EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Televizyondan izdivaç yapan mağdur oluyor

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SİNEMA-TV-TİYATRO
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Alemdar
Site Admin


Kayıt: 14 Oca 2008
Mesajlar: 3538
Konum: Avustralya

MesajTarih: Prş May 13, 2010 1:12 am    Mesaj konusu: Televizyondan izdivaç yapan mağdur oluyor Alıntıyla Cevap Gönder

Televizyondan izdivaç yapan mağdur oluyor
13 Mart 2011
Son dönemlerde ortaya çıkan izdivaç programlarının hem kadın hem de erkekleri mağdur ettiği noktasında hemfikir olan uzmanlar yayınların amacının reytingleri artırmak olduğunu söylediler.

Televizyon kanallarındaki evlilik programları çılgınlığına her gün bir yenisi ekleniyor. Gelin-kaynana programlarının ardından son iki yıldır ise izdivaç gibi evlenme programları ulusal kanallarda boy göstermeye başladı.

Kadın programlarının RTÜK'e en çok şikayet edilen yayınlar arasında yer almasına rağmen en çok reyting alan programlar olması dikkat çekti. Hayırlı bir iş yaptıklarını savunan program yapımcıları ve sunucular, eleştirilerin haksız olduğunu düşünürken programların neden olduğu mağduriyetlerin sayısı ise gün geçtikçe artıyor.

İzdivaç programında tanışıp evlenmek için anlaştığı kişi tarafından pavyona satılırken kurtarılan yine evlilik programında tanıştığı kişi tarafından dolandırılan kadınlar ile aynı şekilde dolandırılan erkeklerin başına gelenler de bu tür programlarının yaşattığı mağduriyetleri bir kez daha gündem getirdi.

SORUMLULUK YAPIMCILARDA

Eleştirmen Bekir Hazar programların profesyonel ekiplerce hazırlanması gerektiğini belirterek "Günlük programları doldurma adına araştırılmadan işler yapılıyor. Öyle istismara açık insanlar var ki mesela geçen gün evlilik programına katılan bir adamın kadın satıcısı olduğu ortaya çıktı. Bunlar toplumsal sorumluluğu olan programlar.

Yapımcılara bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Önüne geleni yayına çıkartırsanız bu tür olaylar olur. Bunlar açık büfe kahvaltı değil dikkat edilmeli. Hem seyirci hem katılımcı mağdur olmamalı. Bazıları çok amatörce yapıyor. İnsanlara yanlış mesajlar veriyorlar. Aileleri mağdur ediyorlar" dedi.

KANDIRMADA BAŞARILILAR

İzdivaç benzeri evlilik programlarına katılanların çoğunluğunun ruh sağlığının yerinde olmadığını belirten Psikiyatris Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu tür programların hiçbir faydasının olmadığını bir nevi canlı magazin programı özelliği taşıdığını kaydetti.

İnsanlar zaten bunları sirk seyreder gibi sadece eğlenmek için izlediğini dile getiren Tarhan "Bu programlar insanların psikolojik bilgi-sizliklerini sergiledikleri yerlerdir. Bu tür programlara katılanların çoğu anti sosyal, suça eğilimli ve insanları aldatmada başarılı kişiler. O yüzden buraya katılanların başından bu tür olayların geçmesi çok normal" şeklinde konuştu.

REYTİNG MAĞDURİYETİ

Televizyon eleştirmeni Bilal Özcan bu tür programların artık amacından saptığını belirterek RTÜK'ün buna bir an önce önlem alması gerektiğini söyledi. Özcan, programlarda her türlü rezilliğin yapıldığını ve topluma hizmetten çıktığını belirterek "Halkın ilgisi program yapımcıları tarafından sömürülüyor. Tamamen ticaret ön palan çıktı" dedi. Programlar içerisinde düzmece hikâyelerin kurgulandığını dile getiren Özcan güvenilir bir araştırma yapılmadığı için de kişilerin birbirlerini mağdur ettiğini söyledi.

Amaç evlilik değil reyting

Uzmanlar 'ithal kültürün ürünü' olan bu tür yayınların amacının 'mutlu birliktelikler kurmak' değil, reytingleri artırmak olduğunu vurgulayarak reyting için kadınların mağdur edildiğini söyledi. Psikiyatris Prof. Dr. Nevzat Tarhan evlilik programlarının mutlaka bir bilimsel kurulun denetiminden geçmesi gerektiğini söyledi.

Programlara sıra dışı ve ruhsal bozukluk yaşayan bazı bireylerin katıldığını vurgulayan Tarhan "Çeşitli çirkin konuşmalar ve görüntüler yaşanıyor. Öncelikle bu programlara çıkan kişilerin akıl sağlığı yerinde mi değil mi incelenmesi lazım. Bu tür programlar insanlar üzerinde yarattığı etki üzerinde bilimsel çalışma yok. Sadece gözlemlerimiz var."dedi.

PROGRAMDA TANIŞTIĞI KİŞİ DOLANDIRDI

Ulusal bir televizyonda yayınlanan izdivaç programına çıkan 2 çocuk annesi 31 yaşındaki Güler İ, Yılmaz Demir ile tanıştı. Kocaeli'nde sattığı evinin parası 53 bin lira ve 8 ile 9 yaşında ki iki kız çocuğunu da yanına alarak İstanbul'a gelen Güler İ., Demir ile buluştu. Güler İ. ve iki çocuğu Demir ile birlikte Manavgat'ın Hocalar Köyü'ne gitti.

Ancak evleneceğini düşündüğü Demir, bir dere kenarında otomobili durdurup Güler İ. ve çocuklarını dereye itip 53 bin lirayı alıp kaçtı. Güler İ.'nin yaşadığı maddi mağduriyeti jandarma Yılmaz Demir'i yakalayarak giderse de kadının duygusal olarak yaşadığı mağduriyetin sorumluluğunu ise kimse üstlenmedi.

İZDİVAÇ'TA TANIŞTI, PAVYONA YOLLADI

Yine bir televizyonda yayınlanan evlilik programında tanıştığı kişi tarafından pavyonda çalışmaya zorlanan Sıdıka U. ise mağdur olan bir başka kadın olarak kayıtlara geçti. 36 yaşındaki Fatih Ş. bir televizyon kanalında yayınlanan evlilik programında tanışıp evlenmek üzere anlaştığı Sıdıka U.'yu Bursa'ya davet etti.

Fatih Ş., Bursa'da evine yerleştirdiği ve birlikte olduğu Sıdıka U.'nun ertesi gün pavyonda çalışmasını istedi. İzdivaç programı mağduru talihsiz kadın polise sığınarak kendini kurtarabildi. Sıdıka U.'yu evlilik vaadiyle kandırıp cinsel ilişkiye girdiği ileri sürülen Fatih Ş. hakkında ise Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "hile yoluyla nitelikli cinsel saldırı" suçundan 3 ila 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ancak Fatih Ş'nin bu şekilde birçok programa katıldığı ve kadınları kandırdığı ortaya çıktı.
Yeni Şafak

Kadınlar ortada yok! TV programında tanışıp evlenen erkekler, boşanamıyor

12 Mayıs 2010 Evlilik programlarında tanışıp evlenenlerin birçoğu bir ay bile evli kalmadan soluğu mahkemede alıyor. Bu programların mağdurlarından 72 yaşındaki Azimet Çetin ile Ahmet Çakır, evlenip kısa sürede ayrıldıkları eşlerini boşanmak için dahi bulamamaktan yakındı. Sabah gazetesinin haberine göre; 2006 yılında eşini kaybeden Azimet Çetin de, 'ikinci bahar' umuduyla katıldığı evlilik programında hayal kırıklığı yaşayanlardan. 15 Ağustos 2008'de 2 yıl önce, Zeynep Barutçu (60) ile evlilik programı aracılığıyla canlı yayında evlenen Çetin, bir hafta sonra eski eşi ve oğlunun mezarını ziyaret etmek üzere memleketi Erzincan'a gitti. Bu arada eşinin küçük oğluyla tartışan Zeynep Barutçu Çetin, evi terk etti. İstanbul'a dönen Çetin, kendisini terk edip Yalova'ya giden eşini ikna edemeyince burada ev kiralayıp yaşamaya başladı. Çetin, yaklaşık 1 ay sonra eşinin akrabalarının yanında kendisine "Sen erkek bile değilsin" demesi üzerine İstanbul'a dönüp boşanma davası açtı. Çetin, eşi bulunamadığı için 2 yıldır boşanamıyor.

'BOŞANAMAZSINIZ'

İstanbul'da bir düğün salonuda müdürlük yapan bir çocuk babası Ahmet Çakır'da (45) eşinden boşandıktan sonra evlilik programına katılıp Güler B. ile evlendi. Çift bir ay bile evli kalmadan geçimsizlik nedeniyle mahkemeye başvurdu. Fakat mahkeme evliliğin çok yeni olduğu gerekçesiyle çiftin boşanma talebini reddetti. İşleri bozulduğu için İstanbul'u terk edip Antalya'ya gitmek zorunda kalan Çakır, "Doğru düzgün birbirimizi tanımadan evlenmeye kalktık. Sürekli para isteyip hiç durmadan konuşuyordu. Boşanmaya çalışıyorum, ama kendisini bir türlü bulamıyorum" dedi. Bu tür vakalarla çok sık karşılaştıklarını belirten avukat Özlem Alp, evlilik programlarında servet avcılarının kol gezdiğine dikkat çekti. netgazete

İzdivaçta Reyting Tezgahı
13 Kasım 2010
FOX'un evlilik programında gelin adayı mikrofonun açık olduğunu unutup konuşunca reyting tezgahı canlı yayında ortaya çıktı...
İzdivaç'ta yine olay var. FOX'ta yayınlanan evlilik programı 'Su gibi'de gelin adayı, yaka mikrofonunun açık olduğunu unutunca programın reyting tezgahı canlı yayında ortaya çıktı.

Programın gelin adaylarından Huri Hanım talip olduğu Ali Bey’in kendisini istemediğini söylemesi üzerine "Ali Bey ben de sizi istemiyorum. Yönetmen bana talip ol dedi. Hani tantana olsun... Reyting olsun..." şeklinde konuşunca program sunucuları Uğur Arslan ve Songül Karlı "Huri Hanım bunları konuşmayın yani. Bunları görüşme odasında konuşursunuz." diyerek Huri Hanım’ı susturdu. aktifhaber

15 Yaşındaki Kıza 45 Yaşında Koca Adayı!
09 Mayıs 2011
15 yaşında olan bir kız çocuğunu çıkarıp, 45 yaşındaki adamla buluşturan programa ceza...

RTÜK, 15 yaşındaki bir kız çocuğunun karşısına 45 yaşında eş adayı çıkaran evlilik programı nedeniyle, Fox TV'ye 500 bin lira para cezası verdi.

RTÜK, henüz 15 yaşında olan bir kız çocuğunu, evlendirme programına çıkarıp, 45 yaşındaki adamla buluşturan ''Su Gibi'' adlı program nedeniyle, Fox TV'ye 500 bin lira para cezası verilmesini kararlaştırdı. Program, “Yayınların toplumun milli ve manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması” ilkesine aykırı bulundu.

Programda, 1996 doğumlu genç bir kız çocuğunun karşısında eş adayı olarak kendisinden 30 yaş büyük ve 45 yaşında bir adam çıkarılması tepki topladı ve RTÜK'e şikayet yağdı. Kız çocuğunun babası da, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Gazeteport'un edindiği bilgiye göre, RTÜK toplantısında bu konu ele alındı ve para cezasına karar verildi.

RTÜK üyesi Hülya Alp ise, programda yaşananların aynı zamanda Medeni kanuna da aykırı olduğunu vurguladı ve ''Programda hem bir çocuk istismarı örneği sergilenmiş, hem de reşit yaştaki insanların evlenebileceği hükmünü taşıyan yasa ihlal edilmiştir'' dedi. aktifhaber
_________________
Bir varmış bir yokmuş...
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder Yazarın web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SİNEMA-TV-TİYATRO Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com