EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İsveç çöküyor

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BATI DÜNYASI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pzr Arl 12, 2010 7:50 pm    Mesaj konusu: İsveç çöküyor Alıntıyla Cevap Gönder

İsveç'te 2 kişinin öldüğü restoran saldırısında 3 gözaltı
20 Mart 2015



İsveç'in Göteborg şehrinde çok sayıda Türk'ün yaşadığı Hissingen semtinde 2 kişinin öldüğü Türk restoranına düzenlenen silahlı saldırının failleri olduğu şüphelenilen 3 kişi yakalandı.

Göteborg polisi, gece yarısı Kungsladugard bölgesindeki Ekedalsgatan mahallesinde şüpheli bir arabayı durdurarak, otomatik silahları bulunan 3 kişiyi gözaltına aldıklarını bildirdi.

Polis sözcüsü Christer Fuxborg, yakalanan şahısların restoran saldırısıyla ilgisi olabileceklerine dair ellerinde kuvvetli deliller olduğunu belirtti.

İsveç'in Aftonbladet gazetesine göre, 2013'ten beri Göteborg şehrinde düzenlenen 110 silahlı saldırıda 12 kişi öldü, 67 kişi yaralandı.
Cumhuriyet

İsveç'te kitlesel isyan: Stockholm yanıyor
24 MAYIS 2013



BBC'nin haberine göre Stockholm'da bir gecede 3 okul, bir karakol ve yüzlerce araç yakıldı.

Stockholm'de daha önce benzeri görülmemiş ayaklanmalar beşinci gecesinde de devam ederken, polis ve itfaiye sözcüleri ondan fazla aracın daha yakıldığını üç okul, çok sayıda dükkan ve bir polis karakolunun ateşe verildiğini söylediler.



İtfaiye ekipleri gece boyunca 70'den fazla yangın ihbarına müdahale etti. Bir gece önce 90 kundaklama olayı meydana gelmişti.

Polis sözcüsü Kjell Lingren yaşları 17 ile 26 arasında değişen 13 kişinin gözaltına alındığınıaçıkladı.

Olaylar Pazar günü Stockholm'un kuzey batısında, yoksul bir göçmen mahallesi olan Husby'de başlamıştı.



Bir kaç gün önce polis bu mahallede sokakta satırla görülen 69 yaşında bir kişiyi, evine kaçtıktan sonra ateş açarak öldürmüş, olayın meşru müdafa olduğunu söylemişti.

Polis yetkilisiKjell Lingren, "Stockholm'de daha önce hiç bu tür, bu ölçekte ve bu kadar çok noktaya yayılmış bir ayaklanma yaşamadık." dedi.

Eylemciler bu olayın gençlerde polis şiddetine karşı büyük bir tepki yarattığını söylüyorlar.

Eylemciler ayrıca polisin ilk geceki olaylar sırasında kendilerine "maymunlar, zenciler, serseriler" diyerek ırkçı hakaretlerde bulunduğunu öne sürüyorlar.

Ayaklanmalar Pazar gününden bu yana bu tepkiyle kentin kuzeyinden güneyine de yayıldı ve en şiddetli olaylar kentin güneyinde patlak verdi.

Böylesi yaşanmadı

Şimdiye kadar kentte bu tür, bu ölçekte ve bu kadar yaygın bir ayaklanma yaşanmadığını söyleyen Stockholm Emniyet Müdürlüğü sözcüsü Kjell Lingren, isyancılara çok çeşitli kesimlerden katılım olduğunu da vurguluyor.
Husby mahallesindeki eylemciler, yaşlı adamı vuran polisin ırkçı yönelimlerle hareket ettiğini söylüyorlar, ama polis bu suçlamaya şüpheyle yaklaşıyor.

İsveç başbakanı Fredrik Reinfeldt dün Stockholm'de huzurun yeniden tesis edilebilmesi için herkesin sorumluluk yüklenmesi gerektiğini söyledi.

Pazar günü başlayan olaylarda toplam kaç aracın yandığı konusunda çeliştili bilgiler var.

Ama Çarşamba akşamı kuzeybatıdaki mahallelerde 10, güneyde ise 20 ila 30 aracın saldırıya uğradığı bildirilmişti

İtfaiye ekipleri güneydeki Skogas mahallesinde ateşe verilen bir lokantadaki yangını söndürmeye çalışırken bir grup gencin taşlı saldırısına uğradıklarını bildirmişlerdi.

Sosyal dışlanma ve işsizlik

Olaylar dışarda, nüfusunun yüzde 15'i göçmenlerden oluşan İsveç'in barışçı ve eşitlikçi uluslararası imajının, içerde ise göçmenlerle ilgili politikaların bir çok boyutuyla yeniden sorgulanmasına yol açıyor.

Son on yıl içinde Irak, Afganistan, Suriye, Somali ve Balkanlardan yüzbinlerce göçmen alan İsveç'de bir çok yorumcu, göçmen mahallelerindeki gettolaşma ve yoksullaşmanın yarattığı öfkeye dikkat çekiyorlar.

İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhaf son olayları göçmenlerin yoğun yaşadığı bölgelerdeki yüksek işsizlik ve sosyal dışlanma ile açıkladı.
Resmi rakamlara göre, olayların patlak verdiği Husby mahallesinde 2012 yılı itibariyle işsizlik oranı yüzde 8,8 ile Stockholm ortalamasının (yüzde 3,3) yüzde 5,5 üzerindeydi.

Haber1001

İsveç'te Türk evinde pusuyla öldürüldü
20 Haziran 2011
Stockholm'de yaşayan Osman Kızıl (26) adlı Türk genci evine giderken, apartman merdivenlerinde pusu kuranlar tarafından kalbinden ve başından vurularak öldürüldü. haber10

İsveç'te Bombalar Patladı!
12 Aralk 2010
İsveç'in başkenti Stockholm'de büyük çaplı bir saldırı girişimi gerçekleşti . Kentin en işlek caddelerinden birinde meydana gelen iki ayrı eylemde üzerinde ki bombaları patlatan bir eylemci öldü, çevredeki iki kişi de yaralandı.

Aftonbladet gazetesinin haberine göre, saldırı teşebbüsü sırasında ölen 28 yaşındaki eylemci üzerindeki 6 boru tipi bombadan sadece birini patlatabildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, dün akşam meydana gelen patlamaların ardından internet platformu twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Bu oldukça tedirgin edici bir terör saldırısı girişimiydi" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt saldırılarda daha fazla can kaybı meydana gelmemiş olmasından memnunBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt saldırılarda daha fazla can kaybı meydana gelmemiş olmasından memnun

Bildt, böylece medyada yer alan terör saldırısı girişimiyle ilgili haberleri de doğrulamış oldu. İsveç Dışişleri Bakanı ayrıca "Saldırı başarılı olmuş olsaydı gerçek bir felaket olurdu" açıklamasında bulundu. Olayla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlatan İsveç Emniyet Teşkilatı’ndan yapılan açıklamada da patlamaların "terör saldırısı" statüsünde değerlendirildiği belirtildi.

İhbar mesajı

Öte yandan İsveç haber ajansı TT, başkent Stockholm'deki iki patlamadan 10 dakika önce ajansa ve polise tehdit mesajı geldiğini bildirdi. Ajanstan yapılan açıklamada, mesajda İsveççe ve Arapça ses dosyalarının da bulunduğu belirtildi.

İsveçli karikatürist Lars Vilks Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: İsveçli karikatürist Lars Vilks

İsveç ve İsveç halkına seslenilen mesajda, İsveç'in Lars Vilks'in Hz. Muhammed'le ilgili karikatürlerine sessiz kalması ve Afganistan'daki varlığından söz edildiği kaydedildi. Mesajda, ''İslama karşı savaşınıza, Peygamberi küçük düşürmeye son vermediğiniz ve Vilks'e aptalca desteğinizi sürdürdüğünüz müddetçe eylemlerimiz konuşacak'' denildiği ifade edildi.

Saldırıların gerçekten mesajla bağlantılı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Aftonbladet gazetesi, mesajın eylemciye ait olduğunu öne sürüyor.

Ana Haber
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BATI DÜNYASI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com