EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Bu dilekçeyi yazın, 10 yıllık Kayıp kaçak bedelini geri alın

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cum Nis 12, 2013 8:42 pm    Mesaj konusu: Bu dilekçeyi yazın, 10 yıllık Kayıp kaçak bedelini geri alın Alıntıyla Cevap Gönder

Bu dilekçeyi yazın, 10 yıllık Kayıp kaçak bedelini geri alın
31 Aralık 2014



Elektrik faturaları için ödenen kayıpkaçak bedeli paralarını geri almak isteyen abonelerin dikkat etmesi gereken 3 kritik nokta var... Paranızı alabilmek için bu yolları takip edin.

Yargıtay'ın 'elektrik abonesinden kayıpkaçak parası alınamaz' kararı, 36.9 milyon yurttaşı. Faturasına her ay yaklaşık yüzde 14 kayıp-kaçak bedeli eklenen tüketici, bu kararla rahat nefes alırken; bugüne kadar ödediği paraları nasıl geri alabileceğinin yollarını aramayı başladı. Tüketicilerin 10 yıllık dönem için ödediği kayıpkaçak bedellerini geri alması mümkün. Bu paraların abone başına bin lirayı geçtiği hesaplanırken; uzmanlar, yargı yoluna başvurmak isteyen tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları açıkladı.

EMSAL GÖSTERİN
Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Yargıtay Genel Kurulu'nun elektrikte kayıp-kaçak bedelinin tahsil edilmesinin hukuka aykırı olduğuna yönelik kararının 'emsal' bir karar olduğunu söyleyen uzmanlar, "Kurul emsal bir karar aldı, içtihat niteliğinde. Dolayısıyla dava açılan mahkemeleri bağlayıcı bir niteliktedir. Bu karara dayanılarak vatandaşın dava açması yerindedir, dürüst tüm vatandaşlar dava açmalıdır" diye konuşuyor. İşte son 10 yılda ödenen kayıp-kaçak bedelini geri almanın yolları:


* Öncelikle bulunduğunuz ildeki elektrik dağıtım şirketine gidip, ne kadar kayıp-kaçak bedeli ödediğinize dair kağıt almanız gerekiyor. Kayıp kaçak bedelini almak isteyenlere kurum tarafından tüketicileri hak kaybına uğratabilecek iki satırlık dilekçeler doldurtulmakta olup aşağıdaki şekilde ayrıntılı dilekçe verilmelidir. Dilekçenin alındılı bir sureti de tüketicinin elinde olmalıdır.



* Eğer ödediğiniz bedel 2 bin liranın altında ise ilçenizdeki tüketici hakem heyetine gidip, Yargıtay kararını emsal göstererek paranın iadesi talebinde bulunmalısınız.

* Ödediğiniz bedel 2 bin liranın üzerinde ise kayıp-kaçak bedellerini almak için tüketici mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FİYATLARI OCAK'TA DA AYNI
Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Elektrik ve doğalgazda herhangi bir fiyat düzenlemesi düşünmüyoruz. Elektrik ve doğalgaz, 1 Ocak'tan itibaren Aralık ayında kullandığımız fiyatlardan kullanılmaya devam edecek" dedi. Aralık sonuna göre, 28 AB üyesi ülke arasında sanayide bu yılın en ucuz elektrik ve doğalgazını kullanan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Yıldız, benzinde de yüzde 17.1 indirim yaşandığını belirtti.

KAYIP-KAÇAK DÜZENLEMESİ GELİYOR
Bakan Taner Yıldız, kaçak elektrik kullanımıyla ilgili mücadelenin devam edeceğini vurgulayarak, bununla alakalı mahkemeleri rahatlatmak için bir kanuni düzenleme yapmanın uygun olacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti: "Kayıp-kaçakla alakalı hukuki süreçler, bireysel başvurularla beraber oluşmuştur. Bunun kurumsal bir yapı içerisinde söz konusu olamadığını bilmek lazım. Bununla alakalı kanuni düzenlemelerimiz Ocak ayı içinde yapılacak" dedi.

İŞTE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

İŞTE ÖRNEK DİLEKÇE

T.C.

……………………………….. Kaymakamlığı

(Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na)

Şikâyet Eden :

Adresi :

E- Posta & Telefon :

Şikâyet Edilen :

Adresi :

Ş. Parasal Değeri :

Konusu : Kayıp, kaçak bedeli olarak alınan

bedelin tarafıma iadesi istemidir.

Açıklamalar :1-) Her ay abonesi olduğum ……………….. ait olmak üzere ikametimin bulunduğu adresimde kullandığım elektrik tüketim miktarına göre fatura tahakkuk etmektedir. Bu faturalarımda hizmet bedeli karşılığı olmayan “K/K Bedeli” adı altında kayıp, kaçak bedeli alındığını tespit ettim.

2-) Bu faturalarda bir hizmet bedeli karşılığı olmadığı açıkca belli olan, kötü niyetli diğer kullanıcıların kaçak kullanımı ve tedarikçi elektrik dağıtım firmasının ağır ihmal ve kusurları ile altyapısının eksikliklerinden kaynaklanan kayıp ve kaçak tüketimlerinin bedeli karşılığı olarak bunun biz dürüst aboneye yansıtılması kabul edilemez. Üstelik kayıp ve kaçak oranları bölgeler arasında oransal olarakta farklılık oluşturmaktadır. Bu nedenle elektrik faturalarına yansıtılan oranlarda bile bir tutarsızlık görülebileceği gibi bir başkasının işlemiş olduğu suç diğer taraftan dürüst tüketiciye yansıtılmakta, işlemediğim bir suç ile kişisel onurum zedelenmekte ve şahsıma atfen kusur izafe edilmektedir. “K/K Bedeli” adı altında yaklaşık % 15 oranında veya daha üzeri oranlarda kayıp/ kaçak bedeli adı altında bir ücret yansıtılmaktadır. Elektrik tedarikçisi firma bu bedelin “EPDK”nın kararı ile faturalara yansıtıldığını şöyle belirtmektedir.

Bahse konu elektrik faturalarında yer alan kayıp/kaçak bedeli şirketimizin kendi inisiyatifi ile düzenlenmiş bir bedel olmadığı, 4628 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu dâhilinde tüm yurtta ulusal tarife olarak uygulandığı, söz konusu tariflerin ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiği, 01.04.2011 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanmakta olan tarifeler ise 28.12.2010 tarih ve 2999 sayılı EPDK Kararı ile belirlenmiş, tedas.gov.tr internet adresinde yayınlandığı, Bu tarifeler kapsamında uygulanmakta olan; enerji bedeli, dağıtım bedeli, perakende satış hizmet bedeli, iletim bedeli, kalemlerine ilave olarak kayıp/kaçak bedeli ve perakende satış hizmeti (sayaç okuma) bedelleri belirlendiği, söz konusu bedellerin 2011/Nisan ayından itibaren elektrik faturalarında yer aldığını, bahse konu bedel, E.P.D.K tarafından belirlendiği ve uygulamaya konulmuş olup, şirketin alınan bedelle ilgili bir kararı söz konusu olmadığını belirtmiştir.

3-) Aslında 4628 Sayılı Kanun’un 11. Maddesi ve Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin “Madde 33- (1): Bu yönetmelik hükümleri uyarınca elektrik enerjisi hizmeti alan müşterilerin hakları ve zararlarının tazmini konusunda kanunun 11. maddesi ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri ile buna ilişkin diğer mevzuat hükümleri uygulanır.” demektedir.

4-) İlgili yasal hükümler gereğince, EPDK’nın kayıp/kaçak bedellerinin abone faturalarına yansıtılması hususunda aldığı karar mevcut yasal hükümlere aykırılık teşkil etmektedir. Kaldı ki alınan karar hiçbir surette yürürlükte bulunan yönetmelik ve kanunların önün geçerek uygulanamaz. Bu bağlamda 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun özel bir kanun olup mevcut genel hükümlerinde önüne geçmektedir.

5-) Mevcut kanuni hükümleri mucibince; elektrik faturalarıma yansıtılarak tahakkuk edilmiş bulunan kayıp/kaçak bedellerinin 4077 Sayılı TKH Kanun’un doktrinine uygun olarak burada tüketicin zayıf taraf olduğu kabul edilerek korunması gerektiği şeklinde tedbirin alınması ilgili hüküm mucibince belirtilmektedir.

İş bu ikame olunan mağduriyetim nedeniyle haksız ve hukuksuz olarak alınmış bedel veya bedellerin toplamı olan ………………… .-TL’nin tarafıma iadesi kararının alınması için hakem heyetinize başvurmak zorunda kaldım.

Hukuki Nedenler :4077 Sayılı TKH Kanun ve diğer ilgili tüm mevzuat.

Hukuki Deliller :Elektrik faturaları, ödeme belgeleri, sözleşme, hakem heyeti emsal kararı, bilirkişi incelemesi ve ispata yarar her türlü delil.

İstem Sonucu :İzah olunan nedenlerden dolayı; kayıp/ kaçak bedeli adı altında haksız, hukuksuz olarak ve ödemiş olduğum ………….. .-TL toplam bedele, ödemiş olduğum tarihten itibaren değişken yasal faiz oranı uygulanmak sureti ile hesaplanacak işlemiş faizi ile birlikte toplamının tarafıma iadesine karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim. / /2011

Şikâyet Eden (Adı, Soyadı ve İmza)

Kaynak: Cumhuriyet

Yargıtay, TRT'nin kaçak payına dur dedi
01 Ocak 2015



Kayıp-kaçak elektrik parasının tüketicilerin faturasına yansıtılmasını hukuka aykırı bulan Yargıtay, TRT’nin faturalardan aldığı yüzde 2’lik paya da dur dedi.

Elektrik faturasında 5 kalemde haksız tahsilat tespit eden Yargıtay, TRT’nin faturadan aldığı yüzde 2’lik payda da kaçak buldu. Bugün gazetesinden Metin Arslan'ın haberine göre, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, elektrik faturasında TRT’ye ödenen yüzde 2’lik payın hesaplanmasında kayıp-kaçak bedelinin hesaba dahil edilemeyeceğine karar verdi. Kararda, "Aslının alınmamasına karar verilen kayıp-kaçak bedelinin yüzde 2 TRT payının hesaplanmasında matraha dahil edilmesi mümkün değildir” denildi.

HOSTİNG ŞİRKETİ DAVA AÇTI

İstanbul’da faaliyet gösteren bir internet hosting şirketi, elektrik dağıtım şirketinin 2 yıl boyunca tahsil ettiği faturaya karşı dava açtı. Şirket, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun kararı gereğince TRT adına kesilen yüzde 2’lik payın hesaplanmasında kayıp-kaçak bedelinin matraha dahil edilemeyeceğini savundu. Ancak dağıtım şirketi, Danıştay 13. Dairesi’nin EPDK kararının yürütmesini durdurduğunu belirterek, 6 bin 713 TL'lik alacak için icra takibi başlattı. Davalı şirket, icra kararına İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde itiraz etti. Mahkeme, Danıştay’ın kararını gerekçe göstererek, şirketin davasını kısmen reddetti. Mahkeme kararında, TRT payı, enerji fonu ve BTV hesaplaması için kayıp-kaçak bedeli üzerinden ek fatura düzenlenebileceği belirtildi.

EPDK DA 'ALINAMAZ' DEDİ

Davalı şirket kararı Yargıtay’da temyiz etti. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozdu. Kararda, uyuşmazlığın Danıştay 13. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararı ve EPDK kararı üzerine yüzde 2 TRT payının aktif enerji üzerinden mi yoksa aktif enerji ile kayıp-kaçak bedelinin toplamı üzerinden mi alacağı noktasında toplandığı kaydedildi. Kararda, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kayıp-kaçak bedelinin abonelerden tahsili yoluna gidilmesinin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmayacağı, kayıp-kaçak bedelinin faturalara yansıtılamayacağına karar verdiği hatırlatıldı.

NAZARA ALINAMAZ

Kararda “Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun ve dairenin uygulamasına göre aslının alınmamasına karar verilen bir bedelin (kayıp-kaçak) yüzde 2 TRT payının hesaplanmasında nazara alınması mümkün değildir” tespiti yapıldı.

Kayıp kaçak bedeli üzerinden yüzde 2 TRT payı alınamayacağını belirten daire, elektrik dağıtım şirketinin, aboneden yaptığı tahakkukun yerinde olmadığı, bilirkişinin bu yönde hazırlayacağı rapor üzerine yeni bir karar verilmesi gerektiğini vurguladı.

TRT'NİN YILLIK KAÇAK GELİRİ 15 MİLYON TL

Yargıtay’ın kararı sonrası TRT’nin faturada yıllık 760 milyon liranın 15 milyon TL’sinin kayıp kaçağa ilişkin olduğu hesaplandı. Vatandaşlar, geriye dönük 10 yıllık alacaklarına ilişkin dağıtım şirketlerine karşı tüketici hakem heyetlerine başvurabilecek. TRT’nin geriye dönük yaklaşık 150 milyon TL’yi elektrik şirketleri üzerinden abonelere iade etmesi gerekecek.

Aktif enerji bedeli ve kayıp-kaçak bedelinin toplamı üzerinden yüzde 2 oranında katkı payı alınarak TRT’ye veriliyordu. Elektriğe yapılan yüzde 9’luk zam sonrası yıllık payını katlayarak 662 milyondan 760 milyon liraya yükselten TRT’nin, vatandaşın elektrik faturasından aldığı yüzde 2’lik payın haksız alındığı ortaya çıktı.
CUMHURİYET
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com