EntellektuelForum Forum Ana Sayfa EntellektuelForum

 
 SSSSSS   AramaArama   Üye ListesiÜye Listesi   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   KayıtKayıt 
 ProfilProfil   Özel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapınÖzel mesajlarınızı kontrol etmek için giriş yapın   GirişGiriş 

Şeker hastalığı ilacı Avandia kalp krizini tetikliyor mu?

 
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
Ekim



Kayıt: 21 Arl 2007
Mesajlar: 2634
Konum: Kanada

MesajTarih: Pzr Şub 21, 2010 10:32 pm    Mesaj konusu: Şeker hastalığı ilacı Avandia kalp krizini tetikliyor mu? Alıntıyla Cevap Gönder

BU İLAÇ KALP KRİZİ RİSKİNE YOL AÇIYOR
21 Şubat 2010
ABD Senatosunun hazırladığı bir raporda, İngiliz GlaxoSmithKline şirketi tarafından üretilen ve Türkiye'de de satılan şeker hastalığı ilacı Avandia'nın on binlerce kalp krizi vakasıyla ilintili olduğu öne sürüldü.
Senato Finans Komitesi tarafından hazırlanan 334 sayfalık raporda, GlaxoSmithKline şirketinin ilacın risklerini yıllardır bilmesine rağmen bunları halktan gizlemeye çalıştığı iddia edildi.

Raporda, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de ilaç konusunda kendi personeli tarafından tespit edilen endişeleri görmezden gelmekle eleştirildi.

Senato Finans Komitesi Başkanı Demokrat Max Baucus, "Amerikalıların, Avandia ile bağlantılı ciddi sağlık riskleri olduğunu bilmeye hakkı var ve GlaxoSmithKline'ın da bunu onlara söyleme sorumluluğu bulunuyordu. Hastalar sağlıkları ve yaşamları konusunda ilaç şirketlerine güveniyor ve GlaxoSmithKline bu güveni istismar etti" dedi.

Komitenin kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör Chuck Grassley tarafından da imzalanan raporda, "Araştırmanın, FDA'nın ilaç şirketleriyle 'çok samimi' olduğu ve mali çıkarları gereği güvenlik risklerini önemsiz gibi gösteren ya da yeterli araştırma yapmayan şirketler tarafından 'mat edildiği', bu nedenle de Avandia ve diğer tanınmış ilaçların kamu güvenliğini riske attığı" yönündeki endişelerden kaynaklandığına değinildi.

GlaxoSmithKline, FDA ve diğer bazı araştırma şirketlerinden edinilen 250 binin üzerinde sayfadan oluşan belgelerin incelendiği ve çok sayıda görüşmenin yapıldığı 2 yılı aşkın bir çalışmanın ürünü olan raporda, FDA bilim adamlarının Temmuz 2007'de, Avandia'nın, pazara sürülmesinden bu yana yaklaşık 83 bin kalp krizi vakasıyla ilintili olduğu tahmininde bulunduğuna dikkati çekildi.

Raporda, "Eğer GlaxoSmithKline, Avandia'nın potansiyel artış gösteren kardiyovasküler riskini, konu 1999'da ilk gündeme getirildiğinde daha çok ciddiye alsaydı bu kalp krizi vakalarının bir kısmının önüne geçilebilirdi" denildi.

GlaxoSmithKline'nın Avandia ile ilgili kritik bilgileri baltalamak için girişimlerde bulunduğu iddiasına yer verilen raporda, "GlaxoSmithKline yöneticilerinin, bağımsız doktorları korkutmaya çalıştığı, Avandia'nın kardiyovasküler riski artırabileceğine dair tespitleri önemsiz gösteren ya da saptıran stratejiler üzerine odaklandığı" ifade edildi.

Raporda, Avandia'nın pazardan kaldırılması gerekip gerekmediği konusuna ise değinilmedi.

-GLAXOSMITNKLINE'IN AÇIKLAMASI-

GlaxoSmithKline şirketiyse ilacın güvenli olmadığı yönündeki iddiaları reddetti.

Şirket sözcüsü Nancy Pekarek, CNN'e yaptığı açıklamada, raporda yer alan değerlendirmelere katılmadıklarını ifade ederek, "FDA verileri gözden geçirmiş ve ilacın pazarda yer alması gerektiği sonucuna varmıştı" dedi.

Söz konusu ilaçla ilgili olarak 7 klinik deneyinin, ilacın kalp krizleriyle ilintili olmadığını kanıtladığını söyleyen Pekarek, "Verilerin hiçbiri, Avandia ile iskemi (belli bir bölgede kan akımının kesilmesi nedeniyle oluşan geçici kansızlık) veya kalp krizi arasında istatistiki olarak önemli çapta bir ilişki olduğunu göstermiyor" ifadesini kullandı.

Pekarek, Senato raporunun, tarihi geçmiş, yıllar öncesinden kalan bilgilere yer verdiğini ve yeni bir veri içermediğini savundu.

Avandia yıllardır üzerinde incelemeler yapılan bir ilaç. The New England Journal of Medicine ve The Journal of the American Medical Association, 2007 yılında ilacın güvenilirliğini sorgulayan araştırmalar yayımlamıştı.
haber10

23 Şubat 2010 14:40
Bakanlık'tan Avandia Açıklaması
Bakanlık, “kalp krizi”ne neden olduğu iddiası ile gündemde olan Avandia isimli ilaçla ilgili tartışmalara açıklık getirdi.Haberi

Sağlık Bakanlığı kamuoyunda “kalp krizi”ne neden olduğu iddiası ile gündemde olan Avandia isimli ilaçla ilgili tartışmalara açıklık getirdi.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ilacın kullanımıyla ilgili uyarıların ABD, Avrupa ve Türkiye’de aynı olduğu bildirerek, şu ifadelere yer verildi:
“ABD’deki ilaç prospektüsünde evre II-IV kalp yetmezliği kontrendikasyon olarak yer alırken konjestif kalp yetmezliği ve iskemik kalp hastalığı ile ilgili uyarı prospektüste siyah kutu içinde yer almaktadır.
Avrupa’da EMEA onaylı ürün bilgisinde evre I-IV kalp yetmezliği ve Akut Koroner Sendrom kontrendikasyonlar arasında yer alırken, kalp yetmezliği, Myokardiyal İskemi riski ve İnsülin ile birlikte kullanımda kalp yetmezliği riskinin arttığı uyarılar önlemler altında belirtilmektedir.
Türkiye’de 07.06.2007, 10.09.2007, 21.04.2008 tarihli komisyon kararları ile ilacın KÜB’ünün kontrendikasyonlar bölümüne “Evre I-IV kalp yetmezliği ve Akut Koroner Sendrom” ifadeleri ilave edilmiştir. Ayrıca uyarılar önlemler bölümünde siyah kutu içinde ilacın konjestif kalp yetmezliğinde kontrendike olduğu belirtilmektedir. Bu değişikliklerin hekimlere acilen duyurulması için 03.12.2008 tarihinde “Sayın Doktor Mektubu” dağıtılmıştır. Daha sonra ilgili komisyonlarda yapılan değerlendirmelerde bu grup ilaçların İnsülinle birlikte kullanımının kontrendikasyondan çıkarılması kararı alınmıştır. Ardından, 30.09.2009 tarihli “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu” kararı ile ilacın KÜB’ünde uyarılar önlemler bölümüne “Avandia’nın İnsülin ile birlikte yalnızca Metforminin kontrendike olduğu durumlarda sıkı kontrol altında kullanılması” uyarısının eklenmesi ve dış ambalaj üzerinde siyah kutu içinde “Bu ilacın, özellikle insülin ile birlikte kullanılması, kalp yetersizliğine neden olabilir. Kullanma talimatını/prospektüsü dikkatlice okuyunuz” ibaresinin yer alması kararı alınmıştır.”

Bu kararlar doğrultusunda, firmanın gerekli değişiklikleri yaparak bakanlığa KÜB/KT başvurusunda da bulunduğu ve KÜB/KT başvurularının inceleme aşamasında olduğu belirtildi.

Kutu üzerine ilavesi istenen ifade ile ilgili olarak firmanın itirazda bulunması üzerine, konu ile ilgili yazışmalar ruhsatlı ürünler şubesince yürütülüyor.

Etken maddesi Roziglitazon olan Avandia isimli ilaç hakkında ABD’de ve Türkiye’de bazı haberlere konu olmuştu.

Öte yandan ABD Finans Komitesi’nden iki senatörün Ocak’da ABD Kongresi’ne sunduğu 342 sayfalık bir raporda, “Avandia’nın kalp yetmezliği ve iskemik kalp hastalığı ile ilişkili risklerinin bilinmesine rağmen neden hala kullanımda olduğunu” sorguladı.
aktifhaber

ABD'deki ilaç skandalı Türkiye'ye de uzandı

15 Ağustos 2010 Pazar 14:15

WASHINGTON - - ABD'de ilaç üreticileri hakkında savcılar tarafından açılan soruşturma Türkiye'ye kadar uzandı. Ülkenin önde gelen ilaç üreticilerinin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu başka ülkelerde doktorlara rüşvet karşılığında ilaçlarını hasta reçetelerine yazdırdığı ortaya çıktı. Vatan gazetesinin haberine göre; skandalı soruşturan federal savcılar, bu ülkelerde insanların klinik deneyleri tamamlanmayan ilaçlarla kobay olarak kullanılmış olmasından endişe ediyor. New York Times'in haberine göre, bu üreticilerden biri ünlü ilaç devi Johnson&Johnson. Şirketin iki ülkede aynı şekilde doktorlara rüşvet vererek ilaçlarını ve cihazlarını reçetelere yazdırdığı belirlendi. Soruşturma kapsamında olan Medtronic de Türkiye, Yunanistan, Polonya, Almanya, Türkiye, İtalya ve Malezya'daki faaliyetleri konusunda Amerikan otoriteleriyle işbirliği yaptığını açıkladı. Başka bir tıbbi cihaz üreticisi Zimmer de yabancı ülkelerdeki faaliyetleri konusunda inceleme altına alındı.

KOBAY MI OLDULAR?

ABD'de ilaç şirketleri hakkındaki rüşvet suçlaması 2002 yılına kadar uzanıyor. İlk olarak Syncor isimli ilaç üreticisi suçlu bulunarak 2.5 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Geçen yılda Danimarkalı Nova Nordisk'in Irak hükümetine 1.4 milyon dolar rüşvet verdiği ortaya çıkmıştı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi verilerine göre 2008 yılında onay verilen ilaçların yüzde 80'den fazlasının klinik testleri Amerika dışındaki ülkelerde gerçekleştirildi. Federal savcılar da şimdi doktorlara yapılan ödemeler ile kilinik testler arasında bir bağ kurmaya çalışıyor. Eğer bu bağ kurulursa, yani doktorlara ödenern rüşvetin kilinik deneylere de yansıdığı ortaya çıkarsa, o ilaç hakkında yapılan klinik deneyler geçersiz sayılacak.

KLİNİK TESTLERİ GİZLENMİŞTİi

Geçen ay ilaç devi GlaxoSmithKline'ın, diyabet ilacı Avandia'nın kalp krizine neden olduğunu gösteren klinik deneylerini gizlediği ortaya çıkmış, haber tıp dünyasında büyük yankı bulmuştu. Bu ilacın kilink testlerinin de yurt dışında yaptığı ortaya çıkmıştı. netgazete

Türkiye'de satılan Avandia ilacı kalp krizi nedeni
ABD'de bağımsız bir uzmanlar kurulu, Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi'ne Türkiye'de de satılan diyabet ilacı Avandia'nın kalp krizi riskini artırdığı gerekçesiyle piyasadan çekilmesini tavsiye etti. 15.07.2010 WASHINGTON netgazete
Başa dön
Kullanıcının profilini görüntüle Özel mesaj gönder
Önceki mesajları göster:   
Yeni başlık gönder   Başlığa cevap gönder    EntellektuelForum Forum Ana Sayfa -> SAGLIK HABERLERi Tüm zamanlar GMT
1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

 
Geçiş Yap:  
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com


Start Your Own Video Sharing Site

Free Web Hosting | Free Forum Hosting | FlashWebHost.com | Image Hosting | Photo Gallery | FreeMarriage.com

Powered by PhpBBweb.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com