EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İnternet Sansürü Etrafında / Mehmet Yüksel

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> AKTUALİTE
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Sal Nis 15, 2014 10:31 pm    Mesaj konusu: İnternet Sansürü Etrafında / Mehmet Yüksel Alıntıyla Cevap Gönder

İnternet Sansürü Etrafında…
Mehmet Yüksel
11.02.2014



İnternet’i karartmak “Dezenformasyon Çağı”nın en uç noktasıdır. Dezenformasyon Çağı ve “Dezenformatik Devrim”, kitle iletişim araçlarının gelişimi ile ortaya çıkmıştı, bugün Erdoğanizm “Dezenformasyon Devrimi”ne bir karşı devrim formunda ortaya çıkan internet’in kurtarılmış bölgesine -sayısı oldukça az olan, ancak buna nispetle küresel dezenformasyon devrimine karşı bir enformasyon hareketi başlatan ve böylece insanları yeniden politize eden “kurtarılmış bölge”ye- karşı savaş ilan etti.

Gerekçe, şimdilik seçimlere kadar yolsuzluk ile ilgili bilgileri halktan kaçırmak olarak gözüküyor. Evet, yakın dönemde yaşananlar gözönüne alınınca bu doğru olabilir. Ancak sadece yolsuzluğu perdeleme iddiası, Erdoğanizmin anayasal olarak demokratik gözüken bir ülkede uyguladığı internete sansür girişiminin “Dezenformasyon Devrimi” için ne derece büyük bir adım olduğunu saklamamalı, zira Erdoğan, geleceğin demokrasilerinin internet sansürünün öncülüğünü yapıyor. Üstelik bunu yaparken “Ailenizi porno’dan korumaya çalışıyorum” diyor. İlerleyen günlerde ileri kapitalist “demokratik dezenformasyon toplumlarında” buna benzer “çözüm önerileri”ni görebiliriz. Yani, tıpkı “Thatcher Dönemi İngilteresi”nde olduğu gibi bir değişim-dönüşüm dönemine girmiş olabiliriz... Böylece “düşünce kuruluşları” bize internet sansürünün faydalarını anlatmaya başlayacaktır yakında… Hem de bütün dünyada…

Meselenin ikinci boyutu ise, RedHack ve Anonymous gibi hacker gruplarının, küresel sistemi tehdit eden büyük hacktivist faaliyetlerinin yarattığı tehditdir. Anonymous ve RedHack’in birlikte hareket ederek İsrail’e yaptıkları siber saldırılar, bu tehdidin ne kadar büyük olduğunu hepimize gösterdi.

Söylenecek çok söz var; ama şimdilik son söz olarak şunları söyleyelim:

Küresel bir sansür dalgası geliyor… Ancak bu dev tsunami, küresel bir direnişi de beraberinde getirecektir!

#Direnİnternet

Kaynak: Adımlar

Sansür Yasası ve Anti-Emperyalist Tavır
Mehmet Yüksel
21.02.2014



Bir önceki yazıda[1], internet sansürünün, dezenformasyon toplumunun ileri bir aşaması olduğunu ve bunun dezenformasyon toplumlarında -neoliberalizmin meydana getirdiği gibi- küresel çapta bir dönüşüm sürecine neden olabileceğini yazmıştım.

İkinci eksende ise hacktivizm den söz etmiştim, çünkü hacktivizm küreselleşmiş emperyalist düzene karşı direnişte çok önemli bir mevzidir.

Şimdi ise sansür yasası yürürlülüğe girdi, Dr. Goebbels'in Nazi döneminden beri Batı dünyasında[1] bu kadar büyük bir devrim belki de yaşanmamıştı. Sanırım TİB ile NAZİ Propaganda Bakanlığı arasındaki benzerlikleri [ve farklılıkları] kaleme alacak bir analize ihtiyacımız var. Böylece AKP hükümetinin sansürcülük konusundaki dünya çapındaki başarısını gün yüzüne çıkartabiliriz. Şüphesiz bu öncüler bir ödülü hak ediyor… Ancak bunun olacağını zannetmiyorum belki on yıl önce olsaydı bir Nobel Barış Ödülü gelebilirdi, oysa BATI ile koyun koyuna yaşanan 13 yılın ardından şartlar değişti, emperyalizm böyledir işte, uzun dönemli ilişkilerden hoşlanmaz… Her neyse bu ayrı bir meseledir.

Evet hacktivizm diyorduk... "TİB internet yasasında siftahı RedHack'le yaptı!"[2] Bu çok anlamlıdır. Çünkü bu durum küresel emperyalist sistemin, hacktivizmden rahatsız olduğunun dolayısıyla da, hacktivizmin küresel emperyalist sistemi tehdit ettiğinin önemli bir göstergesidir.

Bir şey iyi anlaşılmalı hacktivizm basit bir internet korsanlığı meselesi değildir. Çünkü küresel emperyalist sistem hiç olmadığı kadar internete bağımlıdır. O halde lafı fazla uzatmadan hemen tesbitimizi yapalım, sistemin Aşil topuğu internettir. Çünkü dezenformasyonu kırma imkânı şimdilik sadece internette mevcut. Bununda nedeni maliyetinin düşük, kullanmanın kolay ve görece anonim olmasındadır. Bugün dezenformasyon toplumunun kirli baronlarının işsiz bıraktığı –ülkemizdeki- yüzlerce gazeteci, gazetecilik faaliyetlerini internet üzerinden devam ettirmekte ve böylece medya sansürünü delmeyi başarabilmektedir.

Bir zamanlar, “büyük devlet”ler arasında denizleri kontrol etme mücadelesi tarihin seyrini değiştirmişti. Biraz abartılı bir benzetme, ancak bugün hükümetler interneti kontrol altında tutmaya çalışıyor ve karşılıklı casusluk faaliyetleri ile bir yandan birbirlerine karşı mücadele ederken, öte yandan da mevcut küresel emperyalist sistemle tehdit eden sansür karşıtı hacktivist gruplarla savaşıyor. Bu bende denizlere hakim olma meselesini çağrıştırmakta…

Her ne ise bir ekonominin, internete ne derece bağımlı olduğunun farkına varırsak, internet alemini kontrol etmenin önemini de kavrayabiliriz. [Üstelik internet sadece ekonomi için vazgeçilmez değildir, internet bilgi kontrolünün en önemli merkezidir.]

Baskıların direnişi kıracağı beklentisi, tarihin pek çok dönemlerinde müşahade edildiği üzere, beyhudedir boşunadır. Hacktivist mücadele sansür dalgasıyla birlikte şiddetlenecektir. Hacktivizmde sansür, mücadeleyi kuvvetlendirecek, hacktivist gruplar yeni gönüllüler kazanacaktır.

İnsanlar bir kere şuurlandığı zaman artık sansür hiçbir işe yaramaz ve küreselleşme ile [pek çokları tarafından Seatle’da başladığı söylenen direniş dalgasından bu yana] dünyanın yüzlerce ülkesinde onbinlerce siyasal gösteri, dünya halklarını özellikle gençleri muazzam ölçüde politize etmiştir. [Tabiî bu büyük bir genellemedir. Ama “dezenformasyona karşı bir kurtarılmış bölge” inşasını anlayabilmek için belki bu tip genellemelere ihtiyacımız var.]

Dezenformasyon ile söylemeye çalıştığım şey de bununla ilgili… Kendilerine yalan söylendiğini bilen öfkeli bir gençlik şimdilik klavyelerinin başlarında [gerçek] siyasal gündemi takip ediyor ve ona çeşitli yollarla müdahil oluyor.

Ancak, AKP hükümeti bir şeyi göz ardı etmektedir: Bu gençleri evlerinde tutan tek şey, ellerinden alındığında doğacak olan sonucu da iyi düşünmek gerektiğini…

Bence bu siyasal iktidar için büyük bir risktir.

Televizyon izlemeyen gençlik [yada gençliğin televizyon izlemeyen kesimi diyelim], bir kez algı mühendisliğinin kontrolünden çıkmıştır artık. Gezi Direnişi’nin bize öğrettiği şeylerden biri bence budur. Bu reaksiyonlar zincirini önlemek mümkün gözükmüyor -tıpkı bir atom bombasının zincirleme reaksiyonları gibi- Çünkü televizyon izlemeyen ve internet ortamında politize olan gençlik, doğru ile yanlışı ayırt etme –en azından sezme- yani temyiz gücünü elde etti bir kez.

Kısaca durum şudur: 46’lık toplumumuzun, 90’lı gençleri sansürcülere karşı büyük öfke duyuyor. [İşin garip tarafı, demokratik olduğu söylenen ülkelerde, genel olarak iktidarların halkların çıkarlarını göz ardı etmesidir. Yoksa sansüre ihtiyaç duymazlardı. Bu rejimlerde yönetenlerin değil, yönetilenlerin taleplerinin meşru sayılması gerekirdi savundukları prensiplere göre. Ancak özellikle 2008 krizinden sonra yaşanan onlarca siyasi gösteri ve grevlerde hükümetler halkları gayri-meşru ilan etme yolunu seçiyor. O halde “demokratik sistem” büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor genel olarak, Occupy Wall Street gibi sayfalar, demokratik sistemlerin iki yüzlülüklerini gün yüzüne çıkartıyor ve bu internet sayesinde milyonlarca haneye ulaşıyor. İnternet sansürünün bir ekseni de bu genel ideolojik kriz ile ilgili olarak düşünülebilir.]

Görüldüğü gibi mesele çok daha uzun konuşulması gereken bir meseledir ancak şimdilik son söz olarak şunları söylemeliyim:

Sansür yasası, bu politik istikrarsızlık ortamında, ateşe körükle gidiyor… Sonuçları hep birlikte göreceğiz.

[1] “İnternet Sansürü Etrafında” http://adimdergisi.com/HaberOku.aspx?ID=28

[2] Türkiye, siyasi eksen bakımından Batıcı dır. Tabii ki halkı tenzih ediyoruz.

[3] Vagus Tv'nin 19 Şubat 2014 tarihle yayınladığı haberin başlığı, haber metni ise şöyle:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün akşam Twitter’dan yaptığı açıklamayla internet yasasını onayladığını duyurdu. Bu duyurudan birkaç saat sonra ise yasanın ‘siftahı’ yapıldı.

Redhack, Twitter’dan paylaştığı ‘ AKP İstanbul İlçe Bel. Hırsız Adayları Cep Telefon Numaraları’ tweetiyle AKP İstanbul ilçe belediye başkan adaylarının cep telefonu numaralarını paylaştı. Telefon numaralarının paylaşıldığı pastebin.com adlı site atılan tweet’ten kısa bir süre sonra erişime engellendi.

Tweet’te yer alan site linkine tıklayanlar ‘Bu internet sitesi (pastebin.com) hakkında Ankara CBS’nin 08/03/2012 tarih ve 2012/27976 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından KORUMA TEDBİRİ uygulanmaktadır’ yazısıyla karşılaştı.
Kaynak: Adımlar

Uluslararası medyadan sansürle mücadeleye destek
20 Haziran 2017



Deutsche Welle ve BBC'nin de dahil olduğu önde gelen uluslararası yayın kuruluşları, dünyanın çeşitli yerlerindeki kullanıcıların internet sansürünü aşmasını sağlayan bir web sitesine destek sağlıyor

Bypass Censorship (Sansürü Baypas Et) adını taşıyan web sitesi, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan internet sansürüne karşı kullanıcıları sansürü nasıl aşacaklarına dair bilgilendirmeyi amaçlıyor. Siteye Deutsche Welle, BBC, ABD Yayıncılık Yüksek Kurulu (BBG) ve Fransız Médias Monde tarafından sponsorluk ve destek sağlanıyor.

Kullanıcılar arasında bilgi paylaşımına olanak sağlayan online haber siteleri, sosyal medya platformları ve mesajlaşma kanallarına erişimin hükümet tarafından engellenmesi birçok ülkede sıkça rastlanılan bir durum. Bu durumla mücadele etmeyi amaçlayan Bypass Censorship, kullanıcılara bulundukları ülkede uygulanan internet sansürünü aşma yöntemleri hakkında bilgiler sunuyor.

Sitede, ilgili yazılımlara nasıl erişilebileceği ve bunların nasıl indirilebileceğine dair bilgilerin yanı sıra bu araçların kullanım kılavuzları yer alıyor.

Bir hükümet bu araçlara erişimi engellediğinde de, site güncellenerek kullanıcılara haber sitelerine erişimlerini devam ettirebilmeleri için söz konusu engeli nasıl aşabilecekleri konusunda bilgiler sunuluyor.

Objektif bilgiye erişim hakkı

BBG kurumunun CEO'su John F. Lansing konuyla ilgili olarak, "Olayları ve fikirleri arama ve bildirme hakkı, birçok baskıcı hükümetin kontrol altına almaya çalıştığı evrensel bir insan hakkı. Bu web sitesi, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlara, özgür ve açık bir internete ve hayatları ve toplumları hakkında bilinçli kararlar vermeleri için hayati önem taşıyan sansürsüz haber ve bilgilere ulaşmaları için inanılmaz bir fırsat sunuyor" dedi.

DW'nin dağıtım, pazarlama ve teknoloji genel direktörü Guido Baumhauer ise, "Bu, uluslararası yayıncıların uzmanlıklarını birleştirmeleri için en doğru zaman. Objektif bilgiye erişimi kolaylaştırarak, birçok ülkede devam etmekte olan hükümet sansürüne karşı daha etkin biçimde çalışıyoruz" dedi.

Bypass Censorship sitesini destekleyen yayıncılar, DG7 medya kuruluşları grubunun da bir parçası. DG7 grubu, basın özgürlüğü ve gazetecilerin güvenliğini ilgilendiren BM kararlarını desteklemesiyle biliniyor.

Deutsche Welle Türkçe

DW/BÜ,BK

https://www.bypasscensorship.org

Deutsche Welle Türkçe

VPN bile kapatıldı... İletişimi kestiler: Zarar 35 milyon dolar
05 Kasım 2016



HDP’ye yönelik baskından sonra Twitter, Facebook ve WhatsApp’a ulaşım engellendi. Yasakların ekonomiye faturası 35 milyon dolar. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile VPN servislerinin kapatılması istendi.

Bunlarla da ilgilenebilirsiniz
Binali Yıldırım 'Sorun internette' diyen BTK’yi yalanladı
Yurttaş soruyor: İnternetimizi İslami usullere göre mi kestiler?
Paylaş
Kaydet Kaydettiklerim
Şehriban Kıraç Yayınlanma tarihi: 05 Kasım 2016 Cumartesi, 00:53
[Haber görseli]
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile VPN servislerinin kapatılması istendi. VPN servislerinin kapatılmasının nedeni, Twitter, Facebook gibi servislere uygulanan erişim daraltmanın VPN ile bypass edilmesini engellemek. Ancak VPN servisleri sadece bireyler tarafından değil bankalar, noterler ve şirketlerce de kullanıyor. Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) kelimelerinin kısaltılmışı olan VPN, genel internet ağı içinde özel ve güvenli bir tünel açmak anlamına geliyor.

İLETİŞİMİ KESTİLER

Dün geceden itibaren HDP’ye yapılan operasyonla Türkiye’de sosyal ağ Twitter, Facebook video paylaşım sitesi YouTube ve anlık mesajlaşma platformu WhatsApp’a erişim engellendi.

Başbakan Binali Yıldırım internet yasaklarıyla ilgili “Güvenlik açısından zaman zaman bu tip tedbirlere başvurulabilir, bunlar geçici tedbirlerdir. Tehlike bertaraf edildikten sonra her şey normale dönecektir” savunmasını yaptı. Twitter, Facebook, YouTube erişim engellemeleri ile daha önce de karşılaşan Türkiye’de WhatsApp’ın engellenmesi ise ilk kez gerçekleşmiş oldu. WhatsApp daha önce 2014’te İran’da, 2015 ve 2016’da ise Brezilya’da ülke genelinde engellenmişti. Brookings Enstitüsü verilerine göre internet yasakları Türkiye ekonomisine son bir yılda 35 milyon dolara mal oldu. Engelliweb verilerine göre ise 2016 itibarıyla Türkiye’de erişime engelli toplam alan adı sayısı 113 bin 146’yı aştı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Bu bizim alıştığımız türden engelleme değil. Sosyal medya platformları hakkında verilmiş bir erişim engelleme kararı yok” diye konuştu.

Boğma işlemi

Akdeniz, bilinçli olarak ve teknik anlamda internetin yavaşlatıldığını veya kullanılmaz hale getirildiğini, bir nevi boğma işlemi yapıldığını (Internet throttling) anlatarak, “İlk defa Başbakan canlı yayında internetin yavaşlamasının veya kullanılmaz hale gelmesinin sebebinin devlet olduğunu söyledi. Bu söylenenlerin hiçbir hukuki dayanağı yok, varsa bile ortada herhangi bir karar yok. Bunun anayasa ve AİHS tarafından korunan ifade ve bilgiye erişim özgürlüğü ile haberleşme özgürlüğüne aykırı olduğu şüphesiz. Sadece sansürleme olarak değil aynı zamanda tüm haberleşme imkânlarını felç eden böyle bir uygulamanın demokratik toplumlarda kabul edilmesi mümkün değildir. Zaten demokrasiden bahsedecek pek bir şey de kalmadı” dedi.

35.1 milyon dolar fatura

ABD merkezli uluslararası araştırma kuruluşu Brookings Enstitüsü, son bir yılda dünya genelinde yapılan internet, servis ve uygulama engellemelerinin faturasını çıkardı.

Buna göre Temmuz 2015-Haziran 2016 arasındaki internet yasakları, dünya ekonomisine 2.4 milyar dolarlık bir fatura çıkardı. 2.75 günlük engelleme ile internet yasaklarının Türkiye’ye maliyeti 35.1 milyon dolar oldu. Analizde, vergi kayıpları, çalışanların üretkenliği, şirketlerin itibar kaybı gibi etkenler hesaba katılmadı.
Cumhuriyet

Mahmut Tanal 96 internet sitesinin erişime engellenmesine itiraz etti
28 Temmuz 2015



CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TİB kararının Gölbaşı Sulh Ceza Hâkimliği tarafından onanmasına itiraz etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, aralarında sendika.org'un da bulunduğu 96 internet sitesinin erişiminin engellenmesi yönündeki TİB talebinin Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından onaylanması üzerine Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına itiraz etti.

Söz konusu web sitelerinde herhangi bir sakıncalı içerik bulunması durumunda bu içeriğin kaldırılması için herhangi bir yaptırım uygulanabileceğini ancak bir takım sakıncalı görülen içerik nedeniyle bir web sitesinin tamamen kapatılmasının iktidarın cezalandırma yöntemi, bir sansürü olduğunu belirtti.

Tanal; kapatma kararının web sitesi sahiplerine dahi bildirilmediğini, bu kararın nasıl alındığına dair kararın muhatapları da dahil olmak üzere kimsenin bilgi sahibi olmadığını, TİB kararının paylaşılmadığını, gerekçesiz bir kararın da işleme konulmasının hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu vurguladı.
Kaynak: Sol

İmam Hatip'teki istismar skandalına erişim engeli!
08.11.2016



Adıyaman'ın Gerger İlçesi'ndeki İmam Hatip lisesinde öğrenim gören yaklaşık 30 öğrenciye cinsel istismar yapıldığı gerekçesiyle okul görevlisi 1 hademe tutuklanıp, 3 idarecinin görev yeri değiştirilmişti.

İstismar haberini yayınlayan internet sitelerinin ilgili linklerine saat 20:30 itibariyle Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından engelleme getirildi.

İnternet sitelerine gelen erişim engeliyle beraber Adıyaman'ın Gerger İlçesi'nde İmam Hatip lisesinde yaşanan cinsel istismar haberini okumak isteyenler ilgili habere ulaşamadı. Olayın sosyal medya hesaplarına yansımasıyla, kamu görevlilerinin harekete geçerek yazılanların silinmesi için baskı yapmaya başladığı öğrenilmişti.

Öte yandan CHP'li Yarkadaş'ın avukatı Turan Aydoğan erişim engeline itiraz edeceği öğrenildi.

(İleri)

Türkiye internet tarihine geçti: Ünlü site engellendi..



Türkiye dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitelerini yasaklamaya devam ediyor.

Bunun son örneği ise Wikipedia oldu. Alexa 500 listesindeki ilk 5 siteden 3'ü en az bir kez kapandı. Türkiye Facebook, Youtube ve Wikipedia'nın üçünü de erişime kapatan ülkeler arasında yerini aldı.
Son yıllarda dünyada internet yasaklarıyla gündeme gelen Türkiye bugün yasaklarına bir yenisini daha ekleyerek Wikipedia’yı kapattı. İnternet performansı ölçümleme şirketi Alexa’nın TOP 500 listesine göre Wikipedia dünyada en çok ziyaret edilen 5. internet sitesi.
5 Ocak 2001 tarihinde Jimmy Wales ve Larry Sanger tarafından kurulan Wikipedia açık bilgi kaynağı olarak internete bulunuyor. 5 milyon 395 bin 199 konunun yer aldığı dijital ansiklopedi internet kullanıcılarının büyük bir kısmı tarafından takip ediliyor. Sitenin aylık tekil ziyaretçi sayısı 500 milyonu buluyor.
İLK 5’İ KAPATTIK
Böylece Türkiye Alexa 500’de yer alan ilk 5 siteden üçünü kapatmış oldu. Sırasıyla Youtube ve Facebook’un da Türkiye’den erişimleri dönem dönem engelleniyor. Çin’li sosyal medya platformu Baidu Türkiye dili Çince olduğu için hiç engellenmedi.

Vatandaşlar Twitter’dan Wikipedia’nın erişime kapanmasına tepki gösterd.

Kaynak: Patronlar dğnyası
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> AKTUALİTE Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com