EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İsveç Ombudsman’ı – Bir Osmanlı fikrinin 300. yıl kutlaması

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> OSMANLI TARİHİ
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Cum Ekm 25, 2013 10:14 pm    Mesaj konusu: İsveç Ombudsman’ı – Bir Osmanlı fikrinin 300. yıl kutlaması Alıntıyla Cevap Gönder

İsveç Ombudsman’ı – Bir Osmanlı fikrinin 300. yıl kutlaması
DSC01859Celebrating 300 years of Swedish Ombudsman

25 Eki 2013



İSVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİ'NİN BASIN BİLDİRİSİ

Büyükelçi Lars Wahlund, İsveç demokrasisinin önemli bir ayağı olan ve bugün 300. yıldönümünü kutlamak için toplanılan İsveç Ombudsman sistemini anmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Büyükelçi Lars Wahlund sözlerine şöyle devam etti: “Kralımız 12. Şarl’ın 1713 tarihinde Padişahı ziyaret ederken Osmanlı İmparatorluğu’ndan ilham alarak oluşturduğu bir kurum olan Ombudsman, ilerici bir fikir olarak o günden bugüne demokrasimizin temel kurumlarından biri haline gelmiştir. Mart ayında ise Türkiye Kamu Denetçiliği Kurumu İsveç’in kuvvetli bir şekilde desteklediği ve gelişen AB- Türkiye ilişkilerinin bir parçası olarak Ankara’da işlevsel hale gelmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi tarihini tekrar yaşattığını görmekten mutluluk duyuyor, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin bu duruma katkısından ötürü memnuniyetimi ifade etmek istiyorum.”



Kamu Denetçisi Serpil Çakın İsveç Ombudsmanlık sisteminin temellerinin atılışının 300. yıldönümü vesilesiyle bir araya gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyetini belirtmiş ve modern anlamda ilk kez İsveç’te kurulan ve buradan tüm Dünya’ya yayılan Ombudsmanlığın Osmanlı İmparatorluğu uygulamasından ilham almış olmasının ise ayrı bir övünç kaynağı olduğunu ifade etmiştir.

Sayın Serpil Çakın ayrıca şu ifadelerde bulunmuştur: “2013 yılı itibarıyla Kamu Denetçiliği Kurumu aktif hale gelmiş ve 29 Mart 2013 tarihinden bu yana 6000’den fazla başvuru almak kaydıyla vatandaşların teveccühüne mazhar olmuştur. Kurumumuzun çalışmalarından Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda da övgü ile bahsedilmektedir. Avrupa Ombudsman ailesine katılan en son fert olarak, Avrupalı meslektaşlarımız ile daha yakın işbirliği halinde çalışmak istiyoruz. Bu kapsamda İsveç Ombudsmanı ile ortak projeler hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inanıyoruz.”

Tarihçe:

İsveç Ombudsman kurumu 26 Ekim 1713’te Kral 12. Şarl’ın emriyle kurulmuştur. Bugün Moldova sınırları içerisinde yer alan Bender şehrinde birkaç yıl kaldıktan sonra Osmanlı Padişahı’nı Edirne’de yer alan Timurtaş Kasrında ziyaret eden 12. Şarl, Osmanlı tebaasının İmparatorluk genelinde kanunların tatbikine dair yorum ve itirazlarını ilettiği “Kazasker” olarak adlandırılan Osmanlı Başyargıcından etkilenmiş, kendi ülkesi olan İsveç’ten uzun dönem uzak kaldığından böylesi bir kişinin veya kurumun yurdu için önemli olduğu kanaatine varmıştır. 12. Şarl’ın buyruğuyla oluşturulan Ombudsman kurumu o günden bugüne uluslarası boyutta neredeyse İsveç markası olarak anılsa da, fikrin aslı 300 yıl önce Osmanlı Padişahı vesilesiyle ortaya çıkmıştır.
http://www.swedenabroad.com/tr
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> OSMANLI TARİHİ Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com