EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İnternette Sansürü aşmanın yolları

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Sal Şub 11, 2014 10:02 pm    Mesaj konusu: İnternette Sansürü aşmanın yolları Alıntıyla Cevap Gönder

VPN yasakları nasıl aşılır
05.11.2016


Yapılan engellemeler, ancak onlar gibi düşünen karanlık beyinlerle sınırlı kalır. Biz internetteyiz, hâlâ aktif yazışıyoruz. Sizi de bekleriz…

Savaş zamanlarının vazgeçilmeziydi tünel kazmak. Öyle ki; her türlü yardım malzemesi, cephane, tıbbi ürünler, gıda ve her türlü haber alışverişi için gizli ve hayat kurtaran bir yoldu...

Günümüz Türkiyesi’nde de gözle görülen bir savaş olmasa da, yeni yetme jargonla hayatımıza giren “Siber Savaş” hâli sürdürülüyor. Egemen güçler gerektiğinde kendisi için hayat kurtarıcı fonksiyonu olan teknolojinin, egemen olmayan güçler için hayat kurtarıcı olmaması için fişini çekiveriyorlar. Ya da çektiklerini sanıyorlar.

Ama yanılıyorlar… Kendi söylemleriyle “Biz karadan gemi yürütenlerin torunlarıyız” Bir tünel açmak bize zor gelecek değil ya…

Egemen güçler istedikleri kadar kafalarına göre engel, sansür, yasak uygulasınlar. Biz hür bir toplumuz ve engel tanımak FITRATIMIZDA YOK…

Gelelim asıl meseleye… Bu hayat kurtaran tünelleri nasıl açacağız ve nasıl kullanacağız? Arada konulan engellemeleri nasıl aşacağız?

VPN, İngilizce sanal özel ağ (virtualprivate network) anlamına geliyor ve olmadığınız bir yerdeki fiziksel bir ağa sizi uzaktan bağlıyor.


Kimisi bu teknolojiyi şirketlerinin yerel ağına sanki oradaymış gibi bağlanmak için kullansa da, bazı zorunluluklardan dolayı bu kavramı tıpkı DNS gibi öğrenmek zorunda kalan yoldaki vatandaş için VPN girilemeyen sitelere girilebilmesini sağlayan mucizevi bir çözüm.

İyi de…

5 Kasım Akşamı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile 5651 sayılı kanunun 6’cı maddesinin 1 fıkrasının ç bendi çerçevesinde VPN servislerinin kapatılması istendi. Bu servisler arasında; Tor Project, VPN Master, HotspotShield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.

VPN YASAĞI UZUN SÜRMEZ

Önümüzdeki 1-2 günlük süreçte bu karardan vazgeçileceği kesindir. Bu 1-2 günlük süreçte neyi planladıklarını da anlamak için âlim olmaya gerek yok diye düşünüyorum

Çünkü pek çok banka ve şirket alt yapıları VPN üzerinden hizmet sunuyor. Dolayısı ile bu yapılan hamle sadece kullanıcılara değil, ülke ekonomisine de sekte vuracaktır. Yanlıştır ve vazgeçilmesi gereken bir yasaklamadır.

YASAK KAPSAMINDA OLMAYAN VPN SERVİSLERİ

Kullanıcıların listede olmayan alternatif VPN firmalarına yönlenmesi ile yeniden erişim sağlanabilecektir. Kısacası her türlü engele, sansüre ve yasağa karşı “Siber Savaş”ta galip gelmeniz, tünel açmanızla doğru orantılıdır. Kullanabileceğiniz program seçenekleri çok fazladır. Ama biz size yine de VPN yasaklama kapsamında olmayan Touch VPN - Hideman VPN - Hola VPN gibi birkaç program adı önerebiliriz. Bu uygulamaları telefonunuzun sanal marketinden indirebilir ve telefonunuza kurabilirsiniz ayrıca bilgisayarınız için de aynı uygulamaların PC versiyonu çözüm olacaktır.

VPN firmalarının port ve protokol numaralarını değiştirmeleri durumunda nasıl bir yol izleyeceklerini merak ediyorum doğrusu… Zâten dün akşam saatlerinden itibaren VPN firmaları yeni port ve protokol numaralarını da kullanıcılara ulaştırmaya başladılar. Biraz Internet araştırması yaptığınızda mutlaka değiştirilen port ve protokollere sahip olabileceksiniz.

İRAN'DAKİ YABANCI UYDU SERVİS SAĞLAYICILARI DEVLETİN KONTROLÜNÜ ORTADAN KALDIRIR

Buna ek olarak İran’daki yabancı uydu internet servis sağlayıcılarından faydalanarak da kullanıcılar Internet kullanımına devam edebilirler. Bu da internet kontrolünün tamamen devletin kontrolünden çıkmasını sağlayacaktır. Yani, sonuç yine devlet adına hüsran…

Bu kadar baskı altında Internet kullanımına çözüm ararken özellikle marjinal ya da bilinmeyen VPN servislerine yönlenmemeniz konusunda da uyarmak istiyorum. Kullanıcıların bir kısmının istihbarat örgütlerinin ağına düşmesi daha önceleri uyarılmış olmalarına karşın kaçınılmazdır. Siz siz olun,VPN seçerken mutlaka araştırın.

Sonuçta hiçbir zaman boyun eğmeyi öğrenemeyen Türk Milleti’ni zincire vurmak imkânsızdır. Bunu anlayamayan teknoloji düşmanı teknoloji özürlü aklı fazlalar bu yazımızdan faydalanabilirler.

Yapılan engellemeler, ancak onlar gibi düşünen karanlık beyinlerle sınırlı kalır.

Biz internetteyiz, hâlâ aktif yazışıyoruz. Sizi de bekleriz…

-----------------

NOT: Sayın Binali Yıldırım… Sayın Başbakan… Siz, İTÜ mezunusunuz. Üstelik İzmir Milletvekili’siniz… Ne olur, şu ana okulundan belgelilerin internete bulaşmalarına engel olunuz. Teşekkürler.

Halit Kakınç

Odatv.com

İşte internet işgalinden kurtuluş planı: Sanal özel ağlar
Halit Kakınç
08.03.2014

İnternet’in devlet sansürü altında ezilmeye çalışılması, Başbakan’ın yeni açıklamalarıyla daha da hız kazandı. Haliyle, yasaklamalar ve yeni yasak olasılıkları, İnternet kullanıcılarını her geçen gün farklı çözümler arama yoluna sevk ediyor.

Tarihte işgal altındaki ülkelerde, işgalden kurtulmak ve kurtuluş mücadeleleri sırasında yaşam güvenliğini elde tutmak adına insanlar tüneller kazmış ve bu tüneller sayesinde başarıya ulaşmışlardır.

Bugüne bakıldığında ise İnternetimiz’in işgal tehdidi altında olduğu görülmektedir. Tarih, farklı biçimlerle de olsa tekerrürden ibarettir anlayışıyla hareket edecek olursak, vakit, tünel kazarak başarıya ulaşma vaktidir.

Geçmişte kazma ve kürekle kazılan tüneller, bilişim çağında VPN sistemlerle kazılabilmektedir.

İşgalden kurtuluş planımız, tünel kazmak olacaktır.

Yakın bir tarihte Tor Browser kullanımı ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu sistemin avantajlarının yanısıra dezavantajları olduğu konusunda da yeteri kadar uyarılarda bulunduğuma inanıyorum.

Şimdi anlatacağım sistem ise tamamen güvenli ve avantajları karşısında dezavantajları yok denecek kadar az olan VPN Sistemi’dir.

Benim inceleyerek önerebileceğim en kullanışlı VPN sistemi ,www.vpnmaster.com sitesinden ücretli olarak sağlanabilen ve kullanıcıların log kayıtlarının DNS ve IP bilgilerinin tamamen izole bir şekilde çalıştığı bir sistemdir.

CEZA ALMA RİSKİ YOK GÜVENLİ VE KAPALI!..

Tabii ki bu VPN sistemi sadece bu siteden alınabilecek bir hizmet değildir. Bu hizmeti verip ticarî olarak gelir sağlayan yüzlerce sistem de mevcuttur İnternet üzerinde.

Bu sistem yüzünden ceza almak ya da yasadışı bir duruma düşmek gibi bir risk de yoktur.

Sistem, sizin bilgisayarınız ve bağlanmak istediğiniz site arasında güvenli ve tamamen dışarıya kapalı bir tünel sistemi kurmakta ve yasa ile engellenen tüm sayfalara erişimi sağlayarak bağlantı kurmanıza imkân tanımaktadır.

Sisteminize kurulan eklentiler ile gizliliğiniz ve mahremiyetiniz aylık ya da yıllık abonelik bedeli ile güvence altına alınmaktadır. Evet… Bu küçük bedeller ile bir anlamda özgürlüğümüzü satın almış oluyoruz.

Bunun yanı sıra, sisteme adapte edilebilecek küçük ama işlevselliği yüksek uygulamalar da mevcut. Bu uygulamalar özgürlük kapısını açarken sistemimizi yorabilmekte ve ücretsiz olmasından ötürü bilgisayarlarımızın biraz yavaşlamasına neden olabilmektedir.

ÖRNEK BİR PROGRAM

HOTSPOT SHIELD

Program yüklenip kurulum tamamlandıktan sonra masa üstümüzde bir Hotspot Shield kısayolu oluşacaktır. Bu kısayola tıkladığımızda tarayıcımızda açılan VPN Ara üzerinden Run Hotspot Shield butonuna bastığımız anda, bilgisayarımız VPN üzerinden İnternet’e açılacaktır.

Uygulamanın açık olduğu sürece IP numaramız ve tüm bilgilerimiz gizlenir ve İnternet’e şifreli olarak gönderilir. VPN üzerinden tüm yasaklı sitelere de, hiç bir ek işlem yapmadan doğrudan erişebilirsiniz.

Erişiminiz DNS ya da IP tabanlı engelleme ile kısıtlanamaz. VPN’den çıkmak için sistem tepsisinden Hotspot Shiled’i kapatabilirsiniz.

Yani kısacası ya özgürlüğümüzü satın alacağız ya da hızımızdan ödün vereceğiz... Ya da bir başka alternatif olarak devlet, elektrikleri kesecek, ampuller sönecek ve sorun hepten ortadan kalkacak.

Ama kaçınılmaz bir sonuç olarak şunu söyleyebiliriz.

Yasaklar her zaman olacaktır. Ancak - elektrikler kesilmediği ve ampuller yandığı sürece, yasakları delmek her zaman mümkündür.
Odatv

LINE, Türkiye'deki kullanıcı sayısını katladı
26/02/2014



Gizliliklerinin korunmasına ve güvenli hizmet almaya önem veren Türk kullanıcılar sayesinde LINE'ın günlük yeni kullanıcı katılımı bir günde 10 kattan fazla arttı.

350 milyon kullanıcısı ile dünyanın önde gelen mobil platformu LINE, hafta sonu günlük yeni kullanıcı kaydında rekor kırdı. Bazı ülkelerde günlük yeni kullanıcı oranı 10 kat artan LINE, 23 Şubat’ta Türkiye ’nin iOS En İyiler Listesinde (Tüm uygulamalar – Ücretsiz uygulamalar) bir günde 24 sıra yükselerek en yüksek büyüme hızına ulaştı.

LINE, rakipsiz bir güvenlik koruması için kullanıcı bilgilerini saklamıyor veya takip etmiyor. Yeni bir hesap oluşturulurken sunulan tüm kullanıcı bilgileri ve ayrıca kullanıcılar arasında gönderilen mesajlar güçlü bir şekilde şifreleniyor. Ayrıca LINE, kullanıcı bilgilerini üçüncü şahıslara ya da kurumlara vermemeye yönelik şirket politikasına da bağlı kalıyor.

Tüm kullanıcı bilgilerini üçüncü şahısların erişiminden korumaya ve dünyanın her yerindeki insanların güvenebileceği en dinamik hizmetleri sunmaya özen gösteren LINE’ın dahili kontrol yönetimi alanında üç uluslararası sertifikasyon (SOC2, SOC3 ve SysTrust) alan ilk mobil mesajlaşma uygulaması olması önde gelen güvenlik standartlarının bir kanıtı.

Birçok kullanıcı hem bilgisayar hem de mobil cihazlarda gelişmiş sistem desteği ve ücretsiz mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama gibi dinamik özelliklerin yanı sıra Sticker’lar, Timeline ve Resmi Hesaplar gibi interaktif elementler sunan LINE’ı mobil mesajlaşma uygulaması olarak seçmiş durumda. Kullanıcı gizliliğinden ödün vermeyen LINE, dünyanın neresinde olurlarsa olsun, kullanıcılarının sevdikleri ile bağlantıda olmasına yardımcı oluyor.
Radikal

Google sansürsüz internet icat etti!
10/02/2014



Google, Washington Üniversitesi ve Brave New Software, kullanıcılara dünyanın neresinden olursa olursun sansürsüz internete girme imkanı sağlayan "UProxy"nin beta versiyonunu duyurdu.
Facebook'ta Paylaş

Radikal.com.tr - Chrome ve Firefox ile birlikte çalışacak olan UProxy sayesinde tüm internet kullanıcıları ABD ya da İngiltere gibi daha özgür internet yasalarına sahip ülkelerdeki arkadaşlarının internet sunucularına bağlanıp interneti sanki bu ülkelerdeymiş gibi kullanabilecek.

trsec.net'in haberine göre uygulama sayesinde sadece güvendikleri, arkadaş listelerinde olan bağlantılarının internetini kullanacak olan kişiler devletin gözetlemesinden de kurtulmuş olacak.

Henüz deneme aşamasında olan UProxy’nin yaratıcıları Washington Üniversitesi bilim insanları ve Brave New Software şirketi, uygulamanın beta versiyonunu denemekte olduklarını açıkladı.

Google bu uygulamayı genel kullanıma açtıklarında devletlerin sansür uygulamalarını aşmak için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmayacağını, UProxy uygulamasının herkesin anlayabileceği, kullanıcı dostu bir şekilde tasarlandığını belirtti.

SANSÜRÜ BİTİRECEK

İnternet, dünyanın her ülkesinde olması gerektiği gibi özgür değil. Google ise internetin insanlığın ortak alanı olduğunu düşünüyor ve çeşitli ülkelerin vatandaşlarına yönelik uyguladığı internet sansürlerini işe yaramaz kılacak olan uProxy eklentisini sunmaya hazırlanıyor.

Google tarafından geliştirilen ve ilk kez geçtiğimiz ayın ekim ayında duyurulan uProxy, tamamen ücretsiz bir eklenti olacak; Chrome ve Firefox web tarayıcıları ile kullanılabilecek. uProxy, kullanıcının, ABD veya Avrupa ’da yaşayan arkadaşlarının internet sunucularına bağlanarak, sanki bu ülkedeymiş gibi sansürsüz internet kullanmasını sağlıyor. Yani, uProxy’yi kullanabilmek için, yurt dışında yaşayan, güvenilir bir tanıdığa ihtiyaç duyuluyor.

Şu an için deneme aşamasında olan uProxy, Washington Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Google ve Brave New Software şirketi tarafından yaratıldı.

Google, uProxy’yi kullanmak isteyen kullanıcıların hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadıklarının altını çiziyor ve arayüzünün son derece kullanıcı dostu bir şekilde tasarlandığını belirtiyor.

Google Ideas yöneticilerinden Jared Cojen, uProxy ile ilgili verdiği röportajda şöyle dedi: “Dünyada milyarlarca insan kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olmadıkları ortamlarda yaşıyor. Biz onlara bizim sahip olduğumuz internete ulaşma imkanını sunmak istiyoruz. Kullanıcılarımıza karşı sorumluluklarımız olduğundan bahsediyoruz. Kuzey Kore, İran, Suriye ve Küba gibi ülkelerdeki kullanıcılarımıza karşı da bir sorumluluğumuz var. Ve bu ülkelerde karşı karşıya olunan güçlükler çok daha büyük.”

uProxy’nin 2014 yazında tüm dünyaya sunulması bekleniyor.
Radikal

Yorum: Upoxy çıkana kadar Anonymox kullanın. - harbiden
Upoxy'in çıkması yaz aylarını bulur. Yolsuzluk dosyalarının ortaya çıkmasını engellemek için yapılan RTE sansürüne karşı bir Firefox eklentisi olan Anonymox'u kurun. Ücretsiz versiyonu sizi yaza kadar idare eder. ..

“Tor Browser" yasakları deler geçer
Halit kakınç



Teşekkür ederim, Misafir – uygar… “Tor Browser, yasakları deler geçer. Yayalım” diye hatırlattığın için.

Sevgili Dostlar… Madem İnternet Sansürü yasası Meclis’ten geçti, hazırlıklı olmalıyız… Mâdem Devlet artık insanların İnternet erişimlerini kontrol altında tutacak… Mâdem bundan böyle kimin ne zaman nerelere girdiğini izleyecek ve fişlemeyi artık İnternet ortamında da yapacak… Savunma mekanizmamızı kurmak en doğal hakkımızdır.

Başbakan, “Bu yasa ile İnternet’e asla sansür gelmiyor. İnternet’i daha güvenli, hatta daha özgür hâle getiriyor. Sansür, yasak diyerek insanları sokaklara çıkarmak isteyenler, farklı gayretlerin peşindedir” buyurdu. Varsın buyursun… Gelin, biz İnternet özgürlüğümüzü gerçek anlamda güvenli ve daha özgür kılmak için gerekli önlemleri alalım.

Tor Browser; tüm ayarları yapılmış, hemen kurulabilen ve çalışmaya başlayan arayıcı-tarayıcıdır. Sisteminizde kurulu diğer tarayıcıları veya İnternet ayarlarını etkilemez. Güvenli bağlantı için bu tarayıcıyı açar ve bağlanırsınız.

Konunun uzmanlarının ifadesi ile herkesin kurması gerekir, çünkü önümüzdeki günlerde hayli lâzım olacaktır.

Kılavuz istiyorsanız, ben Mehmet Ayberk’in (http://mehmetayberk.com/tor-browser-nedir/) sitesini tavsiye ederim. Ayrıntılı bilgi var.

ANONİMLİĞİ KORUMANIN EN GÜVENLİ VE KOLAY YOLU

Dostlar… Tor Browser, insanların İnternet’te güvenli ve gizli bir biçimde gezinmelerini sağlıyor. Çalışma mantığı, bağlantıları maskelemeye dayanıyor. Bu bağlantılar, Tor ağına gönderilen isteklerin değerlendirilip bağlanmak istenen siteye gidene kadar geçen işlemlerde maskeleniyor. Sansür kolayca aşılıyor. Anonimlik korunuyor.

İyi ki dünya üzerinde sansüre karşı mücadele veren gönüllü aktivistler var. Çalışmalarından en önemlisi, TOR Projesi. Bu proje sayesinde hem İnternet’te sansürsüz gezebiliyor, hem de girdiğiniz sitelerde kimliğinizin gizli kalmasını temin etmiş oluyorsunuz. Üstelik TOR projesini kullanmak sandığımızdan daha kolay.

Programı indirmek basit. Microsoft Windows kolonunda 32-bit linkine tıklıyoruz. Adres belli:

https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en

Sakın, açılması biraz uzun sürüyor diye canınızı sıkmayın, herhalde Büyük Ağabey’in sizi gözetlemesinden iyidir.

Tor Browser’de, veriler şifreleniyor. Bu da ayrıca bir güvenlik oluşturuluyor.

İstek, ilk server tarafından değerlendirilip ikinci server’ e iletiliyor. İkinci server’in değerlendirmesinin ardından üçüncü server’e geçiriliyor. İşlem, site sizin bilgisayarınıza ulaşana kadar sürüyor. Bağlantılar bu sayede maskeleniyor. Kimin hangi bağlantıya giriş yaptığını öğrenmek neredeyse imkânsız hale geliyor. — TC Hasan Yilmaz ile birlikte.
Odatv

Yasaklı sitelere girmek ya da girememek… İşte bütün mesele bu!
422016
Cumartesi, 22 Şubat 2014 14:34

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı internet yasası bir anda Türkiye bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Televizyonlarda, gazetelerde hele ki sosyal medya çok konuşuldu. “Özgürlükler kısıtlanacak” diyerek karşı çıkan da oldu, “özel hayatın mahremiyeti korunacak” diyerek destek veren de!

Hangisine hak verirseniz verin şu bir gerçek ki teknoloji hiçbir sınır tanımıyor. Teknik altyapısında bambaşka bir dünyanın gizli olduğu siber dünyada istediğiniz yere erişmek bir şekilde mümkün oluyor. İşte bu programlardan bir tanesi Türkiye’de de oldukça popüler olan Hotspot Shield isimli bilgisayar yazılımı. Hotspot programını yapan Silikon Vadisi’ndeki Anchorfree şirketinin yöneticilerinden Levent Sapçı ile internet yasaklarını ve yasaklar için geliştirilen programları konuştuk.

Levent Bey Hotspot Shield nedir, ne işe yarar?

leventHotspot Shield bir VPN (virtual private network) programıdır. Kullanıcının internet aktivitelerinin tamamını güvenli ve şifrelenmiş bir ‘tünel’den geçirerek kullanıcının güvenliğini sağlar. İnternete umuma açık, WiFi bağlantı noktaları gibi, yerlerden bağlanıldığında bir güvenlik riski oluşur. Herhangi birinin (hacker, wifi snooper gibi) bu bağlantı noktalarında kullanıcının bilgilerine ulaşması, kullanıcı isimleri ve şifrelerini, kredi kartı bilgilerini çalması çok kolaydır. Hotspot Shield kullanıcının bütün internet bağlantısını şifrelediği için, bunun önüne geçer.

Bunun dışında, internete bağlandığımızda, bizi takip eden birçok sistem vardır. İnternet sağlayıcımız hangi siteleri ziyaret ettiğimizden, ne download ettiğimize kadar her şeyi görebilir. Ayrıca ziyaret ettiğimiz siteler IP adresimizi ve lokasyonumuzu görebilir. Hotspot Shield bunun da önüne geçerek, internette attığınız her adımın gizli kalmasını sağlar.

Son olarak, Hotspot Shield, yasaklı bütün sitelere erişim imkanı sağlar. Türkiye dahil, dünyanın çeşitli ülkelerinde çeşitli sitelere ve servislere erişim zaman zaman engellenir. Hotspot Shield, kullanıcıyı sanki Amerika’dan ve ya İngiltere’den (hangi IP adres lokasyonunu seçtiğine bağlı) bağlanıyormuş gibi bütün engelli sitelere erişmesini sağlar. Kullanıcının bütün internet trafiğini bizim yurt dışında bulunan server’larimiz üzerinden geçirerek internete bağlanmasını sağladığı için, bize ait olan yurt dışı IP adreslerine sahipmiş gibi gözükmesini sağlar.

Bu sistemin DNS ayarlarını kendimizin değiştirmesinden farkı nedir?

DNS ayarlari sadece kullanıcının internet trafiğinin farklı kanallardan gelip gitmesini sağlar. Hotspot Shield ise bütün trafiği şifreleyerek, tam bir güvenlik ve gizlilik sağlar. DNS ayarlarını değiştirmek güvenlik sağlamaz.

Hotspot’un kullanımında sizin dikkatinizi çeken en fazla erişimin gerçekleştiği siteler neler?

Hotspot Shield en çok Facebook ve YouTube gibi yasaklı sitelere erişim sağlanmak için kullanılıyor. Birçok ülkede bu siteler yasaklı.

Program dünyada ve Türkiye’de kaç bilgisayara indirildi? En çok hangi ülkelerde kullanılıyor?

Bugüne kadar 200 milyondan fazla cihaza indirildi (bilgisayar, mobil telefon, tablet). Dünyanın her ülkesinden indirildi diyebilirim. En büyük marketlerimiz Amerika, İngiltere, Kanada, Türkiye, Ortadoğu ülkeleri, Almanya, Güney Kore, Pakistan, Vietnam, Çin.

İndirme rakamlarında Türkiye için ve ya bir başka ülke için dikkat çeken bir hareketlilik var mı?

Bugüne kadar Türkiye’den milyonlarca kişi indirdi. En dikkat çeken durumu Gezi Parkı protestoları esnasında yaşadık. Protestoların başladığı ve en yoğun olduğu ilk günlerde Gezi Parkı civarında protestocular telefonlarından internete çok yüklenince bir yavaşlanma yaşanmış ve internete erişim bir süreliğine mümkün olmamış. Bu durumu internette bir bloklama ve sansürlemeye yoran kullanıcılar hemen Hotspot Shield yüklemeye başladı. Hotspot Shield kulaktan kulağa öyle hızlı yayıldı ki bir gün içerisinde indirilme sayımız Türkiye’de 700% arttı. Bir anda Appstore’da bir numaraya yükseldik.

Bu açıdan esasında çok büyük sosyal bir etki var programın kullanımında. Benzer bir durum için dünyadan verebileceğiniz örnekler var mı?

Bunun birçok örneği var ve hemen her gün yenilerini yaşamaya devam ediyoruz. 2011 yılında Tunus ve Mısır’da, Arap Baharı protestoları yaşandığında, Hotspot Shield’ın bu iki ülkede çok büyük sosyal etkileri oldu. Her iki ülkede de protestolar başlar başlamaz Facebook ve Twitter gibi sosyal medya uygulamalarına erişim yasaklandı. Bunun sebebi insanların bu platformlarda haberleşerek ve gruplanarak protestoları organize etmelerinin önüne geçmekti. Fakat, protestocuların bu yasakları delmenin yolunu bulması gecikmedi. Sadece bir gecede, yasak sitelere erişim sağlandığı haberi milyonlarca insana yayıldı.

Uygulama kapatılan sitelere erişim imkanı verdiği için yasal bir yaptırımla karşı karşıya kalabilir mi? Sonuçta yasal olarak erişimi engellenmiş bir yere girmemizi sağlıyor bu program. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Amerika’da ya da Türkiye’de VPN kullanmak suç değil. Böyle bir yasa bulunmuyor. Bu yüzden herhangi bir yaptırımla karşılaşılacağını sanmıyorum.

Yeni internet yasası ve Türkiye’de yaşayanlar için ne anlama geliyor sizce? Kullanıcılar kendilerini nasıl güvence altına alabilirler?

Yeni gecen internet yasası hakkında birçok tartışma yaşanıyor. Bu yasanın dünya üzerindeki örnekleri Suudi Arabistan, İran, Pakistan, Çin gibi demokratik olmayan ülkelerde var. Amerika, İngiltere, Avrupa ülkeleri gibi demokratik ülkelerde ise tam tersine kullanıcı gizliliğini korumaya ve internet üzerinden sansürü zorlaştırmaya yönelik kanunlar var. Öncelikle bu yasayla beraber site yasaklamak çok kolay hale gelecek çünkü mahkeme kararı gereksinimi olmayacak. Bunun sonucu olarak yasaklanan site sayısında bir artış öngörüyoruz. İkinci olarak, domain-level yerine, URL-level yasaklama mümkün hale gelecek. Yani, eskiden tek bir video için Youtube’un komple yasaklanması gerekiyordu. Artik, Youtube’da teker teker belirli videoların yasaklanması mümkün hale gelecek. Bunun da birçok engellemeyi beraberinde getireceğini öngörüyoruz. Üçüncü olarak, yasaklamaları DNS değiştirerek delmek mümkün olmayacak. Yasaklı sitelere erişebilmek için VPN kullanımı gerekli hale gelecek. Son olarak, internet sağlayıcıları kullanıcıların internet aktivitelerini 2 yıl boyunca saklamak zorunda. Bunu kullanıcı gizliliğine ve haklarına en büyük darbe olarak görüyorum. Bu yasanın Suudi Arabistan, İran, Pakistan, Çin gibi demokratik olmayan ülkeler seviyesinde olması da endişe verici.

Fuat Kahraman (@kahraman_fuat)
http://www.dipnot.tv/yasakli-sitelere-girmek-ya-da-girememek-iste-butun-mesele-bu/63833/

Twitter Yasağını Güvenle Aşma Kılavuzu
ALİ RIZA KELEŞ

Twitter başta olmak üzere erişimi engellenmiş sitelere güvenle girme yolları nelerdir? Güvenilir DNS ve VPN nedir, TOR nasıl kullanılır? Erişim Engelleri Aşma Klavuzu bu soruları cevaplıyor.

Türkiye'de erişim engellemeleri genellikle üç biçimde yapılmaktadır.

1- Alan adı temelli engelleme

Bu tür engelleme yönteminde alanadları (twitter.com, bianet.org) yanlış IP adreslerine yönlendirilmektedir. Girmek istediğimiz site yerine genellikle “mahkeme kararı sayfasına” yönlendiriliriz.

Çözüm önerileri: DNS ayarları değiştirme, VPN veya TOR kullanmak

2- URL temelli engelleme

Bu engelleme türünde ise alan adı bizi doğru siteye yönlendirmeye devam etse de ilgili sitedeki engelli içerikleri ayrı ayrı engelleyebilir.

Çözüm önerileri: VPN ve/veya TOR kullanmak

3- IP temelli engelleme

IP temelli engelleme ise Internet Servis Sağlayıcılarının erişmek istenilen sitenin IP adresine giden isteklere izin vermemesi şeklinde yapılır.

Çözüm önerileri: VPN ve/veya TOR kullanmak

DNS Değiştirmek

DNS sistemi bir telefon rehberine benzer. Alandı ve ona karşılık gelen IP adresi kayıtlarından oluşur. Abonesi olduğumuz İnternet Servis Sağlayıcısı (ISS - TTNET, SmileADSL, TURKCELL SUPERONLINE, VODAFONE ve diğerleri..) hizmetlerinin bir parçası olarak DNS hizmeti sağlar. Biz değiştirmediğimiz sürece abonesi olduğumuz ISS'nin DNS hizmetini kullanırız.

ISS'ler kendilerine gelen erişim engelleme kararlarını DNS sunucukarındaki IP numaralarını değiştirerek uygularlar.

Bu engellemeyi başka DNS servisleri kullanarak aşmak mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken, seçeceğimiz servisin güvenirliliğidir. Çünkü bunu ücretsiz sağlayan firmalar, genellikle bizim bilgilerimizi kullanarak para kazanırlar. Biz onlara gitmek istediğimiz sitelerin IP adreslerini sorarız. Onlar bize ücretsiz yanıt verirler. Ancak bunun karşılığında hangi adresleri tercih ettiğimiz bilgisini ticari olarak değerlendirmek isterler. GoogleDNS ve OpenDNS bu tip servislere örnektir.

Buna karşılık OpenNIC kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Topluluk destekleri ile yaşamaktadır. Avrupa'nın birçok yerinde DNS sunucular işletmektedir. Aşağıdaki linkte size en yakın DNS sunucularının adresine ulaşabilirsiniz:

Bu sayfada beliren IP adreslerini yeni DNS sunucularınız olarak kullanabilirsiniz.

Ayrıca şurada geniş bir liste bulmak mümkün

Kullandığınız cihazın DNS adreslerini değiştirmek sisteme farklılık göstermektedir. OpenNIC projesi şu sayfada çeşitli sistemler için nasıl yapıldığını anlatmaktadır.

VPN

VPN(Virtual Private Network), Türkçesiyle Sanal Özel Ağ, Internet bağlantımızı güvenli hale getirmenin en etkili yollarından birisidir. VPN hemen her türlü erişim engellemesini aşmak için kullanılabilir.

Özetle bir VPN sistemi, bizi internet üzerinde sanal olarak başka bir ülkeye taşır . O ülkedeki internet hizmetlerinden faydalanmamızı sağlar. Dolayısı ile biz sadece bizim ülkemizde geçerli olan erişim engellemeleri kolayca aşmış oluruz. Ayrıca VPN bağlantısı gerçekleştirdiğimiz ülkeye kadar trafiğimiz de şifrelenir. Dolayısıyla internet bağlantınız daha güvenli bir hale gelir, ISS ve diğer şirketlerin, kurumların gözetiminden de kurtulmuş olursunuz.

Ancak burada da VPN hizmeti veren firmanın gizlilik politikası ve firmanın bağlı olduğu ülkenin veri koruma kanunları çok kritiktir. Bazı VPN firmaları bizden topladıkları bilgileri satmakta, trafiğimize reklam sıkıştırmaktadır.

Zor ama en güvenilir yok OpenVPN kullanarak kendi VPN sunucumuzu kurmaktır. Fakat bu biraz karmaşıktır. Öte yandan dünyada birçok kullanıcının güvenirliliğini test ettiği çeşitli firmalar söz konusunudr. Bunlardan bazıları:

* https://www.anonine.com/

* https://btguard.com/

* http://www.swissvpn.net/

* http://www.your-freedom.net/

* https://www.privateinternetaccess.com/

* https://mullvad.net/

Bunlardan birtanesine üye olup hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu servisleri hem mobil cihazlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda kullanabiliriz.

Ekran görüntüleri ve detaylı bilgi için tıklayın.

TOR

TOR dünyada binlerce kullanıcısı olan özel bir ağdır. TOR'u indirip bilgisayarınıza veya cep telefonunuza kurduğunuzda siz de bu ağın bir parçası haline gelirsiniz. Ağ üzerinde her kullanıcı bir düğüm (nokta) olarak tasarlamıştır. Düğümler birbirlerine tünellerle bağlıdırlar. Siz herhangi bir siteye bağlanmak istediğinizde bu tünelleri kullanarak erişim sağlarsınız. Yapısı gereği biraz yavaş olsa da sansürü aşmak ve trafiğimizi kriptolamak için oldukça etkili bir yöntemdir. Önemli bir özelliği de anonimlik sağlamanıza yardımcı olur.

TOR kurulumu için şu linkten faydalanabilirsiniz:

TOR'u Andorid telefonlarda kullanmak için Orweb uygulamasını, iPhone veya iPad lerde kullanmak için Onion Browser uygulamasını kurabilirsiniz.

Detaylı açıklamalar için şu adreslerden faydalanabilirsiniz:

https://kemgozleresis.org.tr/tr/masaustu/tarayici/tor/

https://kemgozleresis.org.tr/tr/mobil/mobil-tarayici/ (ARK/EA)

http://www.bianet.org/biamag/medya/154366-twitter-yasagini-guvenle-asma-kilavuzu?bia_source=twitter&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

Tevfik Hakan Öztürk : Mutlaka ama mutlaka ya Chrome'a "Zenmate" eklentisi yükleyin, ya da "Tor Browser" internet tarayıcıyı yükleyin. Eğer tedbir almazsanız twitter ve youtube yasağı gibi facebook yasağı da gelir, ortada kalırsınız. Bu iki yöntem de Erdoğan'ın yasağını, sansürünü tanımıyor, dünya ile iletişeme devam ettiriyor.

BBC Türkçe'ye erişemiyorsanız...
Karl Kathuria
İcra Kurlu Başkan Yardımcısı, Psiphon Inc
24 MART 2014



Dördüncü gününe giren Twitter yasağı, DNS ve IP engellemeleri dışında, t.co URL adresini de kapsayacak şekilde genişletildi.
Kimi sitelerde kimi haberlere girmekte zorluk yaşandığı yolunda haberler de medyaya yansıyor.

tıklayın bbcturkce.com'a ulaşmakta zorluk yaşamanız durumunda BBC'nin anlaşmasının olduğu Psiphon'u kullanabilirsiniz. Psiphon'u kullanan herkes,tıklayın You Tube sayfamız dahil tüm sosyal medya sitelerine erişebilir. Şirketin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Karl Kathuria anlatıyor:
Türkiye'de DNS sunucularına ulaşılamaması ve kimi sitelerde doğrudan IP engellemelerine bakarsak şimdiden internette erişime yönelik engellemelerin arttığını söyleyebiliriz.

Üstelik bu son da olmayabilir- son bir kaç ayda İran ve Venezuela'da daha fazla site ve hizmete erişimin engellendiğine tanık olduk, WeChat, Whatsapp ve Zello gibi sohbet uygulamaları farklı ülkelerde engellendi.
DNS değişiklikleri geçen Cuma günü geniş kitlelere ulaşmış olsa da insanlar bu tür engellemeleri daha uzun vadede geçersiz kılmalarına yardımcı olacak yazılım aramaya başladılar.

Bunlar arasında VPN (Virtual Private Network-Sanal Özel Ağ) ya da sansürü önlemeye yönelik Tor ya da Psiphon gibi yazılımlar bulunuyor.
Türkiye'de son bir kaç saattir VPN yazılımının da bloke edildiği yolunda haberler bulunuyor.

Bu aşamada Türkiye'de internet kullanıcılarının güvenebilecekleri bir hizmete ulaşmaları çok önem taşıyor.

Bu hizmetin bu tür erişim engelleme girişimlerine karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış olması lazım.

Psiphon bu tür durumlar ve daha kapsamlı engelleme girişimleriyle başedebilmek üzere tasarlanmıştır.

Yazılım hem ücretsiz hem de kullanıcıya bir çok yarar sağlar.
Açık kaynak anlayışına dayandığından yazılım kodu internette yayınlanmıştır, bu da güvenlik uzmanlarının yazılımın herhangi bir zarar içermediğinden ya da kullanıcıyı riske atmadığından emin olmasına imkân verir.

Psiphon'u nasıl edinebilirim?

Yazılımı edinmek çok kolay - indirmek için önce download@psiphon3.com adresine boş bir eposta atın.

Gelecek epostalardan biri gerekli talimatları ve indirme linkini, diğeri de yazılımı eklenti halinde içerir. Bu link, BBC'ye özel hazırlanmıştır, yani kullanıcılar çalıştırır çalıştırmaz BBC Türkçe'yi görecekler.

Örneğin get@psiphon3.com adresi ise doğrudan Twitter ana sayfasına yönlendiriliyor.

Psiphon'un internet sitesine ulaşmak için ise https://psiphon.ca adresini kullanabilir ve sorun yaşarsanız Psiphon ile temasa geçebilirsiniz. (Twitter'da @PsiphonInc adresi kullanılıyor)

Bir diğer yöntem de mobil versiyonu Google Play Store'dan doğrudan indirmek... Hem boyutu küçük, hızı hem de kullanması kolay - masaüstündeki simge basar basmaz çalışır ve gerekli güncellemeleri otomatik yapar.

Psiphon'u kullanmak için uygulamayı başlatmanız yeterli. Android kullanıyorsanız, Psiphon uygulamasını güvenilir bulduğunuzu onaylayıp ondan sonra Başlat'a basmanız gerekecek.

Windows’ta ise .exe dosyasını başlattığınızda bağlanmaya başlayacaktır. Bir kaç saniye içinde standart tarayıcınız açılır.

Kısa bir not- Kimi haberler, benzer bir program olan Tor'un kullanıcı sayısının 30 - 40 bin arttığına işaret ediyor.

Psiphon'un henüz kesinleşmemiş verileri de Cuma gününden beri kullanıcı sayımızın 10 bin den 60 bine çıktığını gösteriyor.

Android uygulaması da 50 bin telefona indirilmiş durumda.
BBCT
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com