EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Lira ve ruble üzerinden ticaret, krizin etkilerini azaltacak

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Çrş Eyl 17, 2014 9:25 pm    Mesaj konusu: Lira ve ruble üzerinden ticaret, krizin etkilerini azaltacak Alıntıyla Cevap Gönder

“Lira ve ruble üzerinden ticaret, küresel krizin etkilerini azaltacak”



Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ve Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dün İstanbul'da bir araya geldi. Türkiye ve Rusya arasındaki ticari–ekonomik ilişkilerde “tarihi bir gün” olarak nitelendirilen buluşmayı Star Gazetesi yazarı Cemil Ertem değerlendirdi.

Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ve Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dün İstanbul'da bir araya geldi. İki ekonomi bakanının heyetlerle birlikte gerçekleştirdiği buluşma, Türkiye ve Rusya arasındaki ticari–ekonomik ilişkilerde “tarihi bir gün” olarak nitelendirildi.
İkili, görüşmenin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi ve açıklamalarda bulundu. Avustralya’daki G-20 Ekonomi Bakanları zirvesinde başlayan bir sürecin, telefon trafiği ve heyetlerarası görüşmelerle devam ettiği bilgisini veren Ekonomi Bakanı Zeybekçi, bugün süreçte önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi. İki ülke arasında, ticari ve ekonomik anlamda tarihi bir görüşme yapıldığı bilgisini de veren Zeybekçi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 32 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Zeybekçi, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak konusunda Rus mevkidaşıyla mutabık kaldıklarını belirtti.
Aleksey Ulyukayev ve Nihat Zeybekci’nin heyetlerle birlikte gerçekleştirdiği görüşmede, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için, iki ülke arasındaki ticari sınırlamalar ve gümrük duvarlarının kaldırılmasının yanı sıra, ulaşımdan kaynaklanan sorunların çözüme kavuşturulması kararlaştırıldı.
Ulyukayev ve Zeybekçi arasındaki görüşmenin iki ülkenin ticari-ekonomik ilişkiler açısından ne anlam taşıdığını Star Gazetesi Yazarı Cemil Ertem, RS FM'de değerlendirdi.

"BÖLGEDEKİ GELİŞMELER ÇIKAR ÇATIŞMASINA NEDEN OLMAZ"

Bölgedeki gelişmeler nedeniyle Rusya ve Türkiye'nin çıkarlarının çatışmayacağını düşünen Cemil Ertem, Moskova ve Ankara yönetimlerinin enerji dışındaki alanlardaki alışverişi arttıracağını ve stratejik işbirlikleri geliştireceğini vurguladı: “Bu Türkiye’nin ticaretinin gelişmesi açısından önemli bir fırsat ve tarihi önemde bir bahane. Çünkü baktığımızda Türkiye ve Rusya ilişkilerinin Osmanlı İmparatorluğu’ndan bugüne savaşlara da tanıklık etmiş bir tarih var. Ama özellikle şu anda Rusya ve Türkiye ilişkileri ve Rusya’nın yeni dönemdeki stratejik yönelimleri Türkiye’nin bölgedeki çıkarlarıyla orta ve uzun vadede çatışacağını düşünmüyorum. Şu anda bizim sanırım 32 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimiz var Rusya’yla. Bu kısa dönemde 100 milyar gibi bir rakama ulaşabilir. Burada enerji dışında da iki ülke ticaretinin gelişmesi, her iki ülkenin tercihidir.”

"ULUSAL PARA BİRİMLERİ İLE TİCARET ÇOK ÖNEMLİ"

Bakanların görüşmesinde, 2009 yılında Rusya ve Türkiye arasında imzalanan, “ikili ticaretin ulusal paralar”la gerçekleştirilmesi de değerlendirildi. Görüşmede, 2013 yılı sonu itibarıyla Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin 620 milyon dolara tekabül eden oranda, ulusal para birimiyle gerçekleştiği de değerlendirilirken, Ruble ve TL ile yapılan ticaretin arttırılmasına karar verildi.
Cemil Ertem, ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanılmasının önümüzdeki dönemde çok önemli olacağını ifade etti. ABD'yi finanse etme zorunluluğunun ortadan kalkacağına dikkat çeken ekonomi uzmanı, bu sayede küresel krizin geriye gideceğini kaydetti: “Önümüzdeki dönemde ikili ticaretlerde ulusal para birimlerinin kullanılmasının çok önemli olacağını düşünüyorum. Mevcut para sisteminin aşılmasıyla dünyadaki krizin de geriye gittiğini göreceğiz. Çünkü şu anki küresel krizi oluşturan en önemli etkenlerden biri de karşılığı olmayan bir rezerv para olan doların ticarette kullanılması ve ülkelerin dolar almaya, ABD’yi finanse etmeye mecbur kalmasıdır. Bu hem dünya ekonomisi hem de ülke ekonomileri için çok önemli bir sorun ve kriz nedeni olarak karşımızda durmaktadır. Rusya ve Türkiye gibi güçlü ülkeler kendi ulusal para birimleriyle ticareti geliştirdikleri oranda bu küresel kriz nedeninin de ortadan kalktığını göreceğiz.”

"TÜRKİYE, HEM AB HEM DE AGB YOLUNDA İLERLEYEBİLİR"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin dünkü görüşmenin ardından dikkat çektiği önemli hususlardan biri Avrasya Gümrük Birliği ile işbirliğine yönelikti. Ekonomi bakanı, Türkiye’nin 2023 hedeflerine klasik yöntemlerle ulaşamayacağını belirtirken, “Önümüzdeki dönemde, Rusya’nın da içinde bulunduğu Avrasya Gümrük Birliği ülkeleriyle tek tek serbest ticaret anlaşmaları görüşmelerimizle, Türkiye yeni ve geniş bir kapı açmak için önemli bir adım attı bugün” dedi.

Zeybekçi'nin sözlerini değerlendiren Cemil Ertem, Rusya'nın Avrasya Gümrük Birliği kapsamında Batı ve Türkiye'ye yönelik stratejisinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Ertem, doğru stratejisi izlenmesi durumunda Türkiye'nin hem AB hem de Avrasya Gümrük Birliği yolunda ilerleyebileceğini, bunun Ankara ve Moskova'nın çıkarına olacağını ifade etti: “Rusya, Avrasya Gümrük Birliği meselesini esasında bölgenin barış ve refahına katkı yapacak ve şimdiye kadar sürmüş olan, özellikle ABD’nin, İngiltere’nin ve Avrupa’nın bölge ekonomilerini hiçe sayan ve kendi çıkarları doğrultusunda geliştirdikleri ekonomik paradigmanın aşılması doğrultusunda Rusya, Avrasya Birliği projesini kullanırsa ve burada Türkiye gibi büyük ülkelerin çıkarlarına saygı gösterirse, esasında Türkiye çok açık olarak hem AB sürecinde yer alabilir hem de Avrasya Gümrük Birliği sürecinde yer alabilir. Bu da hem Rusya hem de Türkiye için orta ve uzun vadede olumlu bir şeydir.”

Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/news/2014_09_17/Lira-ve-ruble-uzerinden-ticaret/?utm_content=buffera43d6&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com