EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Şeyh Muhammed Said Fırat vefat etti

 
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TASAVVUF
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Çrş Arl 01, 2010 11:16 pm    Mesaj konusu: Şeyh Muhammed Said Fırat vefat etti Alıntıyla Cevap Gönder

Şeyh Said`in Torunu Şeyh Muhammed Said Fırat Vefat Etti!.
]
Nakşibenti tarikatının önde gelen isimlerinden olan Muhammed Said Fırat, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

02 Aralk 2010
Anadolu Haber

Bir süreden beri Erzurum Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi diyaliz ünitesinde tedavi gören Muhammet Said Fırat vefat etti.

Fırat`ın vefat haberinin alınmasının ardından çevre il ve ilçelerden çok sayıda seveni Aziziye Hastanesine akın etti.

Fırat`ın cenazesinin yarın Elazığ`ın Palu ilçesinde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrası defin edileceği öğrenildi.

Muhammed Said Fırat, geçen sene dayısının ve aynı zamanda halasının oğlu Abdulmelik Fırat`ın cenaze namazını kıldırmıştı


ŞEYH MUHAMMED FIRAT'IN SON RÖPORTAJI:

'Şeyh Sait'in mezarı Diyarbakır Orduevi önünde'

Şeyh Sait'in son varisi ve torunu şeyh Muhammed Sait Fırat, dedesinin mezarının Diyarbakır Orduevi önünde olduğunu söyledi.

27 Kasm 2010
Anadolu Haber

Cumhuriyetin ilk yıllarında başarısızlıkla sonuçlanan Kürt isyanı sonrası idam edilen Şeyh Sait'in son varisi şeyh Muhammed Sait Fırat, dedesinin yeri gizli tutulan mezarının Diyarbakır Orduevi önünde olduğunu öne sürdü. Fırat, "İngilizler ile işbirliği yaptığımız doğru değil" dedi.

Habertürk'ten Ahmet Yukuş'ın haberine göre Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 1925 yılında isyan başlattığı için 85 yıl önce 47 arkadaşı ile idam edilen Şeyh Sait'in mezarı halen gizli tutuluyor. Mezarın izini kendisi için Diyarbakır'da yaptırdığı evde süren Şeyh Sait'in son varisi 70 yaşındaki şeyh Muhammed Sait Fırat, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan dedesinin mezarının yerinin açıklanmasını istedi. Fırat, gizli tutulan mezarın Diyarbakır Dağkapı semtinde bulunan Orduevi karşısındaki askeri lojmanların bahçesinde olduğunu savunarak, şunları söyledi:

"Rahmetli babam dedemin mezarını bulamadan öldü. Aynı acıyı ben de yaşamak istemiyorum. Geçmiş yıllarda devletin kapısını korkudan çalamıyorduk. Son yıllarda Ankara ile yaptığımız yazışmalarda hep olumsuz cevap verildi. Ancak biz biliyoruz ki dedemizi idam eden, mezarını nereye defin ettiğini de iyi biliyor. Bu devletin gizli kayıtlarında mevcut, tüm ısrarımıza rağmen naaşı bize verilmiyor. Aile olarak büyük üzüntü içindeyiz. Mezarı bize iade edilirse bir ziyarete dönüştürüp üzerine dua edeceğiz. Devlet yetkilileri bizi Fatiha'dan mahrum bırakmasın."

"DEDEM İNGİLİZLER'LE HAREKET ETMEDİ"

Şeyh Sait'in idam sehpasında varis olarak kendisini işaret ettiğini söyleyen 4 çocuk babası şeyh Muhammed Sait Fırat, dedesinin bıraktığı İslam davasını kendisi devraldığını söyledi. Fırat, "Dedem tarih kitaplarında anlatıldığı gibi asla İngilizler ile hareket etmedi. Onun tek bir gayesi vardı o da İslam dinini Doğu ve Güneydoğu'daki Kürt coğrafyasında yaygınlaştırmaktı. Ancak bacanağı hainlik yapıp onu bir katır dolu altın ve askerleriyle ele verdi. Aile olarak yıllarca sürgün edildik, Şeyh Sait zürriyetinin yok olması isteniliyordu" dedi.

Dedesinin yolunda ilerlediğini vurgulayan Fırat, "Ailemiz yanlış tanıtıldığı için insanlar ve devlet bizi öcü olarak görüyor. Bizim tek bir gayemiz var o da Müslüman vatandaşlarımızı cehennem azabından korumak." diye konuştu.

Şeyh Said Fırat'ın cenazesine onbinler katıldı

Dün vefat eden Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerinden ve Şeyh Said'in torunu Muhammed Said Fırat'ın cenazesine onbinler katıldı.

03 Aralk 2010
Anadolu Haber

Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerinden ve Şeyh Said Palevi'nin torunu Muhammed Said Fırat Palu'da defnedildi. Cenazesine onbinlerce kişinin katıldığı Said Fırat, Erzurum'da önceki akşam tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

Bir süreden beri Erzurum Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi diyaliz ünitesinde tedavi gören Muhammet Said Fırat, saat 17.00 sularında vefat etti. Fırat'ın vefat haberinin alınmasının ardından çevre il ve ilçelerden çok sayıda seveni Aziziye Hastanesine akın etti.

Muhammed Said Fırat’ın cenazesi sabah namazında Palu Şeyh Ali Septi Camisine getirildi.

Vefat haberini duyan sevenleri gece boyunca çevre il ve ilçelerden Palu’ya akın ettiler. Öğlene doğru sevenleri ve yakınlarının sayısı 20 bini aştı. Kardeşi Sıddık Efendi(Sıddık Fırat)cenaze namazını kıldırdı. Sevenlerinin salavat ve tekbirleriyle cenaze Şeyh Ali Septi Mezarlığında defnedildi. Cenazeye katılanlar yürüyerek mezarlığa giderken, cenazede yoğun güvenlik önlemlerinin alınması tepkilere neden oldu.

1925’teki Şeyh Said kıyamının ardından 1940 yılında ailesinin sürgüne gönderildiği Kırklareli'nin Vize İlçesinde sürgünde dünyaya gelen Fırat, yaklaşık 14 yıl sürgün hayatı yaşadı.

Muhammed Said Fırat, geçen sene dayısının ve aynı zamanda halasının oğlu Abdulmelik Fırat'ın cenaze namazını kıldırmıştı.

Kaynak: İLKHA
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Bu forum kilitlendi: mesaj gönderemez, cevap yazamaz ya da başlıkları değiştiremezsiniz   Bu başlık kilitlendi: mesajları değiştiremez ya da cevap yazamazsınız    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> TASAVVUF Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com