EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

EHEC E.coli 0157:H7 bakterisi

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cmt May 28, 2011 8:55 pm    Mesaj konusu: EHEC E.coli 0157:H7 bakterisi Alıntıyla Cevap Gönder

Fransa'da Bakteriden İlk Ölüm
02.07.2011
Avrupa'da ortaya çıkan EHEC salgınında, ilk kez Fransa'da bir kişi hayatını kaybetti.

Fransa, EHEC’ten bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 78 yaşındaki kadının ölümüyle, e-Koli olarak da bilinen bakteriden ölenlerin sayısı 51’e yükseldi.
Fransa’nın güneybatısındaki Bordeaux’da ölen kadının böbrek sorunları nedeniyle 24 Haziran’dan bu yana tedavi gördüğü bildirildi.

Hastane yönetimi, 78 yaşındaki kadında tespit edilen bakterinin, Almanya’daki türle benzerlik taşımadığını belirtti. Hastanede, bakteri nedeniyle 7 kişinin daha tedavi görmekte olduğu da açıklandı.

Son ölümle birlikte e-koliden ölenlerin sayısı 48’i Almanya, biri Amerika Birleşik Devletleri, biri de İsveç’te olmak üzere 51’e yükseldi.

E Koli salgınına neyin yolaçtığı konusundaki belirsizlik ise sürüyor. İspanya’dan ithal salatalıkların aklanması, Almanya’daki bir çiftlikte soya filizlerine ilişkin soru işaretlerinin devam ettiği sırada yeni bir suçlu ortaya atıldı. Mısır’dan ithal edilen çemen otu.. Avrupa Hastalıkları önleme ve kontrol merkezi’nce yapılan açıklamada, bakterinin kaynağının 2009 ve 2010 yıllarında Mısır’dan ithal edilen çemen otu tohumları olabileceği öne sürüldü. Mısır bir açıklama yapmazken, konuya ilişkin araştırmaların sürdüğü de kaydedildi. TRT

Ölümcül Virüs EHEC E.coli bakterisi Yayılıyor
28.05.2011

Almanya’nın kuzeyinde bulunan eyaletlerde hızla yayılan, 2 kişinin ölümüne ve 400’ü aşkın kişinin hastalanmasına neden olan koli basilinin (EHEC E.coli 0157:H7 bakterisi) kaynağı henüz belli değil.

Uzmanlar hastalığın daha çok yayılmasından endişe ediyor.

Ülkemizde de görüldüğü bilinen bu koli basili hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor.

Türkiye’nin de bu bakteriden etkilenip etkilenmeyeceği konusunda merak artarken Habertürk Sağlık Haberleri Servisi, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Aylin İzat Liceoğlu’na bu bakterinin nasıl bulaştığını ve etkilerini sordu...

E.coli veya Escherichia coli olarak bilinen koli basili, memelilerin kalınbağırsaklarında yaşayan genellikle yararlı bir bakteri türü olarak tanımlanıyor. Normal şartlar altında insana zarar vermeyen bu bakterinin EHEC (Enterohemorajik E.coli) grubuna ait E.coli 0157:H7 türü hayati tehlikeye neden olabiliyor.

Nasıl Bulaşıyor?
Etkenin başlıca yayılma kaynakları iyi pişmemiş veya çiğ et, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, iyi temizlenmemiş çiğ sebze ve meyve, EHEC’i taşıyan hayvanlarla temas olarak sayılıyor. Ayrıca yeteri miktarda klorlanmamış su içmek, koli basili içeren göl ve havuzlarda yüzmek de bulaş yollarından... EHEC insandan insana bulaşabildiği için özellikle toplu yaşam alanlarında yayılmasını önlemek zor...

Belirtileri Neler?
Bakteri bulaştıktan birkaç gün sonra ilk belirtiler şiddetli bulantı ve karın ağrısı olarak ortaya çıkar.

Bunu şiddetli, kanlı ishal takip edebilir. Birlikte ateş ve kusma olabilir. Tedavi altına alınan hastalar gerekli müdahalelerin ardından hızla iyileşebilir. Bazı kişilerde hastalık belirti vermeden, kendiliğinden iyileşebiliyor. Ancak bazı vakalarda EHEC ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Neden Ölümcül?
EHEC (E.coli 0157:H7) ürettiği toksin ile hastalık yapar. Özellikle yaşlı insanlarda ve çocuklarda HUS Sendromu’nun ortaya çıkmasına yol açabilir. HUS Sendromu’na bağlı olarak hastalarda alyuvarlar imha olur, böbrek yetmezliği görülür. İnme ve koma görülebilir. Bu durum, bazı hastaların hayatlarını kaybetmesi ile sonuçlanır.

Dışkı Kültürü ile Tespit Ediliyor
EHEC (E.coli 0157:H7) bakterisi belirtileri gösteren kişilerin zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Burada yapılacak olan dışkı kültürü ile bakterinin varlığı saptanabilir.

Tedavisi...
Enfeksiyona yakalanmış çoğu kişi ilaç tedavisi olmadan kendiliğinden 5 – 10 gün içinde iyileşir. Tedavi sırasında antibiyotik kullanımının iyileşme üzerinde bir etkisi yoktur, hatta bazı vakalarda HUS Sendromunu tetiklediği ve böbrek yetmezliğine yol açtığı görülmüştür.

Hastada HUS Sendromu görülüyorsa yoğum bakımda tedavi altına alınır. Tedavi için çoğunlukla kan nakli ve diyaliz gerekir. HUS Sendromu’nun hayati tehlike yarattığını unutmamak gerekir. Bu neden HUS Sendromu belirtisi gösteren hastalar derhal bir hastaneye başvurmalı.

Nasıl Korunuruz?
EHEC’in yaptığı hastalıktan korunmak için tüketilen etin mutlaka iyi pişirilmesi gerekir.

Ayrıca çiğ etin hazırlanması aşamasında kullanılan tüm mutfak aletlerinin dezenfekte edilmesi bakterinin yayılmasını engeller. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini, iyi temizlenmemiş çiğ sebze ve meyveyi yemekten kaçınılmalı. Sık sık elleri yıkamak etkenin insandan insana bulaşmasının önüne geçer.

Temiz Su Tüketin, Temizliğinden Emin Olmadığınız Suya Girmeyin
Ayrıca temiz olmayan suların içilmesi veya içinde yüzülmesi de EHEC’in bulaşma olasılığını arttırır. Bu nedenle temiz su tüketilmeli ve temizliğinden emin olmadığınız sularda yüzülmemelidir. Hastalanmış bebeklerin bezini değiştirdikten sonra eller mutlaka yıkanmalı. Enfeksiyon kapmış kişilerle aynı havuzda yüzmemeli ve birlikte banyo yapılmamalı.
TRT

Öldüren Bakteri Kapıya Dayandı!
08.06.2011
Yunanistan'da, 53 yaşında bir kadında EHEC bakterisi saptandı.

Salgınla mücadele kurumu yetkilileri, hastadan alınan örneklerde yapılan iki ayrı laboratuvar incelemesinin sonuçlarının pozitif çıktığını, ancak kesin tanı için gerekli tüm incelemelerin tamamlanması gerektiğini açıkladı.
EHEC bakterisini muhtemelen ülkesinde kaptığı tahmin edilen Alman hastanın, yapılan incelemelerin ardından memleketine döndüğü ifade edildi.

Kaynağı Hala Belirsiz...
Çoğu Almanya’da olmak üzere 23 kişinin ölümüne yol açan E-Koli bakterisinin kaynağı, bütün çabalara karşın hâlâ belirlenebilmiş değil...

12 ülkeye yayılan EHEC salgınında Almanya’nın kuzeyinde 2 bin dolayında kişinin tedavisi sürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, "Bakterinin kaynağı bir hafta içinde tespit edilemezse, salgının nedeni hiçbir zaman bulunamayabilir" uyarısını yaptı.

Almanya Sağlık Bakanı Danilel Bahr, son yıllarda bakteriye bağlı en büyük salgınla karşı karşıya kalındığını, bununla birlikte, EHEC vakalarının sayısında azalma olduğunu açıkladı. Yine de ülkenin kuzeyindeki hastaneler, başvurularla başetmekte zorlanıyor.

Son derece bulaşıcı ve ağır böbrek yetmezliğine yolaçan EHEC bakterisine karşı tedavi yöntemleri de araştırılıyor. Test edilen ilaçların etkili olup olmadığı birkaç hafta içinde ortaya çıkacak.

Almanya Eleştirilerin Odağında...
Hastalığın başladığı andan itibaren Almanya’nın ortaya koyduğu kriz yönetimi, Avrupa çapında eleştirilerin hedefinde...

Avrupa Parlamentosu’nda salgınla ile ilgili yapılan oturumda Almanya’nın yanısıra Avrupa Birliği de "krizde yavaş davranmakla" eleştirildi. TRT
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> HASTALIKLAR/ŞİFALAR Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com