EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Toplatılan, yasaklanan ilaçlar

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
admin
Site Admin


Kayıt: 31 Arl 2006
Mesajlar: 831
Konum: Belarus

MesajTarih: Cum Mar 14, 2008 7:14 pm    Mesaj konusu: Toplatılan, yasaklanan ilaçlar Alıntıyla Cevap Gönder

Sağlık Bakanlığı 15 ilacı geri çekti
03 Ekim 2017



Mide rahatsızlıklarında kullanılan 'domperidon' etkin maddeli 15 ilaç geri çekildi

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nca, mide rahatsızlıklarında kullanılan ‘domperidon’ etkin maddeli 15 ilaç, uzun süreli kullanımda kalp rahatsızlıklarına yol açtığı gerekçesiyle geri çekildi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun internet sitesinden yapılan duyuruda, bilimsel çalışmalar sonucunda, mide rahatsızlıklarında kullanılan ‘domperidon’ etkin maddeli ilacın, yüksek dozda ve uzun süreli kullanımda kalp rahatsızlıklarına yol açabileceği gerekçesiyle, geri çekme kararı alındığı ifade edildi.

Söz konusu ilaçların Avrupa İlaç Ajansı (European Medicines Agency-EMA) tarafından bir süre önce incelemeye alındığı, kardiyovasküler yan etkileri nedeniyle ilaçların kullanım süresinde, dozunda ve hangi rahatsızlıklarda kullanılacağı konusunda kısıtlamaya gidildiği belirtildi.

Geri çekilen ürünler

DELOX 30MG SR PELLET içeren kapsül, DEXGARD 30/30MG MR kapsül, DEXRİDON MR 30/10 MG kapsül, DOPROKİN-S ORAL süspansiyon, DUEDOM 30/10MG, DUEDOM 60/10MG, DUOLANS 15/10MG, DUOLANS 15/30MG SR, DUOLANS 30/30MG SR, LACOMBI 15/10 MG, LACOMBİ 30/10 MG, RABECOMB 20/10MG, RABECOMB 20/30MG MR, RABELIS PLUS 20/10 MG, RABELIS PLUS 20/30 MG MR."

T24
ETİKETLER
sağlık bakanlığı domperidon mide ilacı

EVİNİZ DE BU ŞURUPLAR VARSA ÇÖPE ATIN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ(WHO) AÇIKLADI
9 Şubat 2013



Bileşiminde ’Dekstrometorfan’ bulunan öksürük şuruplarının toplatılmasına karar verildiği haberleri üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Dekstrometorfan içeren ilaçlar;

ACTIDEM (Şurup)
BENAFED (Şurup)
BENICAL (Şurup)
BENICAL COLD (Lak Tablet)
BRONKAR-A (Şurup)
DEFEKS (Şurup)
DEKSAN (Şurup)
DORFAN (Şurup)
METORFAN (Draje)
RHINOTUSSAL Mikropellet Kapsül
RHINOTUSSAL Süspansiyon
TRİATÜS (Şurup)
TYLOL Cold (Şurup)
VICKS Medinait (Şurup)
VICKS Vapodry (Şurup)
WİNTUS (Draje)

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'ndan ilgili yerlere 'çok acele' koduyla gönderilen resmi yazıya göre; Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) resmi web sitesinde 'dekstrometorfan' içeren öksürük şuruplarının kullanımına bağlı olduğu düşünülen ölümlerle ve ciddi advers etkilerle sonuçlanan olaylar görüldü.

EVİNİZDE VARSA BUNLAR ÇÖPE ATIN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ(WHO)

Hürriyet

SOĞUK ALGINLIĞI İLACI AGUMENTİN ŞURUP NEDEN TOPLATILDI?
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
10.09.2011

Sabah gazetesinde yer alan “Şurup değil kanser içiyormuşuz” başlıklı haberde Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan Augmentin adlı şurubun kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici "Diisopdecyl Ftalat" maddesi bulunması nedeniyle toplatıldığı bildiriliyor. Haberde, şurubun karaciğere olumsuz etki yaptığının haziran ayında Hong-Kong'da tespit edildiği, Sağlık Bakanlığı da karaciğeri tehdit eden Augmentin şurubun eczane ve hastanelerden toplatma kararı aldığı bilgisi de var.

Sabah gazetesinde yer alan “Şurup değil zehir içiyormuşuz” başlıklı haberde Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan Augmentin adlı şurubun kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici "Diisopdecyl Ftalat" maddesi bulunması nedeniyle toplatıldığı bildiriliyor. Haberde, şurubun karaciğere olumsuz etki yaptığının haziran ayında Hong-Kong'da tespit edildiği, Sağlık Bakanlığı da karaciğeri tehdit eden Augmentin şurubun eczane ve hastanelerden toplatma kararı aldığı bilgisi de var.

Augmentin ülkemizde en çok kullanılan ilaçlardan biridir; hatta belki birincisi bile olabilir. Halkımız bu ilacı küçük çocukların “agu” sunu çağrıştıran şekliyle, yani “Agumentin” diye söylemeyi sever.

Augmentin duyarlı bakterilerin etken oldukları enfeksiyonlarda tartışmasız çok değerli bir antibiyotiktir ama bu ilaç bundan çok daha fazla olarak ateşi çıkan, boğazı ağrıyan, biraz öksüren çocuklara verilir.

Bence, bu gerçek olamayan endikasyonlarda kullanımlarda “Augmentin” yerine “Agumentin” demek daha doğrudur.

Bu haberde söz konusu olan tehlike ise ilacın etken maddesinden değil, kapağındaki plastikte bulunan ve insan sağlığı için çeşitli riskler yaratan fitalatın şurubun içine karışmış olmasından kaynaklanmaktadır.

Fitalatlar nedir?

Fitalatlar, fitalik asidin esterleri olup plastiklerin daha yumuşak, daha saydam ve daha uzun ömürlü olmaları için kullanılır. Sağlık üzerine olumsuz etkileri sebebiyle Amerika, Kanada ve Avrupa Birliği ülkelerinde giderek birçok üründe bulunması yasaklanmaktadır.

Günlük hayatta her yaştan insanın kullandığı ilaç ve sonda, katater gibi çeşitli tıbbi malzemeler; parfüm, oje, sıvı sabun, göz boyası, saç spreyi gibi kişisel bakım ürünleri; banyo perdesi, oyuncak, yiyecek kapları ve ambalaj kâğıtları, elektronik aletler, yar karoları, boya ve yapıştırıcılar, döşemeler ve birçok tekstil ürününde fitalat vardır.

1920’ den beri kullanılan fitalatların senelik üretimi 500 bin ton civarındadır. Plastik ürünlerin ağırlıklarının yüzde 10-60’ ını fitalatlar oluşturur.

Fitalatlar plastiğe sıkı bağlı olmadıklarından kolaylıkla çevreye karışırlar. Özellikle de plastik eskidikçe ve parçalandıkça çevreye geçen miktar artar. Bazı fitalat türleri havada bazıları ise yüzeylerde daha çok bulunur.

İnsanlar fitalatları doğrudan veya dolaylı temasla deriden, ağız yoluyla veya solunan hava ile alırlar. Genel olarak her şeyi ağızlarına alan bebek ve küçük çocuklar erişkinlere göre daha fazla fitalata maruz kalırlar. Fitalatların çocuklardaki zararlarının daha fazla olacağı da tahmin edilmektedir.

Fitalatların sağlığa etkileri

Fitalatların çeşitli türlerinin sağlığa olan zararlarını gösteren pek çok araştırma vardır. İşte bunlardan bazıları:

2008’ de Danimarka’ da çocukların silgileri ağızlarına almaları, ısırmaları, çiğnemeleri ve küçük parçaları yutmalarının tehlikeli olabileceği konusunda uyarılar yapılmıştır.

2010’ da İsveç’ te yapılan araştırmada marley döşemeli evlerde yaşayan çocuklarda otizmin daha fazla görüldüğü ama bu sonucun başka araştırmalarla doğrulanması gerektiği bildirilmiştir.

Bazı çalışmalarda kızlarda fitalat maruziyeti ve erken ergenlik ile ilişki bulunmuştur ama bunu doğrulamayan araştırmalar da vardır.

Bir araştırmada fitalat maruziyeti ile endokrin bozukluğu arasında bir ilişki olduğu ve bunun meme kanseri riskini artırabileceği ileri sürülmüştür.

Fitalatların zararlı etkilerinin başka kimyasallarla bir araya gelerek daha fazla olabileceği bildirilmiştir.

Farelerde yapılan deneylerde yüksek dozların hormon düzeylerini etkilediği ve doğumsal kurslara yol açtığı gösterilmiştir.

2005’ de yayınlanan araştırmada ise idrarlarında yüksek fitalat bulunan annelerin erkek çocuklarında ano-genital mesafenin kısa olma ihtimali 7 misli fazla bulunmuştur. Bu değer hayvanlarda endokrin bozucu maddelere maruz kalmanın bir göstergesi olarak kullanılmaktadır ama bunun insanlardaki öneminin ne olduğu belli değildir.

Fitalatlar ile obezite ve insülin direnci arasında da bir ilişki olabileceği ileri sürülmüştür.

Fitalatların farelerde karaciğer ve testisler için toksik olabileceği, karaciğer kanserine yol açabileceği bildirilmiştir ama bu bulgu insanlar için doğrulanmamıştır.

2009’ daki bir yayında düşük doğum tartısına yol açabilecekleri ve prematüre doğum yapan kadınlarda idrar fitalat miktarlarının daha yüksek olduğu gösterilmiştir.

Fitalatlar, Güney Kore araştırmasında dikkat eksikliği ile İsveç’ te ise astım ve alerjiler ile ilişkili bulunmuştur.

Gelelim neticeye

Ben bu haberden kendi adıma pek çok dersler çıkardım.

BİR: Elimizdeki bilgilere göre fitalatların özellikle hormon sistemini etkilediğine, erken ergenliğe, astım, obeziteye, dikkat eksikliğine yol açabileceğine ve bazı kanserler için risk yaratabileceğine dair araştırmalar varsa da bunlar kesin olarak kanıtlanmış değildir. Ama unutmayın ki “sinek küçük olsa da mide bulandırır!”

İKİ: Fitalat sadece “Agumentin” de değil pek çok başka ilaçta (mesela bağırsaklarda çözünen kapsüllerde) ve sonda, katater, eldiven gibi tıbbi malzemelerde ve günlük hayatta kullandığımız sayısız üründe de vardır.

ÜÇ: Bunlara rağmen özellikle çocuk ve hamile kadınların fitalat ve diğer kimyasal maddelerle temaslarının olabildiğince azaltılmasına önem verilmesi gerektiği kanaatindeyim.

DÖRT: “Augmentin” üreticisi firmanın, şuruba karışan fitalat miktarının insan sağlığı için risk oluşturan sınırların altına olmasına rağmen ilaçları toplatması ve yaptıkları açıklamalar yerindedir.

BEŞ: Sevgili meslektaşlarım, “Augmentin” i lütfen gerçek bir antibiyotik olarak kullanalım. Bunun “Agumentin” olarak kullanılmasına her zaman karşı çıkalım.

ALTI: Sevgili anne-babalar, “Agumentin” ateş düşüren, ağrı gideren, kırgınlık alan, boğaz ağrısına iyi gelen harika bir ilaç değil, sadece ve sadece yerinde uygulandığında çok değerli bir antibiyotiktir ve mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

YEDİ: “Biz şimdi çocuğun ateşi çıkarsa, burnu akarsa “Agumentin” de yok ne yapacağız” diye sızlanan annelere “Merak etmeyin, içinde “Agumentin” in etken maddesi olan belki 7-8 tane başka marka ilaç var” diyorum.

SEKİZ: İtiraf ediyorum: Ne zaman bir ilaç toplatılsa gizliden gizliye memnun olur, “değerli” gibi kıs kıs da gülerim. Bu, “Agumentin” kararı için de aynen geçerlidir. Mutluyum; çünkü toplatılan “Augmentin” lerin en az yüzde 80’ i “Agumentin” olarak kullanılacaktı!

Sabah

Fransa'da yasaklanan ilaçlar Türkiye'de serbest
11 Haziran 2011
Mesane kanserini tetiklediği gerekçesiyle Fransa'da yasaklanan Pioglitazon içeren ilaçlar Türkiye'de hala satışta. Türk Eczacılar Birliği bu ilaçlarla ilgili Sağlık Bakanlığı'nı önlem almaya çağırdı.

Türk Eczacılar Birliği, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) resmi internet sitesinde yer alan 9 Haziran tarihli açıklamada, Fransa İlaç Ajansı'nın (AFSSAPS) ''Pioglitazon'' içeren ilaçların satışını Fransa'da durdurma kararını, Avrupa İlaç Ajansı'na bildirdiğini ifade etti.

''Pioglitazon''un, ağız yoluyla alınan, kandaki şeker seviyesini kontrol altına almaya yardımcı olan ve Tip 2 yani insüline bağlı olmayan diyabet hastalığına karşı kullanılan bir ilaç olduğu belirtilen açıklamada, bazen insülin ve diğer ilaçlarla birlikte kullanılabilen ''Pioglitazon''un Tip 1 yani insüline bağlı diyabet tedavisi için uygun olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, mesane kanseri riskine yol açması dolayısıyla Fransa'da satışı durdurulan ve Avrupa İlaç Ajansı'nın gündeminde olan ''Pioglitazon''un, Türkiye'de 10 farklı ilacın 62 farklı formu içerisinde bulunduğu belirtilerek, halk sağlığını doğrudan ilgilendiren ''Pioglitazon'' içeren ilaçlar konusunda Sağlık Bakanlığı'nın derhal harekete geçerek kamuoyunu aydınlatması gerektiğine işaret edildi. haber10

Pfizer, tansiyon ilacı Thelin'i geri çekti
Dünyanın önde gelen ilaç şirketi Pfizer, karaciğerde ölümcül hasara yol açabileceği gerekçesiyle tansiyon ilacı Thelin'i piyasalardan çektiğini açıkladı. 10.12.2010 NEW YORK netgazete

Diş ve menopoz sonrası ilâcı 'Calcidine' toplandı
Sağlık Bakanlığınca, bebeklerin diş çıkartmasında kolaylık sağlayan ve kemikleşmeyi hızlandırmak amacıyla kullanılan "Calcidine Granül" adlı ilacın 6 serisi için geri çekme kararı alındı. İlâç, diş çürüklerini önlemek ve tedavi etmek, kemikleşmeyi hızlandırmak, menopoz sonrası, osteoporoz ve buna bağlı oluşan sırt ağrıları, spontan ve travmatik omur kırıkları, gebelik, emzirme ve metabolik kemik hastalıklarının tedavilerinde kullanılıyor. 06.12.2010 KAYSERİ netgazete

İKİ İLAÇ PİYASADAN GERİ ÇEKİLİYOR
10 Haziran 2010

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada iki ilaç hakkında geri çekme kararı aldığını bildirdi.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, bağırsak tıkanmasında, kabızlıkta ve bağırsakların temizlenmesinde, cerrahi müdahale öncesi bağırsakların boşaltılmasında lavman olarak kullanılan "Microlax Laksatif Lavman" adlı ilacın 534 seri numaralısının (imal tarihi: 07.2009 - son kullanma tarihi 07.2014) yapılan incelemeler sonucunda uygun bulunmadığı için 2. sınıf B seviyesinde geri çekilmesine karar verdi.

"Neofleks yüzde 5 Dekstroz yüzde 2 Sodyum Klorür Sudaki Sol. 250 ml" adlı serumun da 0907002-3 seri numaralısında (imal tarihi: 07.2009 - son kullanma tarihi: 07.2012) yapılan inceleme ve analiz sonuçlarına göre numune uygun bulunmadığı için 2. sınıf B seviyesinde geri çekilmesi istendi.

2. sınıf geri çekme, eczane, ecza deposu ve hastane gibi birimleri kapsıyor. haber10

Serum Fizyolojik damlası geri çekiliyor

Serum Fizyolojik Burun Damlasının bir serisi için geri çekme kararı alındı.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, soğuk algınlığı ve nezle rahatsızlığında kuruyan burun içi mukozasının nemlendirilmesinde kullanılan, Şifa Kimya İlaç Kozmetik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin izin belgesine sahip olduğu, ''Serum Fizyolojik Burun Damlası'' adlı ilacın 24 seri numaralı olanına, (imal tarihi:01.2010-son kullanma tarihi:01.2012) yapılan inceleme ve analiz sonuçlarına göre uygun bulunmamış olması nedeniyle 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanmasına karar verdi.

Eczane, ilaç depoları ve ilgili sağlık kuruluşlarının ellerindeki seri numarası tutan söz konusu burun damlalarını iade etmeleri gerekiyor.

13 Mayıs 2010 habertaraf

Bazı ilaçlara geri çekme kararı

Sağlık Bakanlığı, bir antibiyotik ile bir seruma 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi yapılması kararı aldı.17 Nisan 2009 11:30

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, ilaç depolarına, ilgili ilaç firmalarına ve sağlık müdürlüklerine gönderdiği resmi yazıda, Wyeth İlaçları A.Ş.'nin ruhsatına sahip olduğu ''Tygacil 50 mg İnfüzyonluk Çözelti İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon'' adlı antibiyotiğin 33211 nolu serisine 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulandığı belirtildi.

İlaç ve Eczacılık Genel Müdülüğü, Polifarma İlaç San. ve Tic. A.Ş.'nin ruhsatına sahip olduğu ''Polifleks yüzde 5 Dekstroz Solüsyonu 1000 ml'' adlı serumun da E-0807162-2 seri nolu olanların 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulandığını duyurdu. haber7

Yanık kremi Silverdin, eczanelerden çekiliyor
09 Ekim 2008
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Silverdin Krem'in bir serisi hakkında 3. sınıf C seviyesinde geri çekme işlemi yapılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce ilgili ilaç firması, il sağlık müdürlükleri ve ecza depolarına gönderilen yazıda, Deva Holding AŞ adına ruhsatlı bulunan, Carlo-Erba İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nde üretilen "Silverdin 40 gr Krem" adlı preparatın "7038494" seri numaralı numunelerinin, inceleme ve analizler sonucunda fiziksel yönden firma spesifikasyonlarına uygun bulunmadığı belirtildi.
Yazıda, bu münasebetle söz konusu seriye 3. sınıf C seviyesinde (depo seviyesi) geri çekme işleminde bulunulması istendi.
Silverdin Krem, derideki yanıkların tedavisinde kullanılıyor. netgazete

DÜNYA ÇAPINDA PİYASADAN ÇEKİLDİ

Bu ilacı kullananlar DİKKAT!

Bayer ilaç şirketi, araştırma sonuçlarının olumsuz çıkması nedeniyle Trasylol adlı kalp ilacını dünya çapında piyasadan çekme kararı aldı.

Dünya çapında tanınan Alman Bayer ilaç şirketi, araştırma sonuçlarının olumsuz çıkması nedeniyle Trasylol adlı kalp ilacını dünya çapında piyasadan çekme kararı aldı.

Bayer şirketi, uzun zamandan bu yana sonuçları beklenen araştırmada, Trasylol kullanan kalp hastalarında ölüm oranının, diğer kalp ilaçlarını kullanan hastalara göre yüzde 50'den daha fazla olduğunun tespit edilmesi üzerine, geçen yılın kasım ayında pazarlamasını durdurduğu ilacın piyasadan tümüyle çekilmesini kararlaştırdı.

''Die Welt'' ve ''Berliner Morgenpost'' gazeteleri, bu ilaca karşı Amerika'da daha şimdiden 80 tazminat davası açıldığını belirterek, 7 yıl önce Bayer şirketinin Lipobay adlı ilacı piyasadan çekmesinden sonra da bine yakın tazminat davası açıldığını ve şirketin, dava sahipleriyle anlaşarak milyarlık tutarlarda para ödemek zorunda kaldığını hatırlattı.

Haberlerde, Bayer şirketinin Nexavar adlı kanser ilacıyla da bir darbe aldığı, bu ilacın böbrek ve karaciğer hastalıklarında etkili olduğu, ancak akciğer kanseri tedavisinde sorunlu görüldüğü kaydedildi.
16.Mayıs.2008
samanyoluhaber

Bu İlaçtan Uzak Durun
14 Mart 2008
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu ilacın tüm dünyada geri çekilmesini istedi. Türkiye'de ise 1. sınıf A seviyesinde geri çekilmesi istendi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tüm dünyada geri çekilmesi istenen "Heparine Sodium Panpharma" adlı ilacın, Türkiye'de de 1. sınıf A seviyesinde geri çekilmesi istendi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından illerdeki sağlık müdürlüklerine ve eczacı odalarına gönderilen resmi yazıda, "Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm serilerine dünyada geri çekme işlemi uygulandığı, bu nedenle, ülkemize ithal edilen Heparine Sodium Panpharma adlı ampulün 70056, 70097 ve 70067 seri numaralılarının 1. Sınıf A. seviyesinde (tüketici, eczane, ecza deposu, hastane, vb) geri çekme işleminin uygulanması" ifadelerine yer veri-lerek ilacın geri çekilmesi istendi.

Kanın pıhtılaşmasını engellemek amacıyla kullanılan ilaç Almanya'da üretiliyor.
aktifhaber

PİYASADAN ÇEKİLEN İLAÇLAR
20 Mayıs 2009
Sağlık Bakanlığı bazı ilaç serilerinin piyasadan çekilmesine karar verdi.Sağlık kuruluşları ve eczaneler ilaçları iade edecek.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'nin ruhsatına sahip olduğu ''Yüzde 5 Dekstrozlu Laktatlı Ringer Sol. 1000 ml'' adlı serumun G0705021 nolu serisine, Polifarma İlaç San. ve Tic. A.Ş'nin ruhsatına sahip olduğu ''PF Yüzde 5 dekstroz 1000 ml ''adlı serumun E-0808046-2 nolu serisine, 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanmasını kararlaştırdı.

Öte yandan, Orfoz Sağlık Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti'nin ruhsatına sahip olduğu, midedeki zehirlenmelere karşı kullanılan ''Aqua-Carbo Oral Süspansiyon'' isimli ilacın 0810001, 0811001, 0811003 , 0812006, 0812004, ve 0806008 seri nolarına 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanacağı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'nın 2 serum ve bir mide solüsyonu ile ilgili geri çekme kararı, resmi yazı ile 81 ilin sağlık müdürlüklerine, Türkiye Eczacılar Birliği'ne, ilgili ilaç firmalarına, eczacı odalarına ve sağlık kuruluşlarına gönderildi.

Yönetmelik gereği tüm eczane, hastane ve diğer sağlık kuruluşlarının, ellerinde bulunan ilaçların ilgili serilerini, ruhsat sahibi firmaya iade etmesi gerekiyor.
haber10

3 burun damlası toplatılıyor
24 Eylül 2010
Sağlık Bakanlığı, üç burun damlası ile bir serumun bazı serileri için 2. sınıf B seviyesinde geri çekme kararı aldı.
'Droser burun damlası'nın tüm serilerine, Merkez Laboratuarı İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin izin belgesine sahip olduğu, 'Serum Fizyolojik Burun Damlası'nın 187 seri numaralısı ile (imal tarihi: 04.2010 - son kullanma tarihi: 04.2012), Şifa Kimya İlaç Kozmetik San. ve Tic. A.Ş.'nin izin belgesine sahip olduğu 'Serum Fizyolojik Burun Damlası'nın 22 seri numaralısının (imal tarihi: 01.2010 - son kullanma tarihi: 01.2012) Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan kontrollerde uygun bulunmadığı için 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulanmasına karar verildi.
'Polifleks yüzde 5 Dekstroz yüzde 0,2 Sodyum Klorür Solüsyonu 500 ml' adlı serumun da D-0903009-1 seri numarası için (imal tarihi: 10.2008 - son kullanma tarihi: 10.2011) 2. sınıf B seviyesinde geri çekme işlemi uygulandığı bildirildi. netgazete

Öksürük Şurubundan 12 Kişi Öldü
28 Aralık 2012



Pakistan'da yüksek oranda alkol ihtiva eden öksürük şurubundan 12 kişi öldü.

Pakistan'ın Gujranvala ilinde içinde yüksek oranda alkol ihtiva eden öksürük şurubundan 12 kişi öldü.
İl Sağlık Müdürü Dr. Enver Amanullah, alkol içeren şurubun bazı alkol bağımlılarınca yüksek oranda tüketilmesi sonucu 12 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.
Amanullah, durumu kritik 10'dan fazla kişinin hastanede tedavi altında olduğunu belirtti.
Pakistan'ın Lahor kentinde geçen ay eczanelerde reçetesiz satılan öksürük şurubundan 16 kişinin ölmesi üzerine sağlık bakanlığı söz konusu ilacın toplatılmasına karar vermişti.
TRT
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder E-posta gönder Yazarın web sitesini ziyaret et
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com