çıkan araç sayısını arttırmak içindir. Bu projelerle doğa her geçen gün rant uğruna katledilmektedir. Şimdi de ODTÜ ormanından yaklaşık 8.000 ağaç kesilmesi planlanıyor. Bu Ankara’nın nefesini kesmek demektir. Bu o ormandaki yüzlerce çeşit kuş türünün ve bitkinin yaşam alanlarını yok etmek demektir. Bu hava kirliliğinin artması, yeşil alanların yerini gri yapılara bırakması demektir. ODTÜ arazisi yüzde 87’si orman olan bir arazidir. Bu yol sanat yapılarıyla birlikte 24 hektara yakın bir orman alanını yok edecektir. Yaklaşık 94 hektarlık orman alanının da ODTÜ arazisi ile bütünlüğü koparılacaktır.

Ayrıca; yolun yapılacağı arazinin bir kısmı arkeolojik alana girmektedir. Arkeolojik değeri olan bu bölgede bilimsel, sistematik ve detaylı bir inceleme yapılmaksızın alınacak bir karar geri dönülemez zararlara yol açacaktır. Kısacası; yeni yol projeleri sorunlara çözüm değil, yeni sorunlar getirmektedir.

Bundan bir ay önce kamuoyuyla dünyanın nüfus olarak benzer kentleri ile Ankara’nın raylı ulaşım sistemini karşılaştırmıştım. Bu kentlerin kent içi demir yolu ağı Ankara’nın neredeyse dört katı… Ankara’nın raylı sistemi kullanan yolcu sayısı ise bu kentlerin yaklaşık yüzde onu kadar. Daha da ilginci; Ankara’da son 8 yılda raylı sistemi kullanan her üç kişiden biri metroya binmekten vazgeçti. Ankara’da nüfus artıyor ama toplu taşım yolcu sayısı azalıyor. Gökçek yeni yol yapmak yerine dönüp işletemediği metro sistemine baksın!

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sayfasında 2014 yılının Mayıs ayında bir bilgi notu paylaşıldı. Buna göre: “Sinyalizasyon çalışması nedeniyle metro saatleri geri çekilmiştir. Yıl sonunda Sincan – Kızılay arasında doğrudan seferler başlayacaktır.” Aradan 3 yıl geçti; hala Sincan – Ankara arasında seferler aktarmalı!

"AKP'NİN ASIL AMACI BELLİ"

ODTÜ’den yol geçirmek isteyen AKP’nin asıl amacı bellidir: tankla; kolluk kuvveti ile giremediği ODTÜ’ye girmektir! Ancak bu bilim yuvasına öyle tankla, polisle, dozerle filan girilemez. ODTÜ’ye ancak akılla girilir.

Ruhları satılık, dinleri imanları rant; yeşilden anladıkları doların yeşili olanlardan beklenen tam da budur! Bizler için “kökü dışarda” deyip Atatürk’ün halkına emanet ettiği araziyi ABD’ye peşkeş çekenlerden, “çevrecilikse, yeşil sevdasıysa; onu da en iyi biz biliriz; biz!” deyip milyonlarca ağaç kesenlerden beklenen tam da budur!

GÖKÇEK'E SESLENİYORUM

Buradan Melih Gökçek’e sesleniyorum: 2012 yılında Göktürk uydusunun fırlatılması törenine 3 bin kolluk kuvvetiyle gelen dönemin Başbakanının ODTÜ’den nasıl kaçtığına hepimiz şahidiz. Yahu, ODTÜ’ye senin ağa babaların giremedi; sen nasıl, hangi cesaretle gireceksin? Başarılı olamayacaksın; çünkü biliyoruz ki doğayı katledenler her zaman kaybetmeye mahkumdur!
Cumhuriyet

ODTÜ Rektörü: 24 hektara yakın bir orman alanı yok olacak
15 Ağustos 2017



Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, üniversiteden geçmesi planlanan ve Malazgirt ile Bilkent bulvarlarını birleştirecek 2,1 kilometrelik tünel yolun aç kapa yöntemiyle yapılmaması konusunda ısrarlı olduklarını vurguladı. Rektör Kök, projenin 24 hektara yakın bir orman alanının yok olmasına yol açacağını söyledi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Rektörlük Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında ODTÜ arazisinden geçecek tünelin yapılma yöntemiyle ilgili konuştu. Çok sayıda tünel açma yöntemi bulunduğunu belirten Kök, aç kapa sistemiyle yapılması planlanan tünel yolun, arazinin yüzeyini tahrip edeceğini vurguladı.

"Arazinin yüzde 87'si orman"

Rektör Kök, şöyle devam etti:"ODTÜ arazisi, yüzde 87'si orman olan bir ekosistemdir. Aç kapa yöntemiyle yaptığımız zaman büyük bölümü 1. derece doğal sit alanı statüsünde olan bu alan geri dönüşü olmayan bir zarara uğrayacaktır. Bunun yanı sıra, burada aç kapa yöntemiyle yapılacak yol maliyeti 1 birim ise diğer teknolojiyle yaptığımız zaman maliyet 1.2 birim oluyor. ODTÜ'den geçmesi planlanan, Malazgirt Bulvarı ile Bilkent Bulvarı'nı birleştirecek 2,1 kilometrelik tünel yolun aç kapa yöntemiyle yapılmaması konusunda ısrarlıyız."

"24 hektara yakın bir orman alanı yok olacak"

Kök, ODTÜ arazisi ile Bilkent arasında mevcutta kuzey-güney yönünde bağlantı sağlayan ve halihazırda kapasitesinin çok altında kullanılan taşıt yolunun hastane bölgesiyle İncek Bulvarı arasındaki bağlantıyı sağlamak amacıyla değerlendirilmesinin mümkün olacağını ifade etti. Kök, İhsan Doğramacı yolunu kullanmak olanaklıyken, buna paralel ve ODTÜ arazisinden geçen yeni bir taşıt yolu açılmasının hem doğal alanların gereksiz yere tahribine hem de kamu kaynaklarının israfına yol açacağını aktardı.

Eskişehir Yolu'nun Ankara'nın omurgası olduğuna işaret eden Kök, şunları kaydetti: "ODTÜ-Bilkent Üniversitesi sınırında öngörülen bu taşıt yolu, doğal yapıyı dikkate almamakta olup, doğal yapının tahribine ve niteliksizleşmesine yol açacaktır. Öngörülen yolun ODTÜ arazisinden geçen kısmı tescilli orman arazisine denk gelmektedir. Arazinin büyük bölümü 2. Derece Doğal Sit Alanı statüsündedir. ODTÜ arazisinden yaklaşık 4,8 km uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde geçmesi öngörülen taşıt yolu, sanat yapılarıyla 24 hektara yakın bir orman alanının yok olmasına yol açacak. Bunun yanı sıra bu yol ile ODTÜ'nün batı sınırı arasında kalan yaklaşık 94 hektarlık orman alanının ODTÜ arazisi ve orman alanı bütünlüğü ile ilişkisi koparılacak."
Cumhuriyet
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> ÇEVREMİZİ KORUYALIM Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com