EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Leonardo Da Vinci

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> RESİM
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Cum Tem 23, 2010 10:55 pm    Mesaj konusu: Leonardo Da Vinci Alıntıyla Cevap Gönder

Leonardo Da Vinci askeri bir deha mıydı?
1 Nisan 2010
Jonathan Jones
Guardian gazetesi, sanat eleştirmeni



Floransalı ünlü ressam, bilimadamı Leonardo da Vinci, "İsa'nın Son Akşam Yemeği"ni resmetti, efsanevi "Sforza Atı"nı tasarladı, insan anatomisine ilişkin ilk önemli çalışmaları yaptı.


Da Vinci dev bir yay tasarlamıştı

Peki da Vinci acaba aynı zamanda keşifleri, 16'ıncı yüzyılın Avrupası'nda yaşanan savaşlarda korkunç ölümlere yol açan; kötü niyetli, askeri bir deha mıydı?

"Kayıp Savaşlar: Leonardo, Michelangelo ve Rönesansı tanımlayan Artistik Düello" adlı kitabım için araştırma yaparken karşı karşıya kaldığım bir soru bu.

Kitap, 1504'ten 1506'ya kadar bu iki sanat devinin Floransa'nın göbeğindeki Büyük Konsey Salonu'ndaki muazzam savaş sahnelerini resmetme mücadelelerini konu alıyor.

Michelangelo, aralarında soğukluk başgösterdiğinde daha sadece 29 yaşındaydı ve hiç bir savaş görmemişti; fiziki anlamda narin ve askeri yaradılıştan uzak olduğu anlaşılıyor.

Diğer yanda Leonardo da Vinci ise sertliğe, şiddet yanlısı erkeklere hayrandı- Rönesans'ta İtalyan siyasetine hakim askerler ve savaşçı prensler çok ilgisini çekiyordu.

"Anghiari Savaşı" tablosu için sipariş aldığında ellili yaşlarındaydı ve Milan Dükü Sforza'nın emrinde yirmi yıl geçirmişti.

Sforza'nın hizmetine girmek için yazdığı iş başvurusunda örneğin Leonardo, kendisini "sanatı ek iş olarak yapan askeri kaşif" olarak tasvir eder; aralarında zırhlı bir aracın, kaleleri çökertme tekniklerinin ve diğer savunma ve taaruz yöntemlerinin yer aldığı sırlarını paylaşma önerisinde bulunur.

Peki Leonardo'nun tüm o tank tasarımları, dev yay, kundak gemisi çizimleri hatta buharla çalışan top projelerinin gerçekle bir ilgisi var mıydı acaba?

Çünkü bazı yorumcular tarafından, çizdiği savaş makinelerinin sürreal bir eğlence şekli olduğu görüşü de dile getirilmiştir.

Bunun sebebi belki de Leonardo da Vinci'nin modern bilimin kahramanı haline gelmesiydi.

Leonardo da Vinci'nin merakı gerçekten bir kahramanlık gösterisiydi ama belki de o bilimsel bilginin karanlık yanlarını, insanlığın doğaya hakim olma arzusunu önceden sezmişti.

Ya da belki o zamanlar, araştırmaları için fon bulmasının en kolay yoluydu bu.

Leonardo'nun keşifleri ile savaş gerçeği arasındaki ilişkiyi araştırırken kendisini örnek alan ve 16'ıncı yüzyıl Avrupası'nda etkin olan bir İtalyan askeri mühendislik geleneğinin peşine düştüm.



1588'de İtalyanların yaptığı bu çalışmalar, Leonardo'nun yakın çalışma arkadaşı Francesco di Giorgio'dan hatırı sayılır ölçüde "askeri bilimin öncüsü" diye bahsediyordu.

Kitaplarda tasvir edilen havaifişekler ya da yangın çıkaran silahlar, Leonardo'nun bazı çalışmalarını çok andırıyordu.

8'inci Henry'nin savaş gemisi Mary Rose'da İtalyan yapımı siperli tabancalar bulunuyordu, bunlarda Leonardo'nun çizimlerini andırıyordu ama bütün bunlar hiç de şaşırtıcı değil.

Bununla Leonardo'nun, Rönesans dönemindeki korkunç keşiflerinin geriye dönük izinin sürülebileceği bir tür münzevi guru olduğunu kastetmiyorum, o daha çok, bazı fikirleri, rahatsız edici bir değişim çağındaki savaş ortamının parçası olmuş bir mühendisti.

1494'de Fransızlar İtalya'yı işgal ettiklerinde beraberlerinde top da getirdiler ve zaferleri, kazanan tarafı, barutun belirlediğini kanıtladı: Bu durum Leonardo'yu doğrudan etkiledi, çünkü Milano'da dev at heykelini yapması için kendisine ayrılan bronz, top dökümünde kullanıldı.

Bütün bunların ötesine bakarsak aslında Leonardo ve çağdaşları ağır silahlara dayanan bu yeni çağı anlamaya çalışıyorlardı.

Bu merak beraberinde sayısız, ürkütücü savaş araçlar keşfetmelerini, tasarımlar yapmalarını getirdi demek yanlış olmaz.
BBC

Resimdeki gizemli not sırrı çözdü
22 Ekim 2009

Da Vinci'nin efsanevi 'Anghiari Savaşı' adlı eseri bir duvar resminin arkasında ortaya çıktı.

500 yıllık sır, resmin üzerine gizlenen Latince 'Ararsan bulursun' notuyla çözüldü Dünyaca ünlü İtalyan ressam Leonardo Da Vinci'nin kayıp olduğu sanılan hatta efsane olduğu bile konuşulan 'Anghiari Savaşı' adlı tablosu bulundu. Resmin Floransa'daki Vecchio Sarayı'nda bulunan bir duvar resminin arkasında gizli olduğunu iddia eden İtalyan sanat tarihçisi Maurizio Seracini, 'Bir Da Vinci hayranı olan Vasari adlı ressamdan aynı duvara başka bir eser yapması istendi. Ancak Anghiari Savaşı'nı silmeye kıyamayan Vasari, onun yerine kendi resmini önüne çektirdiği bir duvara yaptı. İleride bulunması için de resmindeki bir bayrağın üzerine 'ararsan bulursun' yazdı' dedi.

Sanat dünyasında heyecan yaratan Da Vinci'nin resminin hikayesi ise şöyle: Floransa soyluları 1505'de ressama Vecchio Sarayı'na kentin zaferini bir eser yapmasını ister. Resim bittiğinde o zaman ki tarih kitaplarına 'olağanüstü' olarak girer. Ancak kent el değiştirince, yeni soylular Vasari adlı bir ressamdan kendi zaferlerini anlatan bir resim ister. Vasari, Da Vinci'nin eserinin üzerine bugün hala sarayın duvarında yer alan 'Marciano Savaşı' adlı resmini yapar. Böylece Da Vinci'nin 'büyüleyici' eseri ortadan kalkar.
anadoluhaber

BÜYÜK SIR ÇÖZÜLDÜ
23 Temmuz 2010
Bilimadamları ünlü sanat eserinin sırrını çözdü: 'Nasıl yapıldı, gerçekten gizli mesajlar mı veriyor?'
Şimdiye kadar Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa'yı tam olarak nasıl resmettiği bir sır olarak kalmıştı. Ancak bilimadamları ünlü resmi X-ışınlarıyla inceledikten sonra Da Vinci'nin tekniğini anlamaya çok yaklaştı.

Bilimadamlarının keşfettiğine göre Da Vinci, rönesans döneminde kullanılan ve sfumato adıyla anılan bir teknik kullandı. Sfumato; ince boyaların, hafif tabakaların ve yağın karışımıyla gerçeğe yakın gölgeler yapabilme tekniğidir. Da Vinci'nin farkı ise kullandığı tabakaların oldukça ince olması. Leonardo 30 katman boyayı, yalnızca 40 mikrometre kalınlığa getirerek oluşturmayı başardı. Bu kalınlık insan saç telinin yarısına denk geliyor.

X- ışınlarıyla resmi inceleyen bilimadamları, bugünün teknolojisine rağmen Mona Lisa'da fırça darbelerini görebilmenin imkansız olduğunu söylüyorlar. Resmin içinde gizli mesajlara dair herhangi bir ipucu ise görülemedi.

Hürriyet
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> RESİM Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com