EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

ÇİĞ SÜT ALIM FİYATLARI DÜŞMÜYOR; DÜŞÜRÜLÜYOR

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Sal Nis 06, 2010 1:03 am    Mesaj konusu: ÇİĞ SÜT ALIM FİYATLARI DÜŞMÜYOR; DÜŞÜRÜLÜYOR Alıntıyla Cevap Gönder

ÇİĞ SÜT ALIM FİYATLARI DÜŞMÜYOR; DÜŞÜRÜLÜYOR
Çapar KANAT
Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi
18.01.2011


Ekonomik terminolojide değer düşmesi, yükselmesi kendiliğinden olan bir hadisedir. Düşürülme ve yükseltilme ise arz ve talebe bağlı olan değil suni müdahale ile gerçekleştirilen işlemdir.

Geçtiğimiz haftalarda Trakya’da faaliyet gösteren üreticimiz, Danone’nin kendi bölgesinde günlük 100 ton çiğ süt satın alımını azalttığını öğrendik ve endişelenmedik.

Bizim endişemizin kasım ayında oluştuğunu, 2 Kasım 2010 tarihinde yazdığımız "Çiğ Sütte Sonbahar Oyunu-2010" yazımızda ortaya koyduk. O yazımızdan sonra Çiğ Süt fiyatlarının niçin düşürülmediğini de 9 Kasım tarihli ‘’ Çiğ Sütte Fiyatlar Niçin Düşürülmedi’’ başlıklı yazılarımızda yazdık.

Trakya’da primlerde vs. oynama olsa da 2011 Haziran seçimlerine kadar çiğ süt fiyatları;

D-ü-ş-ü-r-ü-l-m-e-y-e-c-e-k.

2010 Nisan ayında et ve canlı hayvan ithalatı açıldığında besiciler Tarım bakanlığı önünde yaptıkları gösteride ‘’ Tüketici Türk Vatandaşı, Üretici Kimin Vatandaşı’’ laflarını mikrofonlara haykırdılar. DSYMB’nin TSUMB’ nin yapamadığı muhalefeti Konyalı besicilerin başkanı Sayın Nafiz karabulut yaptı.
2008 Çiğ süt fiyat krizinde ‘’ sarıkız hakkını helal etmiyor ‘’ mitinglerine ‘’ Tüsedad ‘’ öncülük etti. Çiğ Süt-Damızlık Üreticisinin sesini 100 bin üyesi olan DSYMB, TSUMB değil birkaç bin üyesi olan TÜSEDAD duyurmuştu.

Tüsedad’ın muhalefet yapabilmesinin sebebi siyasi iradeye bağımlı olmayan bir yapılaşma içinde olmasıdır.

Nisan 2010’ da 3 gün sürdürülebilen çiğ süt grevi ise Bandırma Süt Birliği’nce ve Balıkesir’e bağlı birkaç ilçe süt birliği örgütlerince gerçekleştirilmişti.

Mevsiminde üretilen karpuzun, domatesin üretim fazlalılığından fiyatlarının nakliye bedellerini bile ödeyemeyecek değere düştüğünü görüyoruz ve bu düşen değeri gerçekte piyasanın oluşturduğunu biliyoruz.

Beyler üretim fazlası olduğu iddia edilen çiğ sütün yere döküldüğünü gördünüz mü? Veya sanayiciye satılamayıp bozulduğundan dolayı çiğ sütün döküldüğünü gördünüz mü? Hayır. Danone veya başka bir firma almıyorum dediğinde başka alıcı sanayici çıkmadığını gördünüz mü? Hayır!

Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicilerinin sayısı çok imiş gibi görünüyor olsa da aslında rekabet ilkeleri gereğince ‘’ alıcı tek’’ konumundadır.

Alıcının tek olduğu duruma ‘’ TEKEL ‘’ denir. Hayvancılığımızı iğdiş eden işte bu ‘’ Tekelleşme’’ dir. Bu tekelleşme hayvancılığımızda çiğ süt üretenlere kazanç sağlattırmıyor. Çiğ Sütte kazanç sağlattırılmayınca hayvancılığımız dibe çöktürülüp et, canlı hayvan ithalatı gündeme geliyor. 2010 Nisan ayından beri yapılan et, canlı hayvan ithalatında yurt dışına transfer edilen döviz kayıplarının sebebi süt sanayicileridir. Süt sanayicilerinin üretici üzerinde at koşturmasına izin veren düzendir.

Süt tozu teşviği ile çiğ sütte fiyat istikrarı sağlanacağı ham hayaldir. Çiğ Sütün fiyatı artmalı dediğimizde ‘’ kutu süt tüketici fiyatları ‘’ gerekçe gösterilmektedir. Aslında bu gerekçe değil bahanedir. Kazançsız bir çiğ süt üretimi ile hayvancılık sürdürülebilirliğini yitirecekdir. Süt inekleri sayısının azalması demek çiğ süt üretiminin azalması, buzağı doğumlarının azalması velhasıl hayvancılık üretiminin azalması demektir. Bu gidişile ülkemiz kutu süt ithal eder konumuna gelecektir. Bundan süt sanayicilerimiz değil ülke hayvancılığı yara alır. Çünkü süt sanayicilerinin tuzu kurudur. Çiğ Sütü içerde bulamazlar ise tankerler ile sütü ithal edip fabrikalarında kutulayıp satarlar. Şimdiki büyük besicilerin yurt dışından besi hayvanı ithal edip içerde besleyecek olmaları gibi.

20000 tonluk süt tozu ile çiğ süt fiyat istikrarı sağlamak ham hayalini Tarım Bakanlığı Bürokratlarımız bırakmaldır. Süt etten daha önemsiz değildir. Çiğ süt fiyatı arttığında kutu süt fiyatlarının da artacağı tüketicinin zarar göreceği endişesi var ise bu endişeyi gidermek için kutu süt fiyatlarını kontrol edecek mekanizmalar, piyasa düzeni oluşturulmalıdır. Bunun nasıl sağlanacağını en iyi bilenlerdeniz.
Süt sanayicileri kendilerinin satın alamadığı veya değerini vermediği çiğ süte ‘’ Sokak Sütü ‘’ iftirasını ilim adamlarımızın dili ile yapıştırıyorlar. Perakende çiğ süt tüketicisi buna aldırmayıp gerçek gıdanın değerini verip çiğ sütünü satın alıyor.

Çiğ Süt fiyatları sanayicilerce düşürüldüğünde üretici kendisi ya çiğ süt şeklinde ya da peynir vb. yapıp tüketiciye satıyor . Son bir yılda damızlık süt ineği sayısı artmadığı, ithal edilen damızlık düveler halen doğurup çiğ süt vermeye başlamadığı halde son bir yılda artan çiğ süt üretimi, çiğ sütün sanayicilere yönelmesinden dolayıdır. Yani çiğ süt alımfiyatı düşürüldüğünde çiğ süt parekende satışa kayıyor. Fiyatlar yükseldiğinde çiğ süt sanayicilere yöneliyor.
Süt sanayicileri adına düzenlenen ‘’Gıda Tüketiminde Doğrular ve Yanlışlar’’ gibi panellerde parekende çiğ süt satışına ‘’ Sokak sütü ‘’ iftirasını atan ilim adamlarımız yukarda ifade ettiğim gerçekler karşısında çiğ sütü ‘’ sokağa düşüren’’ in süt sanayicileri olduğu gerçeğini göz ardı ediyorlar;

Çiğ Sütte gerçekçi piyasa düzeni nasıl sağlanır, Çiğ Süt üretimi nasıl kazançlı hale getirilir, son yılda süt ineği sayısı artmadığı halde sanayicilere satılan çiğ süt nasıl arttı? Et, canlı hayvan ithalatına bu ülke nasıl mecbur kılındı gibi ülkede bu problemleri konuşmuşlar, çözmüşler ve başka problem de kalmamış, ‘’ Kutu sütü ‘’ reklamı yapıyorlar. Reklama devam etsinler, sanırım tüm üretilen çiğ sütü süt sanayicileri satın alırlarsa ülke hayvancılığını kurtarmış olacaklar!
Halbuki bu ilim adamlarımız 2008 yılında çiğ süt krizinden sonra ülkede hayvan kalabildi ise bunu kurtaran kendilerinin yafta yapıştırdığı ‘’ sokak sütleri’’ dir. Süt sanayicilerinin oluşturduğu alım Tekel’ini kıran muhteşem çiğ süt tüketicileridir.

Süt sanayicilerinin haricinde çiğ süt alımını çiğ süt tüketicileri bir durdursalar işe o zaman ‘’ Hayvancılığımızın Köküne İncir Ağacı ‘’ dikilmiş olacaktır. Süt sanayicileri sütün sağlığı ile ilgili değil çğ süt fiyatının tamamen kontrol edememenin kaygısındalar. Çiğ Süt Tüketicileri Süt sanayicilerinin çok ciddi rakip alıcılarıdır.

Panelde belirtildiği gibi ülkemizde süt sanayicilerinin satın alamadığı, satın alamadıkları için de ‘’ sokak sütü ‘’ iftirasını yapıştırdıkları çiğ süt tüketicilerinin gerçek gıdası çiğ sütün ülkemizdeki bu şekilde satış miktarı panelistlerimizin ifade ettikleri % 20 miktarı çiğ süt fiyat piyasasına gerçekçi bir müdahale düzenini kısmen oluşturuyor. Sanayicinin haksız fiyat indirimine ciddi fiyat müdahalesi işlevini görüyor.

Ülkede tüm çiğ süt üretimi sanayiye yönelecek olsa ülkemizde tek canlı hayvan kalmaz, hepsini süt sanayicileri kasaba gönderir. 2008 yılında süt ineklerinin tamamının süt sanayicilerince gönderilmesinin önüne çiğ süt tüketicileri geçmiştir.

Hayvanclığımızın velinimeti parekende çiğ süt tüketicileridir.

Panelle ilgili bir üreticimizin yazdığı mektubu gelecek yazımızda yayınlayacağız.

BilgiAğı.Net


Süt fiyatında kılıçlar çekildi
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ülke çapında sanayiciye süt vermeyeceğini açıklarken sanayici ise “Başka yollardan alırız” dedi
05 Nisan 2010

Sanayiciyle fiyat konusunda anlaşamayan süt üreticileri, süt vermeme eylemi başlattı. Dönemsel olarak değişim gösteren süt fiyatları, arz fazlası nedeniyle bahar aylarında düşüyor. Üretici, 2010’un ilk çeyreğinde litresi 85 kuruştan satılan sütün fiyatını düşürmemeye çalışırken sanayici sütü, 72.50 kuruştan almak istiyor. Geçtiğimiz hafta Ankara’da yapılan Ulusal Süt Konseyi’nde de süt fiyatları gündeme gelmiş konsey, üretici ve sanayiciyle ayrı ayrı yaptığı toplantıda sorunları dinlemişti. Ardından sanayicinin
aldığı sütü, üreticilerin banka hesaplarına 72.50 kuruştan yatırdığı belirtilmiş; üreticiler
de bu durumu protesto ederek paraları bankadan çekmemişti. Üreticinin sanayiciye
süt satışını durdurması nedeniyle perşembe günü Ulusal Süt Konseyi de yönetim
kurulunu toplayacak.

BEDAVA DAĞITILACAK

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun, yılda 5 milyon 63 bin ton sütün, birlikler aracılığıyla satıldığını dile getirdi. Sütün bugünden itibaren halka bedava dağıtılacağını dile getiren Yasun, “Birlik yöneticileriyle bir araya geldik. Bugün de (dün) toplantımız sürüyor. Sanayicinin gönderdiği tankerleri geri çeviriyoruz.
Altyapımız il ve ilçelerde çiğ süt dağıtımına müsait. Sütü dökmeyeceğiz; halka dağıtacağız” dedi.

‘Yapılan eylem üreticiye daha çok zarar verir’

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, eylemin üreticiye daha çok zarar vereceğini söyledi. Türkiye’de 55 kuruşa süt
alan sanayicinin bulunduğunu dile getiren Bahçıvan, şöyle devam etti:
“Son beş aydır fiyatı artıran sanayici değil miydi? Birliklere, ‘Siz ne kadar komisyon alıyorsunuz’ diye sormak lazım. Biz dernek olarak bir fiyat belirlemeyiz; bunu her firma kendi yapar. Maalesef bizim sanayici arkadaşlarımızın da suçu var; birkaç sanayicinin
palazlandırdığı birlikler bulunuyor. Bunlar tüm Türkiye’yi temsil edemez. Çiftliklerden,
kooperatiflerden alınan sütler var. Birlikler süt almanın sadece bir yolu.”

‘Gerekirse daha sertleşiriz’

Bundan sonra fiyat konusunda hoşgörülü olmayacaklarını vurgulayan Yasun, şunları söyledi: “Süt fiyatları üç aylık ihalelerle belirleniyor. İhalede litresi 85 kuruş olarak belirlenen fiyatı sanayici tek taraflı olarak 72.50 kuruşa düşürdü. Biz uzlaşmayı denedik ve
dört aylık dönemde sütü 75 kuruştan verebileceğimizi söyledik. Buna karşın sanayici fiyatı 72.50 kuruşa çekmeye çalışıyor. Üreticinin yanında yer alacağız; gerekirse daha da sertleşiriz. Sütü 72.50 kuruştan satmaktansa bedava dağıtmak daha kârlı.”

GAZETE HABERTÜRK
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> İKTİSADÎ HABERLER Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com