EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Türkiye’nin deprem haritası yenilendi

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BİLİM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Sal Ağu 17, 2010 10:26 pm    Mesaj konusu: Türkiye’nin deprem haritası yenilendi Alıntıyla Cevap Gönder

Türkiye’nin deprem haritası yenilendi



Türkiye’nin deprem haritası 21 yılın ardından güncellendi. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitesi, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkililerinin çalışmalarıyla hazırlanan haritanın pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor

Deprem tehlikesini mahalle mahalle gösteren haritada, İstanbul’un Avrupa yakasında artış dikkat çekti. Van ve Erzincan’da riskin sınırlı gösterilmesi şimdiden tartışma yarattı. Ankara’da ise risk ciddi oranda azaldı.
DERECE UYGULAMASI KALKTI
Hürriyet’in ulaştığı yeni harita ile derece uygulaması kalktı. Mühendisler bu haritaya göre deprem yükünü hesaplayarak inşaat yapacaklar. Derecenin yerini, uzun yıllardır Amerika ve Avrupa’da uygulanan ivme yöntemi aldı.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, yenilikleri anlattı:
'ŞU ANKİ HARİTA KONTÜR HARİTASI'
“Bir önceki haritada temel işlemler aynı deprem tehlikesini bölgelere bölüyordu. Yeni çalışma fay hatlarından sismik kaynaklara yaklaştıkça deprem tehlikesinin arttığını, uzaklaştıkça azaldığının kabulüdür. Şu anki harita kontür haritası olarak veriliyor.”
'İSTANBUL DAHA DA ARTMIŞ'
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise “Yüzde 80 uyum var. İstanbul daha da artmış. Fakat, Antalya ve Kaş bölgesi riskli bölge olarak görünüyor buna katılmıyorum.
Van, Erzurum, Elazığ ve Tunceli’nin 2.dereceden 1.dereceye alınmalı. Kocaeli yarımadası 1. derece ve özellikle İstanbul’un Anadolu yakası 1. dereceye girmez. İstanbul Avrupa yakası da 2. dereceden 1. dereceye girmiş.
İzmir’in Çeşme yarım adası 1. derece gösterilmiş, oysa burası da 1. derece değil. Bodrum riskli alandı ama Bodrum’un bazı kısımları yerleşim için uygundur” dedi.

İşte Türkiye'nin riskli deprem bölgeleri...
8 Şubat 2011

Prof. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de deprem riski taşıyan bölgeleri gösterdi ve acilen önlem alınmasını istedi

Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Balıkesir’de depremde riskli bölgeleri açıklarken, 'Bizim artık gerçekleri bilmemiz gerekiyor. Korkmak yerine önlem almamız gerekiyor" dedi.

Türkiye’de sadece 1939 Erzincan ve 17 Ağustos 1999 depreminde 60 bin kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Prof. Dr. Işıkara şunları söyledi:

"Diğerlerini de gözönüne alırsak, depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısının 100 bine yakın olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında da ekonomik kayıplar da çok ağır. Yalnızca 17 Ağustos depreminin bu ülkeye maliyeti 24 milyar dolardır. 2001’de girdiğimiz ekonomik krizin başlangıç noktası 17 Ağustos’tur. Dolayısıyla bize bu kadar pahalıya malolan doğal afetlerin bir kader olmaması gerekir. Bunun üzerine gitmemiz gerekir."

’SAROS KÖRFEZİ, BALIKESİR, HATAY’

Riskli bölgeleri içeren Diri Fay Haritası’nı gösteren Prof. Dr. Işıkara deprem riski taşıyan bölgeleri şöyle sıraladı:

"Marmara’yı zaten biliyoruz. Saros Körfezi ki, burada olacak bir deprem Balıkesir’i çok etkileyecektir. Balıkesir’le İzmir’de de uzun süredir 6’dan büyük deprem olmuyor. Türkiye’nin güney batı ucu riskli. Hatay zaman zaman 7’nin üstünde depremlere sahne olmuş. Uzun bir süredir Hatay’da deprem yok. Bence bu da çok önemli. Yine aynı şekilde Kahramanmaraş- Elazığ çizelgesi yani Doğu Anadolu fay zonu var. Bir de Yedisu fayı dediğimiz Erzincan’ın güneydoğusunda. Bu fay hattı 1992 Erzincan depreminden beri biliniyor. Tokat- Çankırı ve Kuzey Anadolu fay hattının güney ucu var. Ama bu ’Türkiye’de başka yerde deprem olmaz’ anlamına gelmesin. Her yerde deprem olabilir."

’GEMLİK KÖRFEZİ’NDE KÜMELEŞME VAR’

Prof. Dr. Işıkara, Balıkesir- Savaştepe, Gemlik ve Adalar’da olası depremlere de dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Balıkesir’de 1898’den bu yana büyük bir deprem yok. Ama Savaştepe kıpır kıpır. Küçük depremlerin yoğunlaştığı bir yer, büyük bir depremin yeri olabiliyor. Balıkesir’i etkileyebilecek bir potansiyel kaynak orası var. Bir de Gemlik Körfezi var. Gemlik Körfezi de Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu. Geyve’de ayrılıyor. Kuzeyinde 17 Ağustos depremi oldu. Güney kolu Gemlik Körfezi’nden Marmara’ya gidiyor. Gemlik Körfezi’nde de kümeleşme var. Gemlik’te olabilecek bir deprem hem tüm Marmara’yı, hem Balıkesir’i etkiler. İstanbul’da yaşayanlar Gemlik’teki bir depremi Gölcük depremi gibi hissedecek. Adalar’ın güneybatısındaki depremi İstanbul yaşayacak. Bu deprem çok etkili olacak. Özellikle Avrupa Yakası depremden çok etkilenecek" dedi.
Patronlar Dünyası

BU FAY 500 YILDIR ENERJİ BİRİKTİRİYOR

17 Ağustos 2010
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Mustafa Arık yerel yönetimleri uyardı.
Jeoloji Mühendisleri Odası(JMO) Güney Marmara Şube Başkanı Mustafa Arık, Bursa'dan geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF)'ın güney kolunun 500 yıldır enerji biriktirdiğini belirterek, yerel yönetimleri uyardı.

Arık, 17 Ağustos depreminin yıl dönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, yüzde 93'ü aktif deprem kuşağında bulunan ve nüfusunun yaklaşık yüzde 98'i deprem riski altında olan Türkiye'de uyarılar dikkate alınmadığı için doğa olaylarının hala afet olarak sunulduğuna işaret etti. Arık, şunları kaydetti: "Milyonlarca yılda oluşan doğal servetimiz olan ovaların yerleşime açılması, sağlıklı kentleşme ve güvenli yapılaşma sürecinde temel yanlışı oluşturmaktadır. Bu konuda belediyelerimize büyük işler düşmektedir. Güvenli yapılaşmanın üç temel boyutu bulunmaktadır. Birincisi şehir planlama kriterlerine uygun yer seçimi, ikincisi yapılarda tüm mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin yerine getirilmiş olması, üçüncüsü ise yapı malzemelerin kaliteli seçimidir."

Marmara Denizi'nde bulunan Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı'nın segmentleri ile ilgili olarak açıklamalara dikkat çeken Arık, çalışma ve açıklamaların tehlikenin büyük olduğunu ve en geç 30 yıl içinde hareketliliğin yaşanacağını gösterdiğini vurguladı. Bursa'daki tehlikeyi sadece Marmara Denizi'nden geçen KAF ile sınırlamanın yanlış olacağına dikkat çeken Arık, "Şehrimiz çeşitli fay sistemleri üzerinde oturması nedeniyle, tektonik aktivitelere her zaman uğramaya mahkumdur. Özellikle Bursa'nın kuzeyinden geçen ve kuzeydoğuya doğru uzanan KAF'ın Gemlik'ten geçip İznik-Geyve istikametinde devam eden güney kolu, yaklaşık 500 yıldır enerji biriktirmektedir. Ayrıca ova ile Uludağ masifini birbirinden ayıran fay sistemi de aktifliğini korumaktadır. 1855 yılı depremi buna bir örnektir. Bu fay sisteminin 180-200 yıllık periyotlarda aktivite gösterdiği bilinmektedir. Son 1855 yılı olan depremden sonra geçen süre göz önüne alındığında Marmara Denizi'nde beklenilen yıllar içinde güney kolda yıkıcı bir depremin olması kaçınılmaz bir gerçektir." diye konuştu.

"HASARIN BOYUTU BÜYÜYECEK"

Şehirleşme açısından Bursa'nın şu anda deprem olgusuna hazır olmadığını ifade eden JMO Güney Marmara Şube Başkanı Mustafa Arık, bir deprem sonrası gerek duyulacak boş alanlar ve alternatif yolların bulunmaması nedeniyle deprem sırasında oluşabilecek hasarın boyutunun daha da büyüyeceğini söyledi.
haber10
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> BİLİM Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com