EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Süleymaniye Camii Restorasyonunda uygunsuz işler

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Pzr Ekm 17, 2010 11:11 pm    Mesaj konusu: Süleymaniye Camii Restorasyonunda uygunsuz işler Alıntıyla Cevap Gönder

Tarihi cami zenginlere 'hizmet veriyor' iddiası
21 Kasım 2014



500 yıllık Süleymaniye Camii’nin çitlerle kapatılan bahçesinde ‘seçkin’ insanların ağırlandığı, hatta özel yemek organizasyonları düzenlendiği iddia edildi.

2007-2010 yıllarında restorasyon çalışmaları yapılan ve 16 Kasım 2010’da açılan camiinin Boğaz’a bakan bahçesindeki şantiye güvenlik çiti, restorasyonun üzerinden dört yıl geçmesine karşın halen kaldırılmadı.



Yurttaşların alınmadığı ve çitler nedeniyle dışarıdan görülemeyen bu alanda, işadamı, siyasetçi ve bürokratların ağırlandığı, Cuma namazına gelen ‘özel konuklar’ için ‘Hünkâr Mahfili’nin (padişahlar için ayrılmış ibadet bölümü) açtırıldığı, hatta yemek organizasyonlarının gerçekleştirildiği öne sürüldü.
http://haber.sol.org.tr/turkiye/tarihi-cami-zenginlere-hizmet-veriyor-iddiasi-101378

(Süleymaniye Camii Restorasyonunda uygunsuz işler mi yapılıyor?)



18.10.2010
(..)

“Mimar ve Mühendisler Grubu”, yaklaşık 3 yıldır süren Süleymaniye Camii Restorasyonu ile ilgili bir açıklama yaptı. Grup açıklamasında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camii’ne Abdülmecid döneminde İtalyan mimar Fossatti tarafından müdahale edilerek orijinal halinin bozulduğu anlatıldı. Topluluk şu an yapılan restorasyonda Fossatti’nin yaptığı değişikliğin korunduğunu ve bu değişikliğin kaldırılmasını istedi. (..)
Grubun açıklaması şöyle:

SÜLEYMANİYE CAMİİNİN TEVHİDİ MİMARİSİNİ BOZAN KUBBE TEZYİNATI ASLINA DÖNDÜRÜLMELİDİR!

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapılan Klasik Osmanlı Mimarisinin şaheserlerinden biridir. İnşasından günümüze İstanbul'da yüzden fazla deprem vukuuna rağmen caminin gövdesinde ve duvarlarında herhangi bir hasar ve hatta çatlak dahi oluşmamıştır.. Dört adet ana taşıyıcı fil ayağı(paye) üzerine oturan caminin kubbesi yerden 53 m. yüksekliğinde ve 26,5 m çapındadır. İki yarım kubbe ile desteklen ana kubbenin kasnağında 32 pencere bulunmaktadır. Cami avlusunun dört köşesinde birer minare bulunmaktadır. Bu minarelerin camiye bitişik iki tanesi üçer şerefeli ve 76 m. yüksekliğinde, cami avlusunda bulunan diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 m. yüksekliğindedir. Cami, içindeki kandil islerini temizleyecek hava akımına uygun inşa edilmiştir. Yani cami, içinde, yağ lambalarından çıkan islerin tek bir noktada toplanmasını sağlayan bir hava akımı yaratacak şekilde inşa edilmiştir. Camiden çıkan isler ana giriş kapısının üzerindeki odada toplanmış ve bu isler mürekkep yapımında kullanılmıştır.

Süleymaniye Camii’nin Mimar Sinan’ın İstanbul’daki -kendi tabiriyle- kalfalık döneminde, 16.asrın ortalarında yapılan bu eserin, cami içi tezyinatı bir bütün olarak kubbeleriyle birlikte orijinal olarak Mimar Sinan'ın arkadaşı, devrin Baş Nakkaşı Kara Memi tarafından yapıldığı bilinmektedir. Asırlarca orijinal haliyle korunan bu tezyinattan Padişah I.Abdülmecit döneminde, zamanla dökülen bu kalem işleriyle müzeyyen ana kubbenin orijinal hali kapatılarak İtalyan mimar Fossati tarafından barok-rokoko üslubuyla yeniden tezyin edilmişti. Üç yıldır süren ve halen devam etmekte olan restorasyon sırasında caminin ana kubbesinde orijinal haline uygun bir şekilde tezyinat yapılmayıp 19.asrın ortalarında yapılan bu müdahale aynen korunarak aslından uzaklaştırılmıştır. Ayrıca bu konuda Anıtlar Kurulu’nun bilgisi ve onayının bulunmaması da yasal süreç açısından kabul edilebilir bir durum değildir.

Caminin kubbelerine orijinali kapatılarak üzerine yapılan tezyinat Mimar Sinan’ın tevhidi, külli, bütüncül yaklaşım tarzına ve eserin özgünlüğüne saygısızlıktır. Ayrıca eserin ruhuna, felsefi arka planına son derece aykırıdır. Bu; günümüz söyleminde hayatın her yanını kuşatmış olan sekülerizmin, tevhidi bozucu ve gizli şirki çağrıştıran tavrının mimariye yansımasıdır.

Böylesine şaheser bir binanın tezyinatını aslına rücu ettirmek bizim görevimiz olmalıdır. Halen devam eden restorasyona Kültür Bakanı Sn.Ertuğrul GÜNAY müdahale etmeli ve cami özgün tezyinatıyla yeniden hayat bulmalıdır. Yapıldıktan üç asır sonra yapılan ilavelerin de üzeri kapatılarak muhafaza edilmekle birlikte, Fossati’nin yapmış olduğu tezyinat fotoğraflanarak caminin uygun bir yerinde sergilenmeli ve ilgilenenlerin görmesi sağlanmalıdır. AKM binasını tarihi eser iddiasıyla savunup, kılına dokundurmayanlar, Sinan’ın şaheserine de lütfedip aynı hassasiyeti göstermelidirler.”

Odatv.com
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İMAR, MİMARÎ ve ŞEHİRCİLİK Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com