EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Danıştay'dan Evren'i Üzecek Karar

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cum Arl 03, 2010 11:26 pm    Mesaj konusu: Danıştay'dan Evren'i Üzecek Karar Alıntıyla Cevap Gönder

Danıştay'dan Evren'i Üzecek Karar
12 Kasım 2010

Danıştay, 2007 tarihli kararında 'Anayasa değişikliği ile dava açılması mümkün hale gelen hallerde süre aşımı olmadığına' hükmetti. Karar, darbeciler için 'yargı vizesi' olarak niteleniyor
12 Eylül'ün mimarı Kenan Evren ve darbecilerin yargılanıp yargılanmayacaklarına yönelik tartışmalar devam ederken, Yüksek Yargı'nın konuya ışık tutacak kararlar aldığı ortaya çıktı.

Danıştay'ın, 2007 yılında aldığı bir kararla, Evren ve arkadaşlarının yargılanabilmeleri ile 12 Eylül mağdurlarının hak aramalarının önünü açtığı öğrenildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de yapılan anayasa değişikliğinin ardından, 12 Eylül dönemi ile ilgili olarak, "ceza davalarının açılabileceğini" söyledi. 2001 yılında Anayasa'nın Geçici 15. Maddesi'nin son fıkrasının değiştirilmesi üzerine, eski Merkez valilerinden Güngör Aydın, Danıştay'a başvurarak, 1982'de resen emekliye sevk edildiğini bildirdi ve bu işlemin iptal edilmesini istedi.

Başvuruyu görüşen Danıştay 11. Dairesi, önce "zaman aşımı" gerekçesi ile davayı reddetti. Yapılan itiraz üzerine davayı tekrar değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, "Yasa kuralının Anayasa'ya aykırılığının ileri sürülmesi Anayasa'nın Geçici 15. Maddesi'nin son fıkrasının yürürlükten kaldırıldığı 17.10.2001 tarihinde mümkün hale geldiğinden, bu tarihten itibaren resen emekliye sevk işleminin iptali istemiyle açılan davada süre aşımı bulunmadığı" kararını verdi.

Bunun üzerine Danıştay 11. Dairesi'nde görülen dava sonunda, 1982'de yapılan işlemin iptaline karar verildi. Danıştay 11. Dairesi, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne de götürdü. Anayasa Mahkemesi de 3 Haziran 2010 tarihinde verdiği 2010/78 sayılı kararında, Anayasa'nın Geçici 15. Maddesi'ne dayanılarak çıkarılan kanunların Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

Böylece, Anayasa'nın Geçici 15. Maddesi'nin kaldırılması ile birlikte, yargı yolunun da açıldığı ve 12 Eylül döneminde yapılacak yargılamalarla ilgili olarak "zaman aşımı bulunmadığı" yönünde emsal bir yargı kararı ortaya çıkmış oldu.

BAKAN ERGiN YARGILANABiLiR

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Karar ceza davaları için emsal teşkil eder mi?" sorumuzu şöyle yanıtladı: "Elbette; şu anda zaten soruşturmalar başlamış durumda. Bu yönde cezai soruşturmalarda yapılabilir. Suç duyurularının davaya dönüşüp dönüşmeyeceğine yargı karar verecek." aktifhaber
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> MAHKEME KARARLARI Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com