EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Tohumda büyük hedef

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pzr Şub 13, 2011 7:25 pm    Mesaj konusu: Tohumda büyük hedef Alıntıyla Cevap Gönder

Tohumda büyük hedef
13 Şubat 2011
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tohum konusunda yaptığı çalışmalarla Türkiye’yi tohumda dünyanın merkezine oturtmayı planlıyor.

Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Tarımsal Araştırmalar departmanı Genel Müdürü Masum Burak, “Özellikle buğday konusunda yaptığımız çalışmalarda çok başarılıyız. 20 yıl önce dekar başına 100 kilo olan verimliliğimiz 400 ki lo ya ka dar çık tı. Hat ta 900 ki lo ve rim aldığımız türümüz bile var” dedi.
Hibrit oranını artıracağız

2004 yılında yerli hibrit tohum oranının yüzde 10 olduğunu belirten Burak, bugün yüzde 35-40 seviyelerine çıktığını kaydederek, “Özel sektörle birlikte hareket ede rek 2013’te bu nu yüz de 60’a çı - karacağız” diye konuştu. Bakanlığın Ar-Ge altyapısının çok güçlü olduğunu vurgulayan Burak, “58 araştırma enstitüsü var. 2002’de 11 mil yon li ra olan Ar-Ge büt çe si 2011’de 81 mil yon li ra ya ulaş tı. 20 yıl ön ce 100 ki lo olan ve rim 250-400 kiloya çıktı. Ortalama 900 kilo ürün veren çeşitlerimiz bile var” dedi. “Açık sebze tohumlarında yüzde 80 kendimize ait” diyen Burak, hibrit tohumların ağırlıklı olarak seralarda kullanıldığını ve sanıldığı gibi de zararlı olmadığını söyledi. Serada dekarda 30 tona kadar verim alınabildiğine işaret eden Burak, “2004’ün baş la rın da yüz de 10 yer li hibrit tohumumuz vardı. 2010’da bu rakam yüzde 35-40 seviyelerine çıktı. 2013 sonunda özel sektörle beraber yüzde 60’a çıkaraca ğız. Ka mu ve özel sek tör de 200’e ya kın ıs - lahatçı yetiştirdik” şeklinde konuştu.

Ar-Ge desteği 5 milyon lira

Tarımın artık iktisadi bir sektör olarak görülmeye başlandığını ifade eden Burak, şöyle devam etti: “Önceden ev işi gibi algılanıyordu. 6-7 yıl içerisinde 14 te mel ya sa çıktı tarımla ilgili. Stratejik ürünlere kilo başına destek veriliyor. 145 bin ton olan sertifikalı tohum oranı 300 bin tonun üzerine çıktı. Maliyetlerin yüzde 25-60 arasındaki kısmını devlet karşılıyor. Dünyanın tohumluk arz merkezi ol ma şan sı mız var. Yıl da 5 mil yon li ra Ar-Ge desteği veriyoruz. Yapılan çalışmalar sonucun da bir so ru nu çö zen bir so nuç el de edi - lirse 300 bin lira da karşılıksız veriyoruz.”

Tohumun çoğu ABD’den

Tohumda İsrail’e bağımlıymışız gibi bir imaj çizildiğini belirten Masum Burak, ancak Türkiye’nin tohum ithalatının sadece yüzde 6’sının İsrail’den olduğunun altını çizdi. En fazla tohum aldığımız ülkelerin ABD, Hollanda ve Fransa olduğuna işaret eden Burak, “İsrail’- den 27 mil yon do lar lık to hum alıp 142 milyon dolarlık satış yapıyoruz” dedi.
Bugün
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TEKNİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com