EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Şeyhi Nazım Kıbrısi vefat etti

 
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TASAVVUF
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Çrş May 07, 2014 10:31 pm    Mesaj konusu: Şeyhi Nazım Kıbrısi vefat etti Alıntıyla Cevap Gönder

Şeyhi Nazım Kıbrısi vefat etti
07/05/2014



KKTC’de yoğun bakımda tedavi gören Nakşıbendi Şeyhi Nazım Kıbrısi hayatını kaybetti.

KKTC’de uzun süredir yoğun bakımda tedavi gören 92 yaşındaki Nakşıbendi Şeyhi Nazım Kıbrısi’nin saat 13.30'da yaşamını yitirdiği açıklandı.

Şeyh Nazım Kıbrısi’nin tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Şeyh Nazım Kıbrısi (Mehmet Nazım Adil) 17 Nisan 2014'te Cengiz Topel Hastanesi’nden akut solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği ön tanıları ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne getirildi. Göğüs Hastalıkları, Alerji ABD Başkanı ve Uyku Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Kardiyoloji ABD Başkanı, Prof. Dr. Barış Ökçün tarafından muayene edilerek, gerekli tüm tetkikleri yapıldı.
Hasta geldiği zaman şuuru kapalı, tansiyonu düşük ve solunum cihazına bağlıydı. Gerekli tüm tedavilere başlandı ve yoğun bakımda takibe alındı. Yapılan tüm tetkikler neticesinde kalp fonksiyonlarının daha iyi olduğu, esas rahatsızlık nedeninin enfeksiyona bağlı akut solunum yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği zemininde gelişen, akut böbrek yetmezliği tablosu olduğu tespit edildi.
17 Nisan 2014'ten beri yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam eden Şeyh Nazım Kıbrısi'nin yapılan tüm tetkik ve tedavilere rağmen var olan kronik karaciğer yetmezliğinin de etkisi ile üç günden beri durumu daha da ağırlaşmış, şuuru kapanmış ve tüm destekleyici tedavilere rağmen tansiyon düşüklüğü devam etmiştir.
YDÜ Hastanesi ve doktorları, 92 yaşında olan Şeyh Nazım Kıbrısi’nin hayatta kalması için tüm imkanları seferber etmiş fakat çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 13.30 itibariyle hakkın rahmetine kavuşmuştur."

DERGÂHI LEFKE’DE

Şeyh Nazım Kıbrısi, başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere uluslararası düzeyde çok sayıda müridi bulunan bir isimdi. KKTC’nin Lefke kasabasındaki dergâhında yaşayan Nazım Kıbrısi, dünyanın önde gelen siyasi isimleriyle temaslarıyla da gündeme geldi. Dünya gündeminde bir dönem yer alan Şilili maden işçileri de dünya turunda Nazım Kıbrısi’yi ziyaret eden kişiler arasında bulunuyor.

YERİNE OĞLU GEÇECEK

Güney Kıbrıs’ın Larnaka kentinde 21 Nisan 1922’da doğan Şeyh Muhammed Nazım Adil Kıbrısi, mutasavvıf ve Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerinden biriydi. 1940`larda İstanbul Üniversitesi kimya bölümünde yüksek eğitim alan Kıbrısi, öğrencilik yıllarında Nakşibendi Şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı. Bir süre sonra şeyhinin izniyle Şam'a giderek Şeyh Abdullah Dağıstani'nin talebesi oldu. Dağıstani’nin 1973’te ölmesinin ardından yerine geçti. Nazım Kıbrısi, 2011’de kendinden sonra silsileyi oğlu Mehmet Adil’in devam ettireceğini ilan etti. Evli ve dört çocuk sahibi olan Şeyh Nazım Kıbrısi; Türkçe, Arapça, İngilizce ve Yunanca biliyordu.

Şeyh Nazım Kıbrısi kimdir?

Soyu, anne tarafından Mevlevî tarîkatı kurucusu Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’ye, baba tarafından Kâdirî tarîkatı kurucusu Abdülkâdir Geylânî’ye dayanır. 1940`larda İstanbul’da Kimya Fakültesini okudu. İstanbul’da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurumi’ye bağlandı. Bir müddet kendini yetiştirdikten sonra şeyhinin izni ve işareti ile Şam’a gidip Şeyh Abdullah Dağıstani’ye bağlandı ve onun mânevi terbiyesine girdi.

Şeyh Abdullah Dağıstani’nin emri ile insanlara tasavuf terbiyesini vermeye başladı.1973′de Şeyh’inin vefatı ile onun yerine geçti. 2011′de oğlu Mehmet Adil Efendi’nin, kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti.

1941′de Hacı Emine Hanım ile olan evliliğinden dört çocuğu bulunmaktadır. Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kıbrıs Rumcası olmak üzere dört dil bilmektedirEzanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs’a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştır. Serbest bırakılınca Lefkoşa’nın en büyük camii Selimiye’nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştır. Davayı beklerken Lefkoşa’nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etmiştir. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açılmış ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme gelmiştir. Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde, TBMM’nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düşmüştür.

Türk İslam Kültür Cemiyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1983 yılında kurulmuş olan ve hâlen Lefkoşa’da faaliyetlerine devam eden dernektir.
Şeyh Nazım Kıbrısi’nin yürüttüğü faaliyetler şunlardı;
Toplantı, seminer, konferans ve sohbetler,
Grup çalışmaları,
Yerel ve uluslararası gençlik kampları,
Gençlere gezi ve ziyaretler düzenlenmesi,
Gazete basımı, bildiriler ve halkla ilişkiler,
Kur’an-ı Kerim okuma yarışmaları,
Milli-Dini öykü yazma yarışmaları,
Film, video ve slayt gösterileri,
Köy ve aile ziyaretleri,
İslami kuruluşlarla temaslar,
Kan bağışı kampanyaları,
Ağaç dikme faaliyeti,
Fakir çocukların sünnet edilmesi,
Gençlere burs temini, fakir ailelere yardım verilmesi,
Gençler arasında sportif müsabakalar tertip etme,
Camilerimizin tamiri ve inşası için gerekli faaliyeti yapmak,
Çeşitli kesimlere iftarlar düzenleme,
Gençlere ücretsiz takviye kursları düzenlenmesi,
Dini Bilgiler Kursları açmak,
Ortaokul ve üniversite öğrencileri için yurt açma,
Kıbrıs davası ve milli konularda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunma.

Entellektüel Forum olarak Şeyh Nazım Kıbrısî'ye Allah'tan rahmet, ailesi yakınları ve müridlerine sabrı cemil niyaz ediyoruz...
haber 93
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TASAVVUF Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com