EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Türk Dünyasının Hocası Prof. Dr. Turan YAZGAN

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BİLİM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pts Ksm 26, 2012 11:49 pm    Mesaj konusu: Türk Dünyasının Hocası Prof. Dr. Turan YAZGAN Alıntıyla Cevap Gönder

Prof. Dr. Turan YAZGAN


1938 -

TÜRK DÜNYASI kavramını ilk kullanan,
TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI VAKFI’nın kurucusu,
hayatını TÜRK DÜNYASI’na adayan,
son anına kadar TÜRK DÜNYASI için yaşayan, çalışan, düşünen,
yüreği TÜRK DÜNYASI, TÜRK DÜNYASI diye çarpan;
akıl, gönül ve dava adamı,
TÜRK DÜNYASI’nın bilicisi,
TÜRK DÜNYASI’nın boy boylayıcısı, soy soylayıcısı,
TÜRK DÜNYASI’nın ad koyucusu, yaşayan son Korkut Atası,
TÜRK DÜNYASI’nın aksakalı;

GÜLEN Hanımefendi’nin sevgili eşi, KARAHAN, KORHAN ve KÖZHAN’ın babası,

hepimizin hocası;

TURAN’ın yol göstericisi,
adı ile müsemma Prof. Dr. TURAN YAZGAN Hocamız Hakkın rahmetine yürümüştür.

24 Kasım 2012 Cumartesi günü, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasındaki tören saat 11:00’de, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı önündeki tören saat: 12:30’da olacak ve Fatih Camisi’nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Kozlu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında ebedi istirahatgâhına defnedilecektir.

TÜRK DÜNYASI’nın başı sağolsun, yattığı yer nurla dolsun, ALLAH rahmet eylesin.

http://www.turan.org.tr/

Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamızın Cenaze Töreni



22 Kasım Perşembe günü 07.55’te hakka yürüyen Prof. Dr. Turan Yazgan Hocamızın cenaze töreninin birinci bölümü 24 Kasım 2012 Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Rektörlük binası içinde başladı. Buradaki törende:
Yrd. Doç. Dr. İbrahim AKIŞ, Prof. Dr. Turan YAZGAN Hocamızın Biyografisini okudu;



İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat MURAT,
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET,
Azerbaycan Bakü Türk Dünyası İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyyüp AKTEPE,
Torununa Hocamızın adını veren ve üniversitesinde Hocamızın adına bir enstitü kuran, Kazakistan-Çimkent Miras Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bolat MİRZALİYEV,
Kırgızistan-Celalabad İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kantörö Şaripoviç TOKTAMAMATOV,
Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Yüksek Lisans Enstitüsü Müdürü Hasan İSRAFİLOV,
Azerbaycan Milletvekili Şair Sabir RÜSTEMHANLI ve
Kırım Türkleri Lideri, Kırım Millî Meclis Başkanı Mustafa Abdulcemil KIRIMOĞLU konuşma yaptı.



Bu program İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Donuk Hocanın sunumu ile gerçekleşti.



Konuşmaların sonunda Hocamızın naaşı omuzlar üzerinde Üniversite önündeki cenaze aracına kadar taşındı.

Cenaze aracının önünde Türk Bayrağı, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Bayrağı, ortasında Hocamızın torunlarının taşıdığı fotoğrafı ve çapan giymiş kırk genç, otuzunun elinde Türk Devletleri ve Türk topluluklarının bayrağı vardı.

Cenaze aracının etrafını Bağımsız Türk Devletleri’nin (Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) bayraklarını taşıyan altı genç bir hilâl şeklinde sarmışlardı. Diğer Türk Toplulukları’nın bayraklarını taşıyan yirmi dört genç ise altı sıra halinde dizilmişlerdi. Bunların iki metre arkasında ilk safta Aksakallar kol kola girmişler ve ardınca da cenazeye katılanlar sıralanmıştı. Bu vaziyette saat 11.40’ta Üniversite’nin merkez bahçesinden yürüyüşe başlayan topluluk, Prof. Dr. Ümit Yaşar Doğanay Caddesi, 16 Mart Şehitleri Caddesi, Şehzadebaşı Caddesi ve Bukalıdede Sokak üzerinden saat 12.30’da Ankaravî Mehmet Efendi Medresesi’nde bulunan Vakfımızın merkezine ulaşabildi.



Vakıf merkezindeki Cenaze Töreni’nin ikinci bölümünde ise;
Kırım Türkleri Lideri ve Kırım Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdulcemil KIRIMOĞLU,
Azerbaycan Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile RÜSTEMHANLI,
Makedonya Türk Milletvekili Erdoğan SARAÇ,
Prof. Dr. Mustafa ERKAL,
Prof. Dr. Ahmet GÖKÇEN,
Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal KURT,
Emekli İstanbul Vali Yardımcısı Murat KOCABAŞ,
Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet KABAKLI
Aksakalımız Nefi DEMİRCİ,
Batı Trakya Türkleri Lideri Rahmetli Dr. Sadık Ahmet Beyefendi’nin eşi Işık Sadık Ahmet ve Hocamızın sağ kolu Saadet Pınar YILDIRIM bir konuşma yaptı.



Bu program Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Eğitim Kültür Müdürü Metin Köse’nin sunumu ile gerçekleşti.





Buradaki törenin 13.15’de son bulmasıyla aynı şekilde harekete geçen topluluk yürüyerek Bukalıdede Sokak, Şehzadebaşı Caddesi, Macar Kardeşler Caddesi, İtfaiye Caddesi ve Fatih Türbesi Sokağı üzerinden saat 14.00’te Fatih Camisi’ne ulaşabildi.



Fatih Camisi’nde ikindi namazından sonra;
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek,
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu,
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli,
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici,
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu,
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın,
Birçok bakan, milletvekili, eski bakan ve eski milletvekili;
Sanatçılarımızdan Bozkurt İlham Gencer, Orhan Gencebay, Esat Kabaklı, Serdar Gökhan, Sezen Cumhur Önal, eski futbolcu Saffet Sancaklı ve Fatih Camisi bahçesini tıklım tıklım dolduran sivil toplum örgütü liderleri, öğretim üyeleri, öğrenciler ve gençlerin yanında geniş bir halk topluluğu katılımıyla cenaze namazı kılındı.



Buradan araçlar ve otobüslerle Edirnekapı, Topkapı üzerinden Eski Kozlu Mezarlığı’nda Hocamızı en çok sevdiği vatan toprağına emanet ettik.

Definden sonra topluca Vakıf merkezimize gelindi ve Hocamız için ikramda bulunuldu. Şehzadebaşı Camisi’nde yatsı namazından sonra Hocamızın aziz ruhuna Kur’an okundu.

Kaynak: http://www.turan.org.tr/

Turan Yazgan Kimdir?

1938 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesinde doğan Yazgan, 1948’de Eğirdir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi dereceyle bitirdi. 1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra askerlik görevini yaptı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yaptı. 1963’te Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere İtalya’ya gitti.

1966’da İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi.

1967’de “Şehirleşme Açısından Türkiye’de İşgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi derece ile doktorasını yaptı.

1971’de “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu.

1977 ve 1978’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini yüklendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığına sundu.

1979’da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Anabilim dalı Başkanlığı vazifelerinde bulundu.

2000 yılında istifa ederek, üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, hâlen 1980 yılında kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını yürüttü.

Bu vakıf çatısı altında Türk dünyası kültür ve sanatının tanıtılmasına büyük katkılar sağlayan Yazgan, Türk Dünyası müziği, tiyatrosu ve resminin tanıtılması, Türk dünyası liderlerinin ve gençlerinin Türkiye ile kucaklaşması, Türk dünyası çocuklarının şölenlerde buluşması, Türk dilli eğitimin yaygınlaştırılması ve bu amaçla pek çok bilimsel konferans ve toplantılar düzenlenmesine öncülük ederek, Türk kültürünün korunması ve tanıtılması alanlarında çok büyük işlere imza atmıştır. Vakıf bünyesinde hazırlanan yayınlar ise, Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Türkiye’de ve Türk Dünyasındaki hizmetleri nedeniyle 200’den fazla plaketle ödüllendirilen Turan Yazgan’ın, ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok üniversiteden verilmiş fahri doktora unvanları bulunmaktadır.

Yazgan evli, 3 çocuk ve 2 torun sahibiydi.

ESERLERİ:

Sosyal Güvenlik Açısından Zekat
Turan Yazgan
Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları

Sosyal yardımlar, sosyal güvenlik tarihinin ikinci merhalesinde, tehlikeye uğrayan insanları tehlikelerin zararlarından kurtarmak bakımından çok tesirli rol oynamış müesseselerdir. Esas itibariyle dini mahiyet taşıyan bu yardımlar, yeryüzünde gelmiş geçmiş, tek tanrılı - çok tanrılı dinlerde çok önemli bir yer işgal ederler. Netice itibariyle vasıtalı veya vasıtasız şekilde "ferdi tasarruflar"ın; tehlikeye uğrayan, dolayısıyla "kazanma gücü"nü kaybedip tasarruflarını tüketen açlık ve sefaletle yüzyüze gelmesi mutlak olan diğer fertlere aktarılmasından ibarettirler. Bu aktarma, dini bir emri yerine getirme, merhamet...gibi duygulara dayanmaktadır. Her din, değişik müsseselerle ve değişik şekillerde sosyal yardımların işletilmesini sağlamıştır.
(Kitabın İçinden)

Türkçe
54 s. -- 1. Hamur-- Ciltsiz -- 10.5 x 16 cm
Ankara, 1995
ISBN : 975-389-174-1
54 s., 1. Basım


İktisatçılar için Sosyal Güvenlik Ders Notları
Turan Yazgan
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları

Bu kitap münakaşaları belirli sınırlar içinde tutmaya, çocuklarımıza sosyal güvenlik kavramı vermeye yönelik bir ders kitabıdır. Ders kitaplarının bundan öte bir gayesi olmamalıdır. Çünkü bilgiler başka vasıtalarla da saklanabilir ve her zaman isteyenin karşısında hazır bulundurulabilir. Bundan dolayı kitap, bilhassa ders kitabı bilgi saklamaktan çok insanı düşündürmeye, araştırmaya, bulmaya, çözmeye alıştıran, kısaca beyni geliştirmeye yarayan bir vasıtadır.
(Önsöz)

Türkçe
415 s. -- 1. Hamur-- Ciltsiz -- 16.5 x 24 cm
İstanbul, 1992
ISBN : 975-498-046-2
415 s., 1. Basım

SÖYLEŞİ

Üstatlar konuşuyor
Altan Deliorman, İskender Pala, Kemal Eraslan, Turan Yazgan, Turgut Cansever, Yılmaz Özakpınar
Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları / Çarşamba Sohbetleri Dizisi

Bu eser, altı değerli üstadımızın Fikri birikimlerinin mahsulüdür. Burada işlenen konuların her biri, ayrı bir cilt tutacak değerde malûmatı bir araya getirmiştir.

Okur, her bir sayfada binlerce kitaptan, o kitaplar üzerinde yapılmış nice nice tefekkürden ve uzun yılların engin tecrübelerinden süzülüp gelen eşsiz bilgileri topluca görme ve edinme imkânına kavuşacaktır.

(Arka Kapak) Türkçe
157 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 14 x 20 cm
İstanbul, 2002, 1. Basım
ISBN : 9789757594673

haber1001
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BİLİM Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com