EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Abant Gölü mahkeme kararıyla şimdilik kurtuldu

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cum Mar 18, 2011 11:22 pm    Mesaj konusu: Abant Gölü mahkeme kararıyla şimdilik kurtuldu Alıntıyla Cevap Gönder

Abant Gölü mahkeme kararıyla şimdilik kurtuldu
18.03.2011

Kamuoyunda 'yavru Abant projesi' olarak bilinen ve tartışmalara neden olan Bolu Abant Gölü'nün düzenlenmesine ilişkin projenin ihale sözleşmesinin yürütmesi durduruldu. Abant projesi, dönemin Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar'ın 'Abant inşallah Davos olur' sözleriyle de gündeme gelmişti. (İlgili Haber: http://www.odatv.com/n.php?n=davosa-gitmem-diyen-basbakan-abanti-davos-mu-yapacak-1604101200)

GEÇ AMA YERİNDE BİR KARAR

Sakarya 1. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla birlikte, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Bolu Valiliği İl Özel İdaresi arasında imzalanan projeye ilişkin sözleşme iptal edilmiş oldu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, kararı geç ama yerinde bir karar olarak değerlendirirken, Şehir Plancıları Odası Avukatı Koray Cengiz, "kararla birlikte bölgeye çivi bile çakılamaz" dedi.

BAKANLIK, VALİLİĞE DEVRETTİ

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bolu Valiliği İl Özel İdaresi arasında 2009 Ağustos ayında imzalanan 'Abant Gölü Tabiat Parkı Sınırları İçerisinde Yer Alan Çadırlı Kamp Alanı, Kapı Girişi, Köy Ürünleri Satış Üniteleri İşletmeciliği İle Genel Saha Temizlik ve Güvenlik Hizmetlerinin İşletmeciliğine Ait İhalenin Sözleşmesi', uygulamadaki çarpıklıklar nedeniyle tepki çekmişti.

DÖNEMİN VALİSİ, 'ABANT DAVOS OLUR İNŞALLAH' DEMİŞTİ

Dönemin Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar'ın, "Abant inşallah Davos olur" sözleriyle savunduğu projeyle, Abant Gölünün etrafına setler oluşturularak su seviyesi 1,5 metreden fazla yükseltilmiş, 10-12 metreyi bulan genişlikte otoyollar inşa edilmiş, yükselen sulardan dolayı çevredeki bazı restoranlar ve piknik alanlarını su basmıştı. Abant Gölü’ne yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Örencik Yaylasına, yeni bir “yavru Abant” gölü oluşturulmayı da hedefleyen projeye dava açan Şehir Plancıları Odası (ŞPO), düzenlemenin durdurulmasını istemişti.

MAHKEME, 'SÖZLEŞME HUKUKA AYKIRI' DEDİ

Davayı değerlendiren Sakarya 1. İdare Mahkemesi, Bolu İl Özel İdaresi ile Bolu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü arasındaki sözleşme uyarınca bölgede yapılan ve yapılacak olan faaliyetlerin, "ekolojik denge ile ekolojik sisteme zararının bulunduğu dikkate alındığında ve yaban hayatının tahrip edilerek uzun devreli gelişme planına aykırı olarak yeni yollar açıldığının ortaya konulması karşısında tabiat parkına verilen zararlar nedeniyle imzalanan sözleşmenin hukuka aykırı olduğu" gerekçesiyle işlemin yürütmesini durdurdu.

PROJE DE DURDURULMUŞ SAYILIR

Mahkemenin, bölgede çalışan uzmanların hazırladığı raporu dikkate aldığını belirten Şehir Plancıları Odası Avukatı Koray Cengiz, projenin hazırlık aşamasında biliminsanlarının görüşlerinin alınmadığını belirterek, "bu kararla birlikte alanın yetkisi Bolu İl Özel İdaresi'nden Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne geçmiştir" dedi.

Cengiz, kararın yalnızca ilgili sözleşmeyi değil, bölgede uygulanan projeyi de durdurduğunu sözlerine ekledi.

SORUMLULAR DA CEZALANDIRILMALI

Kararı değerlendiren Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, projenin uygulanması aşamasında vahşice uygulamalar yapıldığını belirterek, "proje neredeyse bittti, ortalık mahvoldu, tahribat had safhada. Hukuk geç de olsa kararını vermiştir. Geç ama yerinde bir karar" diye konuştu. Yürütmeyi durdurma kararının bölgede yaşanan tahribat için yeterli olmadığının altını çizen Tunçer, bu tahribata nedne olanların da yargılanmaları gerektiğini belirtti.
Odatv
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com