EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

İntihar Vakalarında Korkutan Tablo[

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İNSANLAR ÇARESİZ
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Çrş Eyl 01, 2010 1:15 am    Mesaj konusu: İntihar Vakalarında Korkutan Tablo[ Alıntıyla Cevap Gönder

İntihar Vakalarında Korkutan Tablo

Dünyada her 3 saniyede 1 kişi intihar girişiminde bulunurken, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intihar sonucu ölüyor. Türkiye'deki tablo da ürkütücü...

Yayına Giriş: 10.09.2010

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intihar sonucu hayatını kaybediyor, her üç saniyede bir kişi intihar girişiminde bulunuyor. Uzmanlar, Türkiye’de de son 30 yılda intihar edenlerin sayısının yüzde 440 artış gösterdiği uyarısında bulunuyor.

Dünyada sonlandırılmış intiharların yanı sıra yine her yıl, yaklaşık 10 ila 20 milyon kişinin intihar girişiminde bulunduğuna dikkat çeken Yeşilbursa, "Bu, her 3 saniyede 1 kişinin intihar girişiminde bulunduğu anlamına gelir" diye konuştu.

"Türkiye’de Son 10 Yılda 25 Bin Kişi İntihar Sonucu Hayatını Yitirdi"

İntihar oranlarının Türkiye’de giderek artış gösterdiğini ifade eden Yeşilbursa, şöyle devam etti:
"Son 30 yılda intihar edenlerin sayısı yüzde 440 artış göstermiştir. Son 10 yılda Türkiye’de toplam 25 bin kişi intihar sonucu kaybedilmiştir. İntihar oranları endüstriyel ülkelerden daha düşük olmasına rağmen aradaki farkın hızla kapandığı dikkati çekmektedir. Son veriler, her yıl yaklaşık 2 bin 800 kişinin ülkemizde intihar sebebiyle kaybedildiğini göstermektedir. Bu rakam trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadardır. Özellikle genç yaşta intihar oranları giderek artmakta ve bu yaş grubu için intihar ilk 4 ölüm sebebinden birini oluşturmaktadır. Tüm dünyada 15-24 yaş grubu intiharların en fazla görüldüğü gruptur. Birçok önleme çalışmasında dikkatlerin bu yaş gruplarına odaklandığı gözlenmektedir; Ancak intiharın her yaş grubunda görülebildiği, hatta 75 yaş üzerinde oranların yine yükseldiği gerçeğini gözden kaçırmamak gerekir."
TRT

İntihar haberleri toplumu olumsuz etkiliyor

01 Eylül 2010 Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eskin, medyada intihar haberlerinin veriliş şeklinin, toplumu olumsuz yönde etkilediğini savundu.
Prof. Dr. Eskin, son yıllarda intihar olaylarının medyada veriliş şekillerinin, bu yöndeki davranışları artırdığını öne sürdü.
Yazılı ve görsel basında intihar olaylarının verilmesinin kimseye bir şey kazandırmadığını, sadece ailelerin acısını katladığını belirten Prof. Dr. Eskin, son dönemde bu tür haberlerin dramatize edildiğini ve sabah-akşam gösterildiğini savundu.
Eskin, Bu tür haberlerin verilmesinin, intihar olgusundaki kişinin, yaş ve cinsiyet grubundaki intiharları arttırdığının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
"İntihar olaylarının medyada dramatik bir biçimde işlenmesi, defalarca gösterilmesi, örneklenmesi, intiharı tetiklediği gibi artışa yol açmakta, toplumun moralini bozmaktadır. Medyada yer alan bu tür intihar haberleri, toplumu olumsuz etkilemektedir. Gerek yazılı, gerek görsek bazında her gün farklı kesimlerden bir intihar haberi mutlaka yer almaktadır. Medya patronları bu haberleri servise vermeden, toplumda bırakacağı izi de göz önüne almalıdırlar."
Prof. Dr. Eskin, toplumsal bilinç altında intiharın, sebepleri ve biçimi itibariyle son derece bireysel bir eylem olarak yer aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu tür haberlerin sanki gizemli bir olay olarak sunulması son derece yanlış. İntihar dayanılmaz bir acıya veya olaya karşı bir tepki olarak ele alınmaktadır. İntihar edenlerin ölümlerinden önce kaleme aldıkları notlar, bu insanların ne kadar acı çektiklerini gösteren bir belgedir. İntihar eden ya da bu düşüncede olanlar sözde çözüm arayışındadır. İntihar haberlerinin, sağlıklı ve başarılı biri tarafından gerçekleştirilen gizemli bir olay gibi sunulması son derece gereksiz bir yaklaşımdır. İntihar haberleriyle ilgili düzenlemeleri medyanın kendisi yapmalıdır."
Prof. Dr. Eskin, intiharların önlenmesi konusunda medyanın olumlu katkısı olacağının tartışılamaz olduğunu da vurgulayarak, "Medya intiharı bir efelik göstergesi olarak sunmamalı ve romantize etmemelidir. Sık rastlanan intihar olayının haber niteliği olup olmadığı ilgili birimlerce sorgulanmalı, haberin başlığı, olayın boyutu mutlaka irdelenmelidir" diye konuştu. netgazete
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İNSANLAR ÇARESİZ Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com